slagor 20.06.2002 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 czy ktoś z dyskutujących budował domki Klementynka, Miłka lub Grażka. Naczytałem się sporo informacji o kłopotach z projektami tej firmy, jestem rolnikiem a nie architektem i pytam o to, jak się Wam te cuda budowało, jak się udało, i oczywiście ile to kosztowało. Zdaję sobie sprawę, że projekty będę musiał przed realizacją pokazać jakiemuś innemu architektowi i poprosić o korekty. Czy Wy mieliście z nimi jakieś kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.07.2002 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Cześć Slagor!Budujemy Elizę z Archipelagu. Za nami parter, wieńce, ścianki kolankowe i znowu wieńce, wylany strop i co tm jeszcze... Przed nami dach; więźba leży zwalona na placu i czeka na swoją kolej.Mamy już jakieś doświadczenie w budowaniu domu z tej pracowni. Jeśli chcesz to mogę podzielić się swoimi uwagami. Dom bardzo mi się podobał, podobał to może zbyt mało powiedziane, jestem nim zauroczona. Jak do tej pory wcale mi nie przeszło. Pracownia bardzo ambitna, projekty nowatorskie w swoich rozwiązaniach. Niestety nie są najtańsze w realizacji, chyba.... chyba, że trafisz na taką ekipę budowlaną jak my mieliśmy szczęście trafić. Majster jest doskonały, potrafi czytać rysunki i jest praktykiem. Wie co jest piękne, ale potrafi doradzić tak, że piękne jest też praktyczne i bardziej trwałe. Nasz kierownik budowy jest zachwycony jakością wykonanej pracy.Projekty panów Wójciaków czy Arendarskiego to prawdziwe wyzwanie dla murarzy. Jeśli podejmiesz decyzję o zakupie projektu któregoś z tych panów, musisz też mieć dobrego majstra, nie firmę, nie górali czy innych, ale faceta który zna się na budowaniu. My nie mieliśmy do tej pory żadnych problemów. Pan Marian ze wszystkim doskonale sobie radzi, sam wylicza ile i czego potrzebuje, kiedy i co zamówić a nasza rola to zapewnić terminowe dostawy.Wierz mi, ten projekt był spełnieniem moich marzeń, a budowa to prawdziwa przyjemność.Pozdrawiam Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.07.2002 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Przepraszam, zapomniałam napisać, że jedyną korektą w projekcie -nad czym bardzo ubolewam - była zmiana kształtu okien. Niestety, ze względu na obniżenie kosztów budowy zrezygnowaliśmy z łuków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 16.07.2002 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Są śliczne, ale mają błędy konstrukcyjne...U mnie np. nie był przewidziany strop w połowie jedego pokoju (gaderobie) i więźba dachowa była tak słaba, że cieśla powiedział, że takie "zapałeczki" to pod blache sie nadają, a nie pod dachówke ceramiczną.Moj projekt to "Marzena" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 16.07.2002 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 A ja buduję Oliwię. Jak na razie (zakończyłem więźbę) w projekcie nie znalazłem żadnych byków - nawet rozpiska więźby się zgadzała!Zgadzam się z Jolą, że Archipelag ma ciekawe pomysły choć nie koniecznie tanie w realizacji - ale w końcu dom oprócz funkcjonalności musi mieć jeszcze to "Coś". Mój na pewno ma.A jeżeli chodzi o dokumentację - mało jest osób, które budują w 100% zgodnie z projektem gotowym i każdy projekt gotowy należy przed każdym etapem dokładnie przestudiować na okoliczność - czy to co narysowane jest na pewno jasne i czy tak ma być faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WitekM 04.10.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Cześć!Ja buduję Miłkę. W projekcie jest dużo błędów ale jakoś udało się z nimi uporać i we wrześniu ekipa wykonała mi dach. Oczywiście razem z żoną wprowadziliśmy liczne poprawki począwszy od ścian a na kącie nachylenia dachu skończywszy.Tak jak innych nas też wizualnie zachwyciły domy z Archipelagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagho 05.10.2002 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 Witam,Buduję Ksenię II. Właśnie kładę dachówkę. Drobne błędy w projekcie z kilkoma wymiarami, ale oczywiste i łatwe do zweryfikowania. W zestawieniu więźby dachowej kilka błędów (zbyt krótkie długości krokwi w stosunku do wymaganych) - tak więc przed zakupem drewna sprawdź to zestawienie. Projekty rzeczywiście niezbyt tanie i łatwe w realizacji, ale chcemy mieć dom, który będzie nam się podobał i spełniał nasze potrzeby.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 06.10.2002 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Witam !Ja kończę budować domek RUDA .Ponieważ dom jest niewielki to koszt budowy jest również podobny.Jest to jednak domek bardzo prosty . Błędy były w dachu .Pojawiały się też w opisie przekrojów przez kondygnacje.Nie zgadzała się liczba kominów .Konstrukcja budyneczku jest tak filigranowa,że dziw iż to wszystko stoi,ale to tylko moja - laika opinia.Generalnie dom spełnia nasze oczekiwania ,nie mieszkamy w nim jeszcze chociaż dzisiaj włączyłem ogrzewanie.RUDA jest przykładem taniego domu o nieskomplikowanej konstrukcji zapewniającego w mojej opinii przyzwoity komfort ludziom o nie wygórowanych potrzebach choć nie koniecznie biednych.Jeszcze jedno ,nie odważyłem się na jakie kolwiek zmiany w układzie pomieszczeń i ich funkcji - było to jedo z lepszych posunięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 14.10.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Buduje dom "ADA". Jezeli chodzi o zewnetrzne walory projektow z Archipelagu, to zgadzam sie z poprzednikami - sa b. ladne i nowoczesne. Jesli chodzi o sam projekt, to znalazlo sie kilka bykow. Wykaz okien byl zle zrobiony i nie zgadzal sie z rysunkami technicznymi, wykaz wiezby dachowej rowniez do weryfikacji. Male bledy w stropie (na jednym rysunku strop jest, na drugim go nie ma), roznice w wymiarach na roznych rysunkach, brak rysunkow zbrojenia wiencow i podciagow. Dobra rada to miec dobrego kierownika budowy, ktory wszystko wylapie "na czas", a nie zostawiac murarzy samym sobie. Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 19.10.2002 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2002 Właśnie rozpoczynamy budowę "Danieli" (fundamenty). Mamy już za sobą pierwsze usterki. Po zsumowaniu wymiarów wewenętrzna strona jednej ze ścian leży poza stroną zewnętrzną. Jeden ze słupów służący do podpierania dachu wylądował na podjeździe. Było jeszcze parę drobniejszych "niedoskonałości". Jak na razie kierownik naszej budowy to wyłapuje. Ciekawe co jeszcze nas czeka?Pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo 22.10.2002 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 budowal ktos "idalie" lub "kinge"? [ Ta wiadomość była edytowana przez: tomo dnia 2002-10-22 21:23 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.10.2002 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 ja buduję Irmę...musisz uwazac...na projekty z tej Firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 23.10.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 A co z nią nie tak? Ja buduję Gardenię, też z Archipelagu i może poza gigantyczną więźbą wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagho 23.10.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Rzeczywiście chyba to jakaś zmora projektów Archipelagu - potężna więźba. Mój kierownik budowy jak zobaczył krokwie koszowe 20 x 24 to się przeżegnał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.10.2002 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 hi hi jak zamawiałam drewno na wiezbe..to właściciel tartaku stwierdził ze musi wyciąć pomniki pryrody...hmm długosci 16 m..Tir wiózł więzbę..i jeszcze to wszystko wystawało...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 29.10.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 U nas też drewna było sporo. Krokwie o dł. ok. 10 m i dużym przekroju. Poza tym źle wyliczyli drewno na więźbę i kupiliśmy za dużo drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytarafał 02.11.2002 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Teska , jak Ci idzie z IRMĄ , chciałbym się jak najwięcej dowidzieć . Ja też wybrałam ten projekt [tzn. bardziej żona niż ja] Czy możliwe było by spotkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.11.2002 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Ja buduje IRME błedów w projekcie było....i całe szczescie ze juz po..domek mi sie bardzo podoba...i wiecie co?? po licznych utarczkach z architektem..powstała IRMA II wypisz wymaluj mój domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.11.2002 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 JOLA... Eliza jest piękna...szkoda ze zrezygnowałas z tych łuków..( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.11.2002 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 EDYTARAFAŁ...mozemy sie spotkac..mieszkam w Sczecinie:))moge udzielic inrormacji co mozna w tym projekcie zmienic i na co trzeba uwazac.PozdrawiamTeska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts