mich 23.10.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Kupiłem działkę z fundamentami, które przez dobre kilka lat leżały odkryte. Zastanawiam się nad nowym projektem. Czy mógłby mi ktoś poradzić:1) czy warto wykorzystać stare fundamenty?2) jakie ryzyko jest z tym związane?3) jak można je ewentualnie ominąć (usunąć?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.10.2002 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Zalezy od stanu technicznego fundamentow, od budynku ktory chcesz posadowic na nich, od rodzaju gruntu, warunkow wodnych.Musisz zrobic ekspertyze technicza ktora odpowie na Twoje pytanie i jesli sie da to tak zaprojektowac dalszy sposob posadowienia budynku aby fundamenty wykorzystac.Wyburzenie ich czesciowe, zeby obejsc nowymi takze wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Miałem ten sam problem, ale obszedłem go kupując działkę sąsiednią. Masz trzy wyjścia:1. Dobry stan fundamentów (ekspertyza niezbędna) i ten sam, lub bardzo podobny, projekt - korzystasz z ich dobrodziejstwa.2. Jako takie fundamenty i inny projekt - budujesz się na ławie. Wylewasz zbrojoną płytę podłogową i ona wspiera się na starych. Tu niezbędne jest opracowanie konstrukcyjne.3. Olewasz co masz i przekuwasz te miejsca gdzie koliduje z planowanymi fundamentami. W szczególności pamiętaj, że te poza obrysem budynku będą wysadzane w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 23.10.2002 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 ja też kupiłam działkę z fundamentami i projektem, a także wszystkimi pozwoleniami. Ponieważ projekt podobał się nam budujemy na starych 4-letnich fundamentach (sprawdzonych przez kierownika budowy), częsciowo tylko je wzmocnilismy gdyż robimy użytkowe poddasze (w oryginale tylko parter) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts