Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rację??? PAPA TERMOZGRZEWALNA

Agnes2

Recommended Posts

CitiMatic oglądałem twoje zdjęcia i jak widzę papę położyłeś bez wywinięcia na ściany , a na papę położyłeś folię z wywinięciem na ściany (ile wywinięcia zrobiłeś - na tyle ile będzie wynosiła cała wykonana na gotowo warstwa : styro + wylewka + panele lub płytki + mały nandatek do odcięcia ?) . Czy wokół ścian ułożyłeś taśmę piankową ?

Czy papy nie wywijałeś na ściany bo była zbyt sztywna ?

Źle patrzyłeś - jest na ścianach ponad 10cm(układana jeszcze przed tynkowaniem, połączona (zgrzana)z izolacją poziomą fundamentu.

Gdybym robił to po otynkowaniu ścian było by o wiele trudniej gdyż tynk mógłby połączyć się z częścią fundamentu pod izolacją.

Na papę dałem folię czarną z zapasem ok 10-15 cm ponad docelową warstwę czyli ok 30cm, potem poszedł styropian w dwóch warstwach 10 i 5 na to folia zółta, folia aluminiowa,rurki ogrzewania, 8cm wylewki , klej terakota lub deski. wokół czyli każdą powierzchnię ściany wraz z dylatacjami 10 cm wysokość pianki 8mm ponad izolację ze styropianu.

Naddatek czarnej foli "300" spod izolacji wywinąłem na górę styropianowych warstw na to poszła wspomniana folia żółta "200" i aluminiowa ogrzewania podłogowego(wszystkie warstwy foli są ze sobą krawędziowo sklejone taśmą klejącą szeroką na 8cm)

Jeśli robić coś dla siebie to robić dobrze - tak myślę nie widzę możliwości poprawy po wykończeniu tych elementów

Pozdrawiam

papa na ścianie.JPG

IMG_6966.JPG

IMG_6967.JPG

IMG_7082.jpg

• Odpowiedzi 266
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chłopaki tak patrzę na te papy termozgrzewalne to prawie wszystkie mają posypkę (oprócz icopal fundamenty) kładzenie foli na taką papę da tyle samo co położenie foli na chudziaku. I tak sobie myślę czy nie dobrym pomysłem by było układanie tej papy posypką do dołu?

Ja chce zrobić tak :

- folia –już jest

- chudziak –już jest

- warstwa papy termozgrzewalnej posypką do dołu

- folia

- styro itd

Co wy na to?

Co wy na to?

Folia na papie jest warstwą poślizgową i zabezpieczającą przed ewentualnym oddziaływaniem bezpośrednim papy na materiał izolacyjny, posypkę możesz pozamiatać po położeniu jeśli masz taką ochotę, co do niej położenie papy odwrotnie? jest śmieszne i bezcelowe, ale jeśli chcesz rób to Twój dom ,Twoja decyzja. Jeśli oczekujesz aprobaty na to działanie ode mnie jej nie dostaniesz.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

CitiMatic dzięki za dokładne info :

Na papę dałem folię czarną z zapasem ok 10-15 cm ponad docelową warstwę czyli ok 30cm, potem poszedł styropian w dwóch warstwach 10 i 5 na to folia zółta, folia aluminiowa,rurki ogrzewania, 8cm wylewki , klej terakota lub deski. wokół czyli każdą powierzchnię ściany wraz z dylatacjami 10 cm wysokość pianki 8mm ponad izolację ze styropianu.

Naddatek czarnej foli "300" spod izolacji wywinąłem na górę styropianowych warstw na to poszła wspomniana folia żółta "200" i aluminiowa ogrzewania podłogowego(wszystkie warstwy foli są ze sobą krawędziowo sklejone taśmą klejącą szeroką na 8cm)

Jeśli robić coś dla siebie to robić dobrze - tak myślę nie widzę możliwości poprawy po wykończeniu tych elementów

Pozdrawiam

Faktycznie może niezbyt dokładnie obejrzałem fotki , ale teraz juz wiem jak dokładnie zrobiłeś .Jak widzę zrobiłeś to naprawdę porządnie i na długie lata bo faktycznie małe oszczędności teraz - spore koszty później.

Czy myślałeś kiedyś o zastosowaniu środka IZOBUD WM 2K. Rozmawiałem z kolega , który w swoim domu taka izolację zastosował . Jak mówił mi było sporo pracy z ułożeniem (robił to z żoną) ale na razie jest ok. Zastosował warstwę 3 mm , ale jak liczyłem nie wypada to tanio - porównywalnie , a nawet drożej od Papy termozgrzewalnej.

• 2 weeks później...
chłopaki tak patrzę na te papy termozgrzewalne to prawie wszystkie mają posypkę (oprócz icopal fundamenty) kładzenie foli na taką papę da tyle samo co położenie foli na chudziaku. I tak sobie myślę czy nie dobrym pomysłem by było układanie tej papy posypką do dołu?

Ja chce zrobić tak :

- folia –już jest

- chudziak –już jest

- warstwa papy termozgrzewalnej posypką do dołu

- folia

- styro itd

Co wy na to?

Jak posypką do dołu? Papa termogrzewalna bez wypływu (przetopu) nie jest izolacją tylko luźnym bitumem nie zapewniającym żadnej szczelności.

Z mojego rozpoznania tematu wynika ,że typowa papa do wykładania na podbetonie powinna byc gładka bez posypki np.ICopal szybki fundament SBS lub jak znalazłem ostatnio papy np. samoprzylepne (jest kilka rodzajów) - choć są nie tanie . Ostatnio dostałem próbki papy samoprzylepnej Lembita S20 i wypróbuje pod ściankami działowymi.

Zastanawiałem się i właściwie byłem pewny zastosowania Siplast Prima firmy Icopal , ale przeczytałem atest higieniczny i tam jest wyraźnie napisane ,że nie ma atestu do pomieszczeń gdzie przebywają stale ludzie . Owszem : fundamenty garaże , dachy jak najbardziej ale to mnie bardzo ostudziło do tego środka na bazie rozpuszczalnikowej. W hurtowni powąchałem to cudo i niestety malowanie w pomieszczeniu - musiałoby być rewelacyjnie przewietrzane. Zresztą gość w hurtowni powiedział mi ,ze mozna zastosować na podbeton ale wtedy kiedy nie ma jeszcze ścian i od razu układa się papę na całej podłodze na gruncie aby rozpuszczalnik wyparował w powietrze , a nie w ściany. Potem mozna stawiać ściany , ale ja juz nie jestem w tej sytuacji bo stan surowy zadaszony i zamkniety juz jest Przypomniała mi się sytuacja chyba kilka lat temu jak w jakimś bloku zrobili izolację jakimś środkiem i ludzi chorowali na jakieś choroby układu oddechowego i wysypki. Nie mogę sobie przypomieć jaki to był środek . Wiec jednak warto czytać instrukcie i aprobaty aby nie wpaść w kłopoty.

Za klika dni przylepie papę samoprzylepną i zobaczę jak się sprawuje i czy jest warta zakupu na podłoge na gruncie jako izolacja poziome.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam

Jak uszczelnić miejsca wypustów kanalizacyjnych z podłogi? Grzanie papy wokół może uszkodzić te wypusty. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać

Wycinasz krążek z otworem o średnicy rury kanalizacyjnej nacinając w trójkąty, potem rozcinasz do środka podgrzewasz obok i ręcznie ciepły krązek nakładasz-ookręcasz rurę.

Coś takiego jak na zdjęciu

IMG_2282.jpg

• 10 months później...

Wrócę do tematu. Chyba jednak przekonałem się do papy termozgrzewalnej na chudziaku.

Czy ktoś może potwierdzić, że te papy będą ok:

1) Papa WERNER - EXTRA WERNER ++ podkład Typ T PYE PV200 S40

2) Papa MATIZOL - GORBIT STANDARD PZ PYE PV200 S40 SUPER MONTAŻ

Termozgrzewka , sbs, na polimerze...

• 2 weeks później...

Icopal na swojej stronie w dziale dla projektantów ma rysunki PDF określające jak powinno to być zrobione.

http://www.architekt.icopal.pl/doc/swf/tablica/211bw1.pdf

http://www.architekt.icopal.pl/doc/swf/tablica/211bw2.pdf

http://www.architekt.icopal.pl/doc/swf/tablica/211bw3.pdf

Ja u siebie będę stosował wariant 3. Primer i papa już zakupione.

Icopal radzi aby papę wywijać na ścianę już otynkowaną.

• 1 month później...

Jaka pape kupić na izolacje ,,chudziaka"?

Pod ścianami mam pape Werne..a Extra ( zakupił moj wykonawca).Czy innego producenta papa zgrzeje sie z nią?

Po przeczytaniu wiem, ze powinna to być papa na osnowie z welonu polistrowego a nie szklanego.

Jest mnóstwo producentów. Pisane było wcześniej , ze są smierdzące i nie śmierdzące - różni producenci.

Ale np. jak bym chciał zakupić pape Swiss....a, to jaką? Są różnice w gietkosci w niskiej temp. oraz grubosci?

Inni producenci z rozsądną ceną?

Jaka pape kupić na izolacje ,,chudziaka"?

Pod ścianami mam pape Werne..a Extra ( zakupił moj wykonawca).Czy innego producenta papa zgrzeje sie z nią?

Po przeczytaniu wiem, ze powinna to być papa na osnowie z welonu polistrowego a nie szklanego.

Jest mnóstwo producentów. Pisane było wcześniej , ze są smierdzące i nie śmierdzące - różni producenci.

Ale np. jak bym chciał zakupić pape Swiss....a, to jaką? Są różnice w gietkosci w niskiej temp. oraz grubosci?

Inni producenci z rozsądną ceną?

Tak innego producenta się zgrzeje. Może być Swisspor np. Czarna mamba 3,5 lub 4mm najlepiej na SBS. Ja stosowałem ze Swissa u siebie i fajnie się kładła.

Dołączę się do wątku z małym problemem.

Otóż był wylany chudziak, była połozona papa jako izolacja pod ściany. Prace te były wykonane późną jesienią zeszłego roku.

W międzyczasie powstał niemalże cały dom - wszystkie ściany, dach, okna, itp. oraz tynki.

Jednakże wiosną tego roku okazało się, że chudziak w wielu miejscach pokruszył się - porobiły się niemalże 'góry i doliny', poza tym był wylany nierówno.

W związku z tym trzeba było wylać warstwę wyrównującą, która niestety przykryła całkowicie izolację poziomą pomiędzy chudziakem a ścianami.

Ponieważ lada dzień będę kładł papę, a wskazane jest aby papa łączyła się z tą izolacją poziomą pod ścianami (co w tym przypadku nie będzie miało miejsca), jaki polecacie najlepszy sposób na wykonanie tego dobrze?

Wykorzystać primer do posmarowania pasa ok. 10 cm na chudziaku i na ścianach i następnie położyć papę (jak to było wcześniej opisywane) czy w jakiś inny sposób?

Wszelkie porady mile widziane.

Dziękuję z góry i pozdrawiam

wskazane jest aby papa łączyła się z tą izolacją poziomą pod ścianami (co w tym przypadku nie będzie miało miejsca), jaki polecacie najlepszy sposób na wykonanie tego dobrze?

Brak ciągłości izolacji będzie tym samym co brak izolacji, wilgoć przed którą chcesz się zabezpieczyć będzie miała w najbardziej newralgicznym miejscu doskonałą drogę na ścianę.

Jeśli chcesz, aby było dobrze - trzeba wykuć, połączyć -przedłużyć izolację, zalać, skleić z izolacją chudziaka i położyć pozostałe warstwy. Jeśli będziesz miał pecha i tego nie zrobisz, a wilgoć spowoduje zagrzybienie ścian koszty będą znacznie większe.

Dołączę się do wątku z małym problemem.

Otóż był wylany chudziak, była połozona papa jako izolacja pod ściany. Prace te były wykonane późną jesienią zeszłego roku.

W międzyczasie powstał niemalże cały dom - wszystkie ściany, dach, okna, itp. oraz tynki.

Jednakże wiosną tego roku okazało się, że chudziak w wielu miejscach pokruszył się - porobiły się niemalże 'góry i doliny', poza tym był wylany nierówno.

W związku z tym trzeba było wylać warstwę wyrównującą, która niestety przykryła całkowicie izolację poziomą pomiędzy chudziakem a ścianami.

Ponieważ lada dzień będę kładł papę, a wskazane jest aby papa łączyła się z tą izolacją poziomą pod ścianami (co w tym przypadku nie będzie miało miejsca), jaki polecacie najlepszy sposób na wykonanie tego dobrze?

Wykorzystać primer do posmarowania pasa ok. 10 cm na chudziaku i na ścianach i następnie położyć papę (jak to było wcześniej opisywane) czy w jakiś inny sposób?

Wszelkie porady mile widziane.

Dziękuję z góry i pozdrawiam

Jeśli nie budujesz na bagnach, poziom podłogi masz te kilkadziesiąt cm ponad poziomem gruntu to nie widzę sensu aby teraz to kuć, zrób porządną izolację z wywinięciem na ściany i będzie dobrze, dla spokoju położyłbym jeszcze jako pierwszą warstwę styro 5 cm XPS-a.

Witam. Prześledziłam kilka wątków / idąc za wyszukiwarką/ odnośnie papy i podkładu pod nią na chudziaku. W związku z tym co piszecie weszłam na stronę Icopala, na atesty higieniczne i tam wyrażnie napisano do stosowania na zewnątrz, w piwnicach, garażach, na tarasach i balkonach. Czyli nie stosować w pomieszczeniach mieszkalnych. Pozostaje pytanie co na chudziak przed położeniem ocieplenia?

Mogę podać swój przykład, ktoś juz z resztą o tym pisał na forum, mianowicie, najpierw pomalowałem cały chudziak dysperbitem, co by o nim nie pisać zawsze to jakaś ochrona przed podciąganiem kapilarnym, poza tym wygładza powierzchnię chudziaka, później położyłem piankę polietylenową taką jak pod panele 3 mm, wywiniętą nieco na ściany, pianka ta nie chłonie wilgoci, więc również stanowi barierę przeciwwilgociową, na to folia z atestem 0,3 mm i styropian. Żeby lepiej spać, jak już wyzej pisałem jako pierwszą warstwę położyłem jeszcze XPS-a.

Sprawdzałem, folia położona na piance nie ma szans na przedziurawienie, pianka ładnie amortyzuje jestem pewien że zda egzamin. Kładzie się to bardzo szybko.