Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do dziennika ŻABY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ps. A gdzie obiecane zdjęcie najgorszego widoku 8)

Zupełnie zapomniałam!

Ale zapewniam Cię, że wygrałam! :lol:

Twój widok jest o niebo :lol: lepszy!!!

sama nie wiem, czy pokazać.......beznadziejny jest ten widok!

Postanowiłam tam nie patrzeć! Dla ułatwienia powiem, że nazwałam to miejsce.....drzewem ( robiłam stamtąd zdjęcie mojego domu)

Dawaj ten widok nie ma że na słowo wygrasz :wink: :)

Ps. A gdzie obiecane zdjęcie najgorszego widoku 8)

Zupełnie zapomniałam!

Ale zapewniam Cię, że wygrałam! :lol:

Twój widok jest o niebo :lol: lepszy!!!

sama nie wiem, czy pokazać.......beznadziejny jest ten widok!

Postanowiłam tam nie patrzeć! Dla ułatwienia powiem, że nazwałam to miejsce.....drzewem ( robiłam stamtąd zdjęcie mojego domu)

Dawaj ten widok nie ma że na słowo wygrasz :wink: :)

OK Tylko najpierw muszę to brzydactwo sfotografować :x

BARDZOOO podoba mi się Twój domek!!!! :D :D A to zdjątko z "łuną, poświatą" jak zaczarowane. Taka niby tęcza, zimowa ,dodająca świetlistej tajemniczości domostwa....

A kafeleczki w trawkę ..REWELACJA!! Ostatni również w katalogu chyba "Koła" je wypatrzyłam. Dają duże możliwości nietuzinkowej aranżacji., ale....znając życie napewno trochę kosztują. :-? Te dekorki z reguły mają makabryczne ceny,cholery jedne.....

Zaba,

ja Cie nie chce martwic, ale jak na razie widac, to masz ewidentnie spartolona koncowke dachu przy pasie rynnowym( badz okapowym jak mowia). Chodzi o to, ze folia powinna na ten pas wchodzic, zeby woda, ktoa sie dostanie pod dachowke( a zapewniam Cie, ze sie dostanie ), splywala grzecznie do rynny. A u Ciebie zgrabnie przybili folie do samego konca kontrlatami , tak ze wchodzi pod ten pas. I jaki bedzie efekt? Ano taki, ze ta woda co sie tam dostanie, bedzie sobie kapac na podbitke, zamiast splynac do rynny, a podbitka bedzie gnic i plamiec. Kaz im to poprawic. Podobno masz najlepszego dekarza w okolicy?

Pozdrawiam

Jankes

Może chłopaki mają jakąś inną technologię , może będą blachę podsuwać pod łatę ( Choć nie bardzo to widzę). Uwaga Jankesa słuszna choć złośliwość końcowa niepotrzebna.

Żaba u mnie było tak.

-deska czołowa

-pas podrynnowy

-rynny(dolny brzeg folii wpuszczony do rynny)

-pas nadrynnowy

Jesli chodzi o ostatnia uwage, to moze rzeczywiscie niepotrzebnie. Jednak zupelnie nie mialo tu byc zlosliwosci wzgledem Zaby, a raczej wzgledem wykonawcy, bo tak zdaje sie pamietam Zaba relacjonowala juz dawno, ze by sie z wykonawca rozstala, ale to z czego jest najlepszy( dach ) dopiero przed nimi. Jesli jest dobry, to nie powinien zrobic takiej fuszery. W koncu Folia ma chronic spodnie warstwy dachu przed woda, ktora sie ewentualnie dostanie pod dachowki. Napisze jak u mnie to bylo zrobione, w kolejnosci czasowej i od brzegu dachu.

1.Najpierw przybili na samym brzegu wzdluz calego okapu jedna late na sztorc.

2. W nastepnej kolejnosci przyszly na wszystkie krokwie takie kawalki kontrlat dlugosci okolo 10cm wzduz krokwi.

3. Na te kawalki kontrlat przyszla druga lata tym razem na plasko wzdluz okapu w odl ok 2cm od pierwszej.

4. Na tak przygotowane laty zostaly przykrecone blaszki, do ktorych mocuje sie haki od rynien

5. Na to wszystko szly pasy rynnowe

6. Na pasy rynnowe jest wylozona folia, i ona sobie lagodnie schodzi na krokiew i dalej juz jest przycisnieta kontrlata.

Oczywiscie dekarz moze sie klocic, ze na folii bedzie malo wody i w ogole, ale nawet jesli malo, to i tak powinna byc odprowadzona do rynny.

Pozdrawiam

Jankes

tym razem bez zlosliwosci.

Zabek easy. :wink:

Z tego co pamiętam, jak rozmawialiśmy o dachu, to nasz majster wymądrzał się coś nt. tej folii..., że jeździ na szkolenia i teraz robi się inaczej ...itd

Zerknij do papierów - on nawet coś rysował. Jak wrócę to omówimy. Może się czegoś nauczymy, a jak nie to poprawią. Ktoś Ci kiedyś ładnie pisał " to Ty masz kasę" i powinni zrealizować Twoje uwagi :lol:

Nie denerwuj się, zaraz wracam :wink:

Ale jestem głodny, dżizis :cry:

... :p ...

Ładny się robi domek, śliczna ta dachówka. A to co Jankes napisał, ja odebrałam jak najbardziej o.k. Dobrze, że przypomniał Ci o tym abyś sprawdziła. Mógł przecież, powiedzieć, co to mnie obchodzi, nie mój dach, a jednak tak nie zrobił. Nawet ta ostatnia uwaga tez wcale złośliwa, według mnie, nie była.

Patrz jak to samo czytamy, a inaczej interpretujemy. To tez świadczy o tym jak każdy z nas jest inny.

Patrzałam zaraz na nasze zdjęcia i widzę, że ta folia jest jakoś zawinięta i wchodzi do rynny.

Ciekawe co u Ciebie innego zaplanowali... Napisz o tym, proszę, jak już się dowiesz.

Ja też nie uważam, że Jankes napisał złośliwie. Zacytował tylko moje słowa odnośnie moich dekarzy. Jestem daleka od tego, żeby ich bronić.

Bardzo mu jestem wdzięczna za te uwagi.

Długiemu też dziękuję, ze bronił mnie jak prawdziwy rycerz :wink:

Zelijko cieszę się, że podoba Ci się mój domek!

Żabciu, jak by nie było to będzie dobrze:

- albo jest dobrze, wedle nowej technologii, o której pisze Miras i nic nie trzeba poprawiać

- albo jest źle, ale dzięki czujności forumowiczów zostało to zauważone i w porę się poprawi :D

A Zośka coraz ładniejsza! Już ją widzę z dachówką i tynkiem...cudo!