Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do dziennika ŻABY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozwolisz że skrytukuję domek altankę :wink:

Wiesz o gustach i tak dalej .........

Ale, no właśnie, nie szkoda ogrodu na slumsy. Dla mnie osobiście stawianie takiego domku po to tylko żeby zrobić graciarnie to brak pomyślunku przy budowaniu domu i brak przewidywania odpowiedniego miejsca w domu na wszelkie ogrodowe akcesoria.

Czytając o Twojej altance myślalam, że postawicie takie dwa w jednym tj altankę w której można w cieniu pnączy porozmyślać w połaczeniu z miejscem na grilla i małą pakamerą na zapleczu. A tak to dla mnnie niewypał :cry: .

PS Nie gniewaj się za słowa krytyki.

Nie gniewam sie za te słowa krytyki, ale...

1. nasza działka ma ponad 15 arów i taki slums* nie zabiera mi tak cennego ogrodu

2.tylko w zimie bedzie tam graciarnia( tzn, sprzet ogrodowy, rowery i meble z tarasu). Latem będzie tego niewiele. Przed slumsem* zamierzamy zbudowac werande ( albo kupic) i postawić tez jakąś pergole z pnączami, może i nawet grill, bo na naszym tarasie w upalne dni nie da sie wytrzymać...ale o tym nie pisałam, wiec mogłas nie wiedzic

3.obok slumsu* bedzie częśc ogrodowa naszej działki..sliwy, jabłon, grusza, czereśnia i krzewy owocowe więc będzie to taki miły kącik wiejski odpowiedni do przemyśleń nad np. ludzką niedelikatnoscią w osądach

*Slums to dzielnica miasta zamieszkana przez biedotę (najczęściej imigrantów lub przybyszy z terenów wiejskich). Dzielnice tego typu są najbardziej powszechne w wielkich aglomeracjach Trzeciego Świata (np. w Afryce, Indiach, czy Ameryce Południowej).

Obecnie większość budynków w slumsach to prowizoryczne konstrukcje zbudowane z tego, co mieszkańcy zdołali znaleźć (np. desek, skrzynek, blachy falistej). Slumsy zazwyczaj są pozbawione utwardzonych dróg, elektryczności, kanalizacji oraz bieżącej wody.( w sumie sie nawet zgadza.. :lol: :lol: ) Często realną władzę w takich dzielnicach sprawują zorganizowane grupy przestępcze.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Jakarta_slumhome_2.jpg

Dzielnicami slumsowymi nazywa się również dzielnice w bogatszych i wysoko rozwiniętych krajach świata, gdzie mieszka ludność uboga. Najczęściej są to ogromne skupiska ludzi mieszkające w wysokościowcach, na terenach pozbawionych zieleni itp.

Pozdrawiam :D

a co- szybek nie ma w komplecie?

też byłam zaskoczona... :o

Zabciu kochana altanka po prostu superowa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ktos chyba slumsów nie widział :roll: a moze ma za słaba ostrośc widzenia :wink:

dzieki ulercia :D :lol:

witaj Żaba,

dawno mnie nie było, myślałam że już nie piszesz bo odkąd sie wprowadziłaś to wcale do nas na grupę nie zaglądasz. :cry: :cry: :cry: :cry:

Ale któregoś dnia postanowiłam poczytac na forum o kompostowniku i od razu wpadł mi do głowy MIRAS ha ha ha :wink: :wink: :wink: .

Patrzę i własnym oczom nie wierzę . Żaba dziennik kontynuuje. Domek pięknieje. Kaktusowy ogródek cudeńko. Altanka pikna !!!! Ale naj naj to jest płotek. Taki właśnie chciałabym mieć z pięknymi sztachetami (już doczytałam gdzie je kupiłaś). Ale jeśli mogłabym prosić na prv o namiary ludka, który robił Ci te wszystkie metalowe elementy przęseł i bramę to będę bardzo bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam Ciebie i Twoich 3 chłopaków.

Agnieszka

wstyd mi że do was ni ezagladam, ale niedługo jak będe chciała o elewacji pogadać, to pewnie znów przyjde :wink: :lol:

a brame robiła mi firma Bingo z ul. Lekcyjnej ( stamtąd tez mam bramę garażowa) Dziękuje za pozdrowienia scur :D

no i nawet jak się wyleci z drzwiami to się o szybę nie pokaleczy człowiek... bardzo praktyczne rozwiązanie :)

W środku też super.

I jakie czyste szyby :lol: :lol: :lol:

dobre :lol: :lol: :lol:

Gonia, domek rewelacja. Nam też się coś takiego w przyszłosci przyda. Ile to cacko kosztowało?

podaję na priva 8)

Żaba! Ale altana! Ogromniasta :lol: To nie altana :o To kawał letniego domku :lol: Mi jest coś takiego potrzebne ale za rok :-? Właśnie na narzędzia ogrodnicze bo nie mam zamiaru biegać 100m do domu po każdą pierdółkę za każdym razem :lol: Moze wtedy też będzie można takie cudo kupić w Castoramie? :-?

W każdym razie znów wyczaiłaś coś fajnego za rozsądne pieniądze Ty Królowo Promocji :wink: :lol: :lol:

Na koniec wpisu się nieskromnie pochwalę :oops: Kupiłam stolik aluminiowy z kamiennymi 4 płytami na blacie, taki akurat na kawkę na tarasie. Przeceniony ze 179 na... 39 :lol: Jak kosztował 50 zeta to nie kupiłam. 8) Wzięłam ich na przetrzymanie :lol: :lol:

Kupiłam w Jysku na wyprzedaży po letnim sezonie. Czyścili magazyny i na sam koniec wyprzedaży sprzedawali naprawdę za grosze fajne rzeczy. Stolik nie jest duży bo 90x90 (chyba :wink: ), taki na kwakę na tarasie dla 2 osób :lol: Jest w kwadracie na jednej nodze. Na wierzchu są 4 płyty kamienne czarne. Szczerze mówiac cena pierwotna była moim zdaniem wygórowana :lol: Ale te 39zł bardzo mi sie już podobało 8) :lol:

Sprzedawali też zarąbiaste poduszki na meble ogrodowe po 7zł/szt :o Niestety nie kupiłam bo nie miałam jak się zabrać :(

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Droga pani Żabo !

Ciągle jestem pod wrażeniem coraz to innych pani dokonań.

Dom i ogród - marzenie !

Altanka naprawdę super - tylko pytanie , czy będą w niej przechowywane ,,różne rzeczy'' albo też będzie służyć wam jako

,,oaza wypoczynku i rozrywki'' ?

A może da się połączyć jedno z drugim.

Chciałbym mieć w sobie tyle inwencji ,pomysłów i polotu jak wy.

Życzę dalszej,owocnej pracy !

Poszukaj na forum o tym zapaszku z szamba. To dość często spotykany i omawiany problem. Pewnie uda się go rozwiązać jakimś napowietrzeniem np. kominkiem na szambie :lol:

A co się zaś tyczy kopania kilkuletniej trawy to ja przy tym wymiękam. Kilka razy próbowałam (również z naskokiem) ale nie mam do tego siły :( Podziwiam Cię tym bardziej że tego sama dokonałaś!!! I nie mogę się juz doczekać fotek :lol: