maciekg 13.05.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Kochani, zawieram umowę z wykonawcą, z kilku przyczyn umowilismy sie że place za osobno robote i material, ktory pod moja kontrola ma kupowac wykonawca...nie dalo sie umowic na sume za dom obejmujaca materialy i robote. Pytanie: jak w takiej sytuacji kontrolowac zuzycie materialow - by wiedziec ze Panowie nie ... kradna. Wykonawca niby polecony, etc... ale trzeba tego pilnowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komeniusz 15.05.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Witam !W kosztorysie szczegółowym dla każdej pozycji jest obliczone zużycie materiału , na podstawie Katalogów Nakładów Rzeczowych ( KNR )np. KNR 2-02 Konstrukcje budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 26.05.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Witam.Musiales kierowac sie jakimis przeslankami,wybierajac tego,a nie innego wykonawce.Mam na mysli miedzy innymi zaufanie.I to jest klucz do odpowiedzi na pytanie.Jezeli pojdziesz w liczenie workow po cemencie,to na pewno czeka cie kilka miesiecy nerwowy.Moze nawet nerwica.Ja nie robie sobie jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.06.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 U mnie zazwyczaj wykonawcy na etapie wykończeniówki (z polecenia) sami organizowali zakup materiałów, a ja płaciłem bezpośrednio dostawcom na podstawie faktur. Czasami miałem pytania co jest co i dlaczego tyle, ale zakładałem, że wykonawca (polecony) nie kantuje, inaczej musiałbym się bawić w magazyniera i spędzać całe dnie na budowie, żeby liczyć metry rozłożonych kabli czy zużytej papy. Budowanie jest wystarczająco stresujące nawet bez tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 04.06.2005 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Witam. Musiales kierowac sie jakimis przeslankami,wybierajac tego,a nie innego wykonawce.Mam na mysli miedzy innymi zaufanie.I to jest klucz do odpowiedzi na pytanie. Jezeli pojdziesz w liczenie workow po cemencie,to na pewno czeka cie kilka miesiecy nerwowy.Moze nawet nerwica.Ja nie robie sobie jaj. zgadzam sie, liczenie workow, to chyba najglupszy pomysl kontrolowania - w wiadrach moga cement wynosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 05.06.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 drobne kradzieze to mają chyba we krwi, nie byliby sobą gdyby nie skręcili m3 styropianu, 3 worków kleju, pół rolki siatki, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts