tomek159 13.05.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 jw.zastanawiam się czy konstrukcja na poddaszu musi być metalowa na wieszakach -musiałbym ją dopiero zrobić i obniżyć sufit czy może być drewniana przykręcona do więźby (konstrukcji dachu )-tę już mam razem z wełną i folią.Niektórzy twierdzą,że płyty będą mi pękać na drewnie.Swoją drogą ile płaciliście za przykręcenie a ile za konstrukcję i przykręcenie płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.05.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Robiliśmy sami, poddasze 140 m2, prawie 4 lata temu. Płyty GK mocowane do drewnianych łat, do tej pory nic nie pękło a różnice temperatur są znaczne z powodu ogrzewania kominkiem (jedyne żródło-tzn. są inne, ale nie używane), znajdującym się po środku domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 14.05.2005 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Sa kraje gdzie plyte gk mocuje sie tylko i wylacznie do drewna.Budujac strop czy sciane,przestrzega sie odleglosci polowy szerokosci plyty gk.W ten sposob nie ma problemu jaka konstrukcja.Oni tam nie stosuja grubych belek rozmieszczonych rzadko,tylko buduja strop czy sciane z drzewa o grubosci 1,5 cala i o szerokosci dobranej w zaleznosci od obciazenia.Te beleczki rozmieszcza sie co 16cali i do nich przykreca sie gk.Bezposrednio,bez specjalnych konstrukcji.Tak na marginesie to klopotliwe jest wieszanie czegos ciezkiego na scianie o konstrukcji metalowej.Problem ten przy konstrukcji drewnianej nie wystepuje.Wystarczy odnalezc drzewo i w niego wkrecamy wkret.O tym jak odnalezc drzewo pod gk-w nastepnym odcinku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 15.05.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Ja również robiłem sam całe poddasze, zacząłem od literatury, między innymi instrukcje montażu producentów płyt GK, oczywiście forum, potem rozmowy z wykonawcami... No i wreszcie z pewną nieśmiałością zabrałem się do roboty stosując właśnie łaty drewniane, przykręcane do krokwi i jętek a między nie 5 cm wełny (między krokwie 16 cm) potem folia i płyty GK, nie przykręcałem łat do ścian, na połączeniach krótszych boków również wstawiałem łaty (trochę z tym zabawy). Dużo czasu zajęło mi wypoziomowanie całych płaszczyzn, ale warto było już ponad rok minął i żadnych pęknięć na połączeniach. Połączenia -krótsze boki fazowałem i dawałem taśmę z fizeliny a na to coś chyba knaufa do połączeń GK ale delikatnie bo diabelnie ciężko to się szlifuje, dopiero w drugiej warstwie gips. Przy ścianach akryl (jakoś nie mam przekonania do połączeń ślizgowych) I to chyba na tyle, aha drewno musi być suche swoje na łaty dawałem do suszarni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 15.05.2005 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 dzięki.Myślę,że również zrobię na konstrukcji drewnianej która zresztą już wisi od jakiegoś pół roku.Mam nadziejęm,że nie popęka.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 16.05.2005 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Gdybym robił drugi raz też bym dał do suszarni...Mam łaty zrobione z podwójnych desek (poskrecanych śrubami w gzygzak)(, ' , ' , ' , - żeby było wiadomo)i w okolicy kominka widać gdzie są łaty... Po prostu na płytach mi się zrobiły takie ciemniejsze smugi. Pęknięcia to mam tylko gdzieniegdzie na krótszych bokach nieudolnie zrobionych przez fachmanów (kumpla wziąłem bo sam czasu nie miałem) W sumie na 170 m2 stropu to różnica w kieszeni bardziej mnie cieszy - tym bardziej że "łaty" też mam z odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.05.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 miałem podobny dylemat - ponieważ chce ocieplić i zabudować poddasze nie wiedziałem czy zrobić to na drewnie czy stelażu - radziłem się tu i ówdzie i stanęło na stelażu systemowym...jeśli miałbym dostęp do drewna suchego to robiłbym chyba z drewna...łaty które można kupić w sklepach budowlanych często "jeszcze rosną"...-----jeśli jest dostęp do suchych łat - nie powinno być problemów (jak piszą przedmówcy)--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 16.05.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 słyszałem że lepiej dawać na metalowym bo nie powstają dodatkowe naprężenia które i tak są obecne z powodu pracy więźby dachowej. U znajomego popękało bo dał na drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperks 01.07.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Mnie czeka kładzenie płyt K-G za 2 tygodnie. I nie mam zamiaru dawać żadnego niepotrzebnego stelażu. Mam dom drewniany, nie powinno być problemu z pękaniem płyt, ponieważ drewno było wcześniej przez kilka miesięcy suszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 07.01.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ciekawy jestem, jak tam u was zabudowa z płyt GK na stelażu drewnianym po latach? Może jakieś nowe spostrzeżenia? Może inny się wypowiedzą, którzy przerabiali ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 07.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U mnie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 20.02.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 U mnie też pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.02.2009 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 tak wielokrotnie, ostatnio w listopadzie 08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 21.02.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 U naszych znajomych płyty GK na stelażu drewnianym są już od 8 lat, nic nie pęka i wszystko jest cacy My też właśnie teraz przykręcamy drewniane łaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.02.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 a jakie powinny byc te laty drewniane zeby zabudowac sufit w pomieszczeniu o wymiarach 5x5,5 m ? Chodzi oczywiscie o przekroj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 24.02.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 My używamy 6cm/4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts