Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY ZACZAC BEZ POZWOLENIA?

Recommended Posts

Geno - o kurdi ... wspolczucia ...

Tragedii nie było - nauczony dośiwdczeniami wcześniejszymi miałęm wszytskie papiery - ale gdybym nie miał to kiepsko by było - z tym ,że moja sytuacja była nieco inna bo budowa w centrum miasta a właściwie na jego rynku - więc zaraz kilkanaście telefonów "zatroskanych" sąsiadów.... :wink:

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja swoją budowę też zaczynałam bez pozwolenia. Doszliśmy do etapu zakończenia ścian funademtowych. Ale ze ścianmi domu ruszyliśmy jak już było pozwolenie ( tyle że się jeszcze nie uprawomocniło). Sasiedzi trochę się zdziwili jak dostali do wiadomości kopię naszego pozwolenia, a my juz kończyliśmy ścianę funadmentową... Na szczęście są bardzo w porządku więc nikt nie powiadomił urzędników. Ale ja się czasami denerwowałam gdy na naszą działkę wjeżdżał samochód i wychodziła z niego Pan z teczką. Zawsze był to jednak przedstwiciel handlowy z ofertą. Jak można to lepeij poczekać i zaczynać jak się wszystko uparwomocni.

Po zlozeniu dokumentow o pozwolenie na budowe i uslyszawszy od urzednika ze za kilka dni moge zglosic sie po odbior pozwolenia,rozpoczalem prace.Moja ekipa liczyla pomiedzy 5 a 10 osob,wiec prace szly blyskawicznie.Do chwili uprawmocnienia sie pozwolenia,calkiem ladny kawal domu mi zbudowali.Ale to bylo kilka lat temu.Nie czytalem wtedy forum i nie zdawalem sobie sprawy z tego co mi grozi.Jezeli bedziesz budowc zgodnie z planem zp,to zezwolenia jest tylko formalnoscia i masz prawo spodziewac sie,ze nikt cie nie oprotestuje,no bo na jakiej podstawie.Przeciez ten,kto oprotestuje bezzasadnie twoje zezwolenie,moze spodziewac sie rewanzu w postaci sprawy o straty tymze spowodowane z twojej strony.Kto wie,moze nawet mozna na tym dobrze zarobic.Na pohybel pieniaczom.

Luc - tu nie chodzi o oprotestowanie tu chodzi o to, że ktoś może zgłosić samowolę budowlaną. Ja mam w zasadzie normalnego sąsiada, ale ja usłyszałem, że chce kupić naszą drogę dojazdową i postawić w poprzek bramę... hmmm teraz bacznie mu się przyglądam - a wyglądał tak normalnie. Uważajmy, bo nigdy nie wiadomo z której strony nam dowalą.

Najlepiej odczekać swoje.

Taka ciekawa sprawa. Pozwolenie "uprawomocnione" pieczątką przed upływem 14 dni jest nieskuteczne. Czyli pieczątka po np 4 dniach , zgłoszenie rozpoczęcia ( 7 dni), zaczynamy po 11 od wydania pozwolenia ( zamiast 21) i teoretycznie w jakimś skrajnym przypadku mamy big problem?

Przekorek, nie bardzo "Art. 41.1. Rozpoczecie budowy nastepuje z chwila podjecia prac przygotowawczych na terenie.

2. Pracami przygotowawczymi sa:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie,

2) wykonanie niwelacji terenu,

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budowa tymczasowych obiektów,

4) wykonanie przylaczy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy."

Tyle prawo budowlane.

Ale ja podszedlem do tego praktycznie: w razie nakazu rozbiórki koszty praktycznie niewielkie :lol: ...

Możesz się zdziwić ponieważ koszty mogą cię wynieść:

- konieczność uzyskania pozwolenia na użytkowanie

- opłata legalizacyjna w wysokości 1000 zł (w przyapdku domku jednorodzinnego) x 50 = 50.000 zł

Tak więc wyjęcie palików, czy zasypanie wykopów pod fundament to drobnostka w porównaniu z kosztami samowoli budowlanej (a dopóki nie masz pozwolenia na budowe tak chyba należałoby te prace traktować).

A ja dopisze mój ostatnio stały tekst.

Budowa to nie wyścigi.

Więc zaczynaj spokojnie, nawet jak ktoś doniesie, to zanim maszyna biurokratyczna ruszy to ty juz papiery bedziesz miał.

Tylko co to da, potem na jąkaś dobrą sprawdzona ekipę bedziesz czekał np. 3 tyg i co .... i nic.