Gość 23.10.2002 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Jestem na etapie wykonczeniowki po dwoch latach od rozpoczeciabudowy. W tej chwili wracam do kilku rzeczy ktore byly robione wczesniej. Najwiekszy problem to cieknace kominy (trzy sztuki).Wydalem ok 3000 zl na sam material (WAKAFLEX) sluzacy do ich obrobki , a teraz zwalam cala obroke i robie tradycyjna obrobke z blachy. Wakaflex nie nadaje sie na calosciowa obrobke kominow !!!Od strony poludniowej szybko matowieje na ostrym sloncu i odkleja sie od dachowki ceramicznej. W/g mojego nowego dekarza wymienia on teraz duzo obrobek wokol kominow z zastosowaniemWakaflexu kladzionego kilka lat temu. Ten wynalazek propagowany przez Brassa razem z jego dachowka cementowa nie sprawdza sie w praktyce. Nawet jesli jest dobrze ulozony (musi byc cieplo i sucho) po kilku latach zaczynaja sie problemy. Tylko sprawdzone i tradycyjne metody sa najlepsze w budownictwie, bo wytrzymuja probe czasu. Jest to na razie jedyny material ktory zawiodl na budowie juz od razu (reszta poprawek wynika z niedbalstwa i niefachowosci ludzi zatrudnionych przez wykonawce stanu surowegootwartego lacznie z dachem, a mianowicie fmy EFKA ze Szczecina, wlasciciel Antoni Jakubowski - uwazajcie na niego mieszkancy woj. Zach.pomorskiego !!) Inwestor: Krzysztof Burzynski, Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2002 mam to samo, eksperci z brass'a mówią , że to wina fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagho 31.10.2002 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Pytanie do pierwszego Anonimowego:Jak uszczelniłeś górny styk komina z blachą ?Zdecydowałem się też na to tradycyjne rozwiązanie i dekarz radzi wpuszczać blachę w komin (taki kołnierzyk). Nie jestem pewien czy robienie szczeliny w ścianie komina jest zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.11.2002 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 On 2002-10-31 17:42, Jagho wrote: Nie jestem pewien czy robienie szczeliny w ścianie komina jest zdrowe. A jaką inną widzisz alternatywę? Zdać się jedynie na silikon? Nie ma takiej uszczelki która by w końcu nie "puściła". Namawiano mnie na wakaflex. Nawet go kupiłem, ale na szczęście hurtownik przyjął go z powrotem. Zdecydowałem się na tradycyjną obróbkę miedzianą. Górale nacięli komin, odpowiednio pozaginali miedź i po roku mogę powiedzieć, że jest OK. Praw grawitacji nie da się oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek 26.11.2002 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Mam ten sam problem cięknące kominy bez wakaflexu, tyle, że za namową dekarza zaufałem wyrobowi pod nazwą SPECJALISTYCZNY USZCZELNIACZ DEKARSKI który po miesiącu odkleił się od klinkieru, a miał być doskonały.W tej chwili czekam na poprawki które ma wykonać, czyli nacięcie komina i wpuszczenie blachy w sczelinę jest to chyba najpewniejsza metoda którą preferowałem od początku niestety zamiast własnej intuicji zaufałem dekarzowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 15.02.2004 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Witam,Wyciagam stary temat. Moje pytanie brzmi: Obrobka komina tasma Wakaflex (lub podobna innego producenta) czy tez blacha (miedziana, jak radza niektorzy)?Jaka jest wasza opinia a najlepiej doswiadczenia z kilkuletniego uzytkowania danego rozwiazania?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 16.02.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Witam,Ponawiam pytaniePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 16.02.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Ja też mam taki dylemat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 16.02.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Witam Przed położeniem dachówki na dachu - mam IBF cementową, pooglądałem kilka budów w celu podglądnięcia "knifów" u speców dekarzy. Jedną z rzeczy która mnie właśnie martwiła był sposób obróbki komina. Nie zaufałem w końcu wakaflexowi (może głównie ze względu na cenę) i wybrałem rozwiązanie pośrednie - obróbka blacharska plus taśma uszczelniająca soudal jesli dobrze pamiętam producenta. Dach stoi już ponad rok i ....jak na razie odpukać suchutko Czasem te nowe technologie i wynalazki to chyba za szybko chcą wprowadzić na rynek, nie ma to jak technologie sprawdzone przez stulecia. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 16.02.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Też zrezygnowaliśmy z taśmy na rzecz blachy miedzianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Bardzo mnie zmartwiliście. Mam nadzieję, że u mnie jakoś ten Wekaflex wytrzyma próbę czasu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BBK 17.02.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 NO I MAMY POWAŻNY PROBLEM!! Niestety wiele osób, którym dach przecieka koło komina zwala winę na materiał a dlaczego nie na dekarza, co? Wszyscy Państwo którzy tu piszecie, zastanówcie się, przypomnijcie sobie w jakich warunkach pogodowych była klejona taśma WAKAFLEX (są też inne -TOP FLEX firmy Mage itp), jeśli było zimno, poniżej +5 to dobry dekarz powinien ogrzać zarówno taśmę jak i dachówkę przed przyklejeniem taśmy. Jeśli tego nie zrobił to taśma sie odklei (czego nie będzie widać z dołu, bo ona będzie w tym samy miejscu) i będzie zaciekało. Drugą sprawą jest to czy taśma była dociśnięta do komina listwą i potem ta listwa powinna być jeszcze uszczelniona od góry silikonem. Albo może dekarz jak kleił taśmę to ją oderwał i próbował przykleić jeszcze raz - tego się nie da zrobić, raz odklejona jest do wyrzucenia. Uff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filemon 24.09.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Zgadzam się z BBK, trzeba wedle instrukcji, bo potem są problemy. Mam taśmę wekaflex położoną fachowo i myślę, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 24.09.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Pytanie do pierwszego Anonimowego: Jak uszczelniłeś górny styk komina z blachą ? Zdecydowałem się też na to tradycyjne rozwiązanie i dekarz radzi wpuszczać blachę w komin (taki kołnierzyk). Nie jestem pewien czy robienie szczeliny w ścianie komina jest zdrowe. trochę się boję że wpuszczanie blachy w kruchy pustak keramzytobetonowy komina systemowego zniszczy go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts