krzysno 26.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Fajny temat bo sam jestem przed wylewkami ale brakuje mi kilku informacji. Nikt nie wspomnial o stosowaniu papy pod ogrzewanie podlogowe. Czy nie uwazacie ze zastosowanie papy termozgrzewalnej a pozniej ogrzewania podlogowego spowoduje ze zima pojawi sie w domku niemily smrodek z papy? A moze przy ogrzewaniu podlogowym zabronione jest stosowanie papy??? Czy uwazacie ze oddzielenie papy od styropianu folia budowlana(nawet 0,5mm) zapewni 100% brak reakcji utleniania sie styro???? dużo na ten temat czytałem na forum, a także rozmawiałem z Janzarem moim zdaniem nie będzie śmierdzialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 ...Czy uwazacie ze oddzielenie papy od styropianu folia budowlana(nawet 0,5mm) zapewni 100% brak reakcji utleniania sie styro???? A co ma papa do utleniania się styropianu. Papa termozgrzewalna i lepik nie wchodzą w reakcje ze styropianem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.03.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a jak poprawnie uszczelnić narożniki jeśli poziom chudziaka jest poniżej końca fundamentu ? i jeszcze jedno fundament mam zakończony nie papą ale specjalną grubą folią , czy zagiąć ją w duł i na to papa termo. czy najpierw papę termo wywinąć na fundament a na nią tą specjalną folię fundamentową ? czy V60 S42H CZARNA MAMBA jest elastyczna jak papy z SBS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Te wszystkie obawy przed zapachem przerwaniem klejeniem Ja zrobiłem trochę inaczejNajpierw papa na chudziakuhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cc03c18f7a163040.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1960818bdc3f218d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff65c9850a82b7b1.html A potem tylko w górę i zero problemów z dalszą izolacjąPS jak się wkleja fotki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Te wszystkie obawy przed zapachem przerwaniem klejeniem Ja zrobiłem trochę inaczej A nie bałeś się, że Ci zniszczą tę papę w trakcie budowania? Przecież jak postawią na niej np. rusztowanie stalowe, to się ta papa w tym miejscu zniszczy (to rusztowanie trochę jednak waży, a na dole żadnego zabezpieczenia z reguły nie ma). To tylko przykład, a można ich podać znacznie więcej. PS jak się wkleja fotki??? Piszesz tak: [img=http://adres.do.jakiegos/obrazka.jpg] Uważaj tylko, aby adres kończył się rozszerzeniem akceptowanym przez to forum (jpg, bmp, gif, png). Inne nie zostaną przekonwertowane na obrazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 No właśnie gdybym umiał wkleić w kolejności było tak: najpierw chudziak potem papa na to ~40mm betonu (cement + piach (1:6) + betonszczel) Nic się nie zniszczyło pomimo że w takim stanie przetrwało zimę i całą budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.03.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 No właśnie gdybym umiał wkleić To proste Adres bezpośredni obrazka uzyskasz zawsze, gdy otworzysz obrazek z jakiejś strony www, klikniesz na nim prawym klawiszem i wybierzesz z menu "Właściwości" - tam będzie adres do niego - wystarczy skopiować i wkleić pomiędzy znaczniki w kolejności było tak: najpierw chudziak potem papa na to ~40mm betonu (cement + piach (1:6) + betonszczel) Nic się nie zniszczyło pomimo że w takim stanie przetrwało zimę i całą budowę A jaką papę używałeś? Nie zniszczyło się, bo ten beton ochronił papę... Tylko zastanawiam się, jak z konstrukcją podłogi będzie u Ciebie - będzie te 4 cm powyżej projektowanej, czy już tak w projekcie miałeś? Rozwiązanie generalnie ciekawe, o ile te 4 dodatkowe cm zostały uwzględnione w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Ściany stawiasz dopiero od warstwy osłonowej dla papy tak że nic Ci się nic nie zmienia w powyższym ciągu wymiarowym. Po prostu budynek będzie pozornie wyższy o 40mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 27.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a jak poprawnie uszczelnić narożniki jeśli poziom chudziaka jest poniżej końca fundamentu ? i jeszcze jedno fundament mam zakończony nie papą ale specjalną grubą folią , czy zagiąć ją w duł i na to papa termo. czy najpierw papę termo wywinąć na fundament a na nią tą specjalną folię fundamentową ? Ja mam podobnie - folia pod ścianami a chudziak z kolei powyżej poziomu folii - co tez skutkuje dziurami w narożnikach - nie licząc tych,które porobili sami murarze stawiajac niechlujnie rusztowania Poradzono mi próbować skleić papę z folią emulsją Dachobitum do klejenia styropianu do rożnych powierzchni ( więc na pewno go nie "zeżre" . Zakupiłam kubełek tego specyfiku- będę miała we wtorek. Jak zrobię eksperyment to napiszę . czy V60 S42H CZARNA MAMBA jest elastyczna jak papy z SBS ? niestety nie wiem choc przypuszczam ,ze nie ( jest na osnowie z welonu szklanego) . A do czego ta papa ma słuzyć? Jest to papa wierzchniego krycia - tak więc na izolacje chudziaka raczej się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 27.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 w kolejności było tak: najpierw chudziak potem papa na to ~40mm betonu (cement + piach (1:6) + betonszczel) super pomysł - tylko moi murarze mieli inna technikę wykonania . Najpierw postawili budynek , a potem robili chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 28.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Jest to papa wierzchniego krycia - tak więc na izolacje chudziaka raczej się nie nadaje. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 29.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ,ale po moich "przygodach" z dachem wiem ,ze w papie wierzchniego krycia jest gruba posypka ,która duzo łatwiej podciąga wilgoć niż ta z papy podkładowej - więc na zasadzie analogii . Wprawdzie ta posypka ma być niby na zewnątrz od wilgoci - ale konia z rzędem temu kto da 100% gwarancje ,że nigdzie nieszczelności nie będzie miał w takim wypadku ( vide narożniki , gdy chudziak jest powyżej lub poniżej izolacji poziomej pod ścianami )[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.03.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ja kryję chudziaka papą wierzchnią z posypką i jakoś nie czuję, aby coś było nie tak. Cały wic polega na tym, aby dobrze pozgrzewać zakłady. Jeśli wszystko będzie ok, to nie ma bata, żeby cokolwiek przeciągnęło - przecież posypka to tylko wierzch, a całe "dobro" kryje się pod tą posypką - masy bitumiczne, osnowa, cuda wianki i tajemnice producentów U mnie ostatnio w czasie silnych deszczów przeciągnęło trochę wody przez piankę pod drzwiami tarasowymi. Woda poleciała po papie i stanęła sobie w jakiejś dolince na zgrzewie i stoi (jest chłodno, więc nie wysycha), a posypka niczego nie chłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 30.03.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czy gruntowanie podłoża pod papę Icopala Fundament SBS, np. ich Siplast Primer`em jest konieczne? Czy w ogóle gruntowanie pod papę termo jest konieczne?Remik - czy Siplast Primer wysycha zupełnie, tak że można chodzić po zagruntowanej podłodze, czy trzeba od razu wyjeżdzać z papą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 31.03.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Nam pozostało po papowaniu dachu kilka rolek czarnej mamby SBS MAX PYE PV200 S40 mam nadzieję, że można ją użyć do izolacji podłogi na gruncie. Na jaką szerokość powinna zachodzić jedna papa na drugą – wystarczy 10cm czy może więcej?. No i oczywiście nie wiem czy smarować chudziak dysperbitem czy jest to zbędne. Wykonawca twierdzi , że nie trzeba , zobaczymy co powie kierownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.04.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Możesz spokojnie kłaść - papa na chudziaku nie musi być estetyczna, a jedynie ma być szczelna :> Co do smarowania - izolacji nigdy za wiele :> Smarowanie jest najlepszą izolacją i gdyby nie fakt, że powłoka dysprobitu (lub innego bitumu) jest wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne, to nie trzeba by było żadnej papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 01.04.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Melduję z pola bitwy ,ze moja Folia PCV ( gruba) spod ścian zgrzewa sie z papą. Jutro próba z Dachobitumem . A jak mocujecie zakłady papy do ścian ? ( bo rozumiem,ze izolacja pozioma spod ściany jest położona na chudziaku -czyli papa zachodzi na gołą sciane.). Zakład ma być podobno do wierzchu posadzki - czyli u mnie wypada jakieś 27 cm ( 20 cm styropianu oraz 7 cm podłogówki).Jesli tego jakoś nie przymocuję do sciany - to bedą wisiec takie kłapcie i przeszkadzać. CZy mocowac gwoździkami - tylko wtedy dziurawimy izolację- a może sie czepiam i jestem zbyt dokładna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.04.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ...20 cm styropianu oraz 7 cm podłogówki... nie jestem fachowcem, ale propocje to masz lekko zachwiane. Poszukaj w innych wątkach lub wprost w postach janzara. Zauważyłem twój post bo chciałem robic tak samo.... mam 29 cm do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 01.04.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Nie bądź taki tajemniczy - tylko powiedz ,co jest nie tak. SZukanie igły w stogu siana to strasznie żmudne i raczej nieefektywne zajęcie. MOja wyszukiwarka działa okropnie. Wielu tematow nie znajduje. A przedzieranie sie przez setki postów- sam wiesz. Zaczęła się wiosna a wraz z nią sezon budowlany - człowiek sam nie wie gdzie ręce włożyć - a raczej co jeszcze doczytać . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.04.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Wiem tyle ile się dowiedziałem na forum. Te 29 to bedzie - papa termozgrzewalna 1 cm, folia budowlana, styropian 15-16, folia, wylewka 9-10, okładzina.Podobno przy proporcjach 20+7 możesz mieć wrażenie, że podłoga jest elastyczna, pływa. nie wiem, nie miałem, nie robiłem... mam zamiar zrobić jak mówi janzar. Chcesz, napisz do niego, bardzo sympatyczny człowiek. Napiszesz, dostaniesz nr tlelefonu, zadzwonisz i wszystkiego się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts