Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek liniowy

rrmi

Recommended Posts

W jakim celu mam pisać, o jaką konkretnie sprawę chodziło? Jest jeszcze zbyt świeża i zbyt łatwo identyfikowalna.

Dyskutowaliśmy o jakiści polskiego prawa, o zbyt dużej ilości państwa w gospodarce, o obciążeniach podatkowych, które zabiją przedsiębiorczość i generują bezrobocie, gwoli przypomnienia.

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jakim celu mam pisać, o jaką konkretnie sprawę chodziło? Jest jeszcze zbyt świeża i zbyt łatwo identyfikowalna.

Dyskutowaliśmy o jakiści polskiego prawa, o zbyt dużej ilości państwa w gospodarce, o obciążeniach podatkowych, które zabiją przedsiębiorczość i generują bezrobocie, gwoli przypomnienia.

No właśnie o tym rozmawiamy...

Bo moim zdaniem w niektórych rodzajach spraw nie da się uniknąć uznaniowości organu orzekającego tzn. oceny cz y w danym stanie faktycznym zastosować określony środek prawny np. umorzenie zaległości

i daltego chciałem wiedzieć o jaką sprawę chodziło żeby móc się odnieść do Twojego przypadku, który sam podałeś (ale bez konkretów)

a co do identyfikalności to nie ma możliwości identyfikacji Twojej osoby jeżeli napiszesz o co chodziło w sprawie - no chyba że chodziło o wydanie koncesji na produkcję broni bo tych pewnie u nas wydaje się niewiele ...

Co do zbyt dużej ilości państwa w gospodarce, zbytnich obciążeniach podatkowych - poczytaj moje posty - bardzo proszę :wink:

Kaganku

zle Cie zrozumialam , ale teraz brzmi to jeszcze gorzej!!! :o

Byc moze nie bylam w zyciu tak zdesperowana , ale do dzialu kontroli , czy egzekucji , czy do jakiegokolwiek innego sie nie nadaje

do zusu tez :evil:

przyznaje , zbyt wiele we mnie zlosci :(

masz racje powinnam wyluzowac

dziekuje Ci za dyskusje :lol:

Kaganku

zle Cie zrozumialam , ale teraz brzmi to jeszcze gorzej!!! :o

Byc moze nie bylam w zyciu tak zdesperowana , ale do dzialu kontroli , czy egzekucji , czy do jakiegokolwiek innego sie nie nadaje

do zusu tez :evil:

przyznaje , zbyt wiele we mnie zlosci :(

masz racje powinnam wyluzowac

dziekuje Ci za dyskusje :lol:

Ja również Ci dziękuję i pozdrawiam :D

Jakiś czas temu pisałem o złodziejskich podatkach pośrednich.

Wczoraj podali fajnego niusa - przepisy prawa dotyczące podatku akcyzowego -tworzy mafia .

Dobrze dla rządzących że wyłapuje się mały procent wszystkich afer - gdyby tak o wszystkich wiedziano to urzędy zamieniły by się w pochodnie.

pozdr ol

Ja widzę, że Wy tu sobie filozoficzne pogaduchy urządzacie, a konkrety są takie:

"... w cenie jednego litra benzyny bezołowiowej (95) wynoszącej w połowie lipca średnio 4,14 zł, tylko 1,75 zł to koszty produkcji i dystrybucji, a 2,39 zł to podatki. W cenie litra oleju napędowego wynoszącej średnio ponad 3,8 zł, koszt produkcji i dystrybucji to ponad 1,92 zł, a podatki to ponad 1,87 zł.

... w 2004 r. minimalny wymagany w UE poziom akcyzy wynosił 287 euro od tony paliwa, a w Polsce pobierano 361 euro. Obecnie minimalny wymagany poziom akcyzy to nadal 287 euro od tony paliwa, a w Polsce fiskus pobiera 381 euro. Oznacza to, że wymagany dopiero na 2009 r. poziom 359 euro został już przekroczony. "

Skopiowałem z WP.

Pozostawiam bez komentarza (nerwowy jestem).

A kto ustala wysokość akcyzy urzędy skarbowe czy minister finansów?

Taka smutna reflekscja:

Kogo wybieramy tego mamy...

A co do konretów ja też dorzucę

Z podanych informacji wynika że ostatnia podwyżka cen paliw dokonana przez Orlen i Lotos spowoduje podwyżkę ceny /95/ o jakieś 2-3 gr za litr a na stacji w której tankuję cena skoczyło o 6 gr ???!!! :o

Ciekawe jak to się stało?!

• 1 month później...

Ponieważ Wowka stchórzył, podaję konkretne liczby za niego

- jeśli pracownik dostaje do ręki: 1500,05 zł

- na konto ZUS trafia: 1021,95 zł

- na konto US trafia: 137,80 zł

Bez zagłębiania się w szczegóły widać, że obciążenia stanowią ponad 77% wynagrodzenia netto.

(emotikon wybierzcie sami, bo nie wiem czy śmiać się czy płakać).

SOCJALIZM TO GÓWNO!

Bez zagłębiania się w szczegóły widać, że obciążenia stanowią ponad 77% wynagrodzenia netto.

(emotikon wybierzcie sami, bo nie wiem czy śmiać się czy płakać).

SOCJALIZM TO GÓWNO!

to sie nie ma w co zaglebiac , to chyba kazdy wie :o

czytam sobie w prasie , ze Pan Dorn wzywa Platforme do wycofania sie z propozycji o podatku liniowym .

Jak to przed wyborami , manipulacje etc(sprawa weta , pokazowka jak sie patrzy , jak za starych komunistycznych czasow)

Przykro mi, ale wie niewielu - dlatego głosują na lewicę.

A jeśli chodzi o podatki, to przede wszystkim powinny być niskie. Proponuję skalę progresywną: 1%, 2% i 3%

Jeśli zaś chodzi o podatek liniowy, to bardzo dobry pomysł - uproszczenie systemu. Ale jeśli PO chce wytrącić PiS argumenty, to niech zaproponuje liniowy na poziomie 10-12% - bo liniowy podatek też powinien być niski. :wink:

• 2 weeks później...
Ponieważ Wowka stchórzył, podaję konkretne liczby za niego

- jeśli pracownik dostaje do ręki: 1500,05 zł

- na konto ZUS trafia: 1021,95 zł

- na konto US trafia: 137,80 zł

Bez zagłębiania się w szczegóły widać, że obciążenia stanowią ponad 77% wynagrodzenia netto.(emotikon wybierzcie sami, bo nie wiem czy śmiać się czy płakać).

SOCJALIZM TO GÓWNO!

A od kiedy to obciążenie liczy się od kwoty netto !!!!!

Manipulujesz danymi.

Manipulujesz danymi.

faktem niezmiennym pozostaje , ze ponad polowa naszych zarobkow jest oddawana na ...podatki

Wolalabym wyplacac to pracownikom , wydaliby na co by chcieli , ktos by sie ubezpieczyl , inny kupilby za to ubranie etc

jakos by sie to krecilo

a tak ..utrzymujemy setki ludzi w urzedach , setki radnych , parlamentarzystow i takich tam darmozjadow

Manipulujesz danymi.

faktem niezmiennym pozostaje , ze ponad polowa naszych zarobkow jest oddawana na ...podatki

Wolalabym wyplacac to pracownikom , wydaliby na co by chcieli , ktos by sie ubezpieczyl , inny kupilby za to ubranie etc

jakos by sie to krecilo

a tak ..utrzymujemy setki ludzi w urzedach , setki radnych , parlamentarzystow i takich tam darmozjadow

Nie wierzę by jakoś by się to kręciło - przykład z ostatnich dni z Nowego Orleanu. Najbogatsze państwo świata. Najbardziej demokratyczne społeczeństwo i prawo zarazem (to według opinii zadufanych w siebie samych amerykanów - ja tego poglądu nie podzielam). I co się stało na krótki okres czasu na pewnym terytorium zaniknęły struktury władzy państwowej i samorządowej. Zabrakło urzędów, policji, wymiaru sprawiedliwości. Doszło do grabieży, samosądów. Doszło do tego, że by opanowac sytuację - oddziały wojska i policji otrzymały zgodę na strzelanie bez ostrzeżenia.

Tak oto by się to kręciło...

Nie wierzę by jakoś by się to kręciło - przykład z ostatnich dni z Nowego Orleanu. Najbogatsze państwo świata. Najbardziej demokratyczne społeczeństwo i prawo zarazem (to według opinii zadufanych w siebie samych amerykanów - ja tego poglądu nie podzielam). I co się stało na krótki okres czasu na pewnym terytorium zaniknęły struktury władzy państwowej i samorządowej. Zabrakło urzędów, policji, wymiaru sprawiedliwości. Doszło do grabieży, samosądów. Doszło do tego, że by opanowac sytuację - oddziały wojska i policji otrzymały zgodę na strzelanie bez ostrzeżenia.

Tak oto by się to kręciło...

A czy Wiesz jak to wygladalo na Florydzie ? Dokladnie rok temu?

Powim Ci , o ile nie pamietasz , ze zginelo kilka osob , wszyscy sie ewakuowali , bo sluchali ostrzezen , nie starali sie byc madrzejsi od meteorologow.

Burmistrz Nowego Orleanu i mieszkancy tegoz miasta ...coz wiekszosc Afroamerykanow ma postawe roszczeniowa .

Czyja wina jest , ze zaatakowalne zostaly budynki Fire Departments , czyja jest wina , ze ostrzelano Policje , dziwisz sie , ze dano pozwolenie na strzelanie?

A moze powinno byc jak w Polsce ? Dac sie zastrzelic , bo problemy beda?

Jaki Ty widzisz zwiazek tej sytuacji , a podatkiem liniowym w Polsce?

Chcesz amerykanom dokopac? Nie bede ich bronic , Oni sami sie bronia , zawsze w chwilach nieszczec pokazuja jak bardzo sobie pomagaja , nie ogladajac sie na kogos ,Nie bede w tym miejscu rozwijac tego tematu .I nie dzisiaj , bo jest 11.09.

Manipulujesz danymi.

Zanim zaczniesz się mądrzyć, przeczytaj uważnie! :evil:

Ja nie liczyłem od netto, ale dla lepszego zobrazowania skali złodziejstwa porównuję to co dostajesz "do ręki" (czyli netto) z tym co zabiera państwo.

Co z tego, że obciążenia liczy się od brutto, skoro tego brutto nigdy nie mamy w portfelu.

To jet właśnie manipulacja: wmawia się ludziom, że na ZUS idzie czterdzieści kilka procent, ale właśnie w stosunku do tego co dostają "do ręki" to jest znacznie więcej.

Zresztą nie chodzi o procenty... spójrz na liczby!!!

Do ręki dostajesz 1500 zł, a państwo zgarnia ponad 1159 zł.

Policz, czy to państwo daje nam w zamian cokolwiek, co jest warte tych pieniędzy? A to przecież nie są wszystkie podatki!

Jak dla mnie, to Ty możesz oddawać wszystko co zarobisz, tylko niech mi wolno będzie zrezygnować z ZUS-u - mam gdzieś ich emerytuę i opiekę zdrowotną... niech mnie tylko przestaną okradać.

Jak dla mnie, to Ty możesz oddawać wszystko co zarobisz, tylko niech mi wolno będzie zrezygnować z ZUS-u - mam gdzieś ich emerytuę i opiekę zdrowotną... niech mnie tylko przestaną okradać.

mam nadzieje , ze dozyjemy tej chwili , kiedy to nas z tego placenia zwolnia

pozdrawiam Cie jedrzej

...przykład z ostatnich dni z Nowego Orleanu. Najbogatsze państwo świata. Najbardziej demokratyczne ...

A co to ma do rzeczy? Trzymajmy się jakichś faktów i rzeczywistości i nie uprawiajmy demagogii.

Równie dobrze mógłbyś napisać, że poparciem dla obecnego rządu są plamy na Słońcu.

Może byś prztoczył jakieś fakty, a nie rzucasz inwektywy na lewo i prawo!