ewadora 13.08.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Częściowo tak- powiedzieli,ze umowa będzie przed montażem.To trochę jak kupowanie kota w worku . Ale nie odpowiedziałeś na moje pytania - a na pewno wiesz jak jest odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.08.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Sprawę wentylacji określa: „Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 Kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie” . (Dz. U. nr 75 poz. 609 z 2002r ). A konkretnie w twoim przypadku: Dopływ powietrza wewnętrznego do kuchni, łazienek, ustępów oraz pomocniczych pomieszczeń bezokiennych powinien być zapewniony przez otwory w dolnych częściach drzwi lub przez szczeliny pomiędzy dolną krawędzią drzwi a podłogą lub progiem. Przekrój netto otworów lub szczelin powinien wynosić min. 200 cm2. A to przy drzwiach 70-kach (zazwyczaj w łazience) daje szczelinę wysoką około 3cm! Nie bardzo wyobrażam sobie taką szczelinę pod drzwiami Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez bwojtek korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.08.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Częściowo tak- powiedzieli,ze umowa będzie przed montażem.To trochę jak kupowanie kota w worku . Ja bym w takiej firmie nie zamówił niczego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 14.08.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 To niestety najbliższa firma sprzedająca Portę - czyli jak dla mnie 50 km w jedną stronę . Kolejna to dodatkowe 70 km - czyli 120 - licząc w obie to 240 km na jeden wyjazd. To uroki mieszkania na głębokiej prowincji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 14.08.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jak zrobić , aby prawidłowo działała wentylacja- czy 1,5 cm prześwitu pod drzwiami wystarczy? - oczywiście dla pomieszczeń suchych.Dla łazienki zamówiłam podcięcie wentylacyjne- i szczerze powiem tez się zastanawiam czy będzie wystarczające. Nie wiem jak duże jest to podcięcie ?-na wysokość i szerokość .Na stronie Porty nie znalazłam żadnego rysunku technicznego -a w sklepie nie mieli co pokazać. Dzieki za te przepisy. Drzwi do łazienki 80 cm. Obecnie w drzwiach do pokoju mam szczelinę 2 cm pod spodem i to jakoś mnie nie razi .Jeśli podcięcie miałoby 3 ,5 cm wysokości - licząc od posadzki i 60 cm długości - to akurat zmieściłoby się w normie- ciekawe jak to jest faktycznie zrobione?- może ktoś wie? A co z drzwiami do pokoi- 1,5 cm pod spodem wystarczy?- czy dawać 2 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.08.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Ewadora, ale Twoja "prowincja" ma zapewne tysiąc innych zalet:) Nie demonizowałbym tych przepisów odnośnie wentylacji. W ilu miejscach nasze normy są zacofane wobec rzeczywistości? Idę o zakład, że 90% sprzedawanych drzwi nie spełnia norm wentylacji. A to dlatego, że owe wspomniane tuleje wentylacyjne mają średni 2,5-3cm średnicy. Nawet odliczając szczelinę pod drzwiami - ok 80cm2 - zostaje nam do uzyskania jeszcze 120cm2 - czyli ok 17 sztuk tulejek (a jest ich zwykle 3 do 5 szt.) Drzwi wyglądałyby lepiej niż szwajcarski ser. Kto musi spełniać normy, powinien kupować kratki wentylacyjne. Jak one wyglądają.. to szkoda gadać Ewa, wydaje mi się że podcięcie nie ma ograniczeń w Porcie, a jak ono wygląda to prześlę Ci na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.08.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Wojtku,zamawiałem ostatnio blachę na dach do remontowananego domu. U znajomego - wydawało mi się, że w znanej, puopularnej, od dawna istniejącej firmie. Byłem mocno zdziwiony - wycena na telefon (tzn. jedna kwota podana przez telefon - ani nie wiedziałem co obejmuje, jaki VAT itp) - po prośbie dostałem odręczny fax. Umowy brak (chociaż to "tylko" 22%), faktury zaliczkowej też, czyli rzeczy najbardziej dla mnie podstawowych, by w razie sporu w przedmiocie zamówienia (np. inny niż trzeba kolor), mieć się na czym opierać.Zastanawiam się czy to my jesteśmy tak przewrażliwieni, czy też innym wcale nie zależy na papierach i liczy się wyłącznie /najniższa/ kwota do zapłaty... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 14.08.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Fin- jesteś nieoceniony .Dzięki za fotki. Tak na moje oko to podcięcie samo może mieć ok. 2 cm wysokości oraz pewnie z 60 cm szerokości przy 80-tkach - co daje 120 cm2 , do tego jeszcze drzwi są ok. 1 cm wyżej poziomu posadzki czyli pasowałoby akurat :).Całkiem ładnie to zresztą wygląda- nie spodziewałam się szczerze powiem. Zaczynam się teraz martwić,ze nie dałam podcięcia w każdych drzwiach - a tylko w tych łazienkowych. Z drugiej strony moje otwory drzwiowe jak robili to chyba trzeźwi nie byli - każdy ma inna wysokość- jakbym wszędzie dała podcięcie to potem skracanie drzwi byłoby problematyczne- a tak- wszędzie drzwi każe dać wyżej posadzki 2 cm i zawsze te 160 cm 2 wentylacji dla pomieszczeń suchych będzie. Co do tulei wentylacyjnych to myślę tak jak Ty - że to pic na wodę. Kratki wentylacyjne urodziwe nie są -ale dla prawidłowej wentylacji jestem gotowa zrobić wszystko ;P - taki forumowy bzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulusia 15.08.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 To e-porta to po prostu sklep internetowy? Aha.. a jakie dają w nim rabaty? Fakt, serwis może się podobać, ale mam wrażenie, że znaczna część Klientów nie mogłaby się w nim swobodnie poruszać, bo dobranie właściwych ościeżnic do ściany to czasem maly problem:) Ulusia, w naszej poskiej naturze nie leży chwalenie a narzekanie, stąd każdy pozytywny głos jest podejżany )) Chyba można to nazwać sklepem internetowym co do rabatów, to nie zauważyłam żeby coś takiego się pojawiało przy złożeniu zamówienia. Masz rację, że wiele osób niekoniecznie zna się na doborze ościeżnic i klamki bez wcześniejszego kontaktu dla mnie jest to pożyteczna rzecz, bo nie mam sklepów rzut beretem od domu. A tak mogę sobie wcześniej wybrać i pojechać w konkretnym celu do sklepu. Zresztą ten kto nie kupował drzwi z dwójką niecierpliwych chłopców nie zrozumie jak smakuje taka wycieczka do sklepu Szczerze żałuje, że inne firmy nie mają takich udogodnień dla klienta - to w kwestii narzekania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.08.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Wydaje mi się że to podcięcie ma ok 3 - 3,5 cm - gdzieś powinienem mieć szkic, ale czy go znajdę.. w każdym bądź razie spełnia normę. Minus jest taki, że mysz pod nim przejdzie bez problemu, a poważnie: przy ciemnych kolorach w pewnych sytuacjach widać jasny ramiak drewniany - szkoda że fabryka go nie imprenuje. Ale to taki minus szukany na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 16.08.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Dzięki Fin- to już jestem spokojniejsza. Jakbyś znalazł szkic - to byłoby suuuper A co do myszy - to osobiście widziałam jak przechodzą skubane pod drzwiami gdzie przerwa jest 1 cm albo i mniej - tak więc spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 05.10.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Drzwi częściowo zamontowane i teraz mam problem z przesuwkami.Otóż zauważyłam,że te drzwi nie otwierają się całkowicie.To znaczy ,że przy drzwiach 90 mam po otwarciu przestrzeń tylko 80 cm.Moim zdaniem to wina źle zamontowanej prowadnicy. Montażysta się upiera ,ze tak ma być - ze to prawidłowy montaż,Ja z kolei mam problem bo te drzwi są w lokalu użytkowym ,gdzie przejście ma być według przepisów 90 cm i koniec.Napiszcie jak to jest.A może jakaś fotka drzwi przesuwnych po całkowitym otwarciu?Jutro postaram się dołączyć zdjęcie moich drzwi.Będę wdzięczna za radypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.10.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Myślałem że pojawi się ta fotka zanim ktoś zacznie snuć domysły...To jest zdaje się tak:w otwór o szerokości 100cm wstawia się "ślepą" ościeżnicę w rozmiarze "90" - tyle właśnie światła przejścia powinna mieć. Do tego skrzydło w rozmiarze 90.. powinno być ok, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.10.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Właśnie dziś udało mi sie wyrwać na budowę i zrobić zdjęcia Drzwi przy pełnym otwarciu : http://images35.fotosik.pl/187/d44eda2773651c77m.jpg z drugiej strony : http://images46.fotosik.pl/332/b20ef960493507cem.jpg prawa strona ościeżnicy: http://images46.fotosik.pl/332/283cd9d69c18cbacm.jpg lewa strona ościeżnicy: http://images38.fotosik.pl/346/81f1ca60d17e8f20m.jpg moim zdaniem tutaj jest błędnie umieszczona metalowa prowadnica względem maskownicy.Gdyby przylegał jej koniec do lewego brzegu maskownicy to drzwi miałby pełne otwarcie. Czy nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.10.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Właśnie dziś udało mi sie wyrwać na budowę i zrobić zdjęcia Drzwi przy pełnym otwarciu : http://images35.fotosik.pl/187/d44eda2773651c77m.jpg z drugiej strony : http://images46.fotosik.pl/332/b20ef960493507cem.jpg prawa strona ościeżnicy: http://images46.fotosik.pl/332/283cd9d69c18cbacm.jpg lewa strona ościeżnicy: http://images38.fotosik.pl/346/81f1ca60d17e8f20m.jpg moim zdaniem tutaj jest błędnie umieszczona metalowa prowadnica względem maskownicy.Gdyby przylegał jej koniec do lewego brzegu maskownicy to drzwi miałby pełne otwarcie. Czy nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.10.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Hmm, może się mylę, ale mam wrażenie że skrzydło jest o rozmiar większe.. ale pewności nie mam. Możesz zmierzyć szerokość skrzydła? Ma ok 95 czy 105cm szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.10.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 tu nie chodzi o rozmiar skrzydła,tylko dlaczego ja go nie mogę odsunąć do końca tak aby odsłonić całą przestrzeń wewnątrz ościeżnicy. (ale zmierzę tez skrzydło Drugie drzwi tez przesuwne szerokość przejścia w ościeżnicy jest 70 cm ( tak jak w projekcie) a po odsunięciu drzwi zostaje mi przestrzeń raptem 60 cm szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.10.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 (edytowane) Tak jak przypuszczałam drzwi są tylko 5 cm dłuższe od odpowiednich ościeżnic.Czyli dla drzwi o szerokości w świetle 90 cm maja 95 cm a 70 -tki 75 cm.Fin- poddałeś mi jeszcze jedną myśl do rozważenia . Jeśli nie niepokoi cie położenie metalowej prowadnicy względem maskownicy -( bo mnie owszem tak) - to może ja dostałam nie za szerokie drzwi tylko za krótki system prowadzący? Tylko ile taka maskownica powinna mieć dla 90 -tki?.Ja rozumiem,ze jeśli zamawiałam drzwi przesuwne 90 -tki to mają one mieć w świetle 90 cm a nie 80- nieprawdaż? Ale w końcu mi nikt nie napisał jak to jest z tymi przesuwkami - przy prawidłowych parametrach i montażu -otwierają się odsłaniając cały otwór wewnątrz ościeżnicy czy nie? Edytowane 10 Października 2010 przez ewadora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylka 11.10.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Odradzę portę i ja, mam ją niestety ponad 5 lat i wyglądały dobrze tylko w salonie przed kupnem. Blok z lat 60tych, drzwi w zasadzie wiszą aby wisieć, trzy szt poza wiszeniem nieużywane, używane 2 szt z łazienkowe, jeden tunel bez drzwi i wejściowe do mieszkania. Łazienkowe wygięły się w piękny łuk już po kilku miesiącach, po czym wzorowo obwisły i gdyby nie poprawki i 0,5cm podcięcie to nie miałbym w tym miejscu paneli :/ W pozostałych drzwiach NOTORYCZNIE odklejają się okleiny w różnych miejscach, najbardziej oczywiście na wałeczkach trzymających szyby. Wejściowe zwis totalny, choć powoli stal progu ustępuje i chodzą coraz lepiej, za kilka lat będzie bajka Tunel ma co chwilę inną parabolę zamiast prostych. Padły też dwa zamki, jeden w używanych łazienkowych (sprężynka w zamku, to jeszcze mogę zrozumieć) i w nieużywanych pokojowych (języczek notorycznie zapada się wgłąb zamka) Moim zdaniem to dużo za dużo jak na "firmowy" montaż i praktycznie nieużywanie drzwi, co by było gdyby je eksploatować jak w biurze... Wydałem masę kasy za poprawiany w kółko gwarancyjnie bubel, nigdy więcej i każdemu szczerze odradzam. Przeczytałam do końcu i tylko jedna mi myśl przyszła do głowy - masz pecha! Serio tyle usterek naraz? Aż trudno w to uwierzyć, tym bardziej że wielu moich znajomych ma portę i w środku i na zewnątrz. W sumie moja koleżanka przekonała mnie do tej marki i powiem ci, że nikt się nie skarży...no ale różnie to w życiu jest jednemu wiatr w plecy, drugiemu w oczy. Być może trafiłeś na jakiegoś felernego montażystę albo dystrybutora który trzymał drzwi w pseudo magazynie. No cóż każdy ma jakieś tam doświadczenia, moje są zupełnie sprzeczne z twoimi i bardzo z tego powodu jestem szczęśliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.10.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Ewadora, nie mam pewności jak to jest u Ciebie, ale wygląda, że skrzydło można by było inaczej zamontować na wózkach. System wygląda na dobry rozmiarem, skrzydło też. Prowadnicy pewien nie jestem (to wiedza moich montażystów a i ze zdjęć nie wynika). Myślę, że można przesunąć skrzydło na wózkach, a montażysta wybrał to rozwiązanie, bo inaczej pojawiłaby się inna niedogodność: skrzydło które całe schoda się za ścianę, będzie niewygodnie zamknąć - tzn. będzie miało schowany w ścianie uchwyt. Pewności nie mam nie widząc tych drzwi, dlatego lepiej zapytaj czy da się to przesunąć (jeśli będzie konieczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts