Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy ktoś z dyskutujących budował domki Klementynka, Miłka lub Grażka. Naczytałem się sporo informacji o kłopotach z projektami tej firmy, jestem rolnikiem a nie architektem i pytam o to, jak się Wam te cuda budowało, jak się udało, i oczywiście ile to kosztowało. Zdaję sobie sprawę, że projekty będę musiał przed realizacją pokazać jakiemuś innemu architektowi i poprosić o korekty. Czy Wy mieliście z nimi jakieś kłopoty. :mad:

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Slagor!

Budujemy Elizę z Archipelagu. Za nami parter, wieńce, ścianki kolankowe i znowu wieńce, wylany strop i co tm jeszcze... Przed nami dach; więźba leży zwalona na placu i czeka na swoją kolej.

Mamy już jakieś doświadczenie w budowaniu domu z tej pracowni. Jeśli chcesz to mogę podzielić się swoimi uwagami.

Dom bardzo mi się podobał, podobał to może zbyt mało powiedziane, jestem nim zauroczona. Jak do tej pory wcale mi nie przeszło. Pracownia bardzo ambitna, projekty nowatorskie w swoich rozwiązaniach. Niestety nie są najtańsze w realizacji, chyba.... chyba, że trafisz na taką ekipę budowlaną jak my mieliśmy szczęście trafić. Majster jest doskonały, potrafi czytać rysunki i jest praktykiem. Wie co jest piękne, ale potrafi doradzić tak, że piękne jest też praktyczne i bardziej trwałe. Nasz kierownik budowy jest zachwycony jakością wykonanej pracy.

Projekty panów Wójciaków czy Arendarskiego to prawdziwe wyzwanie dla murarzy. Jeśli podejmiesz decyzję o zakupie projektu któregoś z tych panów, musisz też mieć dobrego majstra, nie firmę, nie górali czy innych, ale faceta który zna się na budowaniu. My nie mieliśmy do tej pory żadnych problemów. Pan Marian ze wszystkim doskonale sobie radzi, sam wylicza ile i czego potrzebuje, kiedy i co zamówić a nasza rola to zapewnić terminowe dostawy.

Wierz mi, ten projekt był spełnieniem moich marzeń, a budowa to prawdziwa przyjemność.

Pozdrawiam Jola

A ja buduję Oliwię. Jak na razie (zakończyłem więźbę) w projekcie nie znalazłem żadnych byków - nawet rozpiska więźby się zgadzała!

Zgadzam się z Jolą, że Archipelag ma ciekawe pomysły choć nie koniecznie tanie w realizacji - ale w końcu dom oprócz funkcjonalności musi mieć jeszcze to "Coś". Mój na pewno ma.

A jeżeli chodzi o dokumentację - mało jest osób, które budują w 100% zgodnie z projektem gotowym i każdy projekt gotowy należy przed każdym etapem dokładnie przestudiować na okoliczność - czy to co narysowane jest na pewno jasne i czy tak ma być faktycznie.

• 2 months później...

Cześć!

Ja buduję Miłkę. W projekcie jest dużo błędów ale jakoś udało się z nimi uporać i we wrześniu ekipa wykonała mi dach. Oczywiście razem z żoną wprowadziliśmy liczne poprawki począwszy od ścian a na kącie nachylenia dachu skończywszy.

Tak jak innych nas też wizualnie zachwyciły domy z Archipelagu.

Witam,

Buduję Ksenię II. Właśnie kładę dachówkę. Drobne błędy w projekcie z kilkoma wymiarami, ale oczywiste i łatwe do zweryfikowania. W zestawieniu więźby dachowej kilka błędów (zbyt krótkie długości krokwi w stosunku do wymaganych) - tak więc przed zakupem drewna sprawdź to zestawienie. Projekty rzeczywiście niezbyt tanie i łatwe w realizacji, ale chcemy mieć dom, który będzie nam się podobał i spełniał nasze potrzeby.

Powodzenia

Witam !Ja kończę budować domek RUDA .Ponieważ dom jest niewielki to koszt budowy jest również podobny.Jest to jednak domek bardzo prosty . Błędy były w dachu .Pojawiały się też w opisie przekrojów przez kondygnacje.Nie zgadzała się liczba kominów .Konstrukcja budyneczku jest tak filigranowa,że dziw iż to wszystko stoi,ale to tylko moja - laika opinia.Generalnie dom spełnia nasze oczekiwania ,nie mieszkamy w nim jeszcze chociaż dzisiaj włączyłem ogrzewanie.RUDA jest przykładem taniego domu o nieskomplikowanej konstrukcji zapewniającego w mojej opinii przyzwoity komfort ludziom o nie wygórowanych potrzebach choć nie koniecznie biednych.Jeszcze jedno ,nie odważyłem się na jakie kolwiek zmiany w układzie pomieszczeń i ich funkcji - było to jedo z lepszych posunięć.

• 2 weeks później...

Buduje dom "ADA". Jezeli chodzi o zewnetrzne walory projektow z Archipelagu, to zgadzam sie z poprzednikami - sa b. ladne i nowoczesne. Jesli chodzi o sam projekt, to znalazlo sie kilka bykow. Wykaz okien byl zle zrobiony i nie zgadzal sie z rysunkami technicznymi, wykaz wiezby dachowej rowniez do weryfikacji. Male bledy w stropie (na jednym rysunku strop jest, na drugim go nie ma), roznice w wymiarach na roznych rysunkach, brak rysunkow zbrojenia wiencow i podciagow. Dobra rada to miec dobrego kierownika budowy, ktory wszystko wylapie "na czas", a nie zostawiac murarzy samym sobie.

Wojtek.

Właśnie rozpoczynamy budowę "Danieli" (fundamenty). Mamy już za sobą pierwsze usterki. Po zsumowaniu wymiarów wewenętrzna strona jednej ze ścian leży poza stroną zewnętrzną. Jeden ze słupów służący do podpierania dachu wylądował na podjeździe. Było jeszcze parę drobniejszych "niedoskonałości". Jak na razie kierownik naszej budowy to wyłapuje. Ciekawe co jeszcze nas czeka?

Pozdrawiam, Zbyszek