Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne! Jutro rozliczam się z tynkarzem...

Recommended Posts

Witam

Przed jutrzejszym rozliczeniem z tynkarzem, chcę wiedzieć czy otwory drzwi wewnętrznych, które nie są obrabiane mają być wliczane do ogólnej powierzchni.

Rozumiem okna, bo dą glefy i otwory gdzie są glefy, ale co do pozostałych mam wątpliwości.

Mój tynkarz chce je liczyć i to z dwóch stron!!!

JAk to jest?

Pozdr

Szkoda, że nie uzgodniliście tego wcześniej. Ale stało się ... Myślę, że otwory drzwiowe nieobrabiane należy odliczyć bez dyskusji. Jak facet będzie pyskował - powiedz, że nie zapłacisz. A jak chce to możecie się sądzić. Jak powie, że wszyscy liczą tak jak on - odpowiedz, że Ty liczysz inaczej :D Najważniejsze - bądź nieugięty i nie daj się !!!!

Z nakładów na powierzchnie tynków i gładzi potrąca się nakłady na powierzchnie nieotynkowane, powierzchnie ciągnione lub obróbek kamiennych i innych, jeżeli każda z nich jest większa niż 1 m2. Potrąca się również nakłady na otwory o powierzchni ponad 1 m2, jeżeli ościeża ich są nieotynkowane oraz otwory o powierzchni ponad 3 m2. Z powierzchni tynków nie odlicza się powierzchni nieotynkowanych lub ciągnionych mniejszych niż 1 m2 i powierzchni otworów do 3 m2, jeżeli ościeża ich są tynkowane. Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym.

Powierzchnie otworów oblicza się w świetle ościeżnicy lub w świetle muru, jeżeli otwory są bez ościeżnicy. Otwory w obramowaniach ciągnionych oblicza się według zewnętrznych wymiarów obrysu obramowania.

W nakładach uwzględniono wykonanie tynków ościeży w otworach o powierzchni do 3 m2 .

Nakłady na wykonanie tynków ościeży w otworach o powierzchni ponad 3 m2 należy ustalać oddzielnie. W nakładach na wykonanie tynków pocienionych uwzględniono tynkowanie ościeży.