fenix2 17.05.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A co proponujecie jako grunt pod papę termozgrzewalną na posadzki? Dysperbit podobno tylko na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.05.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A co proponujecie jako grunt pod papę termozgrzewalną na posadzki? Dysperbit podobno tylko na zewnątrz. http://www.budtrade.pl/upload/products/large/543_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 27.05.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam. Rozmawiałem ostatnio z moim szefem ekipy budowlanej i usłyszałem coś takiego żeby zaizolować posadzkę w ten sposób. 1. Pod ślepą wylewkę dać papę termozgrzewalną.2. Na ślepą wylewką 15cm styropianu.3. Na styropian folia budowlana i na to właściwa wylewka. Czy taka koncepcja jest słuszna? Czy pomiędzy styropianem a ślepą wylewką nie dawać żadnej folii? Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam. Rozmawiałem ostatnio z moim szefem ekipy budowlanej i usłyszałem coś takiego żeby zaizolować posadzkę w ten sposób. 1. Pod ślepą wylewkę dać papę termozgrzewalną. Chudy beton - generalnie lub potocznie ślepą wylewkę na gruncie wykonuje się tak, aby jej górny poziom pokrywał się z górnym poziomem ściany fundamentowej (aby izolacje poziome były na jednym poziomie i były ze sobą połączone). jeśli dokona tego dobrze i da gwarancję, że nacisk wylewki w "niecce" zrobionej z papy nie przerwie ciężarem tej izolacji- to niech robi. 2. Na ślepą wylewką 15cm styropianu. Izolacja ok ale j/w 3. Na styropian folia budowlana i na to właściwa wylewka.Czy taka koncepcja jest słuszna? Czy pomiędzy styropianem a ślepą wylewką nie dawać żadnej folii? Jeśli zapewnień nie będzie to trzeba dać. Jeśli 200,- na folię to za duży koszt - to nie dawać. Ale najgorsze jest to, że ten błąd jest bardzo trudno poprawić bo niejednokrotnie 1m2 płytek na podłodze jest więcej wart, niż gruba folia w dwóch nawet warstwach na powierzchni całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 30.05.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dziękuje. To właśnie chciałem wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 07.06.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Ech, czytam i mam mętlik w głowie.U nas miała być na chudziaku papa, potem okazjonalnie kupiliśmy folię, która miała zastąpić papę. Widzę, że jednak nie bedzie przesadą jak damy papę, folię, styropian, folię alu pod podłogówkę i dopiero wylewkę. Czy przed wylewką tez folię? Bo już się gubię.Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 07.06.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Tez mielismy dylemat, co połozyć. Jesteśmy juz po - ostatecznie położyliśmy folię atestowaną 3mm . Pierwszą warstwę wkładaliśmy pod papę, drugą, trochę większą wywijaliśmy na ściany. Zdecydowalismy się na takie rozwiązanie, gdyz głównie obawialiśmy się, że skoro jednak papa nie jest dopuszczona do wewnątrz to nie będziemy dawać. Tym bardziej, że mieliśmy możliwość czuć jaki jest zapach w pokoju, w którym jest położony parkiet na lepiku (może to nie to samo, ale jednak wolelismy nie ryzykować, że coś tam będzie się ulatniać). Tak więc odpuściliśmy, mamy folię i mamy nadzieję, że bedzie w porzadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 07.06.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Jeżeli dobrze pamiętam, to Icopal ma w swojej ofercie papę z aprobatą dopuszczającą do stosowania do wewnątrz. Ale jak ktoś, chce mieć pewność to niech przedzwoni do pomocy technicznej. Dawno z nimi nie współpracowalem i mogę czegoś nie pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.06.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Nie przesadzajcie z izolacjami z papy termo, w normalnych warunkach , bez wody gruntowej to jest zbędny wydatek, który w żaden sposób nie przyczyni sie do poleprzenia warunków bytowych w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 21.06.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Mam możliwość dostania w dobrej cenie dwuskładnikowego wyrobu hydroizolacyjnego, produkowanego na bazie cementu ATLAS WODER DUO. Masa ta może funkcjonować jako izolacja typu średniego lub ciężkiego, jest nakładana pędzlem lub szpachlą (zależy która warstwa). Zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest zastosowanie tego zamiast papy termozgrzewalnej. Niby w specyfikacji jest napisane że mostkuje rysy do 1 mm ale na chudziaku przecież mogą powstawać większe szczeliny w miarę osiadania budynku. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zben66 04.09.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Witam Wykonawca ssz przy wylewaniu chudziaka uciął mi izolacje miedzy ścianami fundamentowymi a nośnymi( najpierw postawił ściany i zadaszył a na końcu wylewał). Jestem teraz zmuszony dodatkowo zaizolować ściany do wysokości posadzki właściwej. Chcę nanieść na ściany IZOHAN WM (masa bitumiczna) a na podłogi dać papę. Na wąski odcinek papy biegnącej wzdłuż sciany dam IZOHAN WM sklejająć papę z izolacją sciany. Niedługo wejdą tynkarze i mam obawę że ten bitum na ścianie mogą uszkodzić. Co proponujecie? Może całość izolacji dopiero po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 30.03.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam. Czy ktos tu jeszcze zaglada??? Ja chcialem zapytac o izolacje law fundamentowych. Troche pozno na te pytania bo dom stoi, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Na lawe fundamentowa polozyliemy tylko jedna warstwe izolacji PCV z rolki i teraz mysle ze to zbyt malo !!!!????? Na tym sciany z bloczkow betonowych i dopiero przed murowaniem scian polozylem dwie warstwy dla swietego spokoju. Teraz rozmyslam o dobrej izolacji chudziaka. Tylko co z ta jedna jedna warstwa na lawie fundamentowej, oby bylo dobrze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam. Czy ktos tu jeszcze zaglada??? Ja chcialem zapytac o izolacje law fundamentowych. Troche pozno na te pytania bo dom stoi, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Na lawe fundamentowa polozyliemy tylko jedna warstwe izolacji PCV z rolki i teraz mysle ze to zbyt malo !!!!????? Na tym sciany z bloczkow betonowych i dopiero przed murowaniem scian polozylem dwie warstwy dla swietego spokoju. Teraz rozmyslam o dobrej izolacji chudziaka. Tylko co z ta jedna jedna warstwa na lawie fundamentowej, oby bylo dobrze? Pozdrawiam Jest dobrze nie masz się czym przejmować .Bloczki betonowe mają i tak ciągły kontakt z wodą najważniejsze aby woda ta(kapilarnie)nie wychodziła poza obręb fundamentu czyli na ścianę. Wykonaj teraz dobrze izolację chudziaka łącząc ją z izolacją poziomą i śpij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 30.03.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Wielkie dzieki za slowa otuchy. Masz racje ze na razie nie mam sie czym przejmowac i trzeba zrobic pozadna izolacje chudziaka. Poloze pape termozgrzewalna na to dwie warstwy folii, styropian, jeszcze jedna folie i wylewka. Chyba powinno byc dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Wielkie dzieki za slowa otuchy. Masz racje ze na razie nie mam sie czym przejmowac i trzeba zrobic pozadna izolacje chudziaka. Poloze pape termozgrzewalna na to dwie warstwy folii, styropian, jeszcze jedna folie i wylewka. Chyba powinno byc dobrze Pozdrawiam Bardzo dobrze, nie tylko dobrze. Najważniejsze jest teraz połączenie właśnie tej papy z chudziaka z izolacją poziomą ma być dokładnie z zakładem i elastycznie wtedy będzie naprawdę dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja wykoanłęm to robiąc tzw, wannę ( tj. do 20 cm przykleiłem papę termozgrzewalną na scianę - mam 20 cm styro w podłodze - co przy okazji zapewniło dylatację styro od sciany ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ja wykoanłęm to robiąc tzw, wannę ( tj. do 20 cm przykleiłem papę termozgrzewalną na scianę - mam 20 cm styro w podłodze - co przy okazji zapewniło dylatację styro od sciany ). Tak jest najlepiej ja również tak zrobiłem - dodatkowo posmarowałem ścianę i podłogę w miejscu styku ze ścianą preparatem z puszki- zamieszczonym wyżej i później przykleiłem pasy papy aby łatwiej się układało. Potem to już całe pasy- po otynkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 01.04.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Chyba tez uzyje tego srodka ICOPALA Siplast Primer zamiast Dysperbitu. Mysle zeby wysmarowac nawet pod izolacja pozioma scian tzn. tym co wystaje w srodku budynku. Tylko ze u mnie jest to gruba folia a nie papa, ale to chyba nie ma znaczenia. Pozniej obsmaruje na wierzchu i laczeniu sciany i przykleje podgrzna pape termozgrzewalna Dzieki wszystkim za rady. To forum to skarbnica wiedzy. Pozdrawiam. Zalaczam kilka zdjec z budowy jak robilem izolacje pozime lawy i fundamentu, jesli macie jakies uwagi to bardzo prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja również pod papę icopala użyłem siplast primera ( 2x malowane podłoga i ściana do 20 cm wysokości ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.04.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja również pod papę icopala użyłem siplast primera ( 2x malowane podłoga i ściana do 20 cm wysokości ). Bo to jest dobre, ktoś tam pisze, że bez atestu do stosowania wewnątrz, ale najlepsze z możliwych pięknie wsiąka, uszczelnia i wysycha , jak lakier do samochodu, pewnie w postaci płynnej jest śmierdzący i niedopuszczalny do stosowania wewnątrz , a po wyschnięciu siedzimy w aucie duuużo godzin i to w jakie upały i jakoś nic nie śmierdzi ja smarowałem tak jak napisałem wcześniej pas przy styku podłogi i ściany w całym domu, również pomieszczenia wilgotne tzn łazienki i kotłownie oraz garaż 100%, na to poszła papa termozgrzewalna i folia budowlana - mam nadzieję, że jest to wystarczająca izolacja p.wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts