Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regranulat styropianu - wylewka

greg5

Recommended Posts

witam . słyszałem od znajomego [ niestety z nikąd informacji] o wylewkach z regranulatu styropianu - szukam [ nie znalazłem] składu , proporcji i techniki wykonania , wylewka na stropie teriva , podobno cieplejsza , lepiej wycisza strop i lekka . Gdzie to można kupić w okolicach W-wy [ i dlaczego tak drogo :D ] .Proszę o pomoc.

rzeczywiscie, jakos trudno cos, tak na szybko, o tym znalaźć...

no ale...

regranulat sturopianu. powiedzmy, ze jego gęstość bedzie wynosiła 300 kg/mł. mieszanka betonowa 2400 kg/mł.

Wiec, regranulat jest dużo "lżejszy" i ochoczo wypłynie zmieszanki betonowej. Teoretycznie.

Praktycznie można by zastosować podobną technologie jak przy betonach lekkich z keramzytem.

Ale to, uniemozliwia wykonanie takiej mieszanki na placu budowy.

Z tego co mi wiadomo [krótka rozmowa tel.] , to jako mieszankę "półsuchą" ze spieniaczem ? przygotowuje się w betoniarce na placu budowy ,widziałem już próbke " większa cegła" lekkie i twarde - ponoć idealne pod podłgi ,niestety skład poznam dopiero za miesiąc .Jeżeli do tego czasu nikt nie "wpadnie w temat" to postaram się opisać .

Z tego co mi wiadomo , to jako mieszankę "półsuchą" ze spieniaczem ? przygotowuje się w betoniarce na placu budowy

Właśnie o tym pisałem wyżej, ze na budowie trudno to zrobić. Mam pewne wątpliwości co rozumiesz jako mieszanka "półsucha" ale jeżeli masz na myśli pod tym pojęciem konsystencje wilgotną, gęstoplastyczną lub plastyczną to nie uda sie tego dobrze wymieszać w betoniarce. Do betoniarki jakiej uzywasz nadaje sie tylko konsystencja ciekła i półciekła, ale wtedy robi sie błędne koło, bo jak to wymieszać z lekki regranulatem ( a tak w ogóle to jaka jest jego gęstość ) ?

Ale abstrahując od technologii wykonania na czym moze polegac wyższość posadzki z regranulatu nad np: podłogą pływającą ( beton + styropian) ? bo mi jest to trudno sobie wyobrazić.

Powiedzmy ze jest lżejszy od zwykłego betonu, ale jakby policzyć to pewnie by sie okazało ze i tak 1m˛ podłogi pływającej ( beton + styropian ) jest i tak lżejszy od 1m˛ posadzki z betonu z regranulatem. Izolacyjność cieplna, na korzyść pływającej, a na pewno da sie to lepiej kontrolować przez proste zwiększeni grubości styropianu. Izolacyjność akustyczna, na pewno, jeżeli chodzi o dźwięki uderzeniowe, kroki itp, zdecydowana przewaga posadzki pływającej. Na korzyść posadzki z regranulatu prawdopodobnie przemawiał by krótki czas układania i unikniecie kłopotliwego układania styropianu.

i jeszcze pozostaje cena... ale to juz samemu trzeba sobie policzyc :p