Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rację??? PAPA TERMOZGRZEWALNA

Agnes2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 266
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też poszedłem w ślady papy termozgrzewalnej modyfikowanej SBS-em firmy ICOPAL. Trochę drogo wyszło bo na cały domek z zakładami i pod mury potrzebowałem około 120m2 i wyszło 1700pln niestety.

A i nie daje żadnej folii.

Oto zdjęcia podłogi przygotowanej SiplatPrimer i papy jeszcze nie zgrzanej.

http://img148.imageshack.us/img148/6083/dscn0075.th.jpg

http://img211.imageshack.us/img211/3017/dscn0076b.th.jpg

Janzar jakbys jeszcze raz napisał jaka papa nie koniecznie najdrozsza czy najtańsza, ale ta technicznie najlepsza, i jeszcze jaka grubość folii do posadzki na gruncie.

witam

stosuję papę termozgrzewalną V 60 S 35

folia budowlana jako dystans między papa termo i styropianem oraz jako warstwa poślizgowa między jastrychem i styropianem o gr. 0,15 mm lub 0,20 mm po jednej warstwie

pozdrawiam

Jan Zaremba

http://www.zaremba.com.pl

Ja też poszedłem w ślady papy termozgrzewalnej modyfikowanej SBS-em firmy ICOPAL. Trochę drogo wyszło bo na cały domek z zakładami i pod mury potrzebowałem około 120m2 i wyszło 1700pln niestety.

A i nie daje żadnej folii.

Oto zdjęcia podłogi przygotowanej SiplatPrimer i papy jeszcze nie zgrzanej.

http://img148.imageshack.us/img148/6083/dscn0075.th.jpg

http://img211.imageshack.us/img211/3017/dscn0076b.th.jpg

witam

do Remik_Programista spod pióra mi to wyjąłes brawo i niech inni biorą przykład bez zbędnych oszczędności

mój poprzedni post jest sprzed kilku lat i wtedy juz byla to rewolucja chociaż nadal wielu traktuje folie budowlaną 0.2mm jako izolację

kto mnie poznał wie że odmawiam wykonania jastrychu bez dobrej izolacji

wg stanu wiedzy na dziś poniższy przykład jest rozwiązaniem obecnie obowiązującym

http://fundament.icopal.pl/doc/swf/radon/r_231a.pdf

Istotą izolacji jest jej ciągłość. Istotne jest zgrzanie połączeń. Oczywiście nie zaszkodzi przygrzanie do podłoża po uprzednim zagruntowaniu! Nie da się na gorąco połączyć papy z folią fundamentową. Można to zrobić za pomocą papy samoprzylepnej lub lepiku na zimno. Papy termozgrzewalne i lepik na zimno są obojętne dla styropianu. Chcąc mieć absolutną pewność można na papę dodatkowo położyć właśnie folię budowlaną. Pozdrawiam.

lepik na zimno są obojętne dla styropianu

Czy aby na pewno? Zawsze myślałem, że właśnie lepik na zimno jest na bazie rozpuszczalników i zjada styropian.

A czy miejsce łączenia folii na chudziakui papy na fundamencie można skleić np. dysperbitem? Oczywiście uwzględniając kilkunastocentymetrowy zakład. Obecnie mam izolację ścian zrobioną z papy, ale izolacji posadzki raczej zrobię z folii.

a ja mam jeszcze jedno zapytanie odnosnie papy termozgrzewalnej. powiedzcie mi jaka jest jej trwalosc (w rolkach) bo mam jakies 7 rolek starej papy w garazu ktora ma chyba z 10 lat i chcialbym ja wykorzystac jako izolacje lawy fundamentowej...?

wyda czy moge sobie odpuscic?

Najlepiej zobacz co to za papa (producent i typ), odwiedź stronę producenta ewentualnie kontakt z doradcą technicznym producenta i wszystko wiadomo.

janzar, cieszę się, że ktoś docenia moje wysiłki.

Budując takim sposobem domek nie jest tani ale przyoszczędzę na "wystroju" wnętrz.

Jeszcze miałem coś napisać.

Byłem dziś w składzie folii i oglądałem folię izolacyjną 0,5mm, z atestem zresztą. Konia z rzędem temu, komu by się udało ją przetrzeć w czasie robót. Myślę, że taką właśnie zastosuję pod styropian. I nie trzeba nic łączyć, bo jej szerokość jest większa niż największy wymiar w domu (ot taki mały domek :-) ).

A to:

dałem papę termozgrzewalną s60v35 i na to 2x atestowaną folie budowlaną 0,3mm

to już chyba lekka przesada, o ile oczywiście nie mieszkasz na bagnach, czy tam innych jakichś podmokłych terenach. :D

Ja też poszedłem w ślady papy termozgrzewalnej modyfikowanej SBS-em firmy ICOPAL. Trochę drogo wyszło bo na cały domek z zakładami i pod mury potrzebowałem około 120m2 i wyszło 1700pln niestety

Zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem, ale sama papa to koszt ok 19,5 zł za m2 (na allegro nawet 25 zł). Mógłbyś podać namiar na taniego sprzedawcę albo przedstawić szczegóły wyliczeń?

Fajny temat bo sam jestem przed wylewkami ale brakuje mi kilku informacji.

Nikt nie wspomnial o stosowaniu papy pod ogrzewanie podlogowe.

Czy nie uwazacie ze zastosowanie papy termozgrzewalnej a pozniej ogrzewania podlogowego spowoduje ze zima pojawi sie w domku niemily smrodek z papy?

A moze przy ogrzewaniu podlogowym zabronione jest stosowanie papy???

Czy uwazacie ze oddzielenie papy od styropianu folia budowlana(nawet 0,5mm) zapewni 100% brak reakcji utleniania sie styro????

to już chyba lekka przesada, o ile oczywiście nie mieszkasz na bagnach, czy tam innych jakichś podmokłych terenach. :D

Może i przesada, ale mój "wykonawca" o którym napiszę dużo gdy uda mi się go już pozbyć, zamiast 15 cm warstwy piachu pod chudziak wysypał ledwie 2 auta żwiru, tak że w niektórych miejscach chudziak leży prosto na glinie. Podciąga kapilarnie, i po ostatnich opadach był mokry.

wody gruntowe w tym momencie, po opadach mam jakieś 0,5 - 1,0 m pod powierzchnią

wolałem nie ryzykować

dodam jeszcze że wszystkie połączenia folii kleiłem specjalną taśmą klejącą :D

to też pewnie przesada :wink: