Maniu 24.10.2002 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Mam mały dylemat. Dochodzę do etapu ocieplania dachu.Wszędzie pisze się że folia powinna być pomiędzy płytami kartonowymi a węlna, żeby para wodna nie zawilgocała wełny.Niestety majster nieco zbużył mój spokój w tej kwestii.Twierdzi że para wodna zawigoci płyty gdyż zatrzyma się na folii.Jego sposób jest taki że folie daje pod stelaż i dopiero płyty.W miejscu stelażu jest szczelina powietrzna w którą to ja chciałem włożyć 5 cm wełny.Ale w ten sposób będę mial tylko 15 cm ocieplenia co wydaje mi się malo.Żeby było wszystko jasne opisze jak ja chciałem to zrobić:- mam pape na deskach, wieć daje szczeline wentylacyjną 4cm, potem miedzy krokwie 15 cm wełny, stelaż, pomiędzy profile 5 cm wełny, na to folie i płyty.I w ten oto sposób według mojego jeszcze niedoszłego majstra mam za najdalej 2 lata żółte plamy na płytach.Napiszczie bardzo proszę co o tym sądzicie bo niedługo przywiozą mi materiały a jestem lekko zdezorientowany.pogonić tego fachure czy może ma rację.Pozdrowienia mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.10.2002 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Jeden i drugi z Was ma rację co do umieszczenie folii - folia może być spokojnie ułożona tuż pod płytą (folia o przepuszczalności pary 2-4g/m2/24g) jak i folia może być ułożona na krowiach, na niej stelaż, między nim 5 cm wełny i płyty gipsowe.Nie ma racji majster - jeżeli folia jest o przepuszczalności j/w woda nie skropli się płytą. Może to wystąpić gdy dasz np czarną folię ogrodową, która praktycznie zatrzymuje folię - nie pozwala oddychać przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol 24.10.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 MP27 zastanawiam sie po co wsadzasz wełnę mineralną w stelaż czyżby 15cm nie wystarczyło? Zadaniem folii jest zabezpieczenie wełny przed zawilgoceniem parą wodną przedostającą się od strony pomieszczenia na zewnątrz. Jezeli zachowasz pomiędzy płytą g-k i folią przestrzeń powietrzną to b. dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.10.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Remol - zaleca się 20cm. Ja też będę miał dodatkowy stelaż (krokwie mają 18cm).Znajomi mają 15cm i projektowane ogrzewanie. Na parterze bez problemu się "wyrabia", a na piętrze czasem nie. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2002-10-24 14:18 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2002 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Czesc,Ja mialam taka sytuacje ze gorale (z Nowego Sacza czy Targu)polozyli od strony dachu folie a potem wate od strony pokoju.Niestety kiedy dowiedzialam sie ze powinno byc odwrotnie bylo juz zapozno. Fachowcy znikneli bez sladu a 2 tys przepadly.Musialam wziac nowa ekipe do poprawienia i zaplacic jeszcze raz.Przestrzegam przed tymi fachowcami. Jezdza niebieskim-zielonym samochodem Dewoo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 24.10.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Hej, O ile pamietam,jakies dwa lata temu gdy ocieplalem poddasze swojego mieszkania wpadl mi w rece folder firmy Gllfiber. Opisana przez nich metoda to (patrzac od srodka): plyta kart.gipsowa, 5 cm welny, folia, 15 cm welny, kilka cm na wentylacje, folia i dachowka. Nie jestem w stanie w tej chwili powiedziec jakie zalezali folie w kazdym razie punkt rosy miescil sie w 15 cm welnie. Zalecane proporcje welny byly wiec jak 1:3 Mozna to pewnie jakos wyliczyc i udowodnic ze zadziala ale to juz zostawie fachowcom. Pamietam ze pytalem sie doradcy z firmy Gollfiber czy mozna zastosowac proporcje 1:2, uslyszalem ze takie zagranie byloby juz niedopuszczalne. Nawiasem mowiac mam u siebie w tej chwili 20 cm welny i w nowym domu ktory zaczne budowac w przyszlym roku rowniez dam 20. Znajomy ma 15 cm i zalujepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 24.10.2002 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Dopuszczalny jest układ - płyta gipsowa, warstwa izolacji cieplnej grubości "1", opóźniacz pary (paroizolacja), warstwa izolacji cieplnej grubości 2 x "1" lub więcej, ale nie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniu 24.10.2002 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Remol- 15cm wełny to naprawdę nie dużo, koszt tych 5cm dodatkowej izolacji to 300-350 zł.Czyli według słów Wojciecha daje miedzy płytę a wełnę folię o paroprzepuszczalności 2-4mg/m2 i trzymam się ciepło.Dzięki za wszystkie rady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts