Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za zgodne z projektem uznaje się....

ania1719508426

Recommended Posts

regulują....

W terenie zabudowanym dopuszczalne odstępstwo od lokalizacji zatwierdzonej przez Zespół Uzgadniania Dokumentacji to ..... 30cm.

Mój projektant też podał taką liczbę ale nie umiał podać "podstawy prawnej" - czy ktoś wie, gdzie znajdę ten przepis? Zdaje się, że jest to określone jako maksimum 20% przepisowej odległości między mediami :roll:

Mój projektant też podał taką liczbę ale nie umiał podać "podstawy prawnej" - czy ktoś wie, gdzie znajdę ten przepis?

Oczywiście w Rozporządzeniu Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 2 kwietnia 2001 r. w sprawie geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu oraz zespołów uzgadniania dokumentacji projektowej paragraf 14 pkt. 2:

"2. Przy realizacji sieci uzbrojenia terenu dopuszczalne

jest odstępstwo od uzgodnionego projektu nieprzekraczające

0,30 m dla gruntów zabudowanych lub

0,50mdla gruntów rolnych i leśnych, przy zachowaniu

przepisów regulujących odległość między poszczególnymi

obiektami budowlanymi.".

• 4 months później...

dociekliwy inspektor po prostu policzy współrzędne projektowanych przyłączy/sieci i porówna z wykazem współrzędnych z inwentaryzacji, które geodeta musi zamieścić w sprawozdaniu technicznym.

Ale ja się jeszcze z takim postępowaniem nie spotkałem.

A tak poza tym, zgodność z projektem ustala jedynie geodeta i za to odpowiada.

Zrobiliśmy przyłącza niezgodnie z planem zagospodarowania działki,( przyłącze energetyczne miało być napowietrzne jest kablowe, kanalizacja miała być przyłączona do budynku od strony północnej jest od zachodniej) ... co mamy teraz zrobić?

Porozmawiaj z projektantem, może wystarczą jego odpowiednie wpisy w dzienniku, ewentualnie należy zrobić projekt zamienny

Zrobiliśmy przyłącza niezgodnie z planem zagospodarowania działki,( przyłącze energetyczne miało być napowietrzne jest kablowe, kanalizacja miała być przyłączona do budynku od strony północnej jest od zachodniej) ... co mamy teraz zrobić?

Porozmawiaj z projektantem, może wystarczą jego odpowiednie wpisy w dzienniku, ewentualnie należy zrobić projekt zamienny

Dzięki tak zrobię, może jeszcze dziś uda mi się porozmawiać.