Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasia jest urocza, zwłaszcza że nosimy to samo imię...

A tak poważnie, to podstawowa zasada to maksymalne skupienie i przemyślenie całej budowy na etapie projektu. Z tego co czytam na tym forum czasami potem emocje biorą górę i łatwo zmienić decyzję i czasem też tym samym zwiększyć koszty inwestycji. Jak się dobrze wszystko przemyśli i oczyta ( np na forum), to łatwiej potem podejmować bardziej "dojrzałe" decyzje.

Powodzenia, pozdrawiam

makabu

Mogę tylko potwierdzić powyższe opinie - projekty piękne, ale bez dopracowania szczegółów. My budujemy Idalię i zaraz wyszło kilka niejasności, np. brak opisu rozwiązania fundamentu w garażu wobec wjazdu obniżonego w stosunku do reszty domu. Podobnie nie podana jest wysokość zalewania fundamentów pod filary na froncie domu. Więźba też jest znacznie przewymiarowana. Ale projekty ich ogólnie są piękne i mają to "coś" ...

Pozdrawiamy I B

• 3 weeks później...
Ja buduję hanię z archipelagu. W moim projekcie był poważny błąd. Na jednym przekroju hudziak był do wysokości ścian fundamentowych a na następnej stronie projektu 10 cm niżej. Projekt pod porotherm a wysokość okien na srodku pustaka. Generalnie nic w tym projekcie nie ma wszystko trzeba wykombinować , opisy lakoniczne.

Przy kupowaniu projektu mile zaskoczyła mnie obsługa ( po tym czego się naczytaliśmy o tej pracowni na forum ). Okazało się, że biuro projektowe z Rybnika chciało nam sprzedać projekt za 200 zł drożej, tłumacząc zmianą cennika. Po telefonie do Archipelagu okazało się, że ktoś chce na nas zarobić, ponieważ nie było zmian w cenników. Zaproponowano nam przysłanie projektu do domu kurierem i w ciągu 3 dni (i co do godziny ) mieliśmy projekt w domu.

W każdej pracowni są projekty wykonane przez studentów ( tania siła robocza), tym bardziej że za całośc odpowiada ta osoba, która adaptuje projekt.Warto więc kupować tylko te projekty, które są już gdzieś wybudwane i sprawdzone.

• 7 months później...
Ja buduje IRME błedów w projekcie było....i całe szczescie ze juz po..domek mi sie bardzo podoba...

i wiecie co?? po licznych utarczkach z architektem..powstała IRMA II wypisz wymaluj mój domek...

My z żonką właśnie na wiosnę tego roku mamy nadzieję zacząć Irmę II. Czytałem Twój dziennik budowy i myślę, że jako "pionierka" przetarłaś nam szlak - pod względem poprawności projektu - w związku z czym serdeczne dzięki.

Na razie czekamy na pozwolenie na budowę, jak tylko dostaniemy papiery - szybka analiza projektu pod względem wykonawczym i do roboty.

Buduje dom Tina z Archipelagu -o wyborze tego projektu zdecydowala dluuga kuchnia przez caly dom! Projekty maja rzeczywiscie fajne, ale zdarzaja im sie baboki w tzw uzytecznosci pomieszczen (np. w Tinie kibelek 1,3 m2 zaprojektowany praktycznie w samym salonie), czy zbyt male pomieszceznia, brak scianki kolankowej (az sie prosi), dachz akonczony ogiomurami (po co?) i nieliczne bledy konstrukcyjne. Jednak jest to nic w porowananiu z tym, co zrobil moj architekt adaptujac ten projekt, wprowadzalismy sporo zmian , i dzikei tym zmian dom jest wiekszy i barzdiej funkcjonalny ale ma znacznie gorsze zaplecze merytoryczne do budowy niz orginal.

• 5 months później...

Witam

Widze, że dawno się tu nic nie działo. Ja kupiłem projekt Wiesia. Jedynym problemem jest kosz dachowy przebiegający centralnie przez środek komina. Dla wszystkich zainteresowanych - pracownia archipelag lada dzień ma zakon=ńczyć prace nad projektami wentylacji mechanicznych do wszystkich swoich projektów.

A ja sobie mieszkam już od pół roku w Hanii. Domy faktycznie mają to coś. Ale nie brakuje BABOLI. Okno na klatce schodowej to porażka, ze schodów zabiegowych brak dostępu i nie ma jak postawić drabiny. Sam projekt wygląda jak poglądówka w gazecie. Ale generalnie dom jest super duży salon i taras. Ogromny dach robiący wrażenie.

Pozdrawiam Budujących.

• 2 weeks później...

lgosia1

Ładny domek :) Zastanów się tylko nad tym jak po krętych schodach wniesiesz jakiekolwiek meble na poddasze? Mój znajomy też sobie zrobił piekne schody kręcone i jak się chciał wprowadzić to dopiero zobaczył jaki popełnił błąd. Na szczęscie miał duże okna na piętrze więć wynajął dźwig i sobie poradził.

Pozdro