Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie scianki fundamentowej (a nawet scianek w 3 warstow

Gość

Recommended Posts

Geno, powiedz mi gdzie widziałeś elementy żelbetowe ściskane, zbrojone prętami fi6, ściany, słupy. Strzemiona w tych elementach stosowane są w innym celu , jako pręty ściskane w elementach żelbetowych praktycznie nie stosuje się prętów cieńszych niż fi10.

Ale odnosząc się do tematu o jakim zbrojeniu mówimy w ściance wysokości 70 cm??? przy domku jednorodzinnym :-?

Dlatego twierdze że zbrojenie przeciwskurczowe i tak bedzie natto, i obliczeniowo traktowalbym ją jako betonową, zreszta co tu liczyć :-?

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Geno, powiedz mi gdzie widziałeś elementy żelbetowe ściskane, zbrojone prętami fi6, ściany, słupy. Strzemiona w tych elementach stosowane są w innym celu , jako pręty ściskane w elementach żelbetowych praktycznie nie stosuje się prętów cieńszych niż fi10.

Ale odnosząc się do tematu o jakim zbrojeniu mówimy w ściance wysokości 70 cm??? przy domku jednorodzinnym :-?

Dlatego twierdze że zbrojenie przeciwskurczowe i tak bedzie natto, i obliczeniowo traktowalbym ją jako betonową, zreszta co tu liczyć :-?

Ciekawa sprawa tylko ,że ja pisałęm o fi 6 spełniającego rolę stzrmion - poziomo, proszę nie tłumacz mi do czego są strzemiona :wink: - chyba oczywiste jest ,że jako pręty "pionowe" nie dam stali gładkiej,A-0 i to jeszcze fi6 - to w żelbetowej - w betonowej tak jak piszesz fi 6 jako zbrojenie przeciwskurczowe - z tym,że przy tak niskiej ścinie to rzeczywiście nadmiar i tak jest.

cypek pewnie pekniesz ze smiechu

ale dla mnei kotwa to nei problem

kotwa to tylko kawalek drutu, lub pasek blachy (patrz rydzu)

ale co ty mozesz o tym wiedziec

dla ciebie jak czegos nei ma w sklepie to to nie istnieje

idz sie okapac do lazienki za 40 patoli ;)

i przejdz po schodach za 20 tys ;)

no tak, zapomniałem, że kupiłes tone drutu fi 6 to masz czym wiazać te ściany. A kapiel w łazience za 40 patli pozostawiam tobie, ja mam za 41 patoli (cokolwiek to znaczy)

tylko policz jakie mostki Ci wyjda na tym drucie i wal nastepne pytanie jak sie ich pozbyć. Jednak prostak z ciebie wychodzi.

Geno, nie mam zamiaru Cie pouczac, jednak mówimy w tym temacie o określonej sytuacji i określonych prętach posiadanych przez Leona, a w tej sytuacji w zupełności wystarczą te jego pręty fi 6 nawet jeżeli są ze stali A-0, to nie ja wspominałem tu o strzemionach :wink: tak apropo.

Pozdrawiam

Geno, nie mam zamiaru Cie pouczac, jednak mówimy w tym temacie o określonej sytuacji i określonych prętach posiadanych przez Leona, a w tej sytuacji w zupełności wystarczą te jego pręty fi 6 nawet jeżeli są ze stali A-0, to nie ja wspominałem tu o strzemionach :wink: tak apropo.

Pozdrawiam

Całą sprawa rozchodzi się o rozróżnienie prętów konstrukcyjnych i obliczeniowych :lol: i o to również ecześniej mi chodziło. Właściwie to nie wiem dlaczego projektant aż tak zabroił to ścianę , smukłość niewielk, mimośró też chyba nie ?

czyli hjednak radzicie wrzucic jakas sietke z fi 6 jako przeciwskurcz a ten prety fi 10 uwazacie ze kogos ponioslo?

czy ta sciana nosna 20 cm tez wymaga jedynie przeciwskorczow

np dwoch siatek z preta fi 6 w kratke oczka 10 na 10 cm?

dlaczego moj projektant prubuje mi za wszelka cene zrobic bunkier przeciowlotniczy?

do cypka:

sam jestes prostak

z kazdym twoim postem utwierdzam sie w tym przekonaniu

a szkoda bo masz fgajny strop zelbetonowy (nie zasluzyles sobie na taki strop ;) )

Pozdrawiam

Całą sprawa rozchodzi się o rozróżnienie prętów konstrukcyjnych i obliczeniowych :lol: i o to również ecześniej mi chodziło. Właściwie to nie wiem dlaczego projektant aż tak zabroił to ścianę , smukłość niewielk, mimośró też chyba nie ?

no i prawie cala ta "sciana" bedzie pod ziemia zakopana, wiec jej ruchy tez jakby ograniczone ?

chociaz moze wlasnie na parcie gruntu?

biorac pod uwage ze opiera sie ona na styropianie?

i tylko kotwy lacza ja z scianan nosna?

no ale to by moglo byc usprawiedliwione ale dlaczego nosna zazbrojona tak samo tylko podwojnie??????

no teraz otwarlem

w sumie to masz to narysowane jak moja sciana z ta roznica, ze dales BK jako "opozniacz" zimna ;)

nie wiem czy jakis projektant ci taki patent przyklepie

z tego co wiem, to szarus kombinowal z wstawkami z BK aby uniknac mostkow termicznych i mu sie projektant nie zgodzil (popraw mnie szarus jesli sie myle)

cypek smiejesz sie z moich postow , pomyslow, tematow

pochwal sie jakie ty posty rzucasz na forum

pochwal sie jakie ciekawe doswiadczenia wymieniasz tu codziennie

nie moge sie doczekac

i pewnie nie tylko ja ;)

wiec co tam mamy, czym sie zajmuje cypek?

czy smrodliwy klopot jest taki ciekawy?

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=672847&highlight=#672847

czy tez twoje porady odnosnie montazu szamba z kregow?

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=672572&highlight=#672572

cos smrodliwe tematy poruszasz....

ale...

kazdy ma jakies pasje ;)