Jola_ 08.11.2002 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Nikt nas nie uprzedził, a my nie mieliśmy jeszcze takiej wiedzy, że realizacja projektów Archipelagu jest taka kosztowna. Mając kosztorys firmowy, wyliczyliśy koszty przewidywane i na tym etapie jeszcze miały być łuki. Zdecydowaliśmy się na zmianę okien w miarę zaawansowania prac na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 12.11.2002 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Witam! Jolu,czy mogłabyś określić w przybliżeniu koszt budowy m2 Elizy? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 12.11.2002 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Witam! Czy ktoś buduje Kasię z Archipelagu? Będę wdzięczna za wszelkie informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 14.11.2002 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Witam Cię Ellu!Niestety jeszcze do ukończenia domu dużo nam zostało dlatego trudno będzie mi wyliczyć koszt m2. Może tylko powtórzę:- dom stan surowy w tym garaż 1 stanowiskowy - 140 m2- dach wielopłaszczyznowy 230 m2, przykryty folią i blachodachówką- 2 okna połaciowe, 1 lukarna- orynnowany (bez podbitki)- podniesiony teren i splantowany- doprowadzenie prądu, woda wykopana- dojazdy na budowę(benzyna+koszyt eksploatacji samochodu)wszystko to razem wyniosło 100.000 zł- ocieplenie, szambo, elektryka, hydraulika, tynki, ogrodzenie no i cała wykończeniówka planowana na przyszły rok to znowu 100.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 14.11.2002 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Jolu, wielkie dzięki!!! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Missia 20.11.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Budujemy Oliwię. Błędy są - niekonsekwencje w projektowaniu też - brak podpowiedzi jak wykonać pewne elementy - a nam brakowało doświadczenia budowlanego i mamy tylko wyobtaźnię. Ale forma jest piękna. Dom funkcjonalny - zakochaliśmy sią od pierwszego wejrzenia. Jednak już w trakcie budowy dokonaliśmy kilku zmian. Te nasze innowacje sprawiły nam trochę problemów, ale teraz jesteśmy zadowoleni (stan surowy zamknięty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 07.03.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Czy ktoś buduje może BRYGIDĘ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PietrekG 14.08.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Witam Cię Ellu! Niestety jeszcze do ukończenia domu dużo nam zostało dlatego trudno będzie mi wyliczyć koszt m2. Może tylko powtórzę: - dom stan surowy w tym garaż 1 stanowiskowy - 140 m2 - dach wielopłaszczyznowy 230 m2, przykryty folią i blachodachówką - 2 okna połaciowe, 1 lukarna - orynnowany (bez podbitki) - podniesiony teren i splantowany - doprowadzenie prądu, woda wykopana - dojazdy na budowę(benzyna+koszyt eksploatacji samochodu) wszystko to razem wyniosło 100.000 zł - ocieplenie, szambo, elektryka, hydraulika, tynki, ogrodzenie no i cała wykończeniówka planowana na przyszły rok to znowu 100.000 zł Jolu, budujemy Omege, projekt podobny do Elizy. Wystartowalismy w tym roku. Powiedz prosze jak po tym sezonie oceniasz koszty budowy na metr 2? Budowalas z Ytonga? Czy byly jakies niespodzianki w projekcie po wybudowaniu w rzeczywistosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j22 18.08.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Czy kotoś budował IGĘ lub Danielę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 30.08.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Jak już wcześniej pisalem, ja buduję Danielę. Wlaśnie kończą mi dach. Co cię interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Georgen 09.03.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Jestem zdecydowany kupić projekt tej firmy i przesledziłem pare postów z których wynika , że chłopaki notorycznie przesadzają z więźbą. Czy macie podobne z danie? Co sądzicie o projektach tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 09.03.2004 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Przesadzaja ??? No moze troszkę . Tak naprawdę to projektują je pod karpiówkę, która jest zdecydowanie najcięższym przekryciem. Jeśli zastosujesz holenderkę, grecką, esówkę lub inną dachówkę możesz spokojnie zjechać z przekrojów. Oczywiście blachodachówka lub gont powoduje równiez automatycznie możliwość przeprojektowania więźby. Ale swoja drogą mój naprawde dobry cieśla, tez stwierdził, ze projekt wieźby jest przesadzony, nawet jakbym kład karpiówkę (kładłem grecką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 14.03.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 A u mnie dach spaprali.Pisałem wcześniej, dziś mam ale nie jestem zadowolony.Powyginało dechy w konstrukcji kratownicowejNa poddaszu wygląda fatalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr69 07.04.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Mam Mieszko z ich katalogo. Dach był wyzwaniem dla konstrukcji i pokrycia. W sumie nie kosztowało mnie to wiele drożej niż "normalny" dach. Wygląd ma o niebo ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.04.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Wiele niedobrego słyszałam o projektach tej firmy. trzeba sprawdzić konstrukcję, więźbę, wentlację i co się da.Mocno niedorobione - taką mają opinię. Ale są piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 14.04.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 generalnie projekty są rzeczywiście ładne i maja swój niepowtarzalny charakter. Niestety sama firma nie stara się o obsługe klientów, a powielanie tych samych błędów w projektach jest nagminne. na płycie dołączonej do Gazety Wyborczej ( tak mi się wydaje że do "Wyborczej") w kosztorysie brama garażowa kosztuje 100 tys. zł.....Chlapnęli sie o jedno zero, ale to powielają od roku. W wydruku z pracowni mam ten sam błąd. Oczywiście to nie jest odosobniony przypadek. Kosztorysy są orientacyjne, ale ...makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 14.04.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 generalnie projekty są rzeczywiście ładne i maja swój niepowtarzalny charakter. Niestety sama firma nie stara się o obsługe klientów, a powielanie tych samych błędów w projektach jest nagminne. na płycie dołączonej do Gazety Wyborczej ( tak mi się wydaje że do "Wyborczej") w kosztorysie brama garażowa kosztuje 100 tys. zł.....Chlapnęli sie o jedno zero, ale to powielają od roku. W wydruku z pracowni mam ten sam błąd. Oczywiście to nie jest odosobniony przypadek. Kosztorysy są orientacyjne, ale ...makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sil 14.04.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Nie straszcie mnie z tym Archipelagiem! Chcemy budować Kasię z tego biura i wydaje nam się najpiękniejszym domkiem pod słońcem Oczywiście nie umiemy ocenić, czy projekt nie zawiera błędów, ale nasz architekt wypowiadał się o nim pozytywnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 14.04.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Nie martw się. To że sama pracownia nie jest najbardziej profesjonalną, to nie przeszkadza nam budować i zachwycać się ich projektami...mam nadzieję budować Manuelę! Tych domów stoi KILKA! Jest to najle[piej sprzedający sie projekt tej pracowni, i tym bardziej zasługuje na DOPRACOWANIE, np. kosztorys z prawdziwego zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr69 14.04.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Mając doświadczenie z projektem "Mieszko" mogę stwierdzić, że dokumentacja została stworzona bardzo powierzchownie. Pozwala na wiele interpretacji przez wykonawcę, brak jest czasem rysunków detali, które by wiele wyjaśniły. Na pewno nie powinna budować takiego domu ekipa niemająca dużego doświadczenia a i inwestor dobrze żeby się orientował w temacie. Widziałęm później projety z innych pracowni i trochę im zazdrościłem - czasem lepiej jest mieć dokumentację nie dającą zbyt wiele swobody dla wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts