Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUPNO DZIALKI NA RATY

fafik

Recommended Posts

Witam.Co myslicie o tym.Facet ma dzialke 1200m.Pierwotnie chcial ja podzielic na dwie po 600m i sprzedac mi polowe,ale jak zaczal jezdzic po urzedach i geodetach to mu sie odechcialo.Cena za cala dzialke to 40tys zl.Jest ogrodzona,stoi na niej szopka tzw.skladzik na materialy budowlane.Prad przy dzialce,woda na terenie.Mial pozwolenie na budowe domu i budynku gospodarczego ale juz jest nieaktualne.Ma do tego plany domu ktory mial tam stac.Budynek gospodarczy 70m2 juz stoi z konstrukcja dachu i materialem na obicie.Dziennik budowy zatrzymal sie na tym wlasnie budynku.No i ten gosc wychodzi z propozycja ze wplace mu 20tys u notariusza i to bedzie tak jakbym mu wplacil cala sume,akt wlasnosci itd,jednym slowem bedzie to wszystko moje.A reszte mu splace w miesiecznych ratach po 2tys zl.Bez zadnych umow ,weksli czy wpisie w umowie kupna.Tak poprostu.Pytalem go czy sie nieboi bo przeciez krotko sie znamy,ale on mowi ze niema powodu by mi nieufac i wiezy ze mam sumienie.Czy nie jest to dziwne?To on powinien sie chyba bac,a boje sie ja.Dodam ze zdeklarowal sie pojechac ze mna do ksiag wieczystych i wziasc aktualny wyciag,ze hipoteka nie jest obciazona.Czy myslicie ze on cos knuje?Czy moge natrafic na jakies przeszkody jak kupie w ten sposob dzialke?

Nie jestem specem ale piszę o tym co nam notariusz mówił przy spożądzaniu aktu zakupu naszej działki.

Akt jest wysyłany też do US i w naszym wypadku do Agencji Własności Rolnej gdyż działka była rolna.

Obie instytucje oceniają czy wartość działki w Akcie nie odbiega od jej wartości rynkowej i jeśli tak mogą Cię zmusić do zapłacenia podatku o ustalownej rpzez nich wartości.

W opisywanym przez Ciebie przypadku w Akcie będzie suma 20 tyś podczas gdy realna wartość to 40 tyś. Ja tu widzę realne zagrożenie dla Ciebie.

Raczej napisałbym wartość prawdziwą z jakąś adnotacją co do formy zapłaty (notariusz na pewno podpowie).

Druga sprawa - bardzo dokładnie sprawdź Księgę Wieczystą i to najlepiej po raz drugi tuż przed ewentualnym zakupem ...

Nie jestem specem ale piszę o tym co nam notariusz mówił przy spożądzaniu aktu zakupu naszej działki.

Akt jest wysyłany też do US i w naszym wypadku do Agencji Własności Rolnej gdyż działka była rolna.

Obie instytucje oceniają czy wartość działki w Akcie nie odbiega od jej wartości rynkowej i jeśli tak mogą Cię zmusić do zapłacenia podatku o ustalownej rpzez nich wartości.

W opisywanym przez Ciebie przypadku w Akcie będzie suma 20 tyś podczas gdy realna wartość to 40 tyś. Ja tu widzę realne zagrożenie dla Ciebie.

Raczej napisałbym wartość prawdziwą z jakąś adnotacją co do formy zapłaty (notariusz na pewno podpowie).

Druga sprawa - bardzo dokładnie sprawdź Księgę Wieczystą i to najlepiej po raz drugi tuż przed ewentualnym zakupem ...

chodzi o to ze w akcie notarialnym bedzie suma 40tys,a w rzeczywistosci mam mu dac 20 tys.a pozostale 20tys w ratach,o ktorych niebedzie nic nigdzie pisalo.niby korzystny uklad dla mnie bo gdybym byl nieuczciwy to mu nie musialbym placic.przeciez to ustna umowa bez swiadkow.i to mnie nurtuje

OK - teraz rozumiem - papiery będą OK.

Ja ogólnie jestem otwarty i wrażliwy na świat .... :wink: ale czasem to się przerodzć może w łatwowierność ....

Dlatego takie BARDZO KORZYSTNE oferty budzą we mnie teraz duże poczucie ostrożności ....

sprawdź wszystko co możesz sprawdzić ... może ten człowiek jest naprawdę uczciwy i szczery .... ale to Ty wyłożysz pieniądze a nie on....

sprawdź wszystko co możesz sprawdzić ....

a co moge sprawdzic oprocz ksiegi wieczystej?myslalem jeszcze o takiej sprawie; jezeli on jest jedynym wlascicielem i tylko on jest wpisany do ksiegi,a jest od 20lat zonaty,razem z zona nabyli ta dzialke,czy on sam bez jej zgody moze mi ja sprzedac?

Kasę lepiej daj po podpisaniu kupna działki w becności notariusza.

a na kase niech Ci da jakies pokwitowanie, na te 20.000 i na te późniejsze "raty" równiez - bo gotów Ci powiedziec ze mu nie zapłaciłeś reszty.

pozdrawiam , ania.

"Kasę" najlepiej wpłacić przelewem, podobnie raty. Na przelewie zaznaczyć cel przekazu pieniędzy. Mam nadzieję, że facet ma konto w banku. Pozdrawiam.