mTom 13.07.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 W jakim celu mam pisać, o jaką konkretnie sprawę chodziło? Jest jeszcze zbyt świeża i zbyt łatwo identyfikowalna.Dyskutowaliśmy o jakiści polskiego prawa, o zbyt dużej ilości państwa w gospodarce, o obciążeniach podatkowych, które zabiją przedsiębiorczość i generują bezrobocie, gwoli przypomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 13.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 W jakim celu mam pisać, o jaką konkretnie sprawę chodziło? Jest jeszcze zbyt świeża i zbyt łatwo identyfikowalna. Dyskutowaliśmy o jakiści polskiego prawa, o zbyt dużej ilości państwa w gospodarce, o obciążeniach podatkowych, które zabiją przedsiębiorczość i generują bezrobocie, gwoli przypomnienia. No właśnie o tym rozmawiamy... Bo moim zdaniem w niektórych rodzajach spraw nie da się uniknąć uznaniowości organu orzekającego tzn. oceny cz y w danym stanie faktycznym zastosować określony środek prawny np. umorzenie zaległości i daltego chciałem wiedzieć o jaką sprawę chodziło żeby móc się odnieść do Twojego przypadku, który sam podałeś (ale bez konkretów) a co do identyfikalności to nie ma możliwości identyfikacji Twojej osoby jeżeli napiszesz o co chodziło w sprawie - no chyba że chodziło o wydanie koncesji na produkcję broni bo tych pewnie u nas wydaje się niewiele ... Co do zbyt dużej ilości państwa w gospodarce, zbytnich obciążeniach podatkowych - poczytaj moje posty - bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 13.07.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Widzę, że temat się rozmywa więc sprowadzam go na właściwe tory. Ponadto wszystko zaczęło się od podatku liniowego.Co do uznaniowości organu, nie chcesz mi chyba powiedzieć, że wszystko u nas jest w najlepszym porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 13.07.2005 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Kaganku zle Cie zrozumialam , ale teraz brzmi to jeszcze gorzej!!! Byc moze nie bylam w zyciu tak zdesperowana , ale do dzialu kontroli , czy egzekucji , czy do jakiegokolwiek innego sie nie nadaje do zusu tez przyznaje , zbyt wiele we mnie zlosci masz racje powinnam wyluzowac dziekuje Ci za dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 14.07.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Kaganku zle Cie zrozumialam , ale teraz brzmi to jeszcze gorzej!!! Byc moze nie bylam w zyciu tak zdesperowana , ale do dzialu kontroli , czy egzekucji , czy do jakiegokolwiek innego sie nie nadaje do zusu tez przyznaje , zbyt wiele we mnie zlosci masz racje powinnam wyluzowac dziekuje Ci za dyskusje Ja również Ci dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 16.07.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Jakiś czas temu pisałem o złodziejskich podatkach pośrednich.Wczoraj podali fajnego niusa - przepisy prawa dotyczące podatku akcyzowego -tworzy mafia .Dobrze dla rządzących że wyłapuje się mały procent wszystkich afer - gdyby tak o wszystkich wiedziano to urzędy zamieniły by się w pochodnie.pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 17.07.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Przynajmniej w zimie byłoby ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 20.07.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Ja widzę, że Wy tu sobie filozoficzne pogaduchy urządzacie, a konkrety są takie: "... w cenie jednego litra benzyny bezołowiowej (95) wynoszącej w połowie lipca średnio 4,14 zł, tylko 1,75 zł to koszty produkcji i dystrybucji, a 2,39 zł to podatki. W cenie litra oleju napędowego wynoszącej średnio ponad 3,8 zł, koszt produkcji i dystrybucji to ponad 1,92 zł, a podatki to ponad 1,87 zł. ... w 2004 r. minimalny wymagany w UE poziom akcyzy wynosił 287 euro od tony paliwa, a w Polsce pobierano 361 euro. Obecnie minimalny wymagany poziom akcyzy to nadal 287 euro od tony paliwa, a w Polsce fiskus pobiera 381 euro. Oznacza to, że wymagany dopiero na 2009 r. poziom 359 euro został już przekroczony. " Skopiowałem z WP.Pozostawiam bez komentarza (nerwowy jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.07.2005 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 jedrzej wyluzuj zostaw sobie troche nerwow do szarpania na przed wyborami wtedy bedzie ...hmmm...nie moge napisac ps .pozyczyc Ci noz ??? mam podreczny w kieszeni , tez mi sie za czesto otwiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaganek 22.07.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 A kto ustala wysokość akcyzy urzędy skarbowe czy minister finansów? Taka smutna reflekscja: Kogo wybieramy tego mamy... A co do konretów ja też dorzucę Z podanych informacji wynika że ostatnia podwyżka cen paliw dokonana przez Orlen i Lotos spowoduje podwyżkę ceny /95/ o jakieś 2-3 gr za litr a na stacji w której tankuję cena skoczyło o 6 gr ???!!! Ciekawe jak to się stało?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 30.08.2005 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Ponieważ Wowka stchórzył, podaję konkretne liczby za niego - jeśli pracownik dostaje do ręki: 1500,05 zł - na konto ZUS trafia: 1021,95 zł - na konto US trafia: 137,80 zł Bez zagłębiania się w szczegóły widać, że obciążenia stanowią ponad 77% wynagrodzenia netto.(emotikon wybierzcie sami, bo nie wiem czy śmiać się czy płakać). SOCJALIZM TO GÓWNO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.08.2005 01:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Bez zagłębiania się w szczegóły widać, że obciążenia stanowią ponad 77% wynagrodzenia netto. (emotikon wybierzcie sami, bo nie wiem czy śmiać się czy płakać). SOCJALIZM TO GÓWNO! to sie nie ma w co zaglebiac , to chyba kazdy wie czytam sobie w prasie , ze Pan Dorn wzywa Platforme do wycofania sie z propozycji o podatku liniowym . Jak to przed wyborami , manipulacje etc(sprawa weta , pokazowka jak sie patrzy , jak za starych komunistycznych czasow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 30.08.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Przykro mi, ale wie niewielu - dlatego głosują na lewicę. A jeśli chodzi o podatki, to przede wszystkim powinny być niskie. Proponuję skalę progresywną: 1%, 2% i 3% Jeśli zaś chodzi o podatek liniowy, to bardzo dobry pomysł - uproszczenie systemu. Ale jeśli PO chce wytrącić PiS argumenty, to niech zaproponuje liniowy na poziomie 10-12% - bo liniowy podatek też powinien być niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 11.09.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Ponieważ Wowka stchórzył, podaję konkretne liczby za niego - jeśli pracownik dostaje do ręki: 1500,05 zł - na konto ZUS trafia: 1021,95 zł - na konto US trafia: 137,80 zł Bez zagłębiania się w szczegóły widać, że obciążenia stanowią ponad 77% wynagrodzenia netto.(emotikon wybierzcie sami, bo nie wiem czy śmiać się czy płakać). SOCJALIZM TO GÓWNO! A od kiedy to obciążenie liczy się od kwoty netto !!!!! Manipulujesz danymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.09.2005 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A od kiedy to obciążenie liczy się od kwoty netto !!!!! Manipulujesz danymi. faktem niezmiennym pozostaje , ze ponad polowa naszych zarobkow jest oddawana na ...podatki Wolalabym wyplacac to pracownikom , wydaliby na co by chcieli , ktos by sie ubezpieczyl , inny kupilby za to ubranie etc jakos by sie to krecilo a tak ..utrzymujemy setki ludzi w urzedach , setki radnych , parlamentarzystow i takich tam darmozjadow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 11.09.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A od kiedy to obciążenie liczy się od kwoty netto !!!!! Manipulujesz danymi. faktem niezmiennym pozostaje , ze ponad polowa naszych zarobkow jest oddawana na ...podatki Wolalabym wyplacac to pracownikom , wydaliby na co by chcieli , ktos by sie ubezpieczyl , inny kupilby za to ubranie etc jakos by sie to krecilo a tak ..utrzymujemy setki ludzi w urzedach , setki radnych , parlamentarzystow i takich tam darmozjadow Nie wierzę by jakoś by się to kręciło - przykład z ostatnich dni z Nowego Orleanu. Najbogatsze państwo świata. Najbardziej demokratyczne społeczeństwo i prawo zarazem (to według opinii zadufanych w siebie samych amerykanów - ja tego poglądu nie podzielam). I co się stało na krótki okres czasu na pewnym terytorium zaniknęły struktury władzy państwowej i samorządowej. Zabrakło urzędów, policji, wymiaru sprawiedliwości. Doszło do grabieży, samosądów. Doszło do tego, że by opanowac sytuację - oddziały wojska i policji otrzymały zgodę na strzelanie bez ostrzeżenia. Tak oto by się to kręciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.09.2005 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Nie wierzę by jakoś by się to kręciło - przykład z ostatnich dni z Nowego Orleanu. Najbogatsze państwo świata. Najbardziej demokratyczne społeczeństwo i prawo zarazem (to według opinii zadufanych w siebie samych amerykanów - ja tego poglądu nie podzielam). I co się stało na krótki okres czasu na pewnym terytorium zaniknęły struktury władzy państwowej i samorządowej. Zabrakło urzędów, policji, wymiaru sprawiedliwości. Doszło do grabieży, samosądów. Doszło do tego, że by opanowac sytuację - oddziały wojska i policji otrzymały zgodę na strzelanie bez ostrzeżenia. Tak oto by się to kręciło... A czy Wiesz jak to wygladalo na Florydzie ? Dokladnie rok temu? Powim Ci , o ile nie pamietasz , ze zginelo kilka osob , wszyscy sie ewakuowali , bo sluchali ostrzezen , nie starali sie byc madrzejsi od meteorologow. Burmistrz Nowego Orleanu i mieszkancy tegoz miasta ...coz wiekszosc Afroamerykanow ma postawe roszczeniowa . Czyja wina jest , ze zaatakowalne zostaly budynki Fire Departments , czyja jest wina , ze ostrzelano Policje , dziwisz sie , ze dano pozwolenie na strzelanie? A moze powinno byc jak w Polsce ? Dac sie zastrzelic , bo problemy beda? Jaki Ty widzisz zwiazek tej sytuacji , a podatkiem liniowym w Polsce? Chcesz amerykanom dokopac? Nie bede ich bronic , Oni sami sie bronia , zawsze w chwilach nieszczec pokazuja jak bardzo sobie pomagaja , nie ogladajac sie na kogos ,Nie bede w tym miejscu rozwijac tego tematu .I nie dzisiaj , bo jest 11.09. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 11.09.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A od kiedy to obciążenie liczy się od kwoty netto !!!!! Manipulujesz danymi. Zanim zaczniesz się mądrzyć, przeczytaj uważnie! Ja nie liczyłem od netto, ale dla lepszego zobrazowania skali złodziejstwa porównuję to co dostajesz "do ręki" (czyli netto) z tym co zabiera państwo. Co z tego, że obciążenia liczy się od brutto, skoro tego brutto nigdy nie mamy w portfelu. To jet właśnie manipulacja: wmawia się ludziom, że na ZUS idzie czterdzieści kilka procent, ale właśnie w stosunku do tego co dostają "do ręki" to jest znacznie więcej. Zresztą nie chodzi o procenty... spójrz na liczby!!! Do ręki dostajesz 1500 zł, a państwo zgarnia ponad 1159 zł. Policz, czy to państwo daje nam w zamian cokolwiek, co jest warte tych pieniędzy? A to przecież nie są wszystkie podatki! Jak dla mnie, to Ty możesz oddawać wszystko co zarobisz, tylko niech mi wolno będzie zrezygnować z ZUS-u - mam gdzieś ich emerytuę i opiekę zdrowotną... niech mnie tylko przestaną okradać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.09.2005 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Jak dla mnie, to Ty możesz oddawać wszystko co zarobisz, tylko niech mi wolno będzie zrezygnować z ZUS-u - mam gdzieś ich emerytuę i opiekę zdrowotną... niech mnie tylko przestaną okradać. mam nadzieje , ze dozyjemy tej chwili , kiedy to nas z tego placenia zwolnia pozdrawiam Cie jedrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 11.09.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 ...przykład z ostatnich dni z Nowego Orleanu. Najbogatsze państwo świata. Najbardziej demokratyczne ... A co to ma do rzeczy? Trzymajmy się jakichś faktów i rzeczywistości i nie uprawiajmy demagogii. Równie dobrze mógłbyś napisać, że poparciem dla obecnego rządu są plamy na Słońcu. Może byś prztoczył jakieś fakty, a nie rzucasz inwektywy na lewo i prawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts