Janussz 19.05.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Tutaj gdzie obecnie mieszkam, tereny są super pod budowę. Praktycznie można stawiać bez ławy fundamentowej. I tak też większość domów jej nie ma.Trzy lata temu na tym terenie kolega zaczął stawiać duży sklep spożywczy. I stała się rzecz niesamowita.Otóż na tym terenie, gdzie nikt nigdy nie miał z niczym najmniejszych kłopotów okazało się, że miejscami występuje kurzawka. I to właśnie w miejscu gdzie powstawał ów sklep kolegi. Mieli trochę kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.05.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Geno ,,5" tak jest, tylko po co to Leonowi Podbeton jest sprawą tak powszechną, że uznałem że to oczywiste A co do otuliny zbrojenia wg nowej normy żelbetowej sie nie wypowiadam, bo to dla mnie knot, w wielu aspektach, jeśli projektujesz wg niej myśle że się zgodzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 pkmlawa jest zbrojona po to aby w razie gdyby grunt w ktoryms miejscu bym mniej nosny niz gdzie indziej to zeby sie ta lawa nei rozpadlawiec de facto takie zbrojenie 4x fi 12 wystarcza aby lawa dzialala podparta w paru punktach a nie liniowo ten sam mechanizm mamy gdy jest wieniec i peka lawawtedy tez miejscowo "brakuje" opdpory i wieniec trzyma to wszystko co nad nim aby w te dziure nei wpadlo nie widze powodu ale ktorego mialby taki sam mechanizm sie nie sprawdzic dla wienca jesli ty wiesz to czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.05.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 wystarcza aby lawa dzialala podparta w paru punktach a nie liniowo Bzdura - wtedy miałbyś belkę wieloprzęsłową ale o znacznie większych przęsłach i zbrojenie też musiało by być całkiem inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 wystarcza aby lawa dzialala podparta w paru punktach a nie liniowo Bzdura - wtedy miałbyś belkę wieloprzęsłową ale o znacznie większych przęsłach i zbrojenie też musiało by być całkiem inne. ok wiec ja sie myle ok to teraz geno zdradzi nam tajemnice po co zbroi sie lawe to bedzie highlight dnia nie daj dlugo czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.05.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Leonie, wszystko zależy od skali, przy małych ,,zakłuceniach" jest tak jak piszesz, jednak przy większych i specyficznym układzie budynku to 4fi 12 może być za mało, ale to indywidualna sprawa. Pozatym w elenentach żelbetowych zginanych(a tak pracuje ława-międzyimnnymi) istotą jest: zbrojenie+ beton + wysokość elementu dlatego jeśli chcesz wykonać sztywną konstrukcje fundamentu podstawą jest wysokośc tej belki fundamentowej,dlatego proponuje zrezygnować z wieńca a wykonać jedną podwyższona belkę, jeżeli jest wogóle taka potrzeba. Jednak nie przesadzaj, za moment bedziemy mieli ruszt fundamentowy, a może i skrzynie fundamentowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.05.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 wystarcza aby lawa dzialala podparta w paru punktach a nie liniowo Bzdura - wtedy miałbyś belkę wieloprzęsłową ale o znacznie większych przęsłach i zbrojenie też musiało by być całkiem inne. ok wiec ja sie myle ok to teraz geno zdradzi nam tajemnice po co zbroi sie lawe to bedzie highlight dnia nie daj dlugo czekac Gdybyś miał ławę podpartą w paru punktach to nigdy nie wykonałbyś jej jako betonową! De facto ława w której są tylko zbrojeniowe pręty podłużne to ława betonowa a nie żelbetowa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 a czym jest pekniecie lawy (na skutek przegnicia pretow zbrojeniowych ) jesli nie takim "malym zakloceniem" ? zarzucacie mi ze pisze bez sensu a sami jakos wywracacie kota ogonem probujac na sile udowodnic, ze sie myle, chociaz jakos nie potraficie mimo iz jestescie konstruktorami wiem ze belka wyzsza jest wytrzymalsza (tam sie jakos wyznacza ten modul wytrzymalosciowy w zaleznosci od ksztaltu (robilismy to na cwiczeniach dla dwuteownika, musialbym zajrzec do wykladow) ale poprzez analogie twierdze wlasnie ze moj wieniec (o prawie takim samym przekroju, i takiej samej wysokosci) bedzie mi w razie awarii lawy ja zastepowal i to z powodzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 wystarcza aby lawa dzialala podparta w paru punktach a nie liniowo Bzdura - wtedy miałbyś belkę wieloprzęsłową ale o znacznie większych przęsłach i zbrojenie też musiało by być całkiem inne. ok wiec ja sie myle ok to teraz geno zdradzi nam tajemnice po co zbroi sie lawe to bedzie highlight dnia nie daj dlugo czekac Gdybyś miał ławę podpartą w paru punktach to nigdy nie wykonałbyś jej jako betonową! De facto ława w której są tylko zbrojeniowe pręty podłużne to ława betonowa a nie żelbetowa ! geno z przykroscia stwierdzam ze popisujesz sie znajomoscia jakis okreslen konstruktorskich, piszac w zasadzie od rzeczy zamiast dyskutowac uzywajac argumentow, odpisujesz nie na temat wyskakujac co chwile z jakims haslem typu lawa betonowa lub zelbetonowa itd kogo interesuje nazewnictwo? my mowimy o konkretach chyba ze inaczej nie potrafisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.05.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Dlaczego chcesz zakładać awarie ławy?? Próbuje cie przekonać, że wykonaj tak ławe aby ona w zupełności wystarczyła, wieńce mają bardziej za zadanie usztywniać budynek(spinać) i zostawmy im taka role. Jeśli będziesz miał słabe grunty, lub bardzo słabe to może się okazać że musisz mieć poszerzoną ławe fundamentową, aby bezpiecznie przekazała obciążenie budynku na grunt, a co za tym idzie potrzebne bedzie zbrojenie poprzeczne ławy. Jeśli mi nie wierzysz ..to zaufaj swojej wiedzy. Nie obraź sie ale widzę że wiesz że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele Teoria betonu i żelbetu to grube tomiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.05.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Chwaliłeś się ,że miałęś coś w rodzaju wytrzymałości albo statyki - to policz sobie model belki w dużym skrócie przypominający ławę, oparty na całej długości równomiernie - po wystąpienu małych anomali ja nierównomierne osiadanie teoretyczne przęsłą będą niewielkie stą też małe momenty i siły tnące - w przypadkach niedużych osiadań momenty przeniesie sam beton (im wyższej klasy w tym przypadku lepiej) przy nieco większych jeśli mamy pręty podłużne to one przejmą rozciąganie. Gdyby było tak jak piszesz czyli ława podparta w paru punktach to zasadniczo konstrukcja byłą by całkiem inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.05.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 ale mu Geno przygrzałeś, no miej serce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.05.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Ale może i dobrze...troche pokory wobec konstruktorów, budowlańców mu sie przyda Nie obraź się Leon ale traktujesz wszystkich budowlańców jak ,,Stefana od betoniarki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Chwaliłeś się ,że miałęś coś w rodzaju wytrzymałości albo statyki - to policz sobie model belki w dużym skrócie przypominający ławę, oparty na całej długości równomiernie - po wystąpienu małych anomali ja nierównomierne osiadanie teoretyczne przęsłą będą niewielkie stą też małe momenty i siły tnące - w przypadkach niedużych osiadań momenty przeniesie sam beton (im wyższej klasy w tym przypadku lepiej) przy nieco większych jeśli mamy pręty podłużne to one przejmą rozciąganie. Gdyby było tak jak piszesz czyli ława podparta w paru punktach to zasadniczo konstrukcja byłą by całkiem inna. geno ja nei wiem ty albo nie chcesz albo nei potrafisz skupic sie na problemie co ty mi tu wyjezdzasz z tymi punktami? przeciez ja nie stawiam domu na 4 palikach tylko teoretyzuje na temat co sie stanie gdy peknie lawa a ty slepy albo co znowu wyjezdzasz z tymi innymi konstrukcjami , ktore sie robi jak sa punktowe podparcia wez se prysznic i sprobuj jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.05.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Leon czy to ten od betoniarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.05.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Chwaliłeś się ,że miałęś coś w rodzaju wytrzymałości albo statyki - to policz sobie model belki w dużym skrócie przypominający ławę, oparty na całej długości równomiernie - po wystąpienu małych anomali ja nierównomierne osiadanie teoretyczne przęsłą będą niewielkie stą też małe momenty i siły tnące - w przypadkach niedużych osiadań momenty przeniesie sam beton (im wyższej klasy w tym przypadku lepiej) przy nieco większych jeśli mamy pręty podłużne to one przejmą rozciąganie. Gdyby było tak jak piszesz czyli ława podparta w paru punktach to zasadniczo konstrukcja byłą by całkiem inna. geno ja nei wiem ty albo nie chcesz albo nei potrafisz skupic sie na problemie co ty mi tu wyjezdzasz z tymi punktami? przeciez ja nie stawiam domu na 4 palikach tylko teoretyzuje na temat co sie stanie gdy peknie lawa a ty slepy albo co znowu wyjezdzasz z tymi innymi konstrukcjami , ktore sie robi jak sa punktowe podparcia wez se prysznic i sprobuj jeszcze raz To ja proponuje - kup sobie rejestrator tego co wypisujesz - Twoje słowa "wiec de facto takie zbrojenie 4x fi 12 wystarcza aby lawa dzialala podparta w paru punktach a nie liniowo".... Zastanów się co włąściwie chcesz napisać.....i o co Ci chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 przeczytaj watek (wystarczy jakies od jakies 15 postow wstecz ) to bedziesz wiedzialraz mi sie napisalo o jakims punkcie (mialem na mysli dwa punkty miedzy ktorymi np gleba osiadla ) a ty od razu podchwytujesz czepiajac sie slowka i idziesz dalej w sobie tylko znanym kierunku dobra nie wymagam abys czytal ez zrozumeiniem ilus tam postow... to zbyt wiele wiec ci streszcze jeszcze raz ja twierdze, ze jesli lawa peknie ( analogia do zapadnietej ziemi pod lawa) i sie ta lawa obsunie to wtedy moj wieniec bedzie pelnil funkcje ktora wczesniej pelnila lawa i nie pozwoli aby sciana wpadla mi w ta dziure ty i pkm ogolnie rzecz biorac negujecie takie dzialanie lawynie podajac dlaczego mialaby ona nei dzialac a zamiast tego wymyslacie co chcwile jakies nowe rzeczy nei an temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 dobra nie wymagam abys czytal ez zrozumeiniem ilus tam postow... to zbyt wiele wiec ci streszcze jeszcze raz Jestem wstrząśnięty ale nie zmieszany..... ja twierdze, ze jesli lawa peknie ( analogia do zapadnietej ziemi pod lawa) i sie ta lawa obsunie to wtedy moj wieniec bedzie pelnil funkcje ktora wczesniej pelnila lawa i nie pozwoli aby sciana wpadla mi w ta dziure ..to niby co - ten wieniec to jakiś wieszak jest,że nie pozwoli tej ławie siąść? Może przejąć część naprężeń bez przesady. Skup się lepiej na tym aby łąwa była tak wykonana ,że nie siądzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 19.05.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Leon, to już trzecie zdjęcie dzisiaj w twoim profilu. Na tym zdjęciu to ty ? To miało być uwiarygodnienie twojej osoby ?To czemu ono pochodzi z czeskiego serwera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 a twierdze, ze jesli lawa peknie i sie ta lawa obsunie to ... a ty znowu zrozumiales, ze ta lawa sie nie zapadnie bo wieniec ja podtrzyma.... nie sory ale ja juz stracilem cierpliwosc wspolczuje twoim wspolpracownikom pewnie maja z toba niezle jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts