Gość M@riusz_Radom 18.05.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Monolitu bez ocieplenia już mi się nawet nie chce komentować bo Leon już skomentował. pozdr A czemu ? Ocieplenie to kiedyś był luksus (szczególnie na wsi) do dziś dnia widać chałupki stojące bez ocieplenia albo takie same chałupki w trakcie okładania styropianem Monolit bez ocieplenia - jak najbardziej wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 18.05.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 nie wiem po co sie was pytam My też nie wiemy. po co wy tu w ogole tkwicie na tym forum? My - żeby pogadać o praktyce budowlanej. A ty ? lepiej byscie sie czuli na jakims forum dla pajacow Dzięki twoim tekstom tak się tu czasem czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.05.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Pomyslałem napisze...bo widzę że Leon cierpi katusze . Więc apropo tych wylewanych ścianek fundamentowych, ścianki o których piszesz (70cm) praktycznie wystarczy jak zrobisz betonowe, jedynie możesz włożyć przeciwskurczowo posiadany pręt fi6 krzyżowo co 10cm, pamietaj żeby pręty kończyć hakami(zaginać) dla Twojej wiadomości obliczeniowo pręt fi 6 nie jest konstrukcyjny , a twój projektant w myśl norm musiał ci tak zaprojektować. ..zależy od przypadku - w ścianach żelebetowych fi 6 będzie prętem obliczeniowym , analogia do strzemion , w ścianach betonowych będzie prętem konstrukcyjnym a nie obliczeniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Tomuś a nie lepiej isc do lekarza. W tym wypadku do psychologa, zamiast leczyc sie na wlasna reke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 18.05.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Leonie, ,,droge ciepła" nie mierzy się w metrach a w izolacyjności przegród przez które przechodzi, dlatego jeżeli bedziesz ocieplał podłoge, zakładam że budynek masz wyniesiony min 40 cm ponad grunt, układając jako pierwszą warstwe nośną np. beton komorkowy, ocieplając posadzke ~10 cm styropianu, mostek cieplny bedzie minimalny. Wylewając ławe fundamentową 30-40cm tak naprawde pozostaje ci 40-50 cm ścianki osłonowej zakładając strefe przemarzania 80cm Klinkier swobodnie może być przysypany, napewno będzie to estetyczniej wyglądać, pozatym i tak pewnie wykonasz jakąć opaske przy budynku, więc bezpośredniego styku z gruntem nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 pkmocieplenie posadzki nie ma tu nic do rzeczypo prostu u mnie jest sciana nosna 18 cm silikat potem 20 cm styropian i potem znow 12 cm klinkierodpowiednio scianki fundamentowe jak wyzej tylko z betonuwiec na metr biezacy liczac straty ciepla mozna powiedziec ze cieplo ucieka u mnei przez kanal betonowy o wymiarach 100cm na 20 cm i dlugosci okolo 60 cmpotem przez lawe dosc swobodnie i na koncu idzie kanalem 100cm na 12 cm dlugosci okolo 60 cmjest tak dlatego ze praktycznie te cieplo idace ta droga bedzie duzo wieksze niz te przechodzace przez steropian u ciebie bez ocieplenia cieplo na metr biezacy fundamentu szloby kanalem 100 cm na okolo 60 cm i dlugosci okolo 50 cmmozesz sobie policzyc jakie to sa straty cieplne przyjmujac lambda betonu 1 W/mK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 18.05.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 No dobrze...poteoretyzujmy, sciane ocieplisz 40-50 cm poniżej terenu, z tego wynika że ława fundamentowa bedzie w strefie przemarzania co za tym idzie jeśli na ścianie nośnej nie zastosujesz jakiejś ,,przepony cieplnej" (proponowałem ci pustak z betonu komórkowego), do którego bedzie dobijać izolacja cieplna posadzki to pomimo tego że ocieplisz ściane fundamentową do ławy nie unikniesz mostka cieplnego.Zresztą nie upieram się możesz murować osłonówke od ławy napewno poprawi to troche sytuacje. Szkoda że nie możemy sobie porysować, wiele by to wyjaśniło Jeśli pracujesz w CAD-dzie mogę ci przesłać przekrój przez taką ściane. Ja też planuje podobną ściane, jednak elewacje bede robił z silki skalite, cokół tylko z klinkieru, całość w klinkierze jest dla mnie za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 18.05.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Tomuś a nie lepiej isc do lekarza. W tym wypadku do psychologa, zamiast leczyc sie na wlasna reke. Selimuś, a rodzice wiedzą, że dobrałeś się bez pozwolenia do ich komputera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 wydrukowałem im twoje posty i czekaja na ciebie profesor Andrzej Zięba-Kraków, Klinika Psychiatrii Dorosłych.Ul.Kopernika 21 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 18.05.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Geno mam wrażenie że rozmawiam z konstruktorem, i wiesz że o strzemiona mi nie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 18.05.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Leonie:Gdzieś czytałem (chyba Murator) , że ocieplenie w ścianie trójwarstwoej nie powinno być zbyt grube, bo współpraca ściany nośnej i osłonowej nie będzie dobra. 20 cm to bardzo dużo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 pkm mozesz przysylas swoje rysunki herzlich wilkommenale co do uzycia BK jako ocieplenia/oddzielenia zimnego fundamentu od sciany nosnej to obawiam sie ze beda problemy z wilgociaa po za tym kto ci przyklepie taki projekt z warstwa BK pod silikatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 michal wiem ze duzo ale nie buduje wiezowcatylko maly domek z elewacja do wysokosci okolo 4 metrowwiec bym sie nie obawialpo za tym beda przeciez kotwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.05.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Geno mam wrażenie że rozmawiam z konstruktorem, i wiesz że o strzemiona mi nie chodziło Napisałęm dokłądnie - w ścianie żelbetowej pręty fi 6 są analogią strzemion jak w słupach i są obliczeniowe , w ścianie betonowej pręty fi 6 są konstrukcyjnie (czyli nie obliczeniowe) - za bardzo to nie wiem jak to jeszcze można inaczej opisać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.05.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 michal wiem ze duzo ale nie buduje wiezowca tylko maly domek z elewacja do wysokosci okolo 4 metrow wiec bym sie nie obawial po za tym beda przeciez kotwy leon, a na poważnie, to ponieważ budowałem tez ścianę 3 W ale wtedy kotwy miały max 24 cm, więc możesz miec mały kłopot z tak długimi. U mnie było na styk a było 10 cm wełny i 2 cm pustki a co przy 20 cm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 cypek pewnie pekniesz ze smiechu ale dla mnei kotwa to nei problem kotwa to tylko kawalek drutu, lub pasek blachy (patrz rydzu) ale co ty mozesz o tym wiedziec dla ciebie jak czegos nei ma w sklepie to to nie istnieje idz sie okapac do lazienki za 40 patoli i przejdz po schodach za 20 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 18.05.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Leon:Te zasady odnoszą się do budowania takich właśnie prostych domów. Podejrzewam że do wieżowców są o wiele bardziej "surowe". Takie ocieplenia w 3 warstwach są albo rzadko albo w ogóle nie stosowane - i podejrzewam że wiedza na temat zachowania się takich ścian jest dość nikła w ogóle. Po co się pchać w pionierstwo ? Może się nic nie stanie (zyskasz) a może popęka (stracisz). Ryzyko nie warte świeczki moim zdaniem.Każdy jest kowalem swojego domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 nie masz jeszcze schodow za 20 tysiakow?o....podyskutujmy o tymale to bedzie ciekawe doswiadczeniewszyscy na forum wyciagac notesy i notowacmozne tez drukowac prosto z forumuwaga.....start! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 18.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Leon przesłałem rysunek, sprawdz czy przeszło i czy otworzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 18.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Monolitu bez ocieplenia już mi się nawet nie chce komentować bo Leon już skomentował. pozdr A czemu ? Ocieplenie to kiedyś był luksus [...] Monolit bez ocieplenia - jak najbardziej wykonalne Mariusz luksus to był w czasach gdy węgiel był tani i nawet ścian wtedy nie ocieplali. A i jeszcze: nie czepiajcie się Leona że pyta. Ja przed rozpoczęciem budowy miałem masę najdziwniejszych pomysłów w tym fundament 3w monolityczny. Tyle że ich nie wałkowalem publicznie. Życie te pomysły zweryfikowało ale dzięki temu jestem jak dotąd zadowolony z moich wyborów poza jednym wykonawcą złodziejem. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts