Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek liniowy

rrmi

Recommended Posts

wowka

A gdy na tej nieoświetlonej (czym zapłacić za oświetlenie?) gruntowej drodze ulegniesz wypadkowi to wystarczy wezwać prywatną straż pożarną by wydobyli Cię z zakleszczonego pojazdu, prywatne pogotowie ratunkowe, by zawiozło Cie do prywatnej lecznicy gdzie za Twoje prywatne pieniądze zostaniesz zoperowany. A co tam - stać Cię będzie.

powiedz prosze czy Twoja Zona korzysta z panstwowego ginekologa? , chodzicie do panstwowego stomatologa?

jesli tak -to znaczy , ze nie byliscie jeszcze oko w oko z choroba (odpukac)

ja bylam , gdyby nie lapowki

no nie wiem jakby sie to zakonczylo

ja zwyczajnie place zawsze za siebie i nie moge tego pojac , tego o czym piszesz

widze , ze inteligentny z Ciebie gosc , ale dobiles mnie swoja ostatnia wypowiedzia

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wowka

Jednym slowem - USA.

Od mercedesow naprawde roi sie na ulicach.

Trudno w to uwierzyc,jak sie nie widzialo.

Stad te smieszne dyskusje na temat podatkow.

Sa gotowe wzorce.

Nie ma chetnych,zeby z nich skorzystac.

W USA mówisz.....

Szkoda, ze pominąłeś milczeniem temat opieki zdrowotnej w tym kraju...

Jeśli nie masz wykupionego odpowiedniego (czytaj drogiego) ubezpieczenia to zemrzesz marnie na ulicy.

Zresztą numer ubezpieczenia jest w USA traktowany jako coś w rodzaju naszego numeru PESEL.

A co do podatku to Amerykanie bardziej obawiają się urzędnika skarbowego niż FBI. Sztandarowy przykład Al Capone dostał dożywocie za niepłacenie podatku a nie za działalnosć mafijną.

.... Wowka

powiedz prosze czy Twoja Zona korzysta z panstwowego ginekologa? , chodzicie do panstwowego stomatologa?

Moje dzieci rodziły się w państwowym szpitalu a moja żona przeszła kosztowną operację w renomowanej państwowej klinice. O innych przypadkach zdrowotnych w najbliższej rodzinie opowiadac już nie będę.

Gdybym miał za to zapłacić z włąsnego konta to nie miał bym powodów by pisać na tematy budowlane na Forum Muratora :wink:

jesli tak -to znaczy , ze nie byliscie jeszcze oko w oko z choroba (odpukac)

ja bylam , gdyby nie lapowki

no nie wiem jakby sie to zakonczylo

ja zwyczajnie place zawsze za siebie i nie moge tego pojac , tego o czym piszesz

Płaciłaś łapówki - Twoja wola (raczej wymuszona przez okoliczności - przyznaję) lecz te zapłacone do kieszeni lekarza pieniądze nijak się miały do kosztów leczenia, zabiegów.

Przyznaj to uczciwie.

widze , ze inteligentny z Ciebie gosc , ale dobiles mnie swoja ostatnia wypowiedzia...

Nie miałem zamiaru Cię dobijać - Słowo :p ..

P. S dziekuję za słowa uznania.

wowka

wiem o jakich kosztach pisze i sie z tym licze

poza tym placilam skladki Zus

za pieniadze zaoszczedzone co miesiac , aktualnie chyba 750zl,( nie jestem w temacie chwilowo), mozna sie leczyc do woli

x12 mies , a nie choruje sie co chwile

podtrzymuje swoje zdanie j/w

co do narodzin Twoich dzieci , przyznaj , ze Zona Twoja zajmowal sie w czasie pologu lekarz , do ktorego chodzila przez ostatnie miesiace

do prywatnego gabinetu oczywiscie

czy nie tak bylo?

i zapomnialabym upomniec sie o odpowiedz w sprawie stomatologa , napewno placisz Zus ... , wiec gdzie chodzisz do dentysty?

Wowka

Zobacz,jak dziala policja,na ktora ida podatki.

Wieś śmiertelnie zlinczowała sąsiada

ZOBACZ TAKŻE

• Wieś po linczu (06-07-05, 21:04)

• Winni są nie tylko ludzie - opinia psychologa (06-07-05, 03:00)

Anita Chudzińska, kol 06-07-2005, ostatnia aktualizacja 05-07-2005 21:34

Siedmiu mieszkańców małej wsi na Warmii śmiertelnie pobiło 60-letniego mężczyznę. Reszta ich podziwia. - Z nim nie dało się żyć - mówią

Do tragedii doszło w ostatni piątek. Józef C. przez kilka godzin jeździł po wsi rowerem. Ludzie z Włodowa mówią, że zwyczajnie szukał zaczepki. Wyzywał osoby, które pojawiły się na jego drodze, szarpał się z nimi, wymachiwał nożem. Jednego z mieszkańców wsi podczas takiej szarpaniny zranił w rękę. Wsiadł na rower i uciekł. Wrócił po kilku godzinach - pieszo. I zaczął zaczepiać robotników pracujących w polu.

- Wtedy kilku mężczyzn, w tym zraniony wcześniej w rękę, wsiadło w samochody i zaczęło go gonić - mówi Krzysztof Stodolny, szef prokuratury Olsztyn-Północ. - Dopadli go w zaroślach i zaczęli bić po całym ciele.

W czasie bójki włączyli się do niej też dwaj inni mężczyźni pracujący w polu. Nie wiadomo, który cios był śmiertelny. Sekcja zwłok wykazała, że Józef C. zmarł z powodu licznych obrażeń głowy.

Mieszkańcy Włodowa nie uważają, że ich sąsiedzi zrobili coś złego. Józef C. - wielokrotnie karany za rozboje, kradzieże i bójki - był postrachem całej wsi. - Jak popił, lepiej było nie wchodzić mu w drogę - mówią jednym głosem.

- Ludzie się go zwyczajnie bali. Nachodził kilka rodzin i wygrażał, że je zabije. Gdyby policja zajęła się tą sprawą, tej tragedii by nie było. Ale ona nie reagowała na nasze prośby - mówi Elżbieta Klis, sołtys Włodowa. - Oni się po prostu bronili. To straszne, ale tak musiało się to skończyć.

Bożena, jedna z mieszkanek wsi, dodaje: - Prędzej czy później ktoś by go zabił. Ludzie chcieli mu dać nauczkę, bo mieli go dość. I za to, że chcieli spokoju, pójdą do więzienia.

Dyżurny komisariatu w Dobrym Mieście i jeden z policjantów zostali zawieszeni do czasu wyjaśnienia, czy zareagowali prawidłowo na zgłoszenie.

- W tym przypadku nie ma mowy o jakiejkolwiek obronie koniecznej. To ci ludzie zaatakowali i zabili. To był klasyczny lincz - mówi Krzysztof Stodolny.

Wczoraj sąd zdecydował o tymczasowym aresztowaniu całej siódemki w wieku 19-57 lat. Wszyscy się przyznali. Grozi im dożywocie.

ŹRÓDŁO:

Luc

ten artykuł niczego nie dowodzi

jak dla mnie jest raczej o tym jak działają ludzie w grupie, a nie o pracy policji

poza tym wątpliwa jest kara dożywocia przy pobiciu ze skutkiem śmiertelnym

myślę też, że dałoby się znaleźć nie jeden artykuł opisujący podobne zdarzenie, tyle, że za oceanem

Artykul dowodzi,ze podatki wydawane sa w sposob skandaliczny.

Policja,ktora nie reaguje,czyli nie robi tego,za co sie jej placi z podatkow.

Nie chcialo mi sie szukac artykulow dokumentujacych bezsens placenia podatkow na polskie drogi,tzw.sluzbe zdrowia,itd.

Czyli to o czym kolega Wowka,ze bez podatkow tego by nie bylo.

Teraz jasniej?

Kaganek

Masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego:

1. To że uważamy pracowników starbówki za zbędnych to nie znaczy że uważamy ich za wyzyskiwaczy. Wyzyskiwaczem, jest państwo (lewicowe, socjalistyczne).

Oczywiście że mam problemy ze zrozumieniem -

wszak nie wszyscy są tak inteligentni jak elektorat UPR

(co do wyborów to nie pamiętam gdzieś pewnie z 10 lat temu może byłem na jakowyś - mam wrodzony odrzut od kłamstwa i oszustwa) :lol:

Jeżeli uważasz pracowników skarbóki za zbędnych to co proponujesz w zamian - może UPR ma sposób na funkcjonowanie państwa bez podatków - proszę napisz tylko tak abym zrozumiał

.... zatankujesz tę taniutką benzynę i pojedziesz polną drogą nawet z prędkością 200 km/h. Wcale nie będziesz musiał sie przejmować policją. Gdyż podobnie jak na budowę drogi nie będzie pieniędzy na jej opłacenie.

A gdy na tej nieoświetlonej (czym zapłacić za oświetlenie?) gruntowej drodze ulegniesz wypadkowi to wystarczy wezwać prywatną straż pożarną by wydobyli Cię z zakleszczonego pojazdu, prywatne pogotowie ratunkowe, by zawiozło Cie do prywatnej lecznicy gdzie za Twoje prywatne pieniądze zostaniesz zoperowany. A co tam - stać Cię będzie.

Miła perspektywa. No nie?

Zdecydowanie perspektywa a raczej codzienność która nas otacza oparta jest na niedowładzie instutucjonalno-prawnym i to jest właśnie wynikiem systemu polityczno-fiskalnego .

Fakty (a nie niczym nie uzasadnione domniemania rzeczywistości z niskimi podatkami) są takie:

-drogi fatalne, najwyższa cena na świecie za 1 km autostrady, autostrady wiecznie w remoncie nie które jeszcze dodatkowo płatne, mosty po których nikt nie jeździ, autostrada wrocław -legnica

-państwowe pogotowie zdanża na czas , pawulon najlepszy lek.

-służba zdrowia(tak na marginesie czy ktoś się zastanawiał nad słowem służba) - wyleczą Cię na pewno z pieniędzy i złudzeń, postawią kilka ciekawych obiektów szpital w Polanicy , fabrykę do produkcji osocza, zoperują Cię na "gazie" żebyś nie miał krwotoków wewnętrznych wszyją prześcieradło do środka.

- policja- najlepsza koka z CBŚ-u , super paliwo mafijne z komendy wojewódzkiej.

Pytasz czy będzie mnie stać - to oczywiste ze państwowe jest 3 razy gorsze i z 5 razy droższe.

Popatrzmy na przykładzie budowy domów - od jutra monopol ma Państwo powód bo szerzy się szara strefa na budowach(trzeba ukrócić), bo często się zdążają katastrofy budowlane, bo buduje się z kiepskich materiałów i można tak to wieczora popatrz na Oleksego -on jest mistrzem .

I twój dom będzie za 20 lat ,zapewne 3 razy droższy , w opłakanym stanie bo zanim został oddany trzeba mu remontu kapitalnego .

I tak jest z innymi usługami świadczonymi przez państwo.

Zastanawia mnie jedno czy Twoje ocenianie alternatywnych rozwiązań jest wynikiem udanej soc-propagandy czy może....

pozdr ol

.... zatankujesz tę taniutką benzynę i pojedziesz polną drogą nawet z prędkością 200 km/h. Wcale nie będziesz musiał sie przejmować policją. Gdyż podobnie jak na budowę drogi nie będzie pieniędzy na jej opłacenie.

Miła perspektywa. No nie?

Zdecydowanie perspektywa a raczej codzienność która nas otacza oparta jest na niedowładzie instutucjonalno-prawnym i to jest właśnie wynikiem systemu polityczno-fiskalnego .

Fakty (a nie niczym nie uzasadnione domniemania rzeczywistości z niskimi podatkami) są takie:

-drogi fatalne, najwyższa cena na świecie za 1 km autostrady, autostrady wiecznie w remoncie nie które jeszcze dodatkowo płatne, mosty po których nikt nie jeździ, autostrada wrocław -legnica

-państwowe pogotowie zdanża na czas , pawulon najlepszy lek.

-służba zdrowia(tak na marginesie czy ktoś się zastanawiał nad słowem służba) - wyleczą Cię na pewno z pieniędzy i złudzeń, postawią kilka ciekawych obiektów szpital w Polanicy , fabrykę do produkcji osocza, zoperują Cię na "gazie" żebyś nie miał krwotoków wewnętrznych wszyją prześcieradło do środka.

- policja- najlepsza koka z CBŚ-u , super paliwo mafijne z komendy wojewódzkiej.

Pytasz czy będzie mnie stać - to oczywiste ze państwowe jest 3 razy gorsze i z 5 razy droższe.

Popatrzmy na przykładzie budowy domów - od jutra monopol ma Państwo powód bo szerzy się szara strefa na budowach(trzeba ukrócić), bo często się zdążają katastrofy budowlane, bo buduje się z kiepskich materiałów i można tak to wieczora popatrz na Oleksego -on jest mistrzem .

I twój dom będzie za 20 lat ,zapewne 3 razy droższy , w opłakanym stanie bo zanim został oddany trzeba mu remontu kapitalnego .

I tak jest z innymi usługami świadczonymi przez państwo.

Zastanawia mnie jedno czy Twoje ocenianie alternatywnych rozwiązań jest wynikiem udanej soc-propagandy czy może....

pozdr ol

Ale to nie wina systemu polityczno-fiskalnego lecz systemu politycznego

Bo co do podatków - że za wysokie - zgoda!

Ale żeby ich nie było - to nie!

Żeby likwidować urzędy skarbowe - to nie!

To że państwo jest nieudolne na wielu płaszczyznach, które wymieniłeś to myślisz że to efekt systemu podatkowego - czy raczej procesów prywatyzacyjnych, które powinny być dokonane np. w służbie zdrowia, czy drogownictwie?

Bo jeżeli płacimy za wysokie podatki to kasy powinno być dużo - i za gromadzenie tej kasy odpowiedzialna jest skarbówka - jeżeli zdziera wiele znaczy się że funkcjonuje prawidłowo - jeżeli zdziera za dużo to nie ich wina gdyż stosują się do obowiązujących przepisów a to już nie ich działka

Jeżeli zatem mamy dużo forsy w kasie państwa to dlaczego jej wszędzie brakuje - czyżby dlatego że ją marnotrawimy ?- ale to też nie jest wina skarbówki - bo nie oni dzielą kasę...

2. Rzeczywiście po uproszczeniu systemu podatkowego większość urzędników mogłaby przepprowadzać kontrole.

3. Wcale nie współczuje ciężkiej pracy urzędnika, bo jest ona jałowa i niepotrzebna.

Tak jak pisałem uproszczenie i niskie podatki są na rękę skarbówce

podatki powinny być niższe ale powszechnie płacone jeżeli wprowadzi się dla przykładu 10% dochodowy to i tak Kowalski zarabiający 800 zł zapłaci 80 zł a Pan z kiosku zarabiający 4000 zł - 400 zł czyli zdecydowanie więcej

problem jest jednak w tym że pan z kiosku może nic nie zapłacić mimo uzyskiwanego takiego dochodu a Kowalski 80 zł zapłaci jak nic

bo do ukrywania dochodu w obecnym systemie jest wiele możliwości o czym ja wiem i pewnie prowadzący działalność także

A wracając do tego co napisałeś to z jednej strony piszesz, że przy uproszczeniu podatków urzednicy mogliby przejść do kontroli a z drugiej że są niepotrzebni bo ich praca jest jałowa i niepotrzebna

to się zdecyduj czy są potrzebni czy nie?

Widzisz @ Kaganek prawie we wszystkim się zgadzamy , tylko fundament inny. Rozwój Państwa i zamożność obywateli odbywa się w ten czas gdy w budżecie Państwa jest mniej pieniędzy a więcej jest w kieszeni Twojej i mojej .Bo Ty wydajesz lepiej rozsądnej dajesz prace ludziom - sam siebie nie oszukasz nie z marnotrawisz bo to TWOJE a nie niczyje.

Co do skarbówek i zus to że marnotrawią moją kasę to oczywiste . I czym lepiej funkcjonują i Czym ich jest więcej Tym gorzej dla nas.

I tytułem zakończenia jest znacznie korzystniejj gdy jest mniej urzędników, gdy wydają mniej zezwoleń, kontyngentów, decyzji i dysponują mniejszą NASZĄ kasą.

pozdr ol

Kaganek

Masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego:

4. Mercedes VITO to narzędzie pracy (pewnie jedyny samochód w rodzinie) - może nawet w leasingu. Uważasz, że kioskarz powinien wozić towar rowerem?

5. Ja jestem liberałem i nie płaczę nad swoim losem. Praca na swoim jest ciężka i niepewna, ale daje nadzieję i poczucie wolności.

A gdzie ja napisałem że ma 5 marcedesów

o ile dobrze pamiętam Twoją ripostę to określiłeś że to mercedes z 1980 a mnie nie chodziło o to jaki tylko o jego wartość a ile kosztuje 2 letni VITO to z pewnością wiesz

a że jedyny w rodzinie - to straszne ! - wyobraź sobie że niektórzy jeżdżą maluchami - i to też jedyny "samochód" w rodzinie...

A że jesteś liberałem to nie znaczy że masz prawo do umniejszania pracy innych tylko dlatego że pracują w państwowych firmach i nie pracują ciężko

Ciężka praca to Twoje ulubione stwierdzenie jeżeli chodzi o Twoją pracę oczywiście...

zapomniałeś że praca dla siebie daje też pieniądze (nieporównanie większe od państwowych) - o tym to ja mogę Cię zapewnić i nie jest to przykład z palca wyssany :wink:

Kaganek

Jezeli chcialbys,zeby pracownicy skarbowki zarabiali wiecej niz kioskarz,to jakiego typu panstwo chcialbys stworzyc?

Podaj mi przyklad ze swiata rzeczywistego wziety.

Musisz,pomimo ze te wyzsze wyksztalcenie no i ten 10 letni staz pracy,zdac sobie sprawe,ze zyjesz Ty i koledzy skarbowi z tego,co kioskarz jako podatek wypracuje.

Nie zamydlaj nam oczu VAT-em.

Nie ma pustych pieniedzy w przyrodzie.

Nie da sie tak poszatkowac ordynacji podatkowej,zeby kioskarza od wyplaty Twojej oddzielic.

Da sie natomiast,kierujac sie niska pobudka,jaka jest zazdrosc o kioskarzowego merca,chlopine uwalic.Zgodnie z prawem,oczywiscie.Przy aplauzie kolgow,ze kolejnego przekreta zlapalismy.

I to jest problem,o ktorym Ty nie chcesz od nas slyszec.

Jak zwykle prawda jest pośrodku tylko nie chcecie na krok ustąpić bo przedsiębiorcy pracują na niebotyczne pensje urzędasów...

I to ciężko pracują a te darmozjady tylko czekają by im dołożyć za te mercedesy oczywiście...

Nie napisałem żeby zarabiałi nie wiadomo ile nawet nie napisałem żeby zarabiali więcej niż teraz, ale żeby w koło Macieju nie gadać bez sensu że ich praca nic nie warta i niepotrzebna - bo to wagony doczepione do Was (a w zasadzie do nas - lokomotyw - gdybyś czytał to co piszę to byś wiedział, że już od jakiegoś czasu nie pracuję w skarbówce a prowadzę własną firmę)

zapomniałeś dodać, że płacone przez nas podatki, które oni zbierają nie idą wyłącznie na ich pensje ale też pensje nauczycieli, lekarzy, żołnierzy, strażaków, policjantów i innych darmozjadów wszelakiej maści co są tylko wagonami, które musimy ciągnąć

A co do dowalania kioskarzowi z zazdrości to zaprawdę powiadam Ci niejednokrotnie ja i moi dawni koledzy skarbowi przymykali oczy na wszelkie wpadki panów kioskarzy, którzy dla przykładu deklarację po terminie złożyli - niejednokrotnie się prezentatę antydatowało - choć można było walnąć karę (za tego mercedesa oczywiście) ale po co jak gość przyszedł i po prostu poprosił - i nie myśl że to było za kasę

świadomość tego że kioskarze są lokomotywami rozwoju gospodarczego kraju jest wśród pracowników skarbówki większa niż myślisz

a jeżeli przekręta się znalazło to satysfakcja była, bo niby dlaczego Ty który płacisz uczciwie podatki masz być w gorszej sytuacji od oszustów

Widzisz @ Kaganek prawie we wszystkim się zgadzamy , tylko fundament inny. Rozwój Państwa i zamożność obywateli odbywa się w ten czas gdy w budżecie Państwa jest mniej pieniędzy a więcej jest w kieszeni Twojej i mojej .Bo Ty wydajesz lepiej rozsądnej dajesz prace ludziom - sam siebie nie oszukasz nie z marnotrawisz bo to TWOJE a nie niczyje.

Co do skarbówek i zus to że marnotrawią moją kasę to oczywiste . I czym lepiej funkcjonują i Czym ich jest więcej Tym gorzej dla nas.

I tytułem zakończenia jest znacznie korzystniejj gdy jest mniej urzędników, gdy wydają mniej zezwoleń, kontyngentów, decyzji i dysponują mniejszą NASZĄ kasą.

pozdr ol

Jeżeli chcesz zakończyć dyskusję nie ma sprawy czyli się zgadzamy ale nie do końca

Na ZUSie się nie znam na tyle by się wypowiadać ale wiem jedno bardzo mnie wkurza jego płacenie o wiele bardziej niż podatków bo w tej materii dobrze się czuję i sobie radzę :lol:

pewnie że lepiej by było gdyby sam sobie opłaał składki na swoją emeryturę i sam płacił za służbę zdrowia bo wtedy byłoby to dla mnie korzystniejsze ale co zrobić ze spadkiem po systemie

kto ma płacić na emerytury starików? i na ich leczenie?

dla mnie nie jest to sprawa prosta ale ja się na systemie ubezpieczeniowym nie znam w takiej mierze by się wypowiadać z taką lekkością jak wyborcy UPR (wbrew temu co pisano powyżej nigdy nie głosowałem na SLD) i szlag mnie trafia jak widzę dawne PZPR-owskie ryjki nadal u żłoba ale tak jak pisałem nie wybierali ich kosmici i cza to uszanować :wink:

pozdr ol

Jeżeli chcesz zakończyć dyskusję nie ma sprawy czyli się zgadzamy ale nie do końca

Na ZUSie się nie znam na tyle by się wypowiadać ale wiem jedno bardzo mnie wkurza jego płacenie o wiele bardziej niż podatków bo w tej materii dobrze się czuję i sobie radzę :lol:

pewnie że lepiej by było gdyby sam sobie opłaał składki na swoją emeryturę i sam płacił za służbę zdrowia bo wtedy byłoby to dla mnie korzystniejsze ale co zrobić ze spadkiem po systemie

dla mnie nie jest to sprawa prosta ale ja się na systemie ubezpieczeniowym nie znam w takiej mierze by się wypowiadać z taką lekkością jak wyborcy UPR (wbrew temu co pisano powyżej nigdy nie głosowałem na SLD) i szlag mnie trafia jak widzę dawne PZPR-owskie ryjki nadal u żłoba ale tak jak pisałem nie wybierali ich kosmici i cza to uszanować :wink:

W każdym razie dziękuję Ci za rozmowę jeżeli już nie masz ochoty dalej pisać.

Artykul dowodzi,ze podatki wydawane sa w sposob skandaliczny.

Policja,ktora nie reaguje,czyli nie robi tego,za co sie jej placi z podatkow.

Nie chcialo mi sie szukac artykulow dokumentujacych bezsens placenia podatkow na polskie drogi,tzw.sluzbe zdrowia,itd.

Czyli to o czym kolega Wowka,ze bez podatkow tego by nie bylo.

Teraz jasniej?

No to podaj przykład istnienia Polcji bez podatków

albo wojska

albo służby zdrowia ale nie takiej prywatnej dla nas nieźle zarabiających

ale takiej prywatnej dla emerytów

Skandaliczne jest wydatkowanie tych pieniędzy a nie ich zbieranie a to z uporem maniaka powtarzam nie jest wina skarbówki!

ale co zrobić ze spadkiem po systemie

Sytuacja jest bardzo prosta ,była jeszcze prostsza 15 lat temu - wystarczy cały majątek prywatyzowany(najlepiej w drodze ograniczonej licytacji -tak aby wygrywał ten który da najwięcej) przekazać na zobowiązania państwa z ubiegłego i z tego systemu. I żeby było jasne tylko przez wykup ubezpieczenia w prywatnych ubezpieczalniach(i też w drodze jawnej licytacji).

pozdr ol