raas 27.03.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Hmm- ja też mam w projekcie 2x papa termo na poziomą izolację i na pionową też... i przyjmując cenę metra kwatratowego papy termo podkładowej około 7zł to masz 14 zł za materiał plus grunt i gaz..... Niestety ceny mas bitumicznych kładą na kolana około 30 zł m2 plus grunt i geowłóknina na drugą warstwę przy izolacji przeciwwodnej przynajmniej średniej. Nie wierzysz policz sam: http://www.narzedzia-pm.pl/super-klej-oraz-masa-powlokowa-bitp-22kg-braven-80722-p-4074.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.03.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Ja daje na poziomą 2x papę a na pionową 1x ale grubą 4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 11.05.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam. Prosił bym aby mi ktoś uściślił.1. Co powinno zdecydować o tym czy mam wybrać folię, papę termozgrzewalną czy normalną pape.2. Na to chcę położyć 20cm styropianu (czy to nie jest przesada?). Ale nie wiem jaki byłby odpowiedni aby nie zapadał się pod posadzką. I jaki styro nie reaguje z papą. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.05.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam. Prosił bym aby mi ktoś uściślił. 1. Co powinno zdecydować o tym czy mam wybrać folię, papę termozgrzewalną czy normalną pape. Zależy gdzie ją chcesz kłaść - ogólnie zależy to d warunków wodnych na działce = poziomu wód gruntowych, sposobu na zabezpieczenie przed wilgocią w piwnicach, domu, itp. 2. Na to chcę położyć 20cm styropianu (czy to nie jest przesada?). Ale nie wiem jaki byłby odpowiedni aby nie zapadał się pod posadzką. I jaki styro nie reaguje z papą. Dziękuje. Ogólnie większośc obecnie produkowanych pap oparta na bitumie - nie reaguje ze styropianem lub w stopniu minimalnym. Jeśli chodzi o posadzkę warto jest oddzielić papę od styropianu folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.05.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Ja dałem tak - tylko na posadzkę 10+5 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 11.05.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dziękuje za odpowiedź i jeszcze uściślę. Powierzchnia użytkowa 100m2, brak podpiwniczenia, wody gruntowe poniżej 4,5m. Mur ma wysokość 30cm w najniższym punkcie. To jak 20cm będzie za dużo czy nie? CityMatic Ja dałem tak - tylko na posadzkę 10+5 styro Jeśli dobrze widzę to pierwsze dajesz papę, na to folię i 5cm styro a potem jeszcze 10cm masz zamiar dać na zakładkę? I rozumiem że tylko papa jest na mur wyciągnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 11.05.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Papa jest izolacją "cieżka", kłaść ją aby kłaśc niema sensu, w twoim przypadku kładziesz folie i to wystarcza, ani wody, ani wilgoci niebedziesz miał, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.05.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Jeśli dobrze widzę to pierwsze dajesz papę, na to folię i 5cm styro a potem jeszcze 10cm masz zamiar dać na zakładkę? I rozumiem że tylko papa jest na mur wyciągnięta. Papa termozgrzewalna -zgrzana na zakład 10cm, potem folia czarna budowlana, potem 10 cm i 5 cm na zakładkę i na koniec folia żółta cieńsza i folia ogrzewania podłogowego. W 10cm warstwie instalacja wodna centralnego odkurzacza i część instalacji kanalizacyjnej. ps. Ja zrobiłem tak i mam nadzieję, że o tym zapomnę, nie mam zamiaru patrzeć jak wilgoć wchodzi do domu( u mnie poziom wód gruntowych w ubiegłym roku poniżej 2,5m), a jak będzie za 10 lat? Uznałem, że jest to już nie do poprawienia i ma być zrobione dobrze - folia(sama) to kiepski pomysł, chyba że ta do uszczelniania(wykonania) oczek wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 12.05.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Też jestem na etapie decyzji - papa czy folia. Wszyscy rozpisują się czy papa ma ma wpływ na styropian. Ja jednak mam dylemat dlaczego od bodajże 2004 r został wprowadzony zakaz stosowania pap do wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. Czy ktos ma wiedze na ten temat. Jakiś powód musiał być. Fakt, że nie chciałoby sie poprawiać czegos po latach, ale nie chciałabym tez po latach wyciagać tej papy jeżeli miałaby być szkodliwa do zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Też jestem na etapie decyzji - papa czy folia. Wszyscy rozpisują się czy papa ma ma wpływ na styropian. Ja jednak mam dylemat dlaczego od bodajże 2004 r został wprowadzony zakaz stosowania pap do wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. Czy ktos ma wiedze na ten temat. Jakiś powód musiał być. Fakt, że nie chciałoby sie poprawiać czegos po latach, ale nie chciałabym tez po latach wyciagać tej papy jeżeli miałaby być szkodliwa do zdrowia. Bo zmieniły się rozporządzenia odnośnie stosowania materiałów budowlanych wewnątrz pomieszczeń do stałego przebywania ludzi i tam papy brak, a atesty PZH są bardzo drogie, wymagające itp itd. Jeśli popatrzeć na skład ówczesnych pap, a pap produkowanych przed 20-30 laty gdzie powszechnie stosowano papę do izolacji pomieszczeń to obecne na bazie bitumów są nieszkodliwe. Jestem ciekaw czy taka folia ma atest? śmierdzi na 100% bardziej niż papa, a z czego jest wykonana i w jakim kraju? tego nikt nie jest w stanie powiedzieć. Napiszę jeszcze coś nim położyłem papę też się zastanawiałem nad tym dzwoniłem do wielu producentów i w 80% dostałem odpowiedz że można stosować ale nikt nie ma tego w specyfikacji produktu(atestu zgodnego z obowiązującymi przepisami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 12.05.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Tez jestem ciekawa jak z atestami tych folii. Niby podaja jakies normy, certyfikaty, atesty higieniczne z numerami, ale trzeba by poprosić o ich przesłanie. Bynajmniej w opisach podaja, ze do stosowania np. pod wylewki, podłogi a w przyapdku pap z takimi opisami się nie spotkałam. Z drugiej strony, jeżeli producentów folii stać by było na uzyskanie atestu to myślę że producentów pap również. Oczywiście nie podważam faktu, że przy papie mamy większa i pewniejszą izolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Z drugiej strony, jeżeli producentów folii stać by było na uzyskanie atestu to myślę że producentów pap również. Oczywiście nie podważam faktu, że przy papie mamy większa i pewniejszą izolacje Folia to jednak łatwiejszy produkt do otrzymania i dodatkowo monolit(jednorodny)łatwo jest utrzymać standardy aby można było ją stosować do leków czy artykułów spożywczych. Papa to jednak zestaw kilkunastu związków i produktów(w tym i np welonu szklanego na który musiał by być kolejny atest itd...itd.) Niemniej jednak ja mam papę Icopal-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 12.05.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Izolacja ma za zadanie chronić przed wilgocią i woda, niemając szans na wode podciągana kapilarnie jaki jest sens kładzenia cieżkiej izolacji? Folii nieuznaje za izolację, bo jest nieszczelna ale folia jako paroizolacja w sumie jest najtańsza i dobra, w tym przypadku co u loki31, gdy jest sucho i zawsze było a to niejest podłoga w piwnicy dawanie izolacjii innej jest niepotrzebnym wydatkiem. Idąc analogią że jednak wykonujesz izolacje papą..czyli izolacje ciężka, czy również ją masz na zewnątrz?, bo jak stosować taka izolację to nalezałoby wszędzie podobnie jak robienie zaprawy szczelnej do bloczków. Niejestem zwolennikiem wwalania niepotrzebnie kasy..no może sie to zmieniłoby jakbym miał od cholery kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Izolacja ma za zadanie chronić przed wilgocią i woda,....................... Nie jestem zwolennikiem wwalania niepotrzebnie kasy..............no może sie to zmieniłoby jakbym miał od cholery kasy. Dziwne, ale w większości takie jest właśnie podejście do budowania jeśli więc uważasz, że wydanie w moim przypadku 1100 zł(167 m2) i wykonanie izolacji w Twoim mniemaniu ciężkiej o której nic nie wiesz, i zachwalanie folii która dość bez atestu to jeszcze nic nie warta jako izolacja przeciw kapilarnemu zawilgoceniu ścian i posadzki spełni Twoje oczekiwania to ją stosuj. Budowanie zgodnie ze sztuką i projektem kosztuje i trzeba sobie zdawać z tego sprawę jeśli chcesz wybudować tanio to oszczędzaj ale nie pisz, że taki jest "sens" budowania i kto robi inaczej niepotrzebnie wydaje pieniądze. Wg projektu z Muratora jest: izolacja posadzki papa termozgrzewalna więc jest papa termozgrzewalna. Pozdrawiam wszystkich budujących zgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 12.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Niemam nic przeciwko robieniu zgodnie z projektem. Moja wypowiedź niedotyczyła Ciebie, ale widocznie ci to umknęło, ktoś chciał poznać zdanie innych i się zapytał, ty podałeś że lepiej pape na swoim przykładzie, ja stwierdziłem że w jego przypadku papa jest zbedna. Nic niebyło mowy że on ma to w projekcie. Na izolacjach sie znam lepiej od większości ludzi ale oczywiście możesz mieć swoje zdanie i uznawac za izolacje posadzki papa termozgrzewalną za przeciwilgociową. O podciaganiu kapilarnym niewspominaj przy posadzkach bo warstwa styropianu niepodciaga wilgoci w stopniu wystarczajacym do zawilgocenia posadzki. Moja wypowiedź niedotyczyła Ciebie Pisząc o folii że nieposiada atestów mówisz nieprawdę. Gdybys czytał wiekszość postów wiedziałbyś że niejestem zwolennikiem folii i nieuzywam ich przy budowach bazuję tylko na izolacjach mineralnych..jesli chodzi o wewnetrzne sprawy. Jezeli ktoś chce porady kiedy co stosowac to mu ja daję bo w jego przypadku folia jest najleprzym rozwiązaniem. nie w Twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 12.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Według projektu to izolacje przeciwwilgociową mam wykonać z foli.Jako przykład foli podali izofol i styropian termoorganika typ "podłoga" 5cm. A ja bym chciał 20cm tylko nie wiem czy to nie przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Według projektu to izolacje przeciwwilgociową mam wykonać z foli. Jako przykład foli podali izofol i styropian termoorganika typ "podłoga" 5cm. A ja bym chciał 20cm tylko nie wiem czy to nie przesada. Z grubością styropianu nigdy nie trafisz, na pewno nie będziesz stratny, gdyż na ociepleniu po prostu się nie traci, a zwrot następuje wraz ze wzrostem cen za energię(pod każą postacią). Ważne jest natomiast czy jest na to ocieplenie miejsce (nie zaniży pomieszczeń) lub nie zmieni wyglądu budynku. Dodatkowo dochodzi fakt połączenia kilku czynników nie tylko izolacji, ale również wentylacji czy zastosowania źródła energii do ogrzewania, ale nawet ustawienia budynku wg stron świata, aby w połączeniu wszystkie zastosowane elementy miały sens zarówno techniczny i ekonomiczny. Można w takich wypadkach podjąć decyzję o tym czy wykonać te elementy w których ingerencja w późniejszym czasie jest niemożliwa, lub bardzo ograniczona i zrobić tak jak się planuje, a resztę prac odłożyć na potem. Albo konsekwentnie zrobić(wybudować)dom bardziej energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Według projektu to izolacje przeciwwilgociową mam wykonać z foli. Jako przykład foli podali izofol Skoda, że nie napisałeś, że Izofol to = Folia w płynie Ten rodzaj foli jest bardzo dobry i nie ma swojego porównania do folii budowlanej czy papy termozgrzewalnej - inna aplikacja inna technologia choć zastosowanie to samo. Jeśli powierzchnia parteru(domu mającego styczność z gruntem) nie jest duża, warto jest zastosować ten sposób izolacji przeciwwilgociowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 13.05.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Skoda, że nie napisałeś, że Izofol to = Folia w płynie Ten rodzaj foli jest bardzo dobry i nie ma swojego porównania do folii budowlanej czy papy termozgrzewalnej - inna aplikacja inna technologia choć zastosowanie to samo. Jeśli powierzchnia parteru(domu mającego styczność z gruntem) nie jest duża, warto jest zastosować ten sposób izolacji przeciwwilgociowy. Nie rozumiem tego stwierdzenia Izofol = Folia w płynie. Ekspertem nie jestem i nie wiem czy to żart czy co? Możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Nie rozumiem tego stwierdzenia Izofol = Folia w płynie. Ekspertem nie jestem i nie wiem czy to żart czy co? Możesz wyjaśnić? http://img59.imageshack.us/img59/4540/izolexizofol.jpg a jeśli nie w płynie tak jak na foto to to pewnie to: taka folia ale patrząc na cenę to ona jest droższa od papy termozgrzewalnej. jest gruba i bardzo wytrzymała i tak jak pisałem wcześniej: Folia izolacyjna PVC Izofol służy jako hydroizolacja.Służy do zabezpieczeniu fundamentów przed wilgocią ,do budowy oczek wodnych a więc jest naprawdę trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts