Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można nie ocieplać ściany fundamentowej?

Recommended Posts

gdybym planował ogrzewanie gz lub np węglem to odpuściłbym sobie ocieplanie fundamentów, zrobiłbym dobrze izolowany przeciwwodnie monolit i solidne ocieplenie podłogi. Ponieważ jednak planuje ogrzewanie prądem postanowiłem izolować fundament (trójwarstwowy) do 55 cm poniżej poz gruntu ( w sumie 1 m - żeby nie docinać płyt- bo podłogę parteru mam na wys 45 cm)

8-10 cm styropianu

kiedyś już o tym było:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28320&highlight=ocieplenie

a jak sie ociepli odrazu przy stanie "0" to nie ma ryzyka że styropian do czasu zakończenia prac przy ścianach się poniszczy? zawsze się czymś udeży, trąci taczką, czy czymś innym przy tylu ludziach przewijających sie po budowie to raczej nie do uniknięcia, czy nie lepiej ociepliś fundament przy okazji ocieplania ścian parteru?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
a kiedy ocieplić te fundamenty?

mój majster nie uwzględnił ocieplenia w ofercie i powiedział mi, że potem się ociepli, tzn. jak będzie stał stan surowy i zechcę się brać za ocieplanie, to on wtedy odkopie fundament i będzie go ocieplał. nie wiem czy ma sens 2 razy grzebać się w ziemi (przeciez to więcej roboty!) - czy nie lepiej od razu załatwić fundament i mieć go z bańki?

jakis idiota ten twoj majster

ja jestem na etapie lania stropu i w tym samym czasie mi ocieplali fundament styropianem

na bloczki styropian a na niego folia kubelkowa a pod drenarz na zrirze .

trzeba byc chory zeby zasypywac a pozniej odkopywac ,

moze faceta firma nazywa sie SYZYF??

dokładnie, syzyfowa praca , i niepotrzebna , ja mam dosyc już grzebania się w ziemi, obsypującwj się ziem i piasku, i dlatego mimo że chwilowo nie miałem kasy zrobiłem ocieplenie , izolację, i zasypałem, i bardzo się cięszę , że mogę zacząć już powoli formowanie / wyrównanie terenu a nie grzebać się później z tym jeszcze raz, na ścianę dałem 3x dysperbit, na to styropian , siatka i klej, potem 2x dysperbit i folia kubełkowa , zasypałem piaskiem, i mam z tym spokój na zawsze. Zrobić odrazu i zapomnieć, moja budowa ma dopiero stan "0" i już kilka razy narobiłem się niepotrzebnie, bo coś przekładałem na później....

Widzę, że w kwestii ocieplania fundamentów wszyscy skupili się na ewentualnych stratach cieplnych. Ja ocieplam (na głebokość trochę poniżej metra, czyli poniżej poziomu przemarzania) z innego powodu - żeby zapobiec uszkodzeniu ścian fundamentowych przez zamarzający między nimi grunt.

Ale może nikt o tym nie wspomniał, bo raczej nikomu "inteligentny" wykonawca nie wlał 23 metrów sześciennych wody w dół, późną jesienią ...

Tifi.

• 5 years później...
  • 4 years później...
mysle ze jego zycie nabralo sensu jak po 4 latach doczekal sie odpowiedzi na tak wazne pytanie :)
Ogólnie cały ten wątek jest bardzo ciekawy. Przy ogrzewaniu gazem lub węglem w zasadzie można odpuścić ocieplanie fundmentów, a i hydroizolacja (dysperbit) jest też zbędna. Ja też bym olał to czego nie widać i jest pod ziemią, byleby ładny gresik w przedpokju leżał :D. Hmm... ciekawe podeście do tematu. Mądrego aż miło posłuchać :D