Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie dachu

Recommended Posts

Proszę o pomoc.Czym pomalować dach pokryty trapezową blachą fabrycznie pomalowaną akrylem. Ze strony południowej i wschodniej jest częściowo zniszczony, widać metaliczny połysk , nie ma rdzy; pozostałe strony w miarę w porządku. czy malować cały czy tylko zniszczoną część.Istotna dla mnie jest trwałość i aby pokrycie nie łuszczuyło się, co można czasem zauważyć na dachach.

Proszę o pomoc.Czym pomalować dach pokryty trapezową blachą fabrycznie pomalowaną akrylem. Ze strony południowej i wschodniej jest częściowo zniszczony, widać metaliczny połysk , nie ma rdzy; pozostałe strony w miarę w porządku. czy malować cały czy tylko zniszczoną część.Istotna dla mnie jest trwałość i aby pokrycie nie łuszczuyło się, co można czasem zauważyć na dachach.

Czy nikt z Was nie ma jeszcze tego problemu???? Pomocy!!!!!!!!!!!

Witam,

co do trwałości takiej powłoki - to zależy od jakości farby, przygotowania materiały do malowania i wykonania zgodnie z zaleceniami producenta.

Ja bym malował cały dach - nie liczył bym na kupno farby w identycznym kolorze jak piewrotny na dachu. Tak bedzie ładniej i pewno trwalej.

Pozdrawiam.

Witam,

co do trwałości takiej powłoki - to zależy od jakości farby, przygotowania materiały do malowania i wykonania zgodnie z zaleceniami producenta.

Ja bym malował cały dach - nie liczył bym na kupno farby w identycznym kolorze jak piewrotny na dachu. Tak bedzie ładniej i pewno trwalej.

Pozdrawiam.

Dzięki za rady, czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z malowaniem (renowacją) dachu - zakładam (chociaż wiem że to naiwność )że "fachowiec" zrobi to dobrze

Zapytaj tez w sklepach o preparaty podkladowe (do odtłuszczania). Nie pozwalaj malowac strony naslonecznionej w porze najwiekszego naslonecznienia (kiedy jest b. gorąca). Spisz umowę z wykonawcą (w umowie zaznacz, że przygotowanie i prowadzenie robót nalezy do niego i że nie bierzesz odpowiedzialności za bezpieczenstwo) i wykup polisę OC/NNW. Jak spadnie, to masz spokój. Można się usmiechać pod wąsem na te przestrogi, bo nikt tego nie robi, ale... :-?

- czym pomalować--- najlepiej farba poliwinylowa ja polecam z Łodzi (Lowicyn bez połysku, połysk i tak zejdzie po 2, 3 latach a w czasie schodzenia czasem paskudnie wygląda) lub Radomia (radach).

-czy malować cały czy część?---nie da się dobrać tego samego odcienia farby tak więc jak chcesz. Jeśli zależy ci na estetyce to cały.

-- jaki masz trapez? wysoki czy niski?

- trapezy trudno się maluje ręcznie lepiej agregatem „bezpowietrznym”

--najważniejsze jest przygotowanie dachu do malowania malowanie to formalność

a więc trzeba najpierw pozbyć się skredowanej farby (taki nalot po przejechaniu ręką pył na ręce)

najlepiej karcherem lub inna myjką i odtłuścić „Emulsol” z polifarbu Łódz a potem malowanie.

:wink:

Trapez blachy jest niski.

A co sądzicie o farbie "Makor-tix" Polifarb Dębica - gruntoemalia poliwinylowo-akrylowa na powierzchnie ocynkowane i metalowe. W 3 sklepach polecono mi tę farbę (podkarpacie).

Z kolei na stronie firmy "Oliwa" Gdynia wyszukałam dwie farby winylowe

"Emawin" i "Damax" - cza uzytkowania wg producenta powyżej 15 lat.

Czy ktoś malował takimi farbami?

jak trapez niski to łatwiej malować niski to łatwiej malować niz wysoki.

--jeśli chodzi o materiały to na winylach sie nie znam. Najlepszy poliwinyl na blache. Dębicki odradzam mam złe doświadczenia.

-- jeśli chodzi o malowanie to polecam ekipe z agregatem do natrysku bezpowietrznego (nie mylić z powietrznym to co innego). To najlepsza metoda jaką znam, lepiej dołożyć do metra i pomalować natryskiem niz inną metodą. Tylko trudno znaleść ekipe z takim sprzętem. :o

Trudno nazwać to doświadczeniem, ale w zeszłym tygodniu zaczęliśmy malowanie w firmir dachu - starego dachu :(

Zdecydoawłam się na http://www.malexim.pl/cynkal.htm

podłoże podczyszczamy, potem zaleciłem zmywanie firmowym preparatem i malowanie pędzlem. Farba wygląda na konkretną. Ale jak to wyjdzie to się okaże

Zarówno Dębica , jak i Oliva robią przyzwoite produkty.

Oliva robiła przez lata dla okrętownictwa. Chyba więc wiedzą co robić z metalami. Te układy winyloestrowe, właśnie uchodzą za jedne z najlepszych na metal jako zabezpieczenie p. korozyjne.