Fiołka 12.05.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Doradxcie mi jaki kolor scian dobrać w tonacji bezu. kupiłam juz jeden beż ale wyszedł taki jakis dziwny i kojarzy sie jakby był tynk na scianie a nie kolor. A mi chodzi aby pasował do parkietu jesion kolor a meble planuje miec ciemne. Moze nazwy odcieni albo doradzicie mi inny kolor a nie beż. A..parkiet ma odcien zółtawy wieć moze ktos zna nazwę beżu który by wpadał w taka tonacje..lekko zołtą.co sądzicie??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiołka 12.05.2005 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 niedawno załozyłam post wziazku ze swoją opinia o zbanowaniu znanej Nam wszystkim forumowiczki.... odpowiedzi było bardzo duzo...3 strony. Jestem w szoku:) Drodzy forumowicze licze na taka sama aktywność w moim banalnym poscie tak jak aktywnie i szybko udzieliliście odpowiedzi na tamten post i tą prosbe szczególnie kieruje do osób które tak ochoczo w tamtym moim poscie sie wypowaiadały...czekam na wasze odpowiedzi, sugestie i rady moi drodzypozdrawiamfiołka, adwokat, kobieta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 12.05.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 chyba inny jest tutaj gatunek pytania, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo moim zdaniem w kwestii kolorów, "nie to ładne, co ładne, tylko co się komu podoba" Też mam parkiet jesionowy, a ściany w kolorze zielonym - dobieranym z wzornika Duluxa- był jednak zbyt jadowity i metodą prób (a właściwie próbek) i błędów wybrałam właściwy odcień- dodając blałego duluxa. Jeżeli chcesz wybrać coś dla siebie to proponuję tę samą metodę- czyli zakup kilku próbek pomalowanie nimi np dużego arkuszu papieru i przyłożenie do rzeczonego jesionu tudzież drewna, z którego są meble. Wtedy sama się przekonasz, który odcień Ci najbardziej "leży" Mam też pokój z beżowymi ścianami, ale tam jest brzoza, zatem- inna bajka.BTW Odpowiadam, bo jak coś wiem - to piszę, a nie dlatego, że poczułam się "zdyscyplinowana" Twoim niecierpliwym postem, ogólnie chyba takie poganianie nie robi zbyt dobrego wrażenia, tym bardziej, że między jednym wpisem a drugim nie upłynęło zbyt wiele czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 13.05.2005 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Takie łądne artykuły były w Muratorze na ten temat.Kolor to rzecz bardzo indywidualna. Towarzysze mówią " na wskus i cwiet towarisza niet". Poczytaj prasę i próbuj. Jedynie co można poradzić nie bać się wziąć koloru kontrastującego. Inna metoda - wziąć program graficzy typu Corel draw - opostarać sie narysować coś zbliżonego i godzinami "dobierać próbki " i "przemalowywać ściany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 13.05.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Dobieralismy kolory scian na zasadzie "prob i bledow", az w koncu mamy takie kolory jakie nam sie podobaja. Benjamin Moore ma bardzo ladna game kolorow, od tych historycznych do tych bardziej zywych. Kolory z probnika Dulux wychodzily troche za ostro, nam zalezalo na kolorach bardziej stonowanych. Farbe Dulux, biala, uzywamy do pierwszego malowania scian, bo w ten sposob wyjdzie troche taniej niz gdyby uzywac farby podkladowej BM. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 13.05.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 jeśli chodzi o beż to bardzo ładny odcien ma Tekurilla nr G101. jest w każdym markecie we wzorniku. Na ścianach po pomalowaniu wygląda naprawde super. W połączeniu z dzrzwiami "orzech" wyszło bardzo ładnie. Jedyne co bym zmienił to może zamiast półmatu wybrałbym mat. Mniej widać drobne nierówności ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.05.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Mi sie beze wogole nie podobaja. Stonowane łososie i pomarancze wole. P.S. Fiolka 3 strony to zapewniam cie ze nie duzo, niektore watki maja po stron 50 albo i wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 13.05.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 ja najpierw domu kredkami mieszam kolory i przystawiam ściany z podłogami a potem jak złapie to o co mi chodzi to próbuję w domku, metoda prób i błędów , dobry pomysł z kartka ja wysmarowałam farba resztki płyt KG,nie napisałaś jaki efekt ma być coś cieplejszego czu zimne....podsumowujać KOCHANA MUSISZ SAMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Fiołka, do tego, co Ci podałam na priva, proponuję zajrzeć pod adresy, które podałam we wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46471 w każdym razie nie stosuj metody prób i błędów - po to są katalogi, próbki, gotowe wzorniki do danego rodzaju podłogi - już jedną nieudaną próbę masz za sobą, a nie za darmo, niestety... podaję Ci moją inspirację, ale nie znam układu ścian u Ciebie, ani oświetlenia, więc to tylko zgadywanie - połączyłam bym szarość z kremowym jak na fotce, w każdym razie prosto i bardzo oszczędnie, bo jesion kolor jest bardzo żywy, dla mnie to podłoga, która jakby cały czas grała kolorami i cieniami,"roztańczona"- osobiście uspokoiłam bym jej wyraz nowoczesnymi kaształtami i barwami, ewentualnie ten pierwszy kremowy z palety, którą Ci podałam na priva, sam lub w połączeniu ze ścianą w ciemnej barwie, ale takiej, przy której nie będzie mebli z ciemnego drewna http://www.parkieciarz.pl/album/galeria/Tarkett/080.jpg zobacz na przykładzie - tutaj ściany neutralne: http://www.parkieciarz.pl/album/galeria/Baltic_Floor/010.jpg a tutaj wg mnie najlepsze połączenie: http://meble-gust.waw.pl/pliki/graph/galkahrs/kl1.jpg i znów neutralnie, nowocześnie: http://meble-gust.waw.pl/pliki/graph/galkahrs/ks2.jpg Zółtawy jesion nie nadaje się wg mnie do odcieni brzoskwiniowych i pochodnych, raczej do barw , które kojarzą się ze stylem skandynawskim, inaczej może być pstrokacizna. Wyjtek - jesion bielasty - ma zupełnie inną tonację, jest spokojny i jasny, bez wyraźnego usłojenia. przepraszam za ilość korekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 13.05.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 to jest bardzo indywidualna sprawa, ale mysle, ze smarowanie kredkami, plakatowkami i takimi innym i porownywanie tego potem i zestawianie z wnetrzem moze Ci pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 13.05.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 wklejam opinię Kasiorka o dobieraniu z próbnika kolorów (6 strona wątku)http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6739&postdays=0&postorder=asc&start=300Metodę prób i błędów doradził mi znajomy architekt i jestem z niej zadowlona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiołka 13.05.2005 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Wielkie dzieki za podpowiedzi, czyli dobrze czułam, ze to jednak musi byc kolor zimny Oswietlenia jeszcze nie mam - moj salon jest połaczony z kuchnia i przedpokojem w jedna całośc, od przedpokoju oddziela taki słupek w którym sa połeczki i swiatełka halogenowe, tam gdzie maja byc szafki kuchenne jest wneka a więc beda niejako schowane, poźniej jest "wąskie gardło" i tam mam zamiar umiescic stół z krzesłami i rozszerzenie na salon, odciecie jest na podłodze poniewaz w częsci salonu parkiet a kuchnia i przedpokoj gres. Tak wiec to jest jedno całkiem duze pomieszczenie. I wymysliłam sobie, że meble do kuchni bedą wenge z jasnym blatem, a w salonie tylko kanapa - myśle ze jasna chociaz ostatnio w Jupiterze widziałam cudowna czerwien - czerwien wina , kanapa ze skóry wiec teraz do konca nie wiem jaka ma byc i takie proste mebelki z Domo Faber niska, długa półka 2.40 cm i nad nia wiszaca połka 2.30 cm na scianie na wprost kanapy. Natomiast dodatki typu: zasłony, doniczki na kwiaty( o ile kanapa jasna) beda w kolorze sliwki. Aha, w przedpokoju jest miejsce na szafę wiec ma byc z szyby mlecznej - podobno to sie nazywa lakomat, no i oczywiscie górne szafki tez z szybkami itp. No i dlatego ten kolor na scianach jest taki wazny, zeby to wszystko współgrało z soba. uffff A ciesze sie , że Mimi wróciła i juz doradza. Licze na kolejne ciekawe watki Mimi, ponieważ dla mnie były i mam nadzieje będa jeszcze bardzo pomocne. Z watków Mimi osobiscie skorzystałam bardzo duzo i dzieki za to Mimi i wszystkim forumowiczom. I dalej apeluje aby załozyc watek z foto, z róznymi aranzacjami - przydaje sie jak nie wiem co pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 13.05.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Fiołka Widze ,ze scieraja sie tu 2 szkoly dobierania kolorow .Szkola z Ustrzyk Dolnych i Szkola z Ustrzyk Gornych, pozwole wiec sobie dolozyc moja szkole: Szkole z Badziewni Malej . Powaznie jednak - jesion to drewno, ktore niespecjalnie efektownie przedstawia sie w zestawieniu z beżami/podobnie z reszta jak klon/. Bez to barwa czasem "niebezpieczna", bo najlepiej odbijajaca swiatlo/ponad 90%/ nie warto wiec zatem /za rada Kasiorka/ sprawdzac probek przy swietle dziennym i sztucznym, bo mozemy to robic latami i nic z tego nie wyjdzie a juz szczegolnie kiedy wstawimy meble , powiesimy zaslony itp.moze sie okazac, ze to znowu nie to. Nie radze tez bawic sie z Corelem Draw jak sugeruje Sp5es, kazdy kto kiedys przygotowywal druki wie co to jest kalibracja barw monitora i jaki z tym beznadziejny problem ,wiec barwa jaka pokazuje ekran a rzeczywistosc to dzien do nocy a nawet lepiej . Jesion lepiej niz z bezami zestawia sie z brazami nawet tymi czerwonymi /trzeba odwagi, wiem/ , kolorami "brzoskwiniowymi", "lososiami" , niektorymi blekitami a najszlachetniej z ciepla szaroscia tzw. "szaroscia kamienna". Jesli wiec bedziesz miala do tego ciemne meble to raczej nie szukaj bezowych kolorkow sprobuj barw idacych w strone kolorow uzupelniajacych a nie komplementarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiołka 14.05.2005 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 A dokładnie jaki to jest kolor szarośc kamienia? Moze jakies oznaczenia, symbol? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.05.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 A dokładnie jaki to jest kolor szarośc kamienia? Moze jakies oznaczenia, symbol? Czemu taka dziwna nazwa?? Ano , bo szarosc najprosciej uzyskac mieszajac czern i biel /ktore nie sa barwami i po zmieszaniu tez barwy nie dają/. Kamien chociaz szary nie jest mieszanina black&white stad taka ladna nazwa. Szarosci " kamienne" wg skali NCS kola RGBY lub trojkata duocolor 1. szarosci z odcieniami zolcieni i czerwieni /szarosci cieple/ Zobacz np.: S1002-Y S1002-R S1002-Y50R/odcienie szarosci barw mieszanych - zolty z czerwonym/ S1502-R S1502-Y S20005-R 2. szarosci obojetne lub zimne S10002-G S1005-B "Obojetne" lub "zimne" dotyczy tu wrazen psych. barwy czyli mniej wiecej tego co rozumiemy mowiac potocznie o kolorach /bardziej jednak mniej niz wiecej bo pomijamy tu tzw. synestezje owych barw, czyli zespolu dodatkowych odczuc psych. takich jak uczucie slodkosci, wilgoci i inne ecie pecie / Ta skala posluguje sie wiekszosc firm prod. farby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Fiołka - zapraszam do nowego - starego wątku - wkleiłam mnóstwo wnętrz, w których jest drewno i szarości Do Twojego zestawienia podobał by mi isę bakłażan lub śliwka. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46955 Co prawda nie ma tam jesionu, ale cedr, grusza, świerk, choina kanadyjska itp. odmiany , ale i tak warto podpatrzeć, to przepiękne realizacje najepszych pracowni na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 aha , kolor szary kamień ma w od niedawna w ofercie seria "ściany z minionej epoki" - była kiedyś w Castoramie,ale jest wycofana 9to bardzo drogie), być może znajdziesz w Leroy Merlin lub innej sieci - to idelany kolor, z tym że ten jest w wersji przecierki, ale można na jego podstwie dobrać odpowiednie kolory lub nawet kilka o różnym natężeniu.pozdrawiammimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts