Szymcio_s 13.05.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Help! Wtopiłem ! Mam działkę rekreacyjną w lesi i postawiłem tam sobie domek 4X4 . Piękny , drewniany , stojący na słupach drewnianych , mucha nie siada . Ale jak to w życiu bywa zrobiłem to nielegalnie . Ioczywiście jak to w życiu bywa ktoś bezinteresownie uprzejmie doniósł do starostwa powiatowego . I co ja mogę ? Jak się tłumaczyć . Nie da się tego zalegalizować , bo nie ma planu zagospodarowania , a czas nagli . Czy domek bez fundamentów stoi na tych samych prawach co ten z fundamentami ? (mój domek nawet nie ma elementów wkopanych w ziemię i stoi na skarpie ) . Ratujcie moje marzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 14.05.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Jedyne wyjście (jeżeli się da) postawić go na kołach, takich od wozu drabiniastego i wtedy to już jest Wóz Drzymały a nie dom. Kilka lat temu kilkanaście działek nad jakimś pięknym jeziorem bez prawa budowy zalegalizowało domki letniskowe, i to jakie, niektóre miały chyba ponad 100 m2. O ile wiem na pakamery i przeczepy nie trzeba mieć pozwolenia, ale musisz to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2005 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Poniosłeś karę, która była nieuchronna i jakby na to nie patrzeć sprawiedliwa. Ale mniejsza o to.Generalnie to masz małe szanse na uratowanie sytuacji. Jeżeli Twoja działka nie jest działką pracowniczą, to każdy inny budynek (niż altanka wybudowana na działce pracowniczej) wymaga albo pozwolenia na budowę albo przynajmniej zgłoszenia. Skoro nie posiadasz pozwolenia (i zapewne również nie zgłaszałeś tego obiektu) to musisz się liczyć z koniecznością rozebrania budynku. Masz chyba tylko jeszcze jedną szansę polegającą na próbie uzyskania decyzji o warunkach zabudowy.Prawo budowlane w art. 48 pisze: 2. Jeżeli budowa, o której mowa w ust. 1:1) jest zgodna z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, aw szczególności:a) ustaleniami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowaniaprzestrzennego albob) ustaleniami ostatecznej, w dniu wszczęcia postępowania, decyzji owarunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w przypadku brakuobowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego;2) nie narusza przepisów, w tym techniczno-budowlanych, w zakresie uniemożliwiającymdoprowadzenie obiektu budowlanego lub jego części do stanuzgodnego z prawem– właściwy organ wstrzymuje postanowieniem prowadzenie robót budowlanych. Jeżeli uda ci sie uzyskać warunki takie jakie spełni Twój domek to masz możliwość zalegalizowania budowy, ale będziesz musiał zapłacić opłatę legalizacyjną, która wyniesie:Art. 59f.1. W przypadku stwierdzenia w trakcie obowiązkowej kontroli nieprawidłowościw zakresie, o którym mowa w art. 59a ust. 2, wymierza się karę stanowiącą iloczynstawki opłaty (s), współczynnika kategorii obiektu budowlanego (k) iwspółczynnika wielkości obiektu budowlanego (w).2. Stawka opłaty (s) wynosi 500 zł.W załączniku do Ustawy Prawo budowlane zawarte są współczynniki k i s.A opłatę karną wyliczysz mnożąc opłatę legalizacyjną x 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymcio_s 15.05.2005 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Koncepcja wozu Drzymały najbardziaj do mnie przemawia . Tylko w kwestii technicznej , to czy ja muszę udowodnić organowi , że to jeździ , czy wystarczy jedynie instalacja czyli koła , oś , zaczep itd. Bez problemu do domku na ramie mogę zamocować dwie ośki i koła od barakowozu , czy tam resztę osprzętu , ale jak mi każą ruszyć to Jezu!. Tylko smród i nazwisko zostanie...Ale czy organ może mi kazać jeździć tym wozem ?...No i podstawowe pytanie to czy wóz musi stać tylko na kołach , czy może dyć też podparty palami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 16.05.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Porozmawiałbym z miejscowym projektantem, który zna tamte realia. Może on znajdzie wyjscie z sytuacji i może da radę zalegalizować samowole budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 16.05.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 witam jeśli spełnisz te warunki: 1. Zaświadczenia o zgodności budowy budynku z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego gminy ...... lub ustaleniami ostatecznej w dniu wszczęcia postępowania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (w przypadku braku planu). 2. 4 (słownie: cztery) egzemplarze projektu budowlanego i projektu zagospodarowania działki z wymaganymi uzgodnieniami. 3. Oświadczenia o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. w wyznaczonym przez twój PINB terminie, to powinni ci zalegalizować.... aha jeszcze opłata!! dla bud. letniskowych 25 000 czasem lepiej rozebrać niz zbierać na opłatę legalizacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymcio_s 16.05.2005 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 No i tu jest pies pogrzebany . Nie chcę być małostkowy ale 25000 to dwa razy tyle ile kosztował mnie domek . Raczej kiiepski interes . Dlatego interesuje mnie jednak wóz Drzymały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianP 26.01.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Nie martw się szymciu jakoś damy rade Puńcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts