Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rację??? PAPA TERMOZGRZEWALNA

Agnes2

Recommended Posts

Tak. SiplasPrimer wysycha zupelnie i mozna dawać na to styropian, pomimo iz SiplastPrimer jest na rozpuszczalniku.

Ja posmarowałem sobie chudziaka na zimę i normalnie chodziłem.

Fakt, że on az tak głęboko nie wsycha (chyba zalezy to od chudziak), ja miałem B15 z jakimis dodatkami.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 266
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Papa SBS podkładowa może służyć także do wnętrz - przykładem jest Icopal Fundament z systemu Szybki Profil. Faktem jednak, że jest b. droga. Ja skorzystałem z innej papy SBS, bo niestety nie mogłem sobie pozwolić na wydatek aż tak dużej kwoty.

Jak na razie, poza "smrodkiem" schnącego tynku nie wyczuwam innych, nieprzyjemnych, czy chemicznych zapaszków.

• 2 weeks później...

Jeszcze raz małe pytanko - to jakiej grubości folie położyć na papie , a pod styropianem? 0,2 ; 0,3 a może 0,5 mm. W pierwszym poście Janzar pisał 0,2 mm potem ktoś pisał ,że zalecane 0,3 mm. Ja mam jeszcze ze " starych zapasów " 0,2 mm -ale mam wrażenie ,ze jest cienka i przetrze sie szybko na posypce papy - przy zwykłym chodzeniu w trakcie kładzenia styropianu. Czy możecie coś doradzić? Kupować grubszą?

pozdrawiam

A ja bym papy wcale nie dawał. Zastosowałbym EUROLAN jeśli to ma być izolacja przeciwwilgociowa a jeśli przeciwwodna to jakąś przyzwoitą masę uszczelniajacą. Na pewno nie żadne folie ani papy cos co się nakłada przy pomocy pedzla lub pacy, jest trwale elastyczne i mozna wszedzie tym dojść. Takie środki sa tańsze i dużo lepsze od papy która bardzo trudno szczelnie wykonać izolację. Mało tego jak sie policzy koszty papy termo daja czasem 2 x papa termo to mozna się załamać.

Pozdrawiam

No i mam klops.Ratujcie.

Ale od poczatku. Chciałam aby było jak najlepiej.

Poniewaz domek posadowiony na glinie , a pod chudziakiem tylko kilka cm piasku ( z winy murarzy ,którym nie chciało sie wybierać humusu :evil: ).

NAjpierw chudziaka posmarowałam rozcieńczonym dysperbitem i na to 2-3 mm warstwa nafuflex 2k- taki niemiecki środek-izolacja bitumiczno-kauczukowa ( pisze w karcie charakterystyki ,ze szczelna nawet przy ciśnieniu wody :x ) .

Na to papa termozgrzewalna folia i styropian. Wiekszośc pmieszczeń juz tak wykonana.

DZisiaj przypadkowo podniesliśmy kubeł ,który stał kilka dni na warstwie juz zaizolowanej Nafuflexem i okazało się ,że pod spodem zrobiło sie wilgotno. Tak jakby nafuflex wręcz przeciagał wode przez siebie z chudziaka. Włozyłam reke pod połozona już papę i okazuje sie ,że tam jest tez wilgotno. A przeciez nie pada juz ze 3 tygodnie. Wokół domu ziemia sucha jak pieprz. Jestem zrozpaczona. Kładłam 3 warstwy hydroizolacji , aby miec sucho.Tymczasem pomiędzy 1 i 2 -gą warstwą juz jest wilgoć -jak ona się tam dostała?

Co teraz robic ? Zostawić tak jak jest liczac ,że pozostałe 2 warstwy zatrzymają wilgoć ? Ściągac wszystko ?- ale co dalej?

Mój pracownik twierdzi ,ze wydaje mu się ,że nawet papa pod styropianem zaczyna byc wilgotna - co to za czary?

CZy ktos sie z tym spotkał ? MOze coś doradzić? Ratujcie.

Co robić ?

• 1 month później...
  • 3 months później...

mam pytanie w temacie: jak przygotowac chudziak po tynkach do polozenia papy termozgrzewalnej? jak po tynkach, chudziak jest mocno brudny. Jedyne co mi przychodzi do glowy to skuc wieksze 'placki' tynku, odkurzyc, pomazac dysperbitem, a po wyschniecu polozyc pape.

Czy ktos ma jakies doswiadczenia w tym temacie? moze dysperbit jest niepotrzebny? Bo jak wyczytalem wyzej, najwazniejsze to zgrzac pasy papy do siebie i do izolacji fundamentow (u mniej jest tzw 'basen'), a nie do chudziaka.

Sporo roboty, jeśli tynkarze nie przywiązywali uwagi do porządku. Nie wiedziałem jak sie do tego zabrać, próbowałem młotkiem, szpachlą, ale najlepiej robiło się przecinakiem. Potem zamiatanie i odkurzacz przemysłowy na koniec. Wyniosłem kilkanaście wiaderek pyłu/kurzu/resztek gipsu i innch śmieci. Bez zamiatania odkurzacz nie dałby rady. Czy konieczne jest takie dokładne sprzątanie - nie wiem. Robiłem u siebie, chciałem mieć czysto.

Dzieki za odpowiedz :)

Sporo roboty, jeśli tynkarze nie przywiązywali uwagi do porządku.

Generalnie tynkarze kazdego dnia po sobie sprzatali, ale i tak chudziak jest wymazany na bialo i sporo jest grudek/plackow tynku.

Czy na ten posprzatanty chudziak uzywales jeszcze jakiegos dysperbitu? Ile czasu zajelo Ci polozenie papy na calym parterze?

Czy na ten posprzatanty chudziak uzywales jeszcze jakiegos dysperbitu? Ile czasu zajelo Ci polozenie papy na calym parterze?
Dawałem Simplast Primer Icopala, ale zdaniem wielu to zbędny wydatek. Kupiłem beczke 30l i prawie całą (może 3-4 litry zostały) wsmarowałem wałkiem w 140m2 parteru.

Papa - trochę zeszło. Papa - sbs fundament też z icopala. Dwóch poczatkujących jedno popołudnie cały dzień i dokończenie trzeciego chyba 4-5 godzin. Teraz poszłoby już o wiele szybciej. Trochę było podnoszenia rur z wodą, które były robione wcześniej i trochę innych problemów w związku z tym, że papa gruba i dość sztywna. W garażu dałem zwykłą termozgrzewalną - dużo łatwiej się kładzie ale różnica w jakości kolosalna...

Ja też smarowałem chudziaka przed papą. IMO nie jest to zbędny wydatek, tylko bardzo poprawne. Nie będzie wchodziła wilgoć kapilarna pod papę.

Użyłem dysprobit-u od Tytana, bo mi zostało kilka wiaderek po izolacji fundamentów. Smarowałem smołowcem - szkoda wałka na to.

Kładłem też papę SBS i twierdzę, że jest bardziej elastyczna od zwykłej. Miałem papą zwykłą izolowane ściany od fundamentów i jest masakrycznie wręcz sztywna - wyrobienie narożników i połączenie z papą z chudziakiem to była katorga - smoła się wytapiała i spływała (mam wyciągnięty fundament 1 rządek ponad chudziaka), a wszystko nadal sterczało i nie dawało się wyprofilować. Nevermore zwykłej papy :evil: Wolę dopłacić te 50% i mieć święty spokój.

Papy na jakieś 80m2 poszło mi chyba ok 12 rolek.

• 1 month później...

tynkarzy trzeba gonić żeby przy tynkowaniu wszędzie rozkładali folię. A kiedy skończą dane pomieszczenie szybciutko zbierali zaprawę która dostała się na podłogę, bo później skuwanie tego jest niepotrzebną mordengą.

Ja mam poziom chudziaka 5 cm niżej niż izolacja pozioma ścian i przy tej ilości zakamarków, otworów i mocowań rur do wylewki (szczególnie w łazience) myślę że jedynym szczelnym rozwiązaniem jest dysperbit który nakładam pędzlem we wszystkie trudnodostępne miejsca i wałkiem na duże powierzchnie.

Na to położę 2x folię.

Nie wierzę że warstwa foli zabezpieczy styropian przed rozpuszczalnikami z papy.

• 6 months później...