Cezarr 11.05.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 niedługo będe miał wykonywaną instalację co. potencjalny hydraulik namawia mnie na grzejnik w garderobie (bo zawsze tam montował).Czy jest on konieczny w tym pomieszczeniu, a jak jest z wiatrołapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.05.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W garderobie bym się nie upierał (może nie być), w wiatrołapie wg mnie musi być, choć wydaje mi się, ze lepiej sprawdza się tam podłogówka, nie zabiera cennego miejsca, można na niej mokre buciki suszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.05.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ja mam grzejnik w garderobie i bardzo dobrze się sprawdza. W wiatrołapie mam tylko podłogówkę ale myślimy jeszcze o tym, żeby i tam umieścić grzejnik dlatego, że jak grzejemy kominkiem to podłogówka po jakimś czasie się wyłącza i tak naprawdę wiatrołap nie jest ogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 11.05.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W wiatrołapie niekoniecznie musi byc..zależy jaki wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.05.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ja mam grzejnik w garderobie i bardzo dobrze się sprawdza. W wiatrołapie mam tylko podłogówkę ale myślimy jeszcze o tym, żeby i tam umieścić grzejnik dlatego, że jak grzejemy kominkiem to podłogówka po jakimś czasie się wyłącza i tak naprawdę wiatrołap nie jest ogrzewany Nie rozumiem -to znaczy ,że na ową podłogówke jest jakieś inne źródło zasilania? Co do grzejnika w garderobie to zdecydowanie polecam (czasem wrzuci sie na półke niedosuszone ciuchy) ,a jesli chodzi o wiatrołap to faktycznie podłogówka nie zajmuje miejsca ,a też lepiej sie suszą sie plamy po mokrych nogach (zwłaszcza zimą). Takie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 11.05.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Mam podłogówkę w wiatrołapie i w garderobie (przylega do łazienki więc zrobiliśmy za jednym zamachem ). Podłogówka w wiatrołapie sprawdza się szczególnie kiedy ma się mokre buciki (no u znajomych się sprawdza a u nas mam nadzieję, że już niedługo też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 11.05.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ja nie zdecydowałem sie na grzejnik w wiatrołapie i w naszym przypadku była to decyzja słuszna. Gdy człowiek przyjdzie zimą z dworu do wiatrołapu, ma wrazenie ciepłego domu, chociaz w wiatrołapie jest znacznie nizsza temperatura niz w domu. Gdy człowiek wejdzie rano, zimą z domu do wiatrołapu, czuje sie zimno. Ubierając sie, nikt sie jednak nie zgrzeje, a czas przebywania w wiatrołapie jest krotki. Dac, czy nie dac, to zalezy od upodoban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.05.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Mały - u mnie jest zrobione tak, że podłogówka rozdzielona jest od grzejników. Każda instalacja ma swój mieszcz (czy jak się to zwie). Podłogówka ma czujnik pokojowy i grzeje tylko do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury w domu. Grzejniki grzeją wg temperatury na zewnątrz. Przy grzaniu kominkiem (mam rozprowadzenie po wszystkich pomieszczeniach) temperatura w domu jest o kilka stopni większa niż ustawiona dla podłogówki więc czujnik stwierdza, że podłogówka nie musi grzać i ją wyłącza więc wtedy nasz wiatrołap się ochładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 11.05.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W wiatrołapie koniecznie w końcu to ma być pomieszczenie posrednie pomiędzy dworem a częścią mieszkalną.W garderobie wydaje mi się, że raczej nie. Tam bardzo istotna jest wentylacja a więc zapewniony napływ powietrza z części mieszkalnej (ogrzanego) i wylot przez kratkę wentylacyjną. No chyba że jest to ogromna garderoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 11.05.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 I tu i tu robić. W wiatrołap będzie działał jak pewnego rodzaju śluza pomiędzy domem a podwórzem i warto by temperatura nie spadała za nisko bo to nieprzyjemne jak się nawet wychodzi komuś drzwi otworzyć i jest tam ziąb a w garderobie nie może być zimno bo jak tu się ubierać, rozbierać, przebierać gdy łydki się trzęsą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.05.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W wiatrołapie koniecznie!!! W garderobir sobie darowałem. U mnie garderoba będzie służyła do przechowywania ciuchów, a nie przebierania. Nie potrzeba ich grzać Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.05.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Mały - u mnie jest zrobione tak, że podłogówka rozdzielona jest od grzejników. Każda instalacja ma swój mieszcz (czy jak się to zwie). Podłogówka ma czujnik pokojowy i grzeje tylko do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury w domu. Grzejniki grzeją wg temperatury na zewnątrz. Przy grzaniu kominkiem (mam rozprowadzenie po wszystkich pomieszczeniach) temperatura w domu jest o kilka stopni większa niż ustawiona dla podłogówki więc czujnik stwierdza, że podłogówka nie musi grzać i ją wyłącza więc wtedy nasz wiatrołap się ochładza. Przykro mi- ja tej instalacji nie robiłem i na pewno nie zrobiłbym w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 11.05.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W wiatrołapie koniecznie!!! W garderobir sobie darowałem. U mnie garderoba będzie służyła do przechowywania ciuchów, a nie przebierania. Nie potrzeba ich grzać Pozdrawiam T. No to jasne że wszystko należy uwzględnić - najbardziej indywidualny charkter tego pomieszczenia i nasze do niego podejście... Ale dlaczego nie ogrzać czasami sweterków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.05.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ale dlaczego nie ogrzać czasami sweterków Sweterki jak sweterki. Ja bym sie bala, ze od garderoby beda sie wyziebiac przylegle pomieszczenia. Przeciez tam sa tylko cienkie scianki dzialowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.05.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 No jak to...świat by stanął na głowie Bo to sweterki mają grzać Ciebie, a nie Ty sweterki Myślę, że ogrzewanie garderoby to tylko niepotrzebne koszty. Wilgoci tam i tak nie przewiduję Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.05.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ale dlaczego nie ogrzać czasami sweterków Sweterki jak sweterki. Ja bym sie bala, ze od garderoby beda sie wyziebiac przylegle pomieszczenia. Przeciez tam sa tylko cienkie scianki dzialowe. To pewnie sprawa układu pomieszczeń. U mnie garderoba ma: dłoga ściana zewnętrzna (skos dachu), ściana krótsza z klatką schodową, ściana dłuższa z hallem i dopiero mała ścianka z pokojem... Chyba słabo czytelnie to napisałem Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 11.05.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Joshi nie przesadzaj z tym wyziębianiem przecież garderoba nie jest otwarta na zewnatrz żeby mogła wychładzać sąsiednie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.05.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 No jak to...świat by stanął na głowie Bo to sweterki mają grzać Ciebie, a nie Ty sweterki Ja jednak wole wskakiwac w cieple ciuchy. Jakos mi z dziecinstwa zostal uraz do zakladania zimnych koszulek rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.05.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Może trochę nasz różnice na ten temat wynikają z różnego użycia garderoby. Dla mnie jest to pomieszczenie na różnego rodzaju odzienia sezonowe, które w danej chwili nie są używane, okrycia okazjonalne, oraz dużo innych przydasi... Zwykle to co noszę na co dzień mam u siebie w pokoju. Zresztą teraz będę miał taką szafę, że słonia zmieszczę Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.05.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Mam wszędzie. I jest to dobre rozwiązanie. Garderoba 10m2 wiatrołap ponad 16 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts