Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupilem dzialke ... chce sie pochwalic i kilka pytan mam ...

Recommended Posts

Witam Wszytkich

Po prawie roku szukania ogladania i pertraktacji znalazlem

piekna dzialke rolna w okolicy Olsztyna - gmina Stawiguda

Jestem najszczesliwszym posiadaczem dzialki na swiecie

czyli jak kazdy tutejszy grupowicz

... dzialka jest duza 2,5 ha

... rolna

nie zamierzam budowac sie w najblizszym czasie czyli pol roku

ale mam nadzieje ze niedlugo zaczne

co powinienem zrobic zeby pozniej nie byc zaskoczonym gdy juz bede chcial zaczac budowe ....

czy przeksztalcac na budowlana , jesli juz to czy cale 2,5 ha?

czy nie .. czy jesli mialoby to byc siedlisko potrzebuje jakies zgody papiery urzedy itd....

czy pytac sasaidow o wode kanalize itd itp

prad jest na granicy dzialki ... to wiem ... bo slup stoi

najwazniesze ze jest piekna i chyba zaraz sie tam z namiotem przeniose....

mam nadzieje ze ktos choc jedno zdanie mi podpowie

a w tzw. miedzyczasie gdy piojawia sie pytania , zapytam

a teraz do lektury calego forum

pozdrawiam serdecznie

marcel

Pomaszeruj do gminy i dowiedz się, czy możesz pobudować dom. Jeśli tak to popytaj sąsiadów o media, a nastepnie papierologia, papierologia ... Czy rozpoczynasz zabawę w celu uzyskania Pozwolenia na Budowę. No i oczywiście po drodze musisz wybrać projekt domku... :lol:

wlasnie romwialem z Paniusia z Urzedu Gminy :D

dowiedzialem sie ze na moja dzialke nie ma planow zagospodarowania przestrzennego czyli dzialka jest zakwalifikowana jako rolna V klasy

Pani kzal mi wystapic z podaniem zapytaniem czy ewentulne przeksztlcenie jej na dzialke budowlana nie bedzie kolidowalo z jakims tam studium ????

Boze i teraz nie wiem

pytac nie pytac .. wumie chyba to nic nie kosztuje

czy na dzialce nawet rolnej o powierzchni 2,5 h nie moge pobudowac domu jako siedliska????

obawiam sie czy aby zakup dzialki nie bedzie wiozal sie z posaidaniem ziemii na ktorej jedynie mi buraki uprwiac ????

pozdrawiam

Marcel Jackowski

wlasnie romwialem z Paniusia z Urzedu Gminy :D

dowiedzialem sie ze na moja dzialke nie ma planow zagospodarowania przestrzennego czyli dzialka jest zakwalifikowana jako rolna V klasy

Pani kzal mi wystapic z podaniem zapytaniem czy ewentulne przeksztlcenie jej na dzialke budowlana nie bedzie kolidowalo z jakims tam studium ????

Boze i teraz nie wiem

pytac nie pytac .. wumie chyba to nic nie kosztuje

czy na dzialce nawet rolnej o powierzchni 2,5 h nie moge pobudowac domu jako siedliska????

obawiam sie czy aby zakup dzialki nie bedzie wiozal sie z posaidaniem ziemii na ktorej jedynie mi buraki uprwiac ????

pozdrawiam

Marcel Jackowski

A gdzie Ty tą działkę masz? W gminie Nadarzyn? Myślę, że na 2,5h to powinno nie być problemu z postawieniem siedliska... Ale jesli byś ją odrolnił i zrobił z niej budowlaną to zawsze możesz coś wydzielić i ładna kaskę zarobić... 8)

nie wiem jak sobie taki podpis skroic jak niektorzy grupowicze posiadaja ;-)

ze jeszcze warszawa

a niedlugo mazury .... ;-)

siedlisko tez mysle ze nie powinno byc bolu

tym bardziej ze za plotem mam sasiadow ktorz prowadza normlne gospodarstwo czyli to nie jest dzialka w polu z widokiem jedynie na horyzont ;-)

ale nwt nie wiem jak to ugryzc

na budowlne tez nie chce zamieniac bo sliczny kawalek Swiata mam teraz i mi szkoda ... jeszcze jakis niemily sasiad by mi sie trafi ;-)))

nikt niepowiedzial ze ci z tej zagrody sa mili ;-))

pozdrawiam

marcel

• 3 weeks później...
nie wiem jak sobie taki podpis skroic jak niektorzy grupowicze posiadaja ;-)

ze jeszcze warszawa

a niedlugo mazury .... ;-)

siedlisko tez mysle ze nie powinno byc bolu

tym bardziej ze za plotem mam sasiadow ktorz prowadza normlne gospodarstwo czyli to nie jest dzialka w polu z widokiem jedynie na horyzont ;-)

ale nwt nie wiem jak to ugryzc

na budowlne tez nie chce zamieniac bo sliczny kawalek Swiata mam teraz i mi szkoda ... jeszcze jakis niemily sasiad by mi sie trafi ;-)))

nikt niepowiedzial ze ci z tej zagrody sa mili ;-))

pozdrawiam

marcel

jezeli masz za malo ziemi na siedlisko a masz za plotem sasiada -a teren nie jest objety planem zagospodarowania , ziemia jest V kl i sasiad jest po tej samej stronie drogi - to mozesz wystapic o wzizt korzystajac z dobrego sasiedztwa. Jezeli jest studium do planu obejmujace ten teren i w studium ta ziemia jest rolna - to musisz miec wzizt przed zatwierdzeniem planu .

:)

• 2 weeks później...

jankazik : placilem tylko 2 % podatku

vatu nie placilem

w zasadzie nie wiem czemu jak i co ?

po prostu notariusz naliczyl 2 % i finito

w ogole sie na tym nie znam

Sinta: dlaczego nie moge przeksztalcic???

a moge sie w takim razie budowac????

mnie do przeksztalcen nie spieszno

ale cos pobudowac pewnie bym chcial ...

pozdrawiam erdecznie

marcel

Marcel,

- nie musisz przekształcać, zwłaszcza jeśli nie masz zamiaru sprzedawać części działki

- obowiązuje przepis mówiący o tym, że żeby móc postawić na ziemi rolnej siedlisko należy posiadać areał większy niż średnia wielkość gospodarstwa w Twojej gminie - idź i sprawdż w rejestrze gurntów w gminie jaka jest ta średnia wielkość.

- jeśli masz więcej to cool

- jeśli masz mniej to albo musisz dokupić, albo (na czas załatwiania formalność) wydzierżawić. Twoje areały nie muszą być w jedym kawałku.

- ponadto, wystąp o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu dla swojej działki. Poproś w gminie (lub starostwie) o stosowny formularz opisz co chciałbyś wybudować i poczekaj na odpowiedź. Będziesz miał czarno na białym co Ci wolno, a czego nie.

- jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie, to na etapie przygotowywania projektu składa się w starostwie wniosek o wyłaczenia spod produkcji rolnej powierzchni działki, którą zajmie twój dom (czyli nie więcej niż kilkaset m2). I tyle.