Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można nie ocieplać ściany fundamentowej?

Recommended Posts

Ten temat nieco przypomina dyskusję o ceramice i betonie kom., oknach drewnianych i PCV, dachówce i blasze itd. Jak forumowicze podchwycą wątek to założę się, że rozgorzeje gorąca dyskusja.

Pamiętam, że Brzoza był przeciwnikiem ocieplania fundamentów, ale większość Forumowiczów proponowała jednak ocieplać. Argumentów za i przeciw było od groma więc jednej odpowiedzi na swoje pytanie nie uzyskasz.

Pozdrawiam

Pamiętam, że Brzoza był przeciwnikiem ocieplania fundamentów, ale większość Forumowiczów proponowała jednak ocieplać. Argumentów za i przeciw było od groma więc jednej odpowiedzi na swoje pytanie nie uzyskasz.

Pozdrawiam

mario_pab

lekkie sprostowanie ... na pytanie czy odkopywac i ocieplac całe fundamenty

nie widziałem sensu odkopywać całych fundamentów ... do spodu ławy ...

i ocieplac za wszelką cene ...

(przychylałem sie do wersji autora tamtego wątku, który chciał ocieplić tylko część 0.5m ... )

dla mnie liczy sie ekonomika a nie frazesy, ze bez względu na koszt wszyskto nalezy ocieplic ...

uważam ze do kazdej sytuacji nalezy podejśc indywidualnie i nie mozna generalizowac bez znajomości

- kosztów ocieplenia

-kosztów ogrzewania,

- % strat uciekajacych prze wentylacje, % przez strop, % przez okna, %przez otwierane drzwi..., % przez ściany ...%, przez posadzkę, % przez przysłowiowa dziurka od klucza

i wtedy moze sie okazać ze % ciepła uciekający przez fundament do ziemi jest bardzo znikomy ... i lepiej wydac pieniadze na opał niz na styropian ... bo to sie lepiej opłaci ...

w pewnych przypadkach ocieplenie moze sie opłacać ... w innych nie ...

jestem zwolennikiem tego, ze dom nalezy ogrzewac i wietrzyć ...

inni wolą zamknąc sie szczelnie w inkubatorze ... i magazynowac ciepło ...

kwestia gustu ... :-?

pzdr

Ja też będę ocieplał tylko 0.5 m (na szerokość jednej płyty) na zewnątrz - to eliminuje ewentualny mostek termiczny - jeżeli nie ocieplę na zewnątrz zimno może wchodzić przez ścianę fundamentową do ściany parteru. Spod ziemi nie będzie już tak mocno wciągało zimna.

czlowieku

oczywiscie ze ocieplaci i to tylko od zewnatrz

ja np mam calkowite straty przez sciany 200 m2

na poziomie 700 wat

natomiast ty jesli nie ocieplisz fundamentu to bedziesz mial straty na poziomie okolo 100 wat na metr biezacy nieocieplonego fundamentu

mniej wiecej, bo to zalezy jeszczez ez czego beda sciany

a kiedy ocieplić te fundamenty?

mój majster nie uwzględnił ocieplenia w ofercie i powiedział mi, że potem się ociepli, tzn. jak będzie stał stan surowy i zechcę się brać za ocieplanie, to on wtedy odkopie fundament i będzie go ocieplał. nie wiem czy ma sens 2 razy grzebać się w ziemi (przeciez to więcej roboty!) - czy nie lepiej od razu załatwić fundament i mieć go z bańki?

no troche przegialem z tym 100 wat na metr biezacy nieogrzewanego fundamentu

ale 20 wat jest jak najbardziej realne

czyli u mnie np gdybym nie ociepli fundamentu byloby to okolo 1000 watt strat z tego powodu

dla porownania przez sciany bedzie mi uciekac jakies 640 wat

dach 1000 wat a okna okolo 600 watt

jak ktos chce miec takiego "EXTRASA" w postaci 1000 wat strat to niech se daruje ocieplanie fundamentu

po co takie wydatki ;) i to juz na starcie ;)

niestety przy scianie trojwarstwowej mamy te nieszczescie ze sciana fundamentowa ktora ucieka cieplo styka sie z lawa a ta z kolei z scianka fundamentowa zewnetrzna

czyli chocby dac nie wiem ile ocieplenia to faktorem ograniczajacym jest wysokosc fundamentu czyli droga ucieczki ciepla no i grubosc tegoz fundamentu

u mnie np dwie scianki okolo 60 cm

daje razem okolo 1,3 drogi dla ciepla i grubosc srednio 0,15 metra

co daje straty cieplne okolo 2,3 wata na metr biezacy

fundamentu

ty masz redi w porzadku

nie boj nic

szacuje ze moze masz tez cos kolo 3 wat strat na metr biezacy

czyli nei ma teragedii

ale sa twardziele co zapominaja o tym ociepleniu albo ocieplaja od wewnatrz ;) i to sa dopiero twardziele

Czy jeżeli pierwszym poziomem jest nieogrzewana piwnica to można sobie takie ocieplenie darować? No i jeszcze pytanie - czy ten styropian powinien być położony na folię izolacyjną (izolacja pionowa) czy folia powinna być kładziona dopiero na styropian czy nie ma to znaczenia?