marcelwindsurfer 11.05.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Witam Wszytkich Po prawie roku szukania ogladania i pertraktacji znalazlem piekna dzialke rolna w okolicy Olsztyna - gmina Stawiguda Jestem najszczesliwszym posiadaczem dzialki na swiecie czyli jak kazdy tutejszy grupowicz ... dzialka jest duza 2,5 ha ... rolna nie zamierzam budowac sie w najblizszym czasie czyli pol roku ale mam nadzieje ze niedlugo zaczne co powinienem zrobic zeby pozniej nie byc zaskoczonym gdy juz bede chcial zaczac budowe .... czy przeksztalcac na budowlana , jesli juz to czy cale 2,5 ha?czy nie .. czy jesli mialoby to byc siedlisko potrzebuje jakies zgody papiery urzedy itd.... czy pytac sasaidow o wode kanalize itd itp prad jest na granicy dzialki ... to wiem ... bo slup stoi najwazniesze ze jest piekna i chyba zaraz sie tam z namiotem przeniose.... mam nadzieje ze ktos choc jedno zdanie mi podpowiea w tzw. miedzyczasie gdy piojawia sie pytania , zapytam a teraz do lektury calego forum pozdrawiam serdecznie marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 11.05.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Zobaczy tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=40972To o papierologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.05.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Pomaszeruj do gminy i dowiedz się, czy możesz pobudować dom. Jeśli tak to popytaj sąsiadów o media, a nastepnie papierologia, papierologia ... Czy rozpoczynasz zabawę w celu uzyskania Pozwolenia na Budowę. No i oczywiście po drodze musisz wybrać projekt domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 11.05.2005 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 wlasnie romwialem z Paniusia z Urzedu Gminy dowiedzialem sie ze na moja dzialke nie ma planow zagospodarowania przestrzennego czyli dzialka jest zakwalifikowana jako rolna V klasy Pani kzal mi wystapic z podaniem zapytaniem czy ewentulne przeksztlcenie jej na dzialke budowlana nie bedzie kolidowalo z jakims tam studium ???? Boze i teraz nie wiem pytac nie pytac .. wumie chyba to nic nie kosztuje czy na dzialce nawet rolnej o powierzchni 2,5 h nie moge pobudowac domu jako siedliska???? obawiam sie czy aby zakup dzialki nie bedzie wiozal sie z posaidaniem ziemii na ktorej jedynie mi buraki uprwiac ???? pozdrawiam Marcel Jackowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu69 11.05.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 dowiedz się w gminie jaka jest powierzchnia średniego gospodarstwa rolnego w Twojej gminie, jeśli się mieścisz to nie czekaj na zatwierdzenie planu tylko stawiaj siedlisko pozdr.Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.05.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 wlasnie romwialem z Paniusia z Urzedu Gminy dowiedzialem sie ze na moja dzialke nie ma planow zagospodarowania przestrzennego czyli dzialka jest zakwalifikowana jako rolna V klasy Pani kzal mi wystapic z podaniem zapytaniem czy ewentulne przeksztlcenie jej na dzialke budowlana nie bedzie kolidowalo z jakims tam studium ???? Boze i teraz nie wiem pytac nie pytac .. wumie chyba to nic nie kosztuje czy na dzialce nawet rolnej o powierzchni 2,5 h nie moge pobudowac domu jako siedliska???? obawiam sie czy aby zakup dzialki nie bedzie wiozal sie z posaidaniem ziemii na ktorej jedynie mi buraki uprwiac ???? pozdrawiam Marcel Jackowski A gdzie Ty tą działkę masz? W gminie Nadarzyn? Myślę, że na 2,5h to powinno nie być problemu z postawieniem siedliska... Ale jesli byś ją odrolnił i zrobił z niej budowlaną to zawsze możesz coś wydzielić i ładna kaskę zarobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 11.05.2005 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 nie wiem jak sobie taki podpis skroic jak niektorzy grupowicze posiadaja ze jeszcze warszawa a niedlugo mazury .... siedlisko tez mysle ze nie powinno byc bolu tym bardziej ze za plotem mam sasiadow ktorz prowadza normlne gospodarstwo czyli to nie jest dzialka w polu z widokiem jedynie na horyzont ale nwt nie wiem jak to ugryzc na budowlne tez nie chce zamieniac bo sliczny kawalek Swiata mam teraz i mi szkoda ... jeszcze jakis niemily sasiad by mi sie trafi )) nikt niepowiedzial ze ci z tej zagrody sa mili ) pozdrawiam marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 26.05.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 nie wiem jak sobie taki podpis skroic jak niektorzy grupowicze posiadaja ze jeszcze warszawa a niedlugo mazury .... siedlisko tez mysle ze nie powinno byc bolu tym bardziej ze za plotem mam sasiadow ktorz prowadza normlne gospodarstwo czyli to nie jest dzialka w polu z widokiem jedynie na horyzont ale nwt nie wiem jak to ugryzc na budowlne tez nie chce zamieniac bo sliczny kawalek Swiata mam teraz i mi szkoda ... jeszcze jakis niemily sasiad by mi sie trafi )) nikt niepowiedzial ze ci z tej zagrody sa mili ) pozdrawiam marcel jezeli masz za malo ziemi na siedlisko a masz za plotem sasiada -a teren nie jest objety planem zagospodarowania , ziemia jest V kl i sasiad jest po tej samej stronie drogi - to mozesz wystapic o wzizt korzystajac z dobrego sasiedztwa. Jezeli jest studium do planu obejmujace ten teren i w studium ta ziemia jest rolna - to musisz miec wzizt przed zatwierdzeniem planu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinta 09.06.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Cześć!Nie martw sie że działka jest rolna zawsze możesz wystąpić o wydanie decyzji na zabudowę. A jak nie ma planu to i tak nie możesz przekształcić działki na budowlaną.basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 09.06.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 -->marcelwindsurfer Czy płaciłeś podatek VAT od ceny zakupu działki ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 10.06.2005 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 jankazik : placilem tylko 2 % podatku vatu nie placilem w zasadzie nie wiem czemu jak i co ?po prostu notariusz naliczyl 2 % i finito w ogole sie na tym nie znam Sinta: dlaczego nie moge przeksztalcic??? a moge sie w takim razie budowac???? mnie do przeksztalcen nie spieszno ale cos pobudowac pewnie bym chcial ... pozdrawiam erdecznie marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 11.06.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Marcel,- nie musisz przekształcać, zwłaszcza jeśli nie masz zamiaru sprzedawać części działki - obowiązuje przepis mówiący o tym, że żeby móc postawić na ziemi rolnej siedlisko należy posiadać areał większy niż średnia wielkość gospodarstwa w Twojej gminie - idź i sprawdż w rejestrze gurntów w gminie jaka jest ta średnia wielkość. - jeśli masz więcej to cool - jeśli masz mniej to albo musisz dokupić, albo (na czas załatwiania formalność) wydzierżawić. Twoje areały nie muszą być w jedym kawałku. - ponadto, wystąp o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu dla swojej działki. Poproś w gminie (lub starostwie) o stosowny formularz opisz co chciałbyś wybudować i poczekaj na odpowiedź. Będziesz miał czarno na białym co Ci wolno, a czego nie. - jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie, to na etapie przygotowywania projektu składa się w starostwie wniosek o wyłaczenia spod produkcji rolnej powierzchni działki, którą zajmie twój dom (czyli nie więcej niż kilkaset m2). I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts