Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nikt nas nie uprzedził, a my nie mieliśmy jeszcze takiej wiedzy, że realizacja projektów Archipelagu jest taka kosztowna. Mając kosztorys firmowy, wyliczyliśy koszty przewidywane i na tym etapie jeszcze miały być łuki. Zdecydowaliśmy się na zmianę okien w miarę zaawansowania prac na budowie.

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Cię Ellu!

Niestety jeszcze do ukończenia domu dużo nam zostało dlatego trudno będzie mi wyliczyć koszt m2. Może tylko powtórzę:

- dom stan surowy w tym garaż 1 stanowiskowy - 140 m2

- dach wielopłaszczyznowy 230 m2, przykryty folią i blachodachówką

- 2 okna połaciowe, 1 lukarna

- orynnowany (bez podbitki)

- podniesiony teren i splantowany

- doprowadzenie prądu, woda wykopana

- dojazdy na budowę(benzyna+koszyt eksploatacji samochodu)

wszystko to razem wyniosło 100.000 zł

- ocieplenie, szambo, elektryka, hydraulika, tynki, ogrodzenie no i cała wykończeniówka planowana na przyszły rok to znowu 100.000 zł

Budujemy Oliwię. Błędy są - niekonsekwencje w projektowaniu też - brak podpowiedzi jak wykonać pewne elementy - a nam brakowało doświadczenia budowlanego i mamy tylko wyobtaźnię. Ale forma jest piękna. Dom funkcjonalny - zakochaliśmy sią od pierwszego wejrzenia. Jednak już w trakcie budowy dokonaliśmy kilku zmian. Te nasze innowacje sprawiły nam trochę problemów, ale teraz jesteśmy zadowoleni (stan surowy zamknięty).

• 3 months później...
  • 5 months później...
Witam Cię Ellu!

Niestety jeszcze do ukończenia domu dużo nam zostało dlatego trudno będzie mi wyliczyć koszt m2. Może tylko powtórzę:

- dom stan surowy w tym garaż 1 stanowiskowy - 140 m2

- dach wielopłaszczyznowy 230 m2, przykryty folią i blachodachówką

- 2 okna połaciowe, 1 lukarna

- orynnowany (bez podbitki)

- podniesiony teren i splantowany

- doprowadzenie prądu, woda wykopana

- dojazdy na budowę(benzyna+koszyt eksploatacji samochodu)

wszystko to razem wyniosło 100.000 zł

- ocieplenie, szambo, elektryka, hydraulika, tynki, ogrodzenie no i cała wykończeniówka planowana na przyszły rok to znowu 100.000 zł

Jolu, budujemy Omege, projekt podobny do Elizy. Wystartowalismy w tym roku. Powiedz prosze jak po tym sezonie oceniasz koszty budowy na metr 2? Budowalas z Ytonga? Czy byly jakies niespodzianki w projekcie po wybudowaniu w rzeczywistosci?

• 2 weeks później...
  • 6 months później...
Przesadzaja ??? No moze troszkę ;-). Tak naprawdę to projektują je pod karpiówkę, która jest zdecydowanie najcięższym przekryciem. Jeśli zastosujesz holenderkę, grecką, esówkę lub inną dachówkę możesz spokojnie zjechać z przekrojów. Oczywiście blachodachówka lub gont powoduje równiez automatycznie możliwość przeprojektowania więźby. Ale swoja drogą mój naprawde dobry cieśla, tez stwierdził, ze projekt wieźby jest przesadzony, nawet jakbym kład karpiówkę (kładłem grecką).

• 4 weeks później...

generalnie projekty są rzeczywiście ładne i maja swój niepowtarzalny charakter. Niestety sama firma nie stara się o obsługe klientów, a powielanie tych samych błędów w projektach jest nagminne.

na płycie dołączonej do Gazety Wyborczej ( tak mi się wydaje że do "Wyborczej") w kosztorysie brama garażowa kosztuje 100 tys. zł.....

Chlapnęli sie o jedno zero, ale to powielają od roku. W wydruku z pracowni mam ten sam błąd. Oczywiście to nie jest odosobniony przypadek. Kosztorysy są orientacyjne, ale ...

makabu

generalnie projekty są rzeczywiście ładne i maja swój niepowtarzalny charakter. Niestety sama firma nie stara się o obsługe klientów, a powielanie tych samych błędów w projektach jest nagminne.

na płycie dołączonej do Gazety Wyborczej ( tak mi się wydaje że do "Wyborczej") w kosztorysie brama garażowa kosztuje 100 tys. zł.....

Chlapnęli sie o jedno zero, ale to powielają od roku. W wydruku z pracowni mam ten sam błąd. Oczywiście to nie jest odosobniony przypadek. Kosztorysy są orientacyjne, ale ...

makabu

Nie martw się. To że sama pracownia nie jest najbardziej profesjonalną, to nie przeszkadza nam budować i zachwycać się ich projektami...mam nadzieję budować Manuelę! Tych domów stoi KILKA! Jest to najle[piej sprzedający sie projekt tej pracowni, i tym bardziej zasługuje na DOPRACOWANIE, np. kosztorys z prawdziwego zdarzenia.

Mając doświadczenie z projektem "Mieszko" mogę stwierdzić, że dokumentacja została stworzona bardzo powierzchownie. Pozwala na wiele interpretacji przez wykonawcę, brak jest czasem rysunków detali, które by wiele wyjaśniły. Na pewno nie powinna budować takiego domu ekipa niemająca dużego doświadczenia a i inwestor dobrze żeby się orientował w temacie.

Widziałęm później projety z innych pracowni i trochę im zazdrościłem - czasem lepiej jest mieć dokumentację nie dającą zbyt wiele swobody dla wykonawcy.