Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żeliwne ławki

Recommended Posts

Czy ktoś ma u siebie w ogrodzie żeliwno-drewniane ławki i stoły, takie trochę w starym stylu. Jak wyglądają po kilku latach użytkowania? Czy stoją cały czas na dworze, czy je chowacie pod dach? Czy rdzewieją , gdy stoją nie osłonięte dachem? Chciałam kupić, ale nie wiem czy warto.

Zawsze chciałem mieć coś takiego, ale u mnie strasznie kradną, dlatego nie mam. Ja bym takie elementy prze zmontowaniem, pomalował dwukrotnie podkładówką, a na to położył czarną matową farbę chlorokauczukową, też conajmniej dwa, lub trzy razy i conajmniej na 10 lat spokój. Na zimę bym rozmontowywał i chował do garażu, lub innego miejsca. Drewno zabezpieczam Sadolinem może być matowy.

Ja bym takie elementy prze zmontowaniem, pomalował dwukrotnie podkładówką, a na to położył czarną matową farbę chlorokauczukową, też conajmniej dwa, lub trzy razy i conajmniej na 10 lat spokój.

Normalnie z nieba mi spadłeś z tą informację, właśnie musze przygotować jedną taką ławke i niewiem jak się za nia zabrać. Mam żeliwo, deski już zaimpregnowane tylko właśnie nie wiedziałem jak zabezpieczyć to żeliwo.

Czy ktoś ma u siebie w ogrodzie żeliwno-drewniane ławki i stoły, takie trochę w starym stylu. Jak wyglądają po kilku latach użytkowania? Czy stoją cały czas na dworze, czy je chowacie pod dach? Czy rdzewieją , gdy stoją nie osłonięte dachem? Chciałam kupić, ale nie wiem czy warto.

Właśnie taką zakupiłem. Tylko frewno dodatkowo potraktowałem drewnochronem. Zobaczymy. Ładnie się prezentuje :)

Stoi pod gołym niebem i jeszcze podlewam ją częśto :)

Jak będa jakieś ślady na żeliwie to coś będę musiał z tym zrobić - na razie nie ruszam.

mam pytanie

wczoraj ogladałam te mebelki zeliwne...usiadłam na ławke i te szczebelki się uginają...( a do grubych nie naleze) jak siada dwie grubsze osóbki to moze sie to wszystko złamac???

Bo i żeliwo może być różnej grubości i samo drewno do siedzenia też może być róznej grubości. Ja osobiscie robię z desek 1,5" heblowanych długości 160cm, szerokości 8cm. Będzie stabilne i nie będzie się uginać.

No właśnie chcę się pochwalić, że już wymalowałem i zachwilę ide poprzykręcac.

mam pytanie

wczoraj ogladałam te mebelki zeliwne...usiadłam na ławke i te szczebelki się uginają...( a do grubych nie naleze) jak siada dwie grubsze osóbki to moze sie to wszystko złamac???

hmmm.... na mojej siadają osoby, które razem ważą 160 kg :)

na razie żadnych problemów. Ale to nówka, nie śmigana.

NOTO

hmm...te deszczółki na których sie siada nie mają zadnej podpory na srodku - nie wiem fachowo jak to sie nazywa....ale skoro podemną sie uginają....to jakoś strach....ogólnie sa fajne :lol:

Samochód też się ugina jak do niego wsiadamy :)

Potraktuj to jak wyliczone amortyzatory .... coby wygodnie było.