Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek liniowy

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jak kiedyś wprowadzą podatek liniowy, czy aparat skarbowy zajmie się wreszcie ściganiem łysych w BMW-icacach i innych, którzy nie płacą żadnych podatków??

Mala poprawka.

Lysi kupujac benzyne do BMW-ic placa podatki.Jest on[podatek]wliczony w cene.Mowienie,ze jakas grupa spoleczna nie placi podatkow,to naciaganie faktow w poszukiwaniu dowodow na potwierdzenie swoich nieprawdziwych wnioskow.Mozemy jedynie stwierdzic,ze jakas grupa spoleczna,nie wypelnia odpowiedniego PIT-a.Podatki placa wszyscy mieszkancy danego kraju.Nie da sie zyc bez zakupow zywnosci,energii,a wiec bez placenia podatkow.

PIT to nie zakupy, jak ktoś zarabia na handlu narkotyków nie można go rozgrzeszyć opodatkowaną konsumpcją. Pamietajcie za dochody nieujawnione jest 75% podatek.

Rytunia,

Jestem za rozwiązaniem zapewniającym najlepszą efektywność gośpodarki (obecnie kończy się to zwykle najwiekszymi dochodami na cele ustawowe- tego nie obejdziesz)

Lysi kupujac benzyne do BMW-ic placa podatki.Jest on[podatek]wliczony w cene.Mowienie,ze jakas grupa spoleczna nie placi podatkow,to naciaganie faktow w poszukiwaniu dowodow na potwierdzenie swoich nieprawdziwych wnioskow.Mozemy jedynie stwierdzic,ze jakas grupa spoleczna,nie wypelnia odpowiedniego PIT-a.Podatki placa wszyscy mieszkancy danego kraju.Nie da sie zyc bez zakupow zywnosci,energii,a wiec bez placenia podatkow.

... chyba, że ktoś wszystko kradnie!

Ale jak widać można byłoby zlikwidować wogóle PIT, a i tak płacilibyśmy podatki.

Prawda jest taka, że podatki pośrednie służą do napełniania kasy państwa, a podatki bezpośrednie są narzędziem zniewolenia społeczeństwa.

Przede wszystkim trzeba dążyć do obniżenia podatków (likwidując socjalizm).

Niskie podatki to wolność, a SOCJALIZM TO GÓWNO.

Mak

Panstwo nie pobiera,bo sie pewnie brzydzi,podatkow od niektorych biznesow.Mam na mysli prostytucje,handel narkotykami,kradzieze.

Wszystko to sa nieopodatkowane formy zarabiania .Co nie oznacza,ze ludzie uprawiajacy te zawody nie placa podatkow.Przeciez oni zyjac kupuja zywnosc,energie,ubrania.A wiec placa podatki.Nie wpisuja tego do PIT.Podatki mozemy podzielic z grubsza na jawne[od wynagrodzen] i ukryte-akcyza,vat,clo.Placa je wszyscy konsumenci,bez wzgledu czym sie w zyciu zajmuja.Nieplacenie podatkow jest klamstwem uklutym przez grupe trzymajaca wladze,na okolicznosc znajdowania usprawiedliwien dla swojej indolencji.

to, że podatki pośrednie płacimy wszyscy jest oczywiste

natomiast złodziej, handlujący narkotykami itd. płacący podatek od swojej działalności to absurd

państwo socjalne - oczywiście precz!!!!!!!!!!

zresztą nasze państwo socjalne to fikcja

do lekarza chodzę prywatnie,

za przedszkolę państwowe płacę niewiele mniej niż za prywatne

z ulg podatkowych praktycznie nie korzystam

i tyle

rrmi,

myślę,że jednak warto wierzyć w lepsze jutro

jak bez tego żyć?

trzeba też samemu zmieniać otaczającą nas rzeczywistość:

- przestrzegać prawa, nawet jak się nam nie podoba

- płacić podatki, nawet jeśli się uważa, że nasze pieniądze są źle wydawane

- podejmować przemyślane decyzje wyborcze

- pamiętać o tym, że nie jesteśmy bezradni, że możemy organizować się

Rytuniu

podziwiam Twoje opanowanie i rozsadek , zgadzam sie ze wszystkim o czym napisalas

w lepsze jutro ciezko jednak uwierzyc , moze kiedy umrze w glowach to myslenie o socjalu , o pomocy itd

jestem za tym , zeby podatek byl liniowy

zeby zlikwidowano pomoc , czy raczej to , ze ona ma byc czy jest nie wiem , mam na mysli , ze potrzeba nam wszystkim motywacji do pracy nie zapomog czy zasilkow (z malymi wyjatkami , ludzi chorych , kalekich)

mam na mysli raczej to , ze jest naduzywane prawo do pomocy , bo przeciez pozostaja ludzie starsi , ktorzy cale zycie placili skladki na Zus, uwazam , ze powinno sie ten proces zatrzymac , wspomagajac tylko powyzej wymienionych, bo calkiem zle sie czuje kiedy czytam o tym , ze starsi ludzie gloduja

chce placic za wszystko , zreszta i tak zawsze placilam

za operacje , dentyste , ginekologa , Wiesz dlaczego oczywiscie

ale jest jak jest i na sama mysl o dyskusji na ten temat potrzebuje wiaderka na piane (z pyska), powaznie

na pocieszenie- jestem na emigracji , czyli w bogatym kraju ...

im kraj bogatszy tym wszystko w wiekszej skali

socjal , korupcja , reszte mozesz dopowiedziec

Z ta roznica , ze tu tylko nieliczni reke wyciagaja , nie moge raczej powiedziec kto

no i poza tym jakos sie to calkiem niezle wszystko zazebia

Podatki trzeba płacić? A jeśli uniemożliwia to prowadzenie działalności?

Weźmy taki przykład:

Supermarkety byłe zwolnione z podatków przez 3 lata (a OBI przez 6), jak ma konkurować z nimi rodzimy handel?

Druga sprawa:

Za ten sam rodzaj działalności (np. handel) niektórzy płacą według stawki progresywnej, niektórzy liniowo 19%, a niektórzy ryczałt 3,5%.

Niestety nie zawsze można dowolnie wybierać. Gdzie jest sprawiedliwość?

Moim zdaniem pozostaje nam tylko BUNT OBYWATELSKI.