Gość 23.10.2002 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Szukam infomacji na temat systemu R - czy rzeczywiście taki ciepły, czy może termos, czy te ściany równe - ogólnie - jak się budowało - szybko i tanio czy może wręcz przeciwnie i jak się mieszka - bo saunę planuję oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 23.10.2002 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Wybacz, człowiek już ciemny jak tabaka w rogu....Co to jest "system R", czym się odróżnia od innych systemów, i kto go wynalazł ???????Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Takie coś - szkieletowe, wypełniane bloczkami z gipsu ze styropianem zmieszanego, firmy POlgips- http://www.polgips.com.plPodobno u czu k, bo jeszcze mi sie mylą 0,2 przy ścianie 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 25.10.2002 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Obejrzałem. Nie jestem zwolennikiem technologii żywcem przenoszonych z uproszczonego budownictwa przemysłowego do mieszkaniówki:rzecz upraszczając - masz nośny szkielet żelbetowy z wypełnieniem ścianą osłonową z rdzeniem styropianowym w okładzinach gipsowych. W miejscach gdzie jest słup i rygiel żelbetowy masz nie mostek, a most cieplny......Pytanie : czym się to różni od hali np. Makro Cash&Carry, Selgrosa czy innego OBI ? Tam też masz szkielet (stalowy) i ściany osłonowe z rdzeniem z wełny mineralnej w okładzinach blaszanych.Odpowiedź : system R jest gorszy od hali Makro. Wełna w ścianach i na dachu Makro się nie pali, nie topi i nie truje. Szkielet jest wewnątrz hali, i w punktach jego styku ze ścianą wsp. U jest tylko nieznacznie pogorszony.Chciałbyś zamieszkać w Selgrosie czy Hit'cie ?O ile wiem, p. Prezydent A. Kwaśniewski nie mieszka w budynku wzniesionym w systemie R. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Dzięki, w Hicie może nie.Ale teraz mieszkam w cegle - zdrowe przedwojenne budownictwo i szczęśliwa też nie jestem - zimno, w lecie przyjemnie, fakt, ale zimy - koszmar, nie do ogrzania, ściany już mają 0,5 metra, więc administracja z ociepleniem się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 25.10.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Jakbyś jeszcze, Anonimie, dał znać, że jesteś "Anonimka" - to i odmianę bym stosował prawidłową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 26.10.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Obecnie też jeszcze mieszkam w mieszkaniu(bloku przedwojennym - 1936 rok prod.) ściany mają 60 cm grubości i zimę też ciężko wytrzymać nawet po wymianie okien na PCV. Jestem optymistą i myślę, że już niedługo wyprowadzę się z rodzinką do upragnionego domu.Pozdrówko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Tak, anonimka, ale od czasu gdy ja odwaliłam remont - łącznie z gładzią, kantami , malowaniem, tapetowaniem, murowaniem kuchni w 60 metrach, a mój mąż w tym czasie chodził po zakupy i niańczył dziecko, to już własnej płci tak do końca pewna nie jestem - obie formy są chyba właściwe, zależy jak się patrzy.Wracając do rzeczy, pozostaje chyba tylko b-k .Ale on ma 0,29.A ja chyba po tej cegle ( moja z 33 roku) mam obsesję ciepła i niskich kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 28.10.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Gratuluję zdolności. Nie obawiaj się b-k, lub innych materiałów dających U w okolicy 0,3. To jest już naprawdę komfort... Proponuję, byś machnęła (machnął ???) ręką na cudaczne wynalazki, i budowała jak ojcowie kazali, tyle że ze współczesnych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts