Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 618
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beatko nie wiem o co Tobie chodzi, jak chcesz wytlumacz na naszym forum

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34281

Czytalem, ze nazywacie BARBURKE SWIETA , a to nie sztimuje, to ale napisalem juz 5 lat temu!

Nawet Ksieza o tym nie wiedzieli ale po mej publikacyji musi to dzisiej kazdy wiedziec, abo muszam to kazdego roku 100 razy skryslac

Beatko nie wiem o co Tobie chodzi, jak chcesz wytlumacz na naszym forum

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34281

Czytalem, ze nazywacie BARBURKE SWIETA , a to nie sztimuje, to ale napisalem juz 5 lat temu!

Nawet Ksieza o tym nie wiedzieli ale po mej publikacyji musi to dzisiej kazdy wiedziec, abo muszam to kazdego roku 100 razy skryslac

Jo jij do papiórów niy zaglondoł i niy wiym czy Łona mo glejt .

Tako jest naszo ślonsko tradycjo, co my uważomy ją za świyntą i patronka górników, czy Ci sie to podobo czy nie. Tak beło , jest i bydzie i tela ! :wink: 8)

• 2 weeks później...

dobry,

już przeszły dwa miesiące, jak zech sam łostatnio pisoł.

no ja. już 10 tydni zech jest na riwierze (ci, co tyn wic znajom, wiedzom co mom na myśli). aż sie brzidnie. wiyncy siedza u doktorów, aniżeli w doma. teroski mom tyn gips sciongniynty i poradza pisać już 8-mioma palcami. te dwa łostatnie niy chcom jakoś jesce L

przez te byczynie sie w doma, przityło mi sie troszka. pieronie, niywtore galoty mi niy pasujom. moja mi pedziała, ze mie wyśle na gruba trocha robić, to mi tego chasioka trocha ubydzie. ja, ale jo by musioł trzi tydnie kamelom jechac w jedna strona, zanim bych sie dokuloł, a tyla urlopu ani niy mom.

bez te tydnie miołech nareszcie trocha czasu do mie. muzyki zech sie posuchoł, filmy połoglondoł. n.p. zech sie obejżoł wszystkie trzi odcinki ło Pawlaku i Kargulu. hej, tak zech sie downo niy pośmioł. jak by niy było, to już kupa lot, jak zech je łostatnio widzioł. jo bych chytnie łoboczył jeszcze dwa inne filmy: Sól ziemi czarnej i Perła w koronie. ino mie niy chcom sam z polski wysłać. może mi sie kiedyś poszczyńści.

jo sie niy chca sam miyszać, ale po jakiymu pado „ballest”, że Barburka niy jest świynto. gupota, jak by łon na grubie troch robiył, to by takich gupot niy pociskoł. Ponbocek tys jest swiynty, to tak ludzie (kościól) padali, i tak łostalo. tak samo jest z barkurkom. ludzie tak padali, i tak łostanie.

@Beaty,

niy przezywej na mie, ale jak sie to fajnie czyto, jak wtoś niy poradzi po ślonsku, aby chcioł. to jest tak samo, jak jo bych teroz mioł z kymś czysto po polsku godać. tyn drugi by sie zastanowioł, co za cep przed niym stoi i faflo „po polskiemu” ....

jak zech był modszy, to zech jesce poradzioł mówić. jak my byli z mojym kumplym pod namiotami w mikołajkach (koniec 70-tych lot), co zech sie dopiero zdradzioł przed dziołchami z warszawy, po 8 dniach. jedne gupie słowo. jo zech pedzioł zamiast „..ugotowałem sobie wodę..” „..uważyłem sobie wodę..” piyrw niy wiedziały, co to znaczy. musioł zech sie prziznać, z kond zech jest. potym to miołech przesrane. „..powiedz jeszcze coś po śląsku..”. każdy wiy, że na zawołanie to tak niy idzie. ale wtedy to spodobała sie moja godka taki Bożynce. hmmm!!! falne wspomnienia..... ale to już inno spiywka ;-)

ja ludzie. trzimejcie sie. jo napisza juzaś niydugo.

cu jan

• 2 weeks później...

Z pamiyntnika młodygo karlusa

Bendonc młodym karlusym...

Downij za bajtla to wszyscy mieli ferie o tym samym czasie, a śniega było pełno buła.

Jak żech mioł pora lot, to dostołek łod bracika narty. Takie drewniane z dzyndzlym na czubku, okucia z blaszki, wionzane trokami i rzemykiym.

Po roku to tak żech szaloł na nich , chibołek i piruety kryncioł i insze yntki.Te sporty ekstremalne to chyba jo wymyśloł ino ło tym nie wiedziołek , bo bych teroski kasa trzepoł na licencyji . Tak żech jeździł to urwiskach i skarpach, że roz spodłek na pysk z poru metrów z nartami na sztorc. No i pozbyłek sie jednygo szpica u narty, ale jo przeżył ... 8)

Za pora dni zaś złamołek drugo narta ale na końcu , no i ...narty zaś były jednakowyj długości ino ...o 20 cyntów krótsze.

Za pewno reklama tyż zech powinien kasować , bo to jo wymyśloł doładowanie ... Tak żech roz doładowoł na nartach do jednyj frelki, że tak błogo mi sie zrobieło i gwiazdki żech widzioł , aże w komórce mnie dopiyro ocuciły te dziołchy co na zimowisku były. Potym miołek darmowe rozmowy do końca turnusu.

Wtedy tyż kolega se kupił " metaliki" ( ale szpan ) i roz przyszedł na stok z bracikiem co niy umioł godać "r" ino godoł "j". Kumpel na wiyrchu pełno koncentracjo , bo nowy sprzynt , na dole laski z turnusu i bracik w mobilizacji . Jo sjechoł w pełnym wdzięku i elegancyji :wink: i czekom na kolegi . Jedzie ! Okrzyki hoop hoop !, goo goo ! Udało sie , a tu bracik dolatuje i ryczy na cały głos : huu...a !, huu..a ! zjechałeś!

No i rozeszły sie doładowania ... :roll: :-?

Dzisiej nie jeżdza na nartach, bo za dużo bych musioł do( wy)ładować kasy na nowy sprzynt i szpanung . Wola na forumie se poczytać i bez okno popatrzeć na resztki śniega , no chyba że wkiedyś se stana na dole stoku i byda czekoł na ..."doładowanie " :wink: :D

• 3 weeks później...

ŚLONZOKI I GOROLE

(Przypowieść o dobrym Gorolu)

Opowieść trza napoczynać:

W imię Ojca, Ducha, Syna!

Bydzie ona o Ślonzoku,

Co jeszcze łońskiego roku,

Wszystkim godoł naokoło,

Że na śląsku nie wesoło

Narobiyło się od czasu,

Jak Gorole przyszli z lasu.

Z cołki Polski sie zjechali

I nom tu nawyrobiali.

Chop tyn, kery tak przezywoł,

August Kula sie nazywoł.

Kludzioł tyz swe narzykanie

Na te gorolskie godanie,

Że po śląsku sie mądrują,

Śląski godki niy szanują,

Że są za inteligentni

I Ślonzokom fest niychyntni.

Godoł tyz że tak od niego

Byłoby coś zależnego,

To Gorole by jechali

Tam kaj downi se mieszkali!

Roz na wiosna, praje w maju,

Kedy ptoszki juz spiywają,

Poszoł August w ponć, do Piekor,

A to niy ma fest daleko.

Bo tradycjo Śląsko koże,

Do Piekor, do Matki Bożej

Iść roz na rok i porzykać,

Za siebie, za fest grzysznika.

August tam oprócz rzykania

Wysuchoł msze i kozania,

A potym jak juz do dom szoł

To przygoda fest szpetno mioł.

Dwa chachary go chyciyły,

Po gymbie mu nawaliły

Potym nowo tasza wziyli

A zbitego zostawili.

Przy piekarski leży drodze

August Kula zbity srodze.

I ratunku nawołuje.

Możno kto sie ulituje.

Łoroz parafiony idą,

Możno do mie dobrzy bydą?

Wszyjscy różaniec rzykają

I do Augusta godają:

Po cos chopie na pielgrzymka,

Wzion ze soba piwa krzinka

I naprany teraz leżysz.

Czy w Ponboczka aby wierzysz?

August fest był załomany.

Przeca wcale nie naprany.

Ale możno mu pomoże,

Chop co jedzie na motorze?

Dobry! Jada pograć w szkata

I po drodze wezna brata.

Możno inny ci pomoże?

No to trzimej sie Szczynść Boże.

Potym chop jechoł na kole.

Pieronie! Musi cie boleć!

Pogapioł sie pożałowoł

I dalij popyndalowoł.

Aż wreszcie przejeżdzoł Gorol,

Stanoł swym wolkswagyn polo

I Augusta pobitego

Wsadził do auta swojego.

Potym zawioz do szpitala

Som na rynkach wniosł na sala

I doł siostrze dziesięć złotych

By mu sok kupiła potym.

Morał z tego taki płynie,

że Ślonzoki i Gorole

Moga byc czasami święci

Ale mogą byc tyz świnie!

Po co więc uogólnienia

Po co zatem te podziały,

Skoro to w codziennym życiu,

Bywa z nich pożytek mały."

• 2 weeks później...

witej Graza i szrajbuj gynściyj... :D

Kożdy chop...

Kożdy chop w swym żywocie musi

seblyc piyrsze auto na sztuki

wyciąć kwiotki z gardiny mamusi

łokno wybić , chomika udusić

kogoś przestraszyć do larma zmusić

kumplowi przy...lić , browara łobalić

pozolycić sie i kosza dostać

zaś sztartnońć i menżym łostać

posadzić gałąź i spłodzić syna

uwalić sie z żalu kaj moja ...dziewczyna

urwać film i heftować pół nocy

przeżyć gorycz seksualnyj niemocy

łod innych sie dowiedzieć że go baba zdradzo

że dobry kamrat jej teroski wsadzo

gacha w afekcie na scianie rozmazać

a babie kozać spier...ać

a po tych przeżyciach traumatycznych

pitać łod związków monogamicznych

• 4 weeks później...
* "Dawno, dawno temu w pewnej małej stacyjce pogotowia ratunkowego na dyżur do młodego lekarza (wtedy jeszcze golił się raz na tydzień, choć mył częściej) trafiła starsza pani, skręcająca się z bólu z torbą leków "łod wewnyntrznego". Koktail ten wykazywał żelazny upór w leczeniu zakażenia dróg moczowych. Starszą panią "tak łokropniście rzneło po bymbnie, ze as sie zejscoła". Młody lekarz wiedziony własnym kinolem pomacał ów "bymben", który w odpowiedzi na macanie radośnie zaczął podrygiwać. Medyk tłumiąc obrzydzenie obejrzał zawartość galotów nobliwej niewiasty, po czym na zasadzie "zapalenie skarpet i gwizdawki" pomknął z właścicielką "bymbna" na pobliską porodownię. Koleżanka porodowniana (niestety - w ogóle się nie goliła, a szkoda...) potem przytaczała wielokrotnie dialog: "- Na kiedy ma pani termin porodu?", "- Łoj pani dochtór, jo chopa ino raz w tygodniu widzym, jak piere sumsiadkem po pijoku, skund by jo mioła nadziejem?", "- No, ale doktor z pogotowia przywiózł panią do porodu", "- Łu tyn huncwot, łony tam w tych karytkach gówno sie znajom". Zakażenie dróg moczowych miało zaledwie 2.600 gramów, darło się jednak bardzo przekonywująco. Dziś ma 14 lat i całkiem nieźle kopie piłkę."

niy lotom wszyndzie :o

na wontku "miyndzy nami gorolami " jeszczech niy buła :p :p :p

padom na kolana i prosza o rozgrzeszynie :D

jo niy umia po naszymu pisac :oops: ( z godaniym mi idzie lepiyj 8) )

ale niych ci wisi , sprobuja :

roz jechala jedno baba banką do Chorzowa .Kobuch sie jo pyto kaj jedzie ?

-Do Chorzowa -pado baba

-Do Starego ? - pyto kobuch (no bo i Stary Chorzow przeca jest)

-Nie -pado baba- do matuli prać

:D

moga wom slonskie recepty dowac , bo ło czym jo baba z chopami pogodom :oops:

Frosch - dowej te recepty i pamiyntej że nie ino chopy tukej zaglondajom, bo baby tyż

Jajka

W kalyndorzu momy kwiyciyń,

kwitnie wszystko, w lesie, w parku.

Co to znaczy, ludzie, wiycie?

Dyć Wielkanoc je na karku!

Post sie kończy, idom świynta,

trza piyc babki i baranki,

o sikowkach trza pamiyntać,

warzić jajka na pisanki.

Przidzie synek po śmierguście,

ty sie dziołszko niy mosz chować,

chocioż zmokniesz, to zaś uschniesz,

a tradycje trza zachować.

Tu dostanie wypić sznapsa,

tam go poczynstujom kawom

jajek mo już cało kapsa,

dzielom ich na lewo, prawo.

Toż zrozumcie baby też,

lepszy niech se chłop wypije,

jakby mioł te jajka zjeść,

cholesterol go zabije.

autor - fojerman

Co beło piyrwsze ? Kura czy tyż jajo?

Co było piyrsze: kura czy tyż jajo?

Stary dylymat, jak stare som dzieje.

I łod starzików ludkowie berajom:

A możno kokot bo nojpryndzyj pieje?

Co było piyrsze: jajo czy tyż kura?

Choćbyś sie pytoł: czosnek czy wodzionka?

No niy potrzebno do tego matura,

Wiy kożdy bajtel, że ślonsko kroszonka.