tom17 13.05.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 gdybym planował ogrzewanie gz lub np węglem to odpuściłbym sobie ocieplanie fundamentów, zrobiłbym dobrze izolowany przeciwwodnie monolit i solidne ocieplenie podłogi. Ponieważ jednak planuje ogrzewanie prądem postanowiłem izolować fundament (trójwarstwowy) do 55 cm poniżej poz gruntu ( w sumie 1 m - żeby nie docinać płyt- bo podłogę parteru mam na wys 45 cm) 8-10 cm styropianu kiedyś już o tym było:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28320&highlight=ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 to czy jest piwnica czy nei nie ma znaczeniaa powiedzialbym nawet ze jesli piwnica to tym bardziej ocieplac(znaczy te scianki piwnicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 13.05.2005 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 a jak sie ociepli odrazu przy stanie "0" to nie ma ryzyka że styropian do czasu zakończenia prac przy ścianach się poniszczy? zawsze się czymś udeży, trąci taczką, czy czymś innym przy tylu ludziach przewijających sie po budowie to raczej nie do uniknięcia, czy nie lepiej ociepliś fundament przy okazji ocieplania ścian parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 28.05.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 bardzo ciekawe pytanie, też jestem ciekaw odpowiedzi...Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 07.07.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 a kiedy ocieplić te fundamenty? mój majster nie uwzględnił ocieplenia w ofercie i powiedział mi, że potem się ociepli, tzn. jak będzie stał stan surowy i zechcę się brać za ocieplanie, to on wtedy odkopie fundament i będzie go ocieplał. nie wiem czy ma sens 2 razy grzebać się w ziemi (przeciez to więcej roboty!) - czy nie lepiej od razu załatwić fundament i mieć go z bańki? jakis idiota ten twoj majster ja jestem na etapie lania stropu i w tym samym czasie mi ocieplali fundament styropianem na bloczki styropian a na niego folia kubelkowa a pod drenarz na zrirze . trzeba byc chory zeby zasypywac a pozniej odkopywac , moze faceta firma nazywa sie SYZYF?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 07.07.2005 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 dokładnie, syzyfowa praca , i niepotrzebna , ja mam dosyc już grzebania się w ziemi, obsypującwj się ziem i piasku, i dlatego mimo że chwilowo nie miałem kasy zrobiłem ocieplenie , izolację, i zasypałem, i bardzo się cięszę , że mogę zacząć już powoli formowanie / wyrównanie terenu a nie grzebać się później z tym jeszcze raz, na ścianę dałem 3x dysperbit, na to styropian , siatka i klej, potem 2x dysperbit i folia kubełkowa , zasypałem piaskiem, i mam z tym spokój na zawsze. Zrobić odrazu i zapomnieć, moja budowa ma dopiero stan "0" i już kilka razy narobiłem się niepotrzebnie, bo coś przekładałem na później.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tifi 07.07.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Widzę, że w kwestii ocieplania fundamentów wszyscy skupili się na ewentualnych stratach cieplnych. Ja ocieplam (na głebokość trochę poniżej metra, czyli poniżej poziomu przemarzania) z innego powodu - żeby zapobiec uszkodzeniu ścian fundamentowych przez zamarzający między nimi grunt. Ale może nikt o tym nie wspomniał, bo raczej nikomu "inteligentny" wykonawca nie wlał 23 metrów sześciennych wody w dół, późną jesienią ... Tifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysiul 20.07.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Po co izolowac dysterbitem czesc zewnetrzną między styropianem ??????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasta 09.11.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Po co izolowac dysterbitem czesc zewnetrzną między styropianem ??????????????????????????? Aby pozbyć się troche pieniedzy przeznaczonych na wykończenia:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.11.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Aby pozbyć się troche pieniedzy przeznaczonych na wykończenia:P mysle ze jego zycie nabralo sensu jak po 4 latach doczekal sie odpowiedzi na tak wazne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 10.11.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 mysle ze jego zycie nabralo sensu jak po 4 latach doczekal sie odpowiedzi na tak wazne pytanie Ogólnie cały ten wątek jest bardzo ciekawy. Przy ogrzewaniu gazem lub węglem w zasadzie można odpuścić ocieplanie fundmentów, a i hydroizolacja (dysperbit) jest też zbędna. Ja też bym olał to czego nie widać i jest pod ziemią, byleby ładny gresik w przedpokju leżał . Hmm... ciekawe podeście do tematu. Mądrego aż miło posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts