frosch 07.06.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 tedii ales sie postarol ...i jo tam tyz byla i z tediim ..pila jamles cos taki frechowny do magi ? he?? magi byda slodko do ciebie ...godej czego nie kumosz , jo ci powiem co i kto z kim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.06.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Super Tedii Nie wszystko za-kumałam Pewnie jak Froszka przyjdzie to mi wyjaśni a ta Froszka to jakiś Miodek jest ale, żeby nie zakumać pięknej literackiej ślonszczyzny mea culpa a to po naszymu ? jakis deser czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 07.06.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Moga szrajbnąć tłumaczenie.Z Śląskiego na nasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.06.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Super Tedii Nie wszystko za-kumałam Pewnie jak Froszka przyjdzie to mi wyjaśni a ta Froszka to jakiś Miodek jest ale, żeby nie zakumać pięknej literackiej ślonszczyzny mea culpa a to po naszymu ? jakis deser czy co? ja, perliczka w brukselce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 08.06.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Moga szrajbnąć tłumaczenie.Z Śląskiego na nasze. chyba z naszygo na polski ino tlumacz tak cobych fajnie wylazla, bo tera to juz wszyscy bydom wiedzieli o co sie rozchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 08.06.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Super Tedii Nie wszystko za-kumałam Pewnie jak Froszka przyjdzie to mi wyjaśni a ta Froszka to jakiś Miodek jest ale, żeby nie zakumać pięknej literackiej ślonszczyzny mea culpa a to po naszymu ? jakis deser czy co? ja, perliczka w brukselce czulach , ze to cosik z jedzenio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 08.06.2008 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Tedii - piyknie żeś to wypisoł Froschka - mea culpa to ...mączna pulpa ( jak ktoś to robi na kolanach to na słodko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 08.06.2008 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Jeszcze bych musioł sie trocha wytłumaczyć , czamu nie byłek na trefie w Wa-wie O tym jak ... uniknołek ... WOJNY DOMOWY gorszej od światowyj Tak do prowdy to jo som sie dziwia, czamu jo niy był na tym trefie w wawie. Juzech mioł narychtowany paszport i koperta , jakby niy chcieli mnie puśćić na bramie , kupiłek sie żyletki i pachnidła coby niy robić wsi w mieście, nawet zoki miołek wybiglowane.... A oprócz tego : dlo wszyckich samców i psycholi miołek napoju z wiagrą do woli dlo pacjyntów z lazaretu - sok z Weronki zamiast maszkietów dlo moderów śmiatek do wymiatanio dlo pismaków gynsie pióra do szrajbowanio dlo missek blank nowe półmiski dlo misterów- stare handmiksery dlo blondinek woda farbiono, dlo brunetek ...utleniono dlo łysych szampon na "porost włosów", dlo brodatych - krauza osów dlo zmarzniyntych tyju ze sztromym , dlo rozprażonych - herbatka z bromym dlo młodych mlyko i mietła z mierzwy, dlo starych - kryka z wierzby dlo Bogusie klocki lego łod omy , by pokozała jak sie buduje domy a dlo siebie oczywiście ... kufla i pełno flaszek w kiście Tak jużech był jak supermen objuczony, a ty nogle słysza łod ... pra żony Te - bodzio !! ziymnioki naszkrobane ? a gorki pozmywane ? łapej sie za te PRONTO !! a wkto haziel posprzonto ? Wiync sami widzicie jako tukej na ślonsku ciynżko dola i slonzoka i ...gorola coby wojny domowyj niy wywołać, musiołek wszytko wypakować i do szrancku schować Ale ... jak jeszcze trocha pożyjymy to sie wkiejś trefiymy i beczka piwa wypijymy. ps. kończa i leca , bo mi wodzionka skipieje (skopiowane z 2006 roku ale dalij aktualne ) tref- spotkanie kryka - laska oma - babcia krauza - słoik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.06.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Kajś to był ,jak Cie nie było.Wszyścy durś o Tobie godali,że taki gryfny synek.Mieli my robić quiz dla goroli ło ślonskim godaniu.Moja staro jak ino łobejrzoła zdjyncia, pado że tyż jedzie na zlot.To weź swoja staro, co by w doma nie gderała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 09.06.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Super Tedii Nie wszystko za-kumałam Pewnie jak Froszka przyjdzie to mi wyjaśni a ta Froszka to jakiś Miodek jest ale, żeby nie zakumać pięknej literackiej ślonszczyzny mea culpa a to po naszymu ? jakis deser czy co? ja, perliczka w brukselce czulach , ze to cosik z jedzenio Jamlesik bardzo śmieszne Cieszę sę pamiętasz moją brukselkę Frosia dzięki to na początek - gryfne frelki - trompety - wuszty - szałot - tankszteli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.06.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 - gryfne frelki - sliczne kobiety - trompety- Nie wiem:oops: , ale stawiam na trabki:roll: - wuszty - kielbasy - szałot - salatka - tankszteli - stacji benzynowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 09.06.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 - gryfne frelki - sliczne kobiety - trompety- Nie wiem:oops: , ale stawiam na trabki:roll: - wuszty - kielbasy - szałot - salatka - tankszteli - stacji benzynowej dzięki Frosia gryfne frelki nigdy bym nie pomyślała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.06.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 - gryfne frelki - sliczne kobiety - trompety- Nie wiem:oops: , ale stawiam na trabki:roll: - wuszty - kielbasy - szałot - salatka - tankszteli - stacji benzynowej dzięki Frosia gryfne frelki nigdy bym nie pomyślała teroski wiysz co zes jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 10.06.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 - gryfne frelki - sliczne kobiety - trompety- Nie wiem:oops: , ale stawiam na trabki:roll: - wuszty - kielbasy - szałot - salatka - tankszteli - stacji benzynowej dzięki Frosia gryfne frelki nigdy bym nie pomyślała teroski wiysz co zes jest trompeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 11.06.2008 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 15.06.2008 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Euro 2008 Polska gola, Polska gola ... wszyscy chcom jak nojlepij a wychodzi jak ...zawsze wszyscy wiedzom już, że poloki na mistrzostwach zawsze grajom 3 mecze : piyrwszy to mecz o..twarcio , drugi to mecz o ...wszystko , a trzeci to mecz o ...honor Jo sie zaś zastanowiom czy to som mecze drużyn narodowych czy ...obywatelskich, bo kto to widzioł coby w polskij drużynie groł brazylijczyk w niemieckij drużynie poloki i tak dalij itp. Czesto to taki nawet godać nie umi w swoim "ojczystym" jenzyku. Potym godajom mu : wall a łon myśli że wal, godajom mu goo, a łon pyto ...kogo ?? O trenerach to ani nie wspomna ....- tukej to już jest czysto liga mistrzów i kontraktów. Potym za grubie piniondze mynczą tych naszych chopców niemiłosiernie , wktórzy są ...przetrenowani i potym łapiom kontuzje, i jak potym te boroki majom dobrze grać . Obalajom sie przi kożdy okazji, chytajom sie koszulek - nie zawsze swoich i bez to wszystko biere potym w łeb abo w Webb. Cheba sie strzele w Webb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 24.07.2008 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Dziwy z tej ziymie Bół kajś na swiecie,kraj tyn cudowny,skurzóny w lecie,w zimie śniyg czorny. Chałupa krziwo,sztymplym podprzyto,tam taki widokkożdy spotykoł. W kraju tym wiydlipodziymne życi,choć byli biydni,to "w dobrobycie" Chcesz iś na basyn?Je całkiym blisko,bo tam pod lasymmosz zalywisko. Jedzie se auto,dróga mo pusto,oroz coś praskło - pół metra uskok. Chłop se po szychciena ryczce drzimie,wtym, jak coś rypnie,aż poczuł ziymie. Szyby tak zwónióm,jak w nocy strzeli,choćby ón z ónómz łóżka ślecieli. I jeszcze telayno na kóncu:czyby to byłabojka o Ślónsku? autor - fojerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 05.08.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Żniwa Słóneczko wschodzi rano na dworze,zygor wybijo już sztwierć na szósto,do pola idóm siyc gospodorze,bo we rży zaczło już twardnyć kłósko. Idóm kośnicy, jedyn za drugim,kosy sie blyszczóm w lipcowym słóńcu,z wszystkich strón cióngnie ogónek ludzi."Boże pómogej" je na poczóntku. Za kośnikami wylazły baby,obładowane w siatki a tasze,niesóm do chłopów zbónek bónkawy,a sznita chleba do ubiyraczek. Dzieciarnia idzie im tyż pómogac,bydzie te snopki do kozłów niósła,a całe rżysko potym zgrabować,coby mieć słóma tyż na powrósła. Tak, do połednia, w słóncu, we chycu,meter za metrym, kładóm pokosy,pot z nich sie leje, gorko jak w piecu,toż cióngnóm du dóm poklepać kosy. A zaś pod wieczór cióngnie na polecały korowód ze wszystkich strón,chodzóm tak dziynnie, z potym na czole,aż pożniwujóm ze wszstkich pól. Zwiezóm te snopki fóróm do stodół,a do sómsieka ucisnóm fest,coby bez zima nie ciyrpieć głodu,a na przednówku było co jeś. autor - Fojerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 16.08.2008 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Niż wyruszysz w wielki świat Ty, co rajzujesz po szyrokim świecie,Żeby tam szukać piyknych strón,Pamiyntej: Tyś je Ślónzok przecież,A sam mosz swój ojcowski dóm. Nie styknie poznać wielki świat,Zwiydzić Atyny, Paryż, Moskwa.Po co daleko zaroz gnać?Piyrsze trza świat za miedzkóm poznać. Tam, za tóm rzyczkóm, drugo wieś,Poznać sómsiada, co za jedyn,Już tela lot sam miyszkoł żeś,A nic o wiosce swojij nie wiysz. Nie wiysz, kto miyszkoł sam przed Tobóm,Jaki go spotkoł kedyś los.Ty żeś na Ślónsku sie wychowoł,A czy Ty jynzyk ślónski znosz? Nie ważne wiela kto rajzuje,Wiela w paszporcie wizów mo,Jak sie Ślónzokym kery czuje,Tradycje ojców dobrze zno. Tóż, niż we świat daleki ruszysz,i zrobisz autym setki mil,To piyrsze, ziymi swojij, musiszPoświyncić chocioż pora chwil. autor - Fojerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 21.08.2008 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Pekin 2008 Chleba i igrzysk ! wołali starożytni go... grekowie. My zaś wołomy: " nieważne medale , ważny udział !". Nawet to widać w praktyce jak nasi sportowcy sie starajom, coby tych medali nie było za dużo. Nie godom o tych mało znanych , bo łoni rychtig ni mieli za dużo szans, ale o naszych pewniakach , pływakach, wodniakach, drużynach... O jednyj drużynie przeca nawet godajom "złotka" ale na godaniu sie skończyło. Przynajmnij PZKOL nie zbankrutuje , bo tyle tych premii trza by było powypłacać tym naszym medalistom a jeszcze wiencyj naszym dzielnym "Działaczom".A przeca Ci Działacze tak sie starali...działali...a tu żodyn ich nie docenio.Jedyn to nawet tak sie przejon rolą, że malo kto zno naszych rodaków, że postanowił to naprawić. Borok chcioł na pieknyj chinskij trowie uwiecznić ( wygnieść) znak Orła , czyli nasze Godło, ino tak sie przy tym zmynczył, że mu sie drzymło i som łostoł sie jak Orzeł na Godle. Dobrze że choć identyfikator mioł na wiyrchu, bo by dziennikarze mieli problemy z rozpoznaniem naszygo prężnygo działacza.Brawo !! Jo proponuja coby na nastympne igrzyska pojechali ino działacze bez sportowców, bo łoni na pewno cóś "zdziałajom". ps. dziękuje tym nielicznym i wyjątkowym sportowcom , którzy na przekór wszystkim jednak zdobyli tych kilka medali ( albo przynajmnij bardzo sie starali ) i rozsławili nasz Kraj i siebie na miedzynaraodowej arenie sportowej a nam kibicom dostarczyli wiele emocji i radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts