Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie scianki fundamentowej (a nawet scianek w 3 warstow

Gość

Recommended Posts

co do zbrojenia mojej scianki fundamentwej to doszedlem do wniosku ze tak jak proponuje konstruktor na pewno nei zrobie, bo za duzo stali i tak glupio pocietej i poukladanej, ze chyba bym to musial przez miesiac robic

wiec wymyslilem cos innego

co do sciany nosnej to wymyslilem, ze zrobie dwie , moze trzy warstwy betoniku, a potem zrobie na gorze normalny wieniec z zbrojeniem 4x fi 12 wysokosci jakies 30 cm

(cos jak druga lawa)

natomiast co do oslonowej to nie mam na razie idei, ale chyba zrobie wedlugo kierownika ten monolit

kurde chyba bede mial najbardziej skomplikowany fundament z wszystkich forumowiczow....

dlaczego tak pozno pomyslalem o plycie fundamentowej?

(chyba dlatego ze wzsyscy zgodnie pisali - DUZO DROZSZA, a guzik prawda, przeliczalem i koszta bylyby nawet mneijsze a wykonanie 20 razy prostsze i szybsze

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jajec nie musze sobie robic bo mialem je zawsze

fundament skomplikowal sie bo konstruktor wpadl na pomysl aby w sciance fundamentowej utopic tone stali

a scianka tylko z bloczkow do mnie nie przemawia, gdyz obawiam sie ze jak zbrojenie law kiedys przegnije to gdzies ta lawa peknie i wtedy cala sciana sie porysuje

a tak bede mial zawsze jeszcze albo scianke monolityczna (tylko inaczej zazbrojona niz mi konstruktor wymyslil, bo te jego zbrojenie to akurat nie dzlala na rozerwanie przy peknieciu lawy, albo wlasnie robiac wieniec na sciance fundamentowej

w tym wiencu szansa za przerdzewienie pretow zbrojeniowych jak szacuje jest minimalna

napisalem po co

nie ufam tej technologi z bloczkow

jesli masz parterowke i zgode kierownika budowy to jak najbardziej dawaj tam ten BK

tylko zastanow sie czy nie wywola to zagrzybienia (na skutek pojawienia sie zimnego betonu tuz pod BK wskutek odciecia zrodla ciepla poprzez ten BK- wtedy moze sie pojawic problem z wilgocia, ale to musisz sam przemyslec)

wiesz te 350 kg stali jesze jakos przeboleje

pkm - wg mnie Leon rozumuje prawidłowo

/buduje zdaje sie na terenach górniczych... / ten wieniec górą nie podrozy zbyt budowy ... a moze pomóc ...

pzdr

u meni nie ma szkod gorniczych, ale jest tor kolejowy 30 metrow od domu no i gruntu nikt mi nie sprawdzal (za ta cene to sobie moga badac swoj grunt)

wole wydac wiecej kasy na mocniejszy fundament niz na na przyklad takie badanie gruntu

kurde chyba bede mial najbardziej skomplikowany fundament z wszystkich forumowiczow....

dlaczego tak pozno pomyslalem o plycie fundamentowej?

Leon, to ja ci radzę: wstrzymaj się z budową i zacznij jeszcze raz te wszystkie swoje przemyślenia od początku. Bo jak się będziesz tak spieszył, to na pewno nieraz przepłacisz...

Leon, to ja ci radzę: wstrzymaj się z budową i zacznij jeszcze raz te wszystkie swoje przemyślenia od początku.

tego to ja bym chyba nie wytrzymal....

wy nie wytrzymalibyscie tego na pewno ......

;)

Jeśli chcesz koniecznie tą stal dołożyć, to zrób to w ławie fundamentowej, bo to jest istota fundamentu, ścianka fundamentowa nie ma znaczenia, a bloczki betonowe są i tak aż natto wytrzymałe, szkoda pieniedzy i Twojego czasu.Miałeś kiedyś okazje coś szalować? utrzymywać pion tych ścianek itd., zapewniam cię łatwo sie o tym pisze znacznie trudniej robi,zabiera sporo czasu i nerwów .Pomyśl lepiej na perfekcyjnej izolacji przeciwwilgociowej posadzki parteu, co bezpośrednio przełoży sie na konfort urzytkowanych pomieszczeń, wyeliminowaniu wszelkich mostków-choćby ściany nośnej :wink: przy ścianie fundamentowej.

co do lawy to juz nie dodam ani grama

i tak mi kierownik kazal wsadzic tam 6 pretow fi 12 wiec mysle ze starczy

a po za tym jak mowilem w lawie stal moze korodowac

natomiast w suchej sciance fundamentowej jest to malo prawdopodobne

mozesz wyjasnic dlaczego niby lawa jest istota fundamentu i tylko ONA ma znaczenie a niby taki wieniec z 4 pretow fi 12 o przekroju 20 szeroki i 30 wysoki ma niby nie miec znaczenia?????

ciekawe jak to uzasadnisz

jak dla mnei (a mialem taki przedmiot na studiach jak obliczenia wytrzymalosciowe i bylem z niego chyba najlepszy ze studentow) to jessli lawa sie rozleci to wtedy taki wieniec sobie spokojnie poradzi z utrzymaniem ciezaru domu na swoim grzbiecie

obal moja teze

czekam....

Leon tu musiałbym zrobić ci cały wykład, a jest tego sporo.

Ale może skrutowo:

- stal w ławie nie skoroduje jeżeli zachowasz odpowiednie otulenia zbrojenia(od strony mokrej 5cm), pozatym mleczko cementowe ma własność antykorozyjna, wiec o tym możesz zapomnieć

- a co do ławy fundametowej, to właśnie ona przekazuje bezpośrednio obciażenia z budynku na grunt, i jeżeli ona ulegnie uszkodzeniu, (a jak piszesz masz tam 6 fi 12- to już uczciwie) to wieniec ci się na wiele nie zda, ława tworzy coś na kształt belki i to ona jest najistotniejsza, reszta to tylko obciążenie :wink: , przynajmniej w tego typu budynkach

wy nie wytrzymalibyscie tego na pewno ......;)

Dlaczego ? To byłoby takie zabawne ! :D

A tak BTW:

Dołączyłem do tego forum 2,5 roku temu. Nie jestem milionerem, nie zarabiam kwot 5-cyfrowych, nie wygrałem "szóstki" w Totolotka. Podczas budowy dodatkowo wtopiłem nieco kasy z winy nieuczciwego wykonawcy. Mimo to po równo roku od wbicia pierwszej łopaty zamieszkałem we własnym domu, mając przy tym stosunkowo niewielkie zobowiązania kredytowe (obecnie stanowiące zaledwie odpowiednik ceny małego samochodu niewysokiej klasy).

Dlaczego to piszę ? Ano bo właśnie spojrzałem w Twój profil. Dołączyłeś mniej więcej w tym samym czasie (zaledwie 2 miesiące różnicy, też ponad 2 lata temu) i nadal nie wychodzisz poza etap dywagacji o sempiternum Maryni. Zatem, drogi Leonie, śmiem twierdzić, że Twoja budowa to póki co "pic na wodę, fotomontaż".

Zaprzeczysz ?

Jeszcze jedna sprawa, piszesz że pieniądze na badania gruntowe to stracone pieniadze, obyś miał racje :-? w tym przypadku, wielokrotnie takie badania uratowały inwestycje, jeżeli masz podejrzane grunty czyli mocno się zmieniają, są jakieś soczewki torfów itp. zrób badania, jeśli np. trafisz że naroznik budynku wypadnie na bardzo słabych grunatach to nawet te 6fi 12 ci nie pomoże, a konsekwencje sa opłakane.

Ku rozwadze!

Leon tu musiałbym zrobić ci cały wykład, a jest tego sporo.

Ale może skrutowo:

- stal w ławie nie skoroduje jeżeli zachowasz odpowiednie otulenia zbrojenia(od strony mokrej 5cm), pozatym mleczko cementowe ma własność antykorozyjna, wiec o tym możesz zapomnieć

- a co do ławy fundametowej, to właśnie ona przekazuje bezpośrednio obciażenia z budynku na grunt, i jeżeli ona ulegnie uszkodzeniu, (a jak piszesz masz tam 6 fi 12- to już uczciwie) to wieniec ci się na wiele nie zda, ława tworzy coś na kształt belki i to ona jest najistotniejsza, reszta to tylko obciążenie :wink: , przynajmniej w tego typu budynkach

Zrobie tylko mała korektę :wink: otulina 5 cm na ława podłożu betonowym (np. chudziak) , na podłożu gruntowym 7,5 cm (norma podaje jeszcze precyzyjniej) określno w tablicy 21 normy czyli PN-B-3264:2002 pkt.8.1.1.2 . że przyjęcie grubości otuliny z tej tablicy gwarantuje okres użytkowania nie mniejszy niż 50 lat - doadanie 10mm -100 lat. itd.

Brzoza, jeżeli drgania sa spore to proponuje pomyśleć o podwyższonej belce-wieńcu wychodzącej z ławy w ściane fundamentową, jeżeli i tak ma być ona wylewana,bedzie to wtedy spore usztywnienie, sam wieniec 50 cm od ławy wydaje mi się gorszym rozwiazaniem.