Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie można kupić rośliny do ogrodu

Recommended Posts

Czy możecie polecić jakiś sklep/hurtownię ogrodniczy w Warszawie lub okolicy?

Zależy mi na sprawdzonym miejscu, w którym sprzedawane są rośliny ładne i przede wszystkim zdrowe. No i żeby było co wybierać.

Chciałabym posadzić parę zimozielonych krzaczków, trochę wysokich i niskich iglaków, do tego jakieś owocowe drzewko (np. wisnię) i kilka owocowych krzaków (agrest, porzeczki).

Będę wdzięczna za namiary.

A przy okazji - jak wysokie drzewko (iglak lub liściaste) można posadzić z dużą dozą prawdopodobieństwa, że się przyjmie?

Teraz gdy krzewy kupujesz w doniczkach to już nie problem, możesz kupować nawet w turbo marketach, bierz pod uwagę głównie wygląd i ogólną kondycję roślin. Wybieraj zawsze spośród grupy tych samych te najładniejsze, najładniej rozrośnięte. Unikaj tych co rosną w kształcie procy, bo mogą się wyłamać. Krzewy kwitnące kupuj podczas kwitnienia, żeby móc zweryfikować kolor i dekoracyjność. Tu możesz kupić czasem nawet spore egzemparze po przystępnych cenach.Ale oczywiście najtaniej jest w szkółkach które produkują ten materiał. Przy każdej drodze wylotowej z Warszawy jes większe, lub mniejsze centrum ogrodnicze, gdzie możesz się zaopatrzeć w rośliny. Ja proponowałbym na początek kupić dwie broszuki, gdzie znajdziesz mnóstwo wiedzy na temat krzewów:

1. Mieczysław Czekalski - Krzewy i drzewa ozdobne,

2. Piotr Muras - Drzewa i krzewy iglaste,

To napewno nie będą pieniądze wyrzucone w błoto, a przede wszystkim będziesz się orientować w asortymęcie.

Teraz gdy krzewy kupujesz w doniczkach to już nie problem, możesz kupować nawet w turbo marketach, bierz pod uwagę głównie wygląd i ogólną kondycję roślin. Wybieraj zawsze spośród grupy tych samych te najładniejsze, najładniej rozrośnięte. Unikaj tych co rosną w kształcie procy, bo mogą się wyłamać. Krzewy kwitnące kupuj podczas kwitnienia, żeby móc zweryfikować kolor i dekoracyjność. Tu możesz kupić czasem nawet spore egzemparze po przystępnych cenach.Ale oczywiście najtaniej jest w szkółkach które produkują ten materiał. Przy każdej drodze wylotowej z Warszawy jes większe, lub mniejsze centrum ogrodnicze, gdzie możesz się zaopatrzeć w rośliny. Ja proponowałbym na początek kupić dwie broszuki, gdzie znajdziesz mnóstwo wiedzy na temat krzewów:

1. Mieczysław Czekalski - Krzewy i drzewa ozdobne,

2. Piotr Muras - Drzewa i krzewy iglaste,

To napewno nie będą pieniądze wyrzucone w błoto, a przede wszystkim będziesz się orientować w asortymęcie.

A ja bym jednak odradzał zakupy w marketach

- rośliny zwykle są droższe niz w sklepach ogrodniczych i na pewno droższe niż w szkółkach - sa natomiast okazje -1-2 gatunki z gazetki mają cene niższą

- rośliny w marketach mają fatalną opieką

- z pewnością nikt nie udzieli Ci fachowej porady

Oczywiście warto kupic książeczki polecane przez zygmora oraz katalog

ZSZP - najlepsza chyba pozycja na rynku skrótowo opisująca dużą ilość roślin

Czy możecie polecić jakiś sklep/hurtownię ogrodniczy w Warszawie lub okolicy?

Zależy mi na sprawdzonym miejscu, w którym sprzedawane są rośliny ładne i przede wszystkim zdrowe. No i żeby było co wybierać.

Chciałabym posadzić parę zimozielonych krzaczków, trochę wysokich i niskich iglaków, do tego jakieś owocowe drzewko (np. wisnię) i kilka owocowych krzaków (agrest, porzeczki).

Będę wdzięczna za namiary.

A przy okazji - jak wysokie drzewko (iglak lub liściaste) można posadzić z dużą dozą prawdopodobieństwa, że się przyjmie?

Ja kupuję u Kordusów w Woli Mrokowskiej (z 15 km od Janek) i chwale sobie zakupy u nich . Maja gospodarstwo szkółkarskie od poczatków ubieglego wieku. Doradzą też, bo mają doswiadczenie i fachowe wykształcenie.

http://www.kordus.pl/home.html

Za mało wiadomości w Twoim liście, ja oczywiście kupuję w szkółkach, ale nie wszystko taz jest wtedy kiedy ja tam jestem. Czasami można znaleźć coś ciekawego i w turbo markecie, ale żeby nie była to reguła. W moim ogrodzie jest już kilkaset różnego rodzaju roślin, niektóre kupiłem w maretach.

SUPLEMENT M.Czekalski:Krzewy i drzewa liściaste w ogrodzie.

Przepraszam za błąd, ale pamięć ludzka jest zawodna, bardzo dobra książeczka, napisana przez fachowca, profesora dendrologa z Poynania.

Znam go osobiście, będziemy niedługo(23-25maja) razem z profesorem M.Cz. zwiedzać ogrody botaniczne Szwecji i Danii.

• 11 years później...