Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do dziennika ŻABY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej! :)

Co do prawa jazdy to znam ten ból, przed każdą jazdą czułam jak mnie skręca w okolicy brzucha (lepsza przemiana materii... :-? ) i zastanawiałam się jak dzisiaj będzie. W sumie jazdy jakoś tam minęły, skończyłam w grudniu, ale... do tej pory nie zapisałam się na egzamin. Wiem, ze to niełatwe dlatego trzymam kciuki! :D

A domek bardzo ładnie urządzony. Wszystko konsekwentnie i z gustem.

Pozdrawiam

Aneta

dziekuję Aneto. :D

Wiszę że nie tylko ja przezywam te jazdy..Nawet nie chce myślec o egzaminie. Pewnie za stresu nie będe mogła zasnac :roll: :roll:

polecam książkę szkolenie pozytywne psów-sama jestem na tym etapie. tyle że moja już nie siura a łapate dokopania tez lubi grabki też. http://www.sklep.mampsa.pl/?p=productsMore&iProduct=288&sName=Pozytywne-szkolenie-psow.

Własnie miras wczoraj ja kupił. Zupełnie zaskakujace metody tresury..ciekawe czy uda sę wychować Wiki bez stosowania kar... :roll:

Zabko -jako mama bardzo dobrze ułożonej Dorotki :lol: dam Ci jedną ,ale za to bardzo ważną rdę .Otóż nigdy ...przenigdy nie wołaj Wiki kiedy coś przeskrobie i po przyjściu skarcisz ją czy uderzysz. Jeśli to zrobisz pies zapamieta ,że jak go wołasz może dostać bure ,wiec nie bedzie Cię słuchała.

Jeśli coś przeskrobie TY podejdź do niej i ją ukaraj.

I jeszcze jedno .....legowisko psa to rzecz świeta .Tam pies musi sie czuc bezpieczny ,czyli jak Wiki tam ucieknie ,nie należy jej już karać .

...uff uff ale sie wymondrzam ..... :lol:

Ewa to juz wiem, bo przeczytałam, ale dziekuję ci za wskazówki bo powoli tarce cierpliwość. Ona potwornie mocno gryzie, nawet w tyłek jak jestem pochylona przy grządkach :x :x :oops: :lol:

Bezan do dziś szaleje na widok sprzętu rolniczego :wink: jak wczoraj PAweł sadził tuje musiałam go na smyczy trzymać :roll: .

Jak Cię Wiki gruzie to też ją ugryź.

Fiu fiu dobrze się Wam powodzi,ze macie zgniłe banany na kompostowniku, u nas tylko obierki po ziemniakach :wink:

to znaczy że nie wychowaliście jej nalezycie :o :lol:

polecam w/w lektury :wink:

Moja wprawdzie już wyrosła z wyciagania drzewek z korzeniami i odgrzebywania cebulek które wczesniej zakopałam (a nuz jakies pysznosci pancia schowała przed psem :lol: ) ale do tej pory mam podobnie jak u Olki pas trawy wydeptany przy siatce

Witaj ZABO..

masz wspaniały dom, ogród przeistaczasz w oaze piękności,

psiaka wychowasz na "ludzi"

więc spokojnie i PRAWKO TEŻ DASZ RADE..... na luzaka!!! mówię CI...- każdy ma obawy -jak miałam prawko to 2-3lata jeżdząc się doszkalałam.....

mój mąż uczestniczył w kursach...-pilnie, potem uciekł- tzn. oficjalnie to sie nazywa że miał inne super ważne sprawy- i nie poszedł na egzamin..., mineły 4lata, a dziś to jego prawko przydałoby się niesamowicie...-.....tymczasem też pomyka na rowerze,

więc spokojnie, dasz rade!!!!!!! 100000ludzi dało rade, to i ToBIE się uda...- oby do przodu, i patrz przed siebie a nie na pedały albo instruktora....

TRZYMAM KCIUKI

Tez mamy mlodego psa 10 msc mastifa, jak mial 3-4 msc to gryzl nas regularnie i to nawet mocno po nogach, pupie, rekach. Chcial w ten sposob zwrococ na siebie uwage (z jakiej racji robilismy cos kolo domu jak to z niim powinnismy sie bawic). Z czasem to podgryzanie mu przeszlo, i tzn lapie nas ale tak, ze wogole tego nie czujemy - bardzo delikatnie (ta rasa w ten sposob okazuje wlascicielowi milosc wlasnie podgryzajac) ale zanim stal sie delikatny to godzinami mu tlumaczylam i teraz wie co mu wolno i kiedy.

Piesek Twoj jest sliczny, prosze o wiecej zdjec!

Cześc Żabuniu!!! No to masz niezłą zabawę przez najbliższe 7-8 miesięcy!!! Wiem, co mówię!!! Nasza owczarkowa księżniczka mniej więcej tyle potrzebowała na jako takie wyrośnięcie z pewnych ... hmyyy ... przywar?

Jeśli mogę coś poradzić: nie dawaj jej NIGDY odczuć, że to ona ma palmę pierwszeństwa, czyli: nie zostawiaj jej grabi, gdy zaczyna za nie łapać, tylko stanowczym tonem nie znoszącym sprzeciwu powiedz krótkie "Fe! Zostaw" lub coś w tym stylu i ... rób swoje nadal. Będzie to trwało pewnie długo, bo Wiki wygląda na charakterną istotę, ale w końcu do niej dotrze, że to Ty masz ostatnie zdanie!!! Ja ze swoją mam tylko dwa problemy: paskudnie ciągnie na smyczy (podobno cecha charaketrystyczna owczarków, a my nie dopilnowaliśmy jej wygłuszenia) i wybujałe poczucie własności terytorium (też cecha charakterystyczna) oznajmiane głośnym i długotrwałym szczekaniem, co w bloku jest dość upier..liwe. Więcej kłopotów nie mamy, to cudowny pies i takim cudownym psem będzie też Twoja Wiki - tylko się nie daj!!!! :D :D

Pozdrawiam i sorry, że tak się wymądrzyłam :oops:

Heloł żaba :D

Mam prośbę :oops:

Chodzi mi o to jak i gdzie zamocowaliście te uchwyty od rolet??

Nie wiem czy dobrze się wyrażam :roll:

Zmieściły się między oknem a ścianą??

Czy gdzieś indziej je zamontowaliście??

Proszę o zdjęcie i łopatologiczne wytłumaczenie :oops: 8)

fenkju from de małtyn :D

Dziękuję Wam dziewczyny za porady odnosnie wychowania psa. Wasze wskazówki sa dl amnie bardzo istotne. Tak więc piszcie :D :D

Nasz bullek był szkolony jako szczeniak.

Pamiętam, że trener przypinał go na bardzo długiej lince i gdy mały próbował ucieczki, pozwalał na to dopóki starczyło linki. W momencie gdy następowało szarpnięcie (bardzo niemiła uczucie dla pieska), wołał głośno "stój".

Ta komenda wciąż funkcjonuje i na hasło "stój", pies natychmiast się zatrzymuje.

Niestety tresura nie jest zbyt przyjemna, ale przy takim psie konieczna.

Do nauki chodzenia przy nodze miał ubieraną kolczatkę i zawsze ma chodzić po tej samej stronie człowieka, najczęściej po lewej.

Gdy próbował forsować się naprzód, słyszał komendę "równaj" z równoczesnym szarpnięciem za smycz (ale z czuciem, bo kolczatka :)).

Oczywiście, gdy będziesz sama wykonywać ćwiczenia, musisz mieć przy sobie smakołyki jako nagrodę za dobre wykonanie polecenia, stosowane na przemian z pochwałą, pogłaskaniem ze słowami "dobry pies" :)

I absolutnie, za każdym razem to człowiek, jako przywódca pierwszy wchodzi do drzwi :)

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/oponka.jpg

Oczywiście, gdy będziesz sama wykonywać ćwiczenia, musisz mieć przy sobie smakołyki jako nagrodę za dobre wykonanie polecenia, stosowane na przemian z pochwałą, pogłaskaniem ze słowami "dobry pies" :)

ja włsnie tak robie. zawsze mam w kieszeni smakołyki i nagradzam ja jak jets posłuszna albo zachowuje się dobrze.

Wiem , ze niektóre rasy wymagaja tak ostrej tresury , ale ja zdecydowanie nie jestem zwolenniczką takich metod.. :-? :-? :-?

Żabo super jest ten Twój urwis :lol: choć pewnie czasem ruki opadają do ziemi :lol:

niedługo z tego wyrośnie i będzie dumnym owczarkiem niemieckim :lol:

fotoreportaż z budy uroczy :lol:

o tak, opadają...

ciekwqe jest to, zę ona przy Mirku jets bardzo posłuszna, bo on potrafi zdecywdoanie zakazać jej czegos. Mi niestey wchodzi na głowę ( w dosłownym znaczeniu również) :oops: :evil: :roll: :lol:

co z deskom!!!

a co ma być!

oczywiście nadal opada 8) :lol:

Zaba nie poznałam avatarku :oops: :roll:

wyładniałam nie? :wink:

Jest przeurocza!!! Ale jakże mogłoby byc inaczej!!!

Wchodź do jej budy skolko ugodno, musi wiedzieć, że macie prawo przebywac na jej miejscu, chociaż ona na Waszym już niekoniecznie !

dzięki :D

Wiki już śpi w budzie .całkiem dobzre zniosła przeprowadzkę. Nawet czesem w ogole nie zwodzi :D

Wiki jest śliczna :D

I wiem coś na ten temat "nie miała ... problemu wzięła sobie psa" :-?

Życzę cierpliwości :)

o tak :lol: :lol: :lol:

ale ile radosci przy okazji :D