rs6000 08.01.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam Widze, że dawno się tu nic nie działo. Ja kupiłem projekt Wiesia. Jedynym problemem jest kosz dachowy przebiegający centralnie przez środek komina. Dla wszystkich zainteresowanych - pracownia archipelag lada dzień ma zakon=ńczyć prace nad projektami wentylacji mechanicznych do wszystkich swoich projektów. Witam Od tego czasu zmieniło się tyle, że od 11 grudnai mieszkam już w Wiesi i moge powiedzieć, iż nie było w projekcie błędów poza brakiem rozwiązania odpływu deszczówki do rynny z dwóch koszów dachowych ale miałem taką ekipę, że rozwiązali to szybko i jest OK. Gorąco polecam ten projekt Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 08.01.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A dla uwiarygodnienia poniżej moje dzieło. Możecie porównać z oryginałem http://czajen.pl/~slaweczek/PICT0185.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina szwedek 26.04.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witaj.Oboje z mężem jesteśmy zainteresowani projektem ruda. czy jest możliwość obejrzenia twojej realizacji. Mieszkamy w wielkopolsce. Powaznie myślimy o budowie tego domu. obawiamy się tylko,iż jest dość niski. Jaka wypada wysokość parteru?Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMW 08.05.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 A może zagląda tu czasami ktoś,kto budował Dianę z Archipelagu? Jeżeli chodzi o poprawność projektu nic nie mogę jeszcze powiedzieć,bo nie zaczęłam budowy,a jedną z rzeczy ,których nie zmieniłam jest rozplanowanie poddasza idealnie wykorzystujące każdy centymetr powierzchni(tak mi się teraz wydaje!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMW 25.05.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Tu też nikt nie zagląda?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 25.08.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Czy wy tez mieliscie klopot z projektem archipelagu? moj konstruktor odmawia adaptacji twierdzi ze sa szkolne bledy a archipelag olewa sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 25.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Hmm... mój konstruktor adaptujący projekt nie miał żadnych zastrzeżeń, ale to nie ten sam projekt. No i projekt oglądało dwóch konstruktorów - żaden nie maił zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 hilsyl w tej sprawie powinienes sie zwrócic o odszkodowanie za szkolne błedy projektanów odpowiada ich ubezpieczyciel jesli podjął sie ich ubezpieczyc - niech teraz płaci pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.08.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 moj konstruktor odmawia adaptacji twierdzi ze sa szkolne bledy a archipelag olewa sprawe. Możesz napisac co to za błedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 powiem tak budujemy dom ZUZIAi faktycznie są tam potworne bledy, a projekty niektórych elementów nawt nie uwzględniająChciałem opisac to na forum, ale doszedłem do wniosku, ze ktos moze po mnie pojechac ze niby mam w tym interes ale jak juz ktos zaczal to sie dolacze i powiem ARCHIPELAG WALI PODSTAWOWE BLEDY W PROJEKTACH A NIEKTORE ROZWIAZANIA SA NIEDOPUSZCZALNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 25.08.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 nie miałem - jeszcze - problemów.Jedyne co, to architekt adaptujący projekt zwrócił uwagę, że okien połaciowych jest za mało i będzie ciemno. (mówił zarówno z doświadczenia jak i z obowiązujących przepisów). Archpelag zaś zaprojektował okno w kuchni o długości 220 cm i podał nawet zalecanego producenta okien. Producent (znana na rynku firma) nigdy takiego okna nie produkował i nie zamierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 25.08.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 moj konstruktor odmawia adaptacji twierdzi ze sa szkolne bledy a archipelag olewa sprawe. Możesz napisac co to za błedy ? Wyliczenia udzwigu stropu roznia sie od zaplanowanego nacisku(moze to niefachowe okreslenie ale wiadomo o co chodzi:))przewidziano ogromne belki ktore rownoczesnie nie maja odpowiedniego wzmocnienia jednym slowem ogromna bela a sciana pod nia cieniutka , nie jestem fachowcem ale polegam na opinii tego konstruktora:) mam nadzieje ze cos z tego zrozumiecie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 25.08.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 hilsyl w tej sprawie powinienes sie zwrócic o odszkodowanie za szkolne błedy projektanów odpowiada ich ubezpieczyciel jesli podjął sie ich ubezpieczyc - niech teraz płaci pzdr no dobra wiem ze moge zglosic do odpowiednich sluzb tylko jakie mama szanse i co dalej????????????????????? 1)stoje z pozwoleniem 2)polowa adaptacji zrobiona 3) pewnie tez wam przyslai jakas lipna ksiazeczke z projektem i fakture na projekt 500 a ksiazeczka 1100? 4)podoba mi sie ten dom:) ps.czy naprawde w tym kraju mozan odstawiac takie numery bezkarnie?bazuja na tym ze inwestor umordowany ma dosc i sam sobie z tym radzi??przeciez to duza pracownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 W naszym projekcie zapomnieno m.in. o nadprożu nad oknem balkonowym długosci okolo 4 m. Po interwencji mojej dostałem telefoniczne wytłumaczenie ze to w sumie juz nie ich problem ale proponuja mi to to i to. Moge tez powiedziec ze skopana byla konstrukcja stropu. W miejscach gdzie bylo dosc duze obciazenie przenoszone przez wiazar trapezowy przewidziano komin wentylacyjny. Na szczeście w porę to zauważylem skontaktowalem sie z moim konstruktorem i zaproponowalem zalanie kominu wentylacyjnego betonem wraz z umieszczonym wewnatrz zbrojeniem. Powstal w ten sposób słup przenoszączy obciązenia z ww. wiazara. Najgorsze jest to ze od strony archipelagu nie bardzo z kim bylo rozmawiac o tych problemach bo albo nie bylo architekta albo nikt nie oddzwanial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 25.08.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 W naszym projekcie zapomnieno m.in. o nadprożu nad oknem balkonowym długosci okolo 4 m. Po interwencji mojej dostałem telefoniczne wytłumaczenie ze to w sumie juz nie ich problem ale proponuja mi to to i to. Moge tez powiedziec ze skopana byla konstrukcja stropu. W miejscach gdzie bylo dosc duze obciazenie przenoszone przez wiazar trapezowy przewidziano komin wentylacyjny. Na szczeście w porę to zauważylem skontaktowalem sie z moim konstruktorem i zaproponowalem zalanie kominu wentylacyjnego betonem wraz z umieszczonym wewnatrz zbrojeniem. Powstal w ten sposób słup przenoszączy obciązenia z ww. wiazara. Najgorsze jest to ze od strony archipelagu nie bardzo z kim bylo rozmawiac o tych problemach bo albo nie bylo architekta albo nikt nie oddzwanial. no to widze ze robia to samo....kurcze najwyzej zwroce im projekt tylko pewnie na kase bede czekac niewaidomo ile ale przeciez to sie nadaje do anczelnej izby architektow i innych podbija sie rzeczoznawca wiec ktos chyba dal mu ten papier?????????????!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Nie chce aby odebrali nasze pisanie jako nagonke, ale mozesz pogadac z Twoim adaptaczem projektu i poprosic go o przeprojektownie stropu bo z nim masz chyba klopot. POwiem Tobie jeszcze, że dorwalem fachowca od dachu (człowiek starej daty, konstruktor i wykonawca ktory na dachach zjadl zeby ponad 50 lat doswiadczenia) i powiedzial mi ze nie podejmie sie zrobienia dachu zgodnie z załaczonym projektem konstrukcyjnym gdyz nie daje gwarancji ze bedzie to stalo. Musielismy wladowac doadtkowa stal i nie tylko. Po wprowadzeniu zmian majster caly dach wyrysowal na dole, znaczy na ziemi, podocinal wszystkie elementy i dopiero wciagal na dach a tam tylko laczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 25.08.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Nie chce aby odebrali nasze pisanie jako nagonke, ale mozesz pogadac z Twoim adaptaczem projektu i poprosic go o przeprojektownie stropu bo z nim masz chyba klopot. POwiem Tobie jeszcze, że dorwalem fachowca od dachu (człowiek starej daty, konstruktor i wykonawca ktory na dachach zjadl zeby ponad 50 lat doswiadczenia) i powiedzial mi ze nie podejmie sie zrobienia dachu zgodnie z załaczonym projektem konstrukcyjnym gdyz nie daje gwarancji ze bedzie to stalo. Musielismy wladowac doadtkowa stal i nie tylko. Koles caly dach wyrysowal na dole znaczy na ziemi, podocinal wszystkie elementy i dopiero wciagal na dach a tam tylko laczyl. ZACZYNAM SIE ZASTANAWIAC CZY IM NIE ODDAC PROJEKTU SERIO MIMO ZE OD ROKU WIEM ZE TEN I TYLKO TEN NORMALNIE SZOK....WIEM WLASNIE O STROP CHODZI ...KURCZE WYGLADA NA TO ZE PROJEKT GOTOWY TO ISTNE BADZIEWIE I NIE MOW MI ZE NAGONKA JAK SIE MAM NIE WKURZAC SKORO SA TAKIE JAJA OD POCZATKU A BUDOWA DOPEIRO PRZEDE MNA PRZECIEZ ZA COS WZIELI KASE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 podeslij mi link do Twojego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 hilsyl zgłaszasz błedy projektanta do Izby Inzynierów (w internecie znajdziesz gdzie ... w jakim miescie sie wpisał do Izb) i tam żadasz aby Ci ujawnili gdzie oni go ubezpieczyli, a później zgłaszasz ubezpieczycielowi błedy w projekcie i wnioskujesz o odszkodowanie " ...Zakres ubezpieczenia obowiązkowego OC inżynierów budownictwa Zakres podmiotowy Na wstępie należy przypomnieć, że obowiązek ubezpieczenia OC został ustawowo nałożony na wszystkie osoby pełniące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie. Członkami izby, a zarazem ubezpieczonymi w umowie ubezpieczenia są wyłącznie osoby fizyczne...." "... do wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia obowiązkowego nie wystarczy stwierdzenie samego faktu powstania szkody. Należy zbadać czy do powstania szkody doszło w związku z pełnieniem funkcji przez ubezpieczonego oraz czy można mu przypisać – ogólnie rzecz biorąc – niezachowanie należytej staranności (np. niewłaściwe działanie, popełnienie zaniechania, podjęcie błędnej decyzj) lub nienależyte wykonanie zobowiązania. Oczywiście dokonanie takiej oceny możliwe jest dopiero po szczegółowej analizie danego stanu faktycznego i prawnego, a więc jedynie w konkretnych okolicznościach danej sprawy. Temu celowi właśnie służy likwidacja szkody przez zakład ubezpieczeń. Na podstawie różnych źródeł dowodowych - ubezpieczyciel m u s i zbadać czy ubezpieczony ponosi odpowiedzialność za szkodę. http://www.hanzabrokers.pl/?id_dz=16&id_news=24 poczytaj sobie jeszcze temat Błędy konstrukcyjne w projekcie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=77432i nie miej skrupułów zeby załowac pracownie czy jej miernych projektantów, sprzedając typowy projekt powinni albo myslec albo sie ubezpieczyc ...widac wybrali to drugie rozwiązanie ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 25.08.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 podeslij mi link do Twojego domku PROSZE BARDZO:) http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=114 cholera mnie bierze :)bo dom wybierany poprawki zrobione itd a tu .........ech szkoda gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts