Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie scianki fundamentowej (a nawet scianek w 3 warstow

Gość

Recommended Posts

Leonie jeśli ty na wstępie zakładasz awarie ławy, no bo po co byłoby wykonywać ten wieniec, to ja ci mówię to nie ma sensu, to jest nietechnologiczne, pracochłonne i mało skuteczne.

Ale powiem ci że jeśli zrobisz tak jak piszesz to powinno być dobrze, tylko myślałem że ma być ,,lekko, łatwo i przyjemnie"

Dalsze teoretyzowanie na ten temat nie ma sensu, bo Tobie brak podstaw, bazujesz na ,,bo mi się tak wydaje", a bez znajomości tematu , technologi wiele nie ustalimy, a nie chce mi sie pisać eleboratu.

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Leonie jeśli ty na wstępie zakładasz awarie ławy, no bo po co byłoby wykonywać ten wieniec, to ja ci mówię to nie ma sensu, to jest nietechnologiczne, pracochłonne i mało skuteczne.

Ale powiem ci że jeśli zrobisz tak jak piszesz to powinno być dobrze, tylko myślałem że ma być ,,lekko, łatwo i przyjemnie"

Dalsze teoretyzowanie na ten temat nie ma sensu, bo Tobie brak podstaw, bazujesz na ,,bo mi się tak wydaje", a bez znajomości tematu , technologi wiele nie ustalimy, a nie chce mi sie pisać eleboratu.

no i taka gadka z wami

ja poddaje pod dyskusje moj pomysl a wy chcecie opisu sytuacji

aby wymyslac swoj pomysl

To jeszcze raz -masz ten wieniec , ława Ci soiada , to jak ten wieniec ma całość powstałych naprężeń przeniesć....pod wieńcem masz ścianę fundamentową ale jak siądzie ława to ściana przeciez nie będzie sobie wisieć na wieńcu....

zgadza sie geno

sciana pod wiencem popeka

ale powyzej juz nie

taka byla idea

ael po przemysleniu chyba zdecyduje sie na solidne lawy

i sciany z bloczkow

ale lawy beda na prawde zrobione jak dla siebie ;)

moglibyscie mi wytlumaczyc o co chodzi z tym chudziakiem?

ty i pkm upieracie sie ze musi byc

ostatnio jechalem sobei ta budowana autostrada u wroclawia na zgorzelec i tam jak buduja betonowa nawierzchnie to tez daja jakies 15 cm chudziaka

wiec cos w tym musi byc

ale nie piszcie mi ze chodzi o to aby mleczko nie wsiakalo, bo w tym lepsza jest przeciez folia

wiec ten chudzial musi miec jakies inne cudowne wlasciwosci????

moglibyscie mi wytlumaczyc o co chodzi z tym chudziakiem?

ty i pkm upieracie sie ze musi byc

ostatnio jechalem sobei ta budowana autostrada u wroclawia na zgorzelec i tam jak buduja betonowa nawierzchnie to tez daja jakies 15 cm chudziaka

wiec cos w tym musi byc

ale nie piszcie mi ze chodzi o to aby mleczko nie wsiakalo, bo w tym lepsza jest przeciez folia

wiec ten chudzial musi miec jakies inne cudowne wlasciwosci????

Ja nie upieram się ,że musi być tylko gdy go nie ma to otulina ławy musi mieć min. 75 mm a gdy jest o nierównej powierzchnii to 45 mm przy równej 40 mm. Czyli najogólnie w przypadku domków jednorodzinnych chudziak ma za zadanie ustabilizować grunt, zapewnić prawidłowe ułozęnie elementów dystansowych w miektórych przypadkach pozwolić na prawidłowe ułożenie izolacji oraz ewentualnie tak jak wcześniej wspominałem pozwala zmniejszyć grubość otuliny ławy.

ok dzieki geno

a moglbys mi dac jakis prosty przepis na chudziaka?

jaka mieszanka jak klasc

i ile odczekac z wylaniem lawy? po polozeniu chudziaka?

i czy folii juz nie dawac?

skoro jest chudziak?

albo folia dodatkowo cos polepszy?

ok dzieki geno

a moglbys mi dac jakis prosty przepis na chudziaka?

jaka mieszanka jak klasc

i ile odczekac z wylaniem lawy? po polozeniu chudziaka?

i czy folii juz nie dawac?

skoro jest chudziak?

albo folia dodatkowo cos polepszy?

uwaga -lecimy:

cement 32,5R 130 kg, piasek 900 kg , żwir 1350 kg , woda 107 dm3 i to wszystko na 1 m3 - konsystencja wilgotna , przy temepreturach około 20 stopni to ja bym nie czekał dłużej niż dwa dni, folia może zapobiec odciąganiu mleczka ale przy chudziaku to aż tak wielkiego znaczenia nie ma - chyba ,że masz glinę i nie chcesz szalować boków to i tak folię użyjesz :wink: