adi102 12.05.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 WitamPrzed jutrzejszym rozliczeniem z tynkarzem, chcę wiedzieć czy otwory drzwi wewnętrznych, które nie są obrabiane mają być wliczane do ogólnej powierzchni.Rozumiem okna, bo dą glefy i otwory gdzie są glefy, ale co do pozostałych mam wątpliwości. Mój tynkarz chce je liczyć i to z dwóch stron!!! JAk to jest? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 12.05.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Szkoda, że nie uzgodniliście tego wcześniej. Ale stało się ... Myślę, że otwory drzwiowe nieobrabiane należy odliczyć bez dyskusji. Jak facet będzie pyskował - powiedz, że nie zapłacisz. A jak chce to możecie się sądzić. Jak powie, że wszyscy liczą tak jak on - odpowiedz, że Ty liczysz inaczej Najważniejsze - bądź nieugięty i nie daj się !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Z nakładów na powierzchnie tynków i gładzi potrąca się nakłady na powierzchnie nieotynkowane, powierzchnie ciągnione lub obróbek kamiennych i innych, jeżeli każda z nich jest większa niż 1 m2. Potrąca się również nakłady na otwory o powierzchni ponad 1 m2, jeżeli ościeża ich są nieotynkowane oraz otwory o powierzchni ponad 3 m2. Z powierzchni tynków nie odlicza się powierzchni nieotynkowanych lub ciągnionych mniejszych niż 1 m2 i powierzchni otworów do 3 m2, jeżeli ościeża ich są tynkowane. Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym. Powierzchnie otworów oblicza się w świetle ościeżnicy lub w świetle muru, jeżeli otwory są bez ościeżnicy. Otwory w obramowaniach ciągnionych oblicza się według zewnętrznych wymiarów obrysu obramowania. W nakładach uwzględniono wykonanie tynków ościeży w otworach o powierzchni do 3 m2 . Nakłady na wykonanie tynków ościeży w otworach o powierzchni ponad 3 m2 należy ustalać oddzielnie. W nakładach na wykonanie tynków pocienionych uwzględniono tynkowanie ościeży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi102 12.05.2005 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 czyli wszystko jasne Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi102 12.05.2005 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 czyli wszystko jasne Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 13.05.2005 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Na przyszłyraz nie wybieraj terminu na rozliczanie 13 - w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts