Martinezio 24.03.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Tak, smaruję disprobit-em od Tytana. Wg opisów jest styro-friendly (użyłem go też do izolacji pionowej fundamentów i jak na razie styro nie znika, więc jest ok). Przed posmarowaniem dodatkowo pozamiatałem i odkurzyłem odkurzaczem. Trochę tego pyłu zawsze się wessie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 24.03.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ja też poszedłem w ślady papy termozgrzewalnej modyfikowanej SBS-em firmy ICOPAL. Trochę drogo wyszło bo na cały domek z zakładami i pod mury potrzebowałem około 120m2 i wyszło 1700pln niestety.A i nie daje żadnej folii.Oto zdjęcia podłogi przygotowanej SiplatPrimer i papy jeszcze nie zgrzanej.http://img148.imageshack.us/img148/6083/dscn0075.th.jpg http://img211.imageshack.us/img211/3017/dscn0076b.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 24.03.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Janzar jakbys jeszcze raz napisał jaka papa nie koniecznie najdrozsza czy najtańsza, ale ta technicznie najlepsza, i jeszcze jaka grubość folii do posadzki na gruncie. witam stosuję papę termozgrzewalną V 60 S 35 folia budowlana jako dystans między papa termo i styropianem oraz jako warstwa poślizgowa między jastrychem i styropianem o gr. 0,15 mm lub 0,20 mm po jednej warstwie pozdrawiam Jan Zaremba http://www.zaremba.com.pl Ja też poszedłem w ślady papy termozgrzewalnej modyfikowanej SBS-em firmy ICOPAL. Trochę drogo wyszło bo na cały domek z zakładami i pod mury potrzebowałem około 120m2 i wyszło 1700pln niestety. A i nie daje żadnej folii. Oto zdjęcia podłogi przygotowanej SiplatPrimer i papy jeszcze nie zgrzanej. http://img148.imageshack.us/img148/6083/dscn0075.th.jpg http://img211.imageshack.us/img211/3017/dscn0076b.th.jpg witam do Remik_Programista spod pióra mi to wyjąłes brawo i niech inni biorą przykład bez zbędnych oszczędności mój poprzedni post jest sprzed kilku lat i wtedy juz byla to rewolucja chociaż nadal wielu traktuje folie budowlaną 0.2mm jako izolację kto mnie poznał wie że odmawiam wykonania jastrychu bez dobrej izolacji wg stanu wiedzy na dziś poniższy przykład jest rozwiązaniem obecnie obowiązującym http://fundament.icopal.pl/doc/swf/radon/r_231a.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2009 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Istotą izolacji jest jej ciągłość. Istotne jest zgrzanie połączeń. Oczywiście nie zaszkodzi przygrzanie do podłoża po uprzednim zagruntowaniu! Nie da się na gorąco połączyć papy z folią fundamentową. Można to zrobić za pomocą papy samoprzylepnej lub lepiku na zimno. Papy termozgrzewalne i lepik na zimno są obojętne dla styropianu. Chcąc mieć absolutną pewność można na papę dodatkowo położyć właśnie folię budowlaną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.03.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 lepik na zimno są obojętne dla styropianu Czy aby na pewno? Zawsze myślałem, że właśnie lepik na zimno jest na bazie rozpuszczalników i zjada styropian. A czy miejsce łączenia folii na chudziakui papy na fundamencie można skleić np. dysperbitem? Oczywiście uwzględniając kilkunastocentymetrowy zakład. Obecnie mam izolację ścian zrobioną z papy, ale izolacji posadzki raczej zrobię z folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 25.03.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 a ja mam jeszcze jedno zapytanie odnosnie papy termozgrzewalnej. powiedzcie mi jaka jest jej trwalosc (w rolkach) bo mam jakies 7 rolek starej papy w garazu ktora ma chyba z 10 lat i chcialbym ja wykorzystac jako izolacje lawy fundamentowej...? wyda czy moge sobie odpuscic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 25.03.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 a ja mam jeszcze jedno zapytanie odnosnie papy termozgrzewalnej. powiedzcie mi jaka jest jej trwalosc (w rolkach) bo mam jakies 7 rolek starej papy w garazu ktora ma chyba z 10 lat i chcialbym ja wykorzystac jako izolacje lawy fundamentowej...? wyda czy moge sobie odpuscic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Wyda, bez obaw. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 25.03.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 a ja mam jeszcze jedno zapytanie odnosnie papy termozgrzewalnej. powiedzcie mi jaka jest jej trwalosc (w rolkach) bo mam jakies 7 rolek starej papy w garazu ktora ma chyba z 10 lat i chcialbym ja wykorzystac jako izolacje lawy fundamentowej...? wyda czy moge sobie odpuscic? Najlepiej zobacz co to za papa (producent i typ), odwiedź stronę producenta ewentualnie kontakt z doradcą technicznym producenta i wszystko wiadomo. janzar, cieszę się, że ktoś docenia moje wysiłki. Budując takim sposobem domek nie jest tani ale przyoszczędzę na "wystroju" wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 25.03.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 I jeszcze fotka z pierwszej warstwy pustaków. Papa z zakładem co by zgrzać można było.http://img91.imageshack.us/img91/4674/dscn2110.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 25.03.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A ja po poradach "janzara" (dziękuję) dałem papę termozgrzewalną s60v35 i na to 2x atestowaną folie budowlaną 0,3mm papę kładłem sam - dokładnie całość 1028zł + 50 za butlę z gazem za 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.03.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A ja mam pytanie. Jak poradzić sobie z mocowaniem rur CO, które leżą na folii / papie? Przecież mocowanie ich do chudziaka oznacza dziurawienie hydroizolacji... Jak macie zamiar to rozwiązać albo jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.03.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Jeszcze miałem coś napisać. Byłem dziś w składzie folii i oglądałem folię izolacyjną 0,5mm, z atestem zresztą. Konia z rzędem temu, komu by się udało ją przetrzeć w czasie robót. Myślę, że taką właśnie zastosuję pod styropian. I nie trzeba nic łączyć, bo jej szerokość jest większa niż największy wymiar w domu (ot taki mały domek ). A to: dałem papę termozgrzewalną s60v35 i na to 2x atestowaną folie budowlaną 0,3mm to już chyba lekka przesada, o ile oczywiście nie mieszkasz na bagnach, czy tam innych jakichś podmokłych terenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 25.03.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja też poszedłem w ślady papy termozgrzewalnej modyfikowanej SBS-em firmy ICOPAL. Trochę drogo wyszło bo na cały domek z zakładami i pod mury potrzebowałem około 120m2 i wyszło 1700pln niestety Zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem, ale sama papa to koszt ok 19,5 zł za m2 (na allegro nawet 25 zł). Mógłbyś podać namiar na taniego sprzedawcę albo przedstawić szczegóły wyliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 26.03.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Firma ROMONT w Częstochowie. Cena to około 15pln / 1m2 brutto z fakturą.Podobno potaniało teraz i można kupić taniej.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 cennikowo u nich 21,09 netto za m2. Dostałeś 45% rabatu ?? A gdzie koszty roztworu gruntującego? Trochę mi nie pasują Twoje wyliczenia, chociaż chciałbym, żeby tak było..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 26.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 ja kupowałam tu : http://www.pemdystrybucja.pl. Gośc konkretny, solidny - tylko,że u nich trzeba kupic na palety . Papa swisspor czarna mamba SBS MAX PYE PV 160 S28. Cena 12,50 zł brutto . Na palecie 200 m2. Kupowałam akutrat na dach i na podogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 26.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Fajny temat bo sam jestem przed wylewkami ale brakuje mi kilku informacji. Nikt nie wspomnial o stosowaniu papy pod ogrzewanie podlogowe.Czy nie uwazacie ze zastosowanie papy termozgrzewalnej a pozniej ogrzewania podlogowego spowoduje ze zima pojawi sie w domku niemily smrodek z papy?A moze przy ogrzewaniu podlogowym zabronione jest stosowanie papy???Czy uwazacie ze oddzielenie papy od styropianu folia budowlana(nawet 0,5mm) zapewni 100% brak reakcji utleniania sie styro???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Brakuje Ci informacji bo nie szukasz, a było.Szybciej smród pojawi się od złego plastyfikatora do wylewki.Nie jest zabronione.Nie jest potrzebna tak gruba folia. I to nie moja opinia, tylko znaleziona na forum. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 26.03.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 to już chyba lekka przesada, o ile oczywiście nie mieszkasz na bagnach, czy tam innych jakichś podmokłych terenach. Może i przesada, ale mój "wykonawca" o którym napiszę dużo gdy uda mi się go już pozbyć, zamiast 15 cm warstwy piachu pod chudziak wysypał ledwie 2 auta żwiru, tak że w niektórych miejscach chudziak leży prosto na glinie. Podciąga kapilarnie, i po ostatnich opadach był mokry. wody gruntowe w tym momencie, po opadach mam jakieś 0,5 - 1,0 m pod powierzchnią wolałem nie ryzykować dodam jeszcze że wszystkie połączenia folii kleiłem specjalną taśmą klejącą to też pewnie przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts