pawelurb 12.05.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 a zamiast tego dać więcej izojacji na podłodze ? słyszałem że takie rozwiązanie też jest dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 13.05.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ten temat nieco przypomina dyskusję o ceramice i betonie kom., oknach drewnianych i PCV, dachówce i blasze itd. Jak forumowicze podchwycą wątek to założę się, że rozgorzeje gorąca dyskusja. Pamiętam, że Brzoza był przeciwnikiem ocieplania fundamentów, ale większość Forumowiczów proponowała jednak ocieplać. Argumentów za i przeciw było od groma więc jednej odpowiedzi na swoje pytanie nie uzyskasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.05.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 A jakie zyski będą z nieocieplenia ścianki fundamentowej? Styropani na podłogi jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek244 13.05.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 pawelurb koszt ocieplenia ścianki fundamentowej w skali całej budowy jest nieduży, ale za to korzyści z ocieplenia duuuużo ja ocieplam na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.05.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ocieplilem - majster mowil ze nie trzeba ... ale ja chcialem ... dalem 5 cm FS20 i ma wystarczyc na samej gorze pod podmurowke pojdzie jeszcze w przyszlymn roku drugie 5 cm zeby sciana zbytnio nie wystawala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Pamiętam, że Brzoza był przeciwnikiem ocieplania fundamentów, ale większość Forumowiczów proponowała jednak ocieplać. Argumentów za i przeciw było od groma więc jednej odpowiedzi na swoje pytanie nie uzyskasz. Pozdrawiam mario_pab lekkie sprostowanie ... na pytanie czy odkopywac i ocieplac całe fundamenty nie widziałem sensu odkopywać całych fundamentów ... do spodu ławy ... i ocieplac za wszelką cene ... (przychylałem sie do wersji autora tamtego wątku, który chciał ocieplić tylko część 0.5m ... ) dla mnie liczy sie ekonomika a nie frazesy, ze bez względu na koszt wszyskto nalezy ocieplic ... uważam ze do kazdej sytuacji nalezy podejśc indywidualnie i nie mozna generalizowac bez znajomości - kosztów ocieplenia -kosztów ogrzewania, - % strat uciekajacych prze wentylacje, % przez strop, % przez okna, %przez otwierane drzwi..., % przez ściany ...%, przez posadzkę, % przez przysłowiowa dziurka od klucza i wtedy moze sie okazać ze % ciepła uciekający przez fundament do ziemi jest bardzo znikomy ... i lepiej wydac pieniadze na opał niz na styropian ... bo to sie lepiej opłaci ... w pewnych przypadkach ocieplenie moze sie opłacać ... w innych nie ... jestem zwolennikiem tego, ze dom nalezy ogrzewac i wietrzyć ... inni wolą zamknąc sie szczelnie w inkubatorze ... i magazynowac ciepło ... kwestia gustu ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 13.05.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Z przyzwyczajenia i z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych (i myszki ) fundament nieocieplany , a pod podłogą dałem 10cm styropianu. Ociepliłem tylko fundament wystający ponad poziom gruntu, tam dałem 5cm (będzie to obsypane ziemią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 13.05.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ja też będę ocieplał tylko 0.5 m (na szerokość jednej płyty) na zewnątrz - to eliminuje ewentualny mostek termiczny - jeżeli nie ocieplę na zewnątrz zimno może wchodzić przez ścianę fundamentową do ściany parteru. Spod ziemi nie będzie już tak mocno wciągało zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 czlowiekuoczywiscie ze ocieplaci i to tylko od zewnatrzja np mam calkowite straty przez sciany 200 m2 na poziomie 700 watnatomiast ty jesli nie ocieplisz fundamentu to bedziesz mial straty na poziomie okolo 100 wat na metr biezacy nieocieplonego fundamentu mniej wiecej, bo to zalezy jeszczez ez czego beda sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 13.05.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 a kiedy ocieplić te fundamenty?mój majster nie uwzględnił ocieplenia w ofercie i powiedział mi, że potem się ociepli, tzn. jak będzie stał stan surowy i zechcę się brać za ocieplanie, to on wtedy odkopie fundament i będzie go ocieplał. nie wiem czy ma sens 2 razy grzebać się w ziemi (przeciez to więcej roboty!) - czy nie lepiej od razu załatwić fundament i mieć go z bańki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.05.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Jeśli sam będzie je zakopywał i odkopywał to co Ciebie to interesuje - jego czas. Przecież więcej mu nie zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 tylko gorzej jak nie bedzie sie do tego wcale kwapil i bedzie trzeba komu innemu wiecej zaplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 no troche przegialem z tym 100 wat na metr biezacy nieogrzewanego fundamentu ale 20 wat jest jak najbardziej realne czyli u mnie np gdybym nie ociepli fundamentu byloby to okolo 1000 watt strat z tego powodu dla porownania przez sciany bedzie mi uciekac jakies 640 wat dach 1000 wat a okna okolo 600 watt jak ktos chce miec takiego "EXTRASA" w postaci 1000 wat strat to niech se daruje ocieplanie fundamentu po co takie wydatki i to juz na starcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 13.05.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Pytanie do osób ocieplających fundament:Ile dajecie styropianu i jak głęboko (cały fundament) i czy pod wylewką brak ocieplenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.05.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 I ocieplony fundament (ale tylko 0,5 m) i pod podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 niestety przy scianie trojwarstwowej mamy te nieszczescie ze sciana fundamentowa ktora ucieka cieplo styka sie z lawa a ta z kolei z scianka fundamentowa zewnetrznaczyli chocby dac nie wiem ile ocieplenia to faktorem ograniczajacym jest wysokosc fundamentu czyli droga ucieczki ciepla no i grubosc tegoz fundamentu u mnie np dwie scianki okolo 60 cmdaje razem okolo 1,3 drogi dla ciepla i grubosc srednio 0,15 metra co daje straty cieplne okolo 2,3 wata na metr biezacyfundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 13.05.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ja mam tak wykonane ocieplenie:http://foto.onet.pl/upload/27/68/_473886_n.jpgCzy rzeczywiście mam tam „.."EXTRASA" w postaci 1000 wat strat…” ???ale dzięki ociepleniu pod wylewką 10 cm nie grzeję całego piachu pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 ty masz redi w porzadku nie boj nic szacuje ze moze masz tez cos kolo 3 wat strat na metr biezacy czyli nei ma teragedii ale sa twardziele co zapominaja o tym ociepleniu albo ocieplaja od wewnatrz i to sa dopiero twardziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 13.05.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Czy jeżeli pierwszym poziomem jest nieogrzewana piwnica to można sobie takie ocieplenie darować? No i jeszcze pytanie - czy ten styropian powinien być położony na folię izolacyjną (izolacja pionowa) czy folia powinna być kładziona dopiero na styropian czy nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 13.05.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ja mam folię kubełkową na styropian, a styropian wzmocniony jest siatką taką jak na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts