Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hilsyl

zgłaszasz błedy projektanta do Izby Inzynierów (w internecie znajdziesz gdzie ... w jakim miescie sie wpisał do Izb) i tam żadasz aby Ci ujawnili gdzie oni go ubezpieczyli, a później zgłaszasz ubezpieczycielowi błedy w projekcie i wnioskujesz o odszkodowanie

" ...Zakres ubezpieczenia obowiązkowego OC inżynierów budownictwa

Zakres podmiotowy

Na wstępie należy przypomnieć, że obowiązek ubezpieczenia OC został ustawowo nałożony na wszystkie osoby pełniące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie. Członkami izby, a zarazem ubezpieczonymi w umowie ubezpieczenia są wyłącznie osoby fizyczne...."

"... do wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia obowiązkowego nie wystarczy stwierdzenie samego faktu powstania szkody. Należy zbadać czy do powstania szkody doszło w związku z pełnieniem funkcji przez ubezpieczonego oraz czy można mu przypisać – ogólnie rzecz biorąc – niezachowanie należytej staranności (np. niewłaściwe działanie, popełnienie zaniechania, podjęcie błędnej decyzj) lub nienależyte wykonanie zobowiązania. Oczywiście dokonanie takiej oceny możliwe jest dopiero po szczegółowej analizie danego stanu faktycznego i prawnego, a więc jedynie w konkretnych okolicznościach danej sprawy. Temu celowi właśnie służy likwidacja szkody przez zakład ubezpieczeń. Na podstawie różnych źródeł dowodowych - ubezpieczyciel m u s i zbadać czy ubezpieczony ponosi odpowiedzialność za szkodę.

http://www.hanzabrokers.pl/?id_dz=16&id_news=24

poczytaj sobie jeszcze temat Błędy konstrukcyjne w projekcie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=77432

i nie miej skrupułów zeby załowac pracownie czy jej miernych projektantów, sprzedając typowy projekt powinni albo myslec albo sie ubezpieczyc ...

wybrali widac to drugie rozwiązanie ...

pzdr

serdeczne dzieki...nie bede miec skrupułow oni sie jakos nade mna nie roztkliwiaja:) :D

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

serdeczne dzieki...nie bede miec skrupułow oni sie jakos nade mna nie roztkliwiaja:) :D

tak samo nie rozczulaj sie jak będziesz w Izbach Inzynierów

- tam podobno siedza same stare pryki którym nie chce sie ruszyć tyłka nawet zeby zagladnac do przepisów

jesli zaczną wydziwiac - postrasz ich prokuratorem

:wink:

pzdr

To jest wlasnie to w projektach archipelagu duze przestrzenie nie do konca przemyslane rozwiazania

Powiem jeszcze Tobie ze nasza Zuzia wyglada przepieknie i to jest chyba jedyny plus projektow z tej pracowni.

No i jak sie patrzy na gotowy domek to te wczesniejsze klopoty ida w niepamiec.

P.S. Zapomnialbym domki te sa strasznie drogie w realizacji, my udezylismy w wyglad a teraz sie szczypiemy z kasa, no ale to byl nasz wybor

ja wpierw wezwałbym biuro projektów pisemnie - listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru - o natychmiastową korekte błedów konstrukcyjnych (tam prawdopodobnie domy projektuja wyłacznie architekci którzy nie maja pojęcia o konstrukcjach ...

czy w tym projekcie jest podpis jakiegos konstruktora - oprócz architekta ???

po konsultacji z ubezpieczycielem - zwróciłbym sie do autora planu adaptacji o przeprojektowanie (i byc moze dodatkowo zrobienie ekspertyzy dla ubezpieczyciela) a kosztami obciązył pracownie

oprócz tego poinformowac Izby Inzynierów ze typowe projekty domów tej pracowni groza katastrofą budowlaną !

pzdr

A ja mam jeszcze jedną wątpliwość, a mianowicie co to znaczy że adptujący nie podpisze? Przecież ma parwo zminić te jak to nazwałeś "szkolne błędy" po swojemu i to powinien podpisac. Pozostaje kwestia kasy i oczywiście tu należy sie mu wiecej za włożona prace w adaptacje a Ty powinienes probować odzyskać kase za błedy od autora.

Muszę Wam powiedzieć, że jest jeszcze jedna rzecz ktorej brakuje archipelagowi a ktora oferuje np archon.

Jest to forum na ktorym osoby, ktore wybudowaly domki wypowiadaja sie na ich temat. NIe wiem czy archipelag sie czegos boi ale takie rozwiazanie jest super. Moj szwagier ktory kupil projekt archonu wczesniej mogl sprawdzic jekie zdanie maja inne osoby o danym projekcie, jakie sa rzeczywiste koszty budowy, jakie elementy mozna poprawic co zmienic aby projekt byl baredziej praktyczny.

Kiedys sie nad tym zastanawialem i wydaje mi sie ze ARCHI boi sie komentarzy ludzi ze duza czesc ich projektow jest strasznie droga w realizacji.

Wygladaja one bardzo ladnie ale przy obecnych kosztach budowlanych realizacja ich jest masakra.

P.S. Budujemy Zuzie i jest naprawde ladna. Jednak wybierajac ponownie projekt z pewnoscia powaznie bysmy sie zastanowili nad jego ponownym wyborem.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Nie wiedziałam gdzie umieścić tego posta i wydaje mi się, że jest odpowiedznie miejsce. Gdyby nie było prosze o przesunięcie do odpowiedniego działu.

Od kilku dni próbuje otworzyć stronę archipelagu i nie mogę :(

Czy Wy też macie takie problemy?

Może wiecie coś na ten temat ?

• 4 weeks później...
Ja tylko dodam ze oba kominy zuzi przechodzą przez kosze dachowe. To jest kolejny karygodny błąd projektanta.

Jurek

Niestety z tym się zgadzam ale w wielu innych projektach jest podobnie. W Zuzi można było tego uniknąc przesuwając ten z kotłowni do salonu albo na zewnętrzną ścianę kotłowni [ kłopot z podłączeniem kominka, ale można ] Niestety za póżno się zorientowałem. Wystarczy dać wyższy fartuch na kominie i po kłopocie, nie zacieknie, tylko ten śnieg w koszu będzie do kwietnia leżał......

A inne biuraprojektowe nie walnęły nikomu takiej niespodzianki?

Mam Manuelę Archipelagu, swego czasu ich sztandarowy projekt, więc błędów nie było, może tylko kilka nietypowych :wink: rozwiązań, jak np. dwuteownik w suficie.

Ale nie generalizowałbym, ze wszystko Archipelagu jest na szczaw.

Stawiam flaszkę, ze trafiają się projekty innych pracowni, które też maja błędy.

Poda ktoś przykłady?

A inne biuraprojektowe nie walnęły nikomu takiej niespodzianki?

Mam Manuelę Archipelagu, swego czasu ich sztandarowy projekt, więc błędów nie było, może tylko kilka nietypowych :wink: rozwiązań, jak np. dwuteownik w suficie.

Ale nie generalizowałbym, ze wszystko Archipelagu jest na szczaw.

Stawiam flaszkę, ze trafiają się projekty innych pracowni, które też maja błędy.

Poda ktoś przykłady?

Nie popełnia błędów ten kto nic nie robi.

Poza tym wszystko jest ok jeśli znajdziesz błąd w projekcie typowym i autor stanie na wysokości zadania żeby naprawić to co źle wykonał i zrekompensuje ewentualne straty.

Nie róbcie z tego afery.

Z doświadczenia jednak wiem , że najczęstsze błędy popełniają wykonawcy bo nie potrafią czytać projektów. Potem zwalają wszystko na projektanta bo przecież inwestor i tak nie "kuma bazy" w temacie.

:D

słuchajcie ... byłam zdecydowana co do danego projektu ARCHIPELAGU a nosi on nazwę Megi (z garażem). Na samym początku zauważyłam już błąd na ich stronie www jak i w wydanym na całą Polskę katalogu (str.57).chodzi o lukarnę, która na wizualizacji występuje zarówno w elewacji frontowej jak i tylnej, a na rzutach poddasza jest ujęta tylko jedna frontowa a tylna lukarna nagle stała się oknem połaciowym. Taki prosty błąd, że aż strach pomyśleć jakie błędy mogą być popełnione przy bardziej skomplikowanych sprawach konstrukcyjnych. Chcąc wyjaśnić to zadzwoniłam do ich biura i miałam wrażenie jakbym rozmawiała z osobami niekompetentnymi. Nic sobie z tego nie zrobili....szkoda gadać.

PS. szukam podobnego projektu z innego biura

• 5 months później...