Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum! Zaczynam przygodę z budową. Narazie jestem na etapie uzbrajania działki i szukania projektu. Bardzo podoba mi się Oleńka.Czy ktoś może buduje ten projekt? Proszę doświadczonych już w tej materii o opinię na temat Oleńki.

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090500&ProjID=279

• 6 months później...

w związku z licznymi opiniami o problemach z zawartością projektu prosimy o informację czego można się spodziewać wybierając ten projekt jakie błędy i problemy wynikły w czasie budowy

chcemy kupic ten projekt ale troche przestraszyly nas liczne opinie o braku wymiarów itd.

madzia i pawel

Witam!

Jestem w trakcie kupowania tego projektu. Projekt jest bardzo prosty więc nie spodziewam sie jakiś problemów.

Rzeczywiście opinia o Archipelagu jest trochę niepokojąca, ale zauważcie że jednak bardzo duzo ludzi buduje domy z tego biura :D

Czy jesteście już zdecydowani na ten projekt?

Byłoby miło podyskutować o nim :lol:

Powodzenia!!!

Proszę o opinię i ewentualną krytykę :)

http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=279

Oleńka z Archipelagu.

http://img522.imageshack.us/img522/9581/olek2ge.png

Rzuty:

http://img513.imageshack.us/img513/8585/rzuty11vi.png

Parter

1. Wiatrołap 5.2 m2

2. Hall 6.8 m2

3. Kuchnia 6.9 m2

4. Spiżarnia 1.7 m2

5. Pokój z jadalnią 23.5 m2

6. Gabinet 11.3 m2

7. Łazienka 2.7 m2

8. Pomieszczenie gospodarcze 3.4 m2

9. Garaż 18.9 m2

http://img513.imageshack.us/img513/7815/rzuty23ud.png

Poddasze:

1. Korytarz 3.7 m2

2. Pokój 8.0 m2

3. Pokój 11.3 m2

4. Łazienka 8.3 m2

5. Sypialnia 20.1 m2

6. Łazienka 3.1 m2

:lol:

jestesmy zdecydowani na ten projekt i jezeli nikt nie bedzie krzyczał ze ten projekt to jeden wielki błąd to mamy nadzieję jeszcze w grudniu lub w pierwszych dniach stycznia złożyc już dokumenty do gminy i czekac na pozwolenie

oto elementy które zdecydowały o wyborze projektu:

1. prosta bryła, dwuspadowy dach czyli koszty budowy troche niższe

2. pokój - gabinet na parterze

3. dobry układ pomieszczeń i okien - na naszą działkę

4. mury z silki - tak zakładaliśmy od początku więc nie będzie problemów z przeliczaniem ilości materiału na ściany

5. kotłownia wg nas wystarczająco duża - i dobrze oddzielona od części mieszkalnej

elementy które raczej zmienimy:

1. ELEWACJA!!! będzie na pewno inna ta wg nas jest koszmarna

2. balkon - prawdopodobnie będzie drewniany "doczepany" i na całą szerokość budynku

elementy które nas zastanawiają / niepokoją

1. strop w opisie na stronie archipelagu jest zaznaczony jako monoltyczny na innych stronach pojawia sie teriva

2. okna na parterze jaka jest funkcjonalność takich okien - dwa wąske ustawione obok siebie

3. nie do końca podoba się nam układ okno drzwi wejsciowe ale brak nam dobrego pomysłu na inne rozwiązanie

4 chcielismy troche mocniej odgrodzić część kuchenna od jadalnej ale po podejsciu pomiarowo-obliczeniowym do tego tematu stwierdzilismy ze nie da się - kuchnia jest po prostu za mała by coś takiego zrobić

5. w niektórych biurach do projektu dołączona jest super dokładna książka z wyszczególnieniem kazdego elementu i opisem jak go wykonać z bardzo szczegółowymi opisami w archipelagu podobno czegos takiego brak - brzy budowie przynajmniej po częsci samemu - lub nawet nadzworem ekipy budowlanej przez inwestora któy zazwyczaj ma niewielką wiedzę praktyczną to duży problem (teoretycznei dużo czyta na temat wszystkiego)

6 w internecie mialem problem ze znaleziemniem czegokolwiek co dotyczy tego prejektu a jest opinią budujących

MOŻE jest ktoś kto buduje i chciałby sie podzielic obiektywną opinią lub zaprosic na budowę:)

• 4 weeks później...

Witam!

My zakupiliśmy projekt tego domku.

Narazie planujemy parę zmian:

-likwidacja gabinetu- zwiększając salon (w przyszłości może postawi się tam ściankę działową i będzie mała sypialnia)

-likwidacja okien połaciowych w pokoju z balkonem(okna są od południa więc i tak będzie doświetlony)

Bardzo podoba mi się ten projekt i mam nadzieję że wybudujemy domek jak najszybciej, tym bardziej że jest bardzo prosty i tani(mam nadzieję :lol: )

Życzę owocnego poszukiwania własnego domku :D

• 5 months później...

Witam

Oto projket mojego domku. Dom do celowo dla 4-5 osobowej rodziny.

Zatem na pacztek parter

I tak - nad garazem oraz przejsciowka laczac dom z garazem nie bedzie stropu tylko dach :-) Wejscie do odmu jest od strony zachodniej.

http://img231.imageshack.us/img231/8940/partersmallcustom2po.jpg

Po lewo idac do garazu z kuchni mamy pralnie po prawo zas spizarnie wszystko w metrazu 5.1 m2

Miedzy pokojem od storny zachodniej 15.8 m2 na pietrze a holem 15.7m2 mam zamiar zrobic suwana-skladana sciane drewniana i przeksztalacac go na czas przybycia gosci w pokoj gosciny kiedy zas sobie wyjada bedzie spelnial (juz bez scianki) role otwartego saloniku i bardzo dobrze doswietlal mi hol na pietrze.

http://img204.imageshack.us/img204/1923/pietrocustom6vg.jpg

Tak na pietrze mam problem czy zrobic okno dla pomieszczenia gospodarczego 10.4 m2 ? (raczej przechowalnia powinno sie on nazywac)

pozdrawiam :-) i czekam na wskazowki i sugestje

Zender, domek śliczny :D .

Okno do pomieszczenia gospodarczego lepiej zrobić, co prawda będzie pewnie od strony północnej, ale zawsze trochę światła przez nie wpadnie. Pomieszczenie dosyć duże, więc otwierając okno, można je szybko przewietrzyć, chyba, że planujesz rekuperator.

sam domek - sliczny... owszem

tylko....

Mi osobiscie by bylo zal salonu jadalni i "bawialni" dawac na strone wschodnia :-?

I drugia rzecz (przed sekunda pisalam o tym przy innym projekcie (choc tam bylo to rozwiazane zdec. gorzej)

Bardzo nie lubie jak przejscie z garazu nie prowadzi bezposrednio do hallu czy wiatrolapu a przecina kuchnie :-?

Latem - mniejszy bol , zima - juz nie , zdecydowanie nie chcialabym miec widoku meza i dzieci w kurtkach , butach z "dworkowym brudkiem" przechodzacych przez miejsce w ktorym przyrzadza sie jedzenie :-?

(ps. mowie tak - bo nie znam :D :wink: ludzi ktorzy majac bezposrednie przejscie z garazu do domu - korzystaja z drzwi frontowych :wink: :D )

Nie wiem moze to moj "fioł" na tym punkcie ...

Wiem z e w wielu projektach tak jest - i mieszkancy nie marudza :wink: ale dla mnie jest to rozwiazanie nie do przyjecia ...

To byl projekt indywidualny?

Witam

Tak wentylacji to jest kropka nad " i " zrobie tam takie okienko jak jest w wiatrolapie. Bardzo trafna uwaga tym bardziej ze nie robie zadnych rekuperatorow.

A czy wschodnia czy zachodnia to zalezy od tego jak ktos bardzo lubi slonko. Ja palnuje ciemne podlogi w pomiesczzeniach od strony wschodniej iiiii wzgledem tego nie wyobrazam sobie tego w lato przy tej islosci okien ( o wyskosci drzwi balkonowych) i drzwi balkonowych.

A co do przejsciowki wynika z arch. budybku a uklad holu z harmoni wewnetrznej. Ale to nie wazne juz tumacze jak dziala sytem:

rodzina wysiada na podjescie do domu Ja jade kilka metrow dalej do grazu otwieram go czyszcze auto z blota sniegowego i doipero po okolo 15 minutach jestem w stanie wjechac autem do garazu. Tak ze nie powinno dosc do tego aby rodzina siedziala ze mna w aucie i razme wjechalismy do garazu.

Dobrze ze ktos odp. bo juz mialem usunac watek , mysile sobie wszystko OK a tu co najmniej jedna bardzo trafna uwaga , dziekuje

ps. kolega projektowal a Ja go wkurzalem hahaha

Zender, w salonie masz dużo okien, więc na brak słońca na pewno narzekał nie będziesz. Od południa też masz okna. My mamy salon z wykuszem od południa, słońca dostatek a latem aż za bardzo. Pokój wypoczynkowy z dużymi tarasowymi drzwiami też od południa na szczęście jest dosyć długi, więc trochę cienia w nim zapanuje.

Widoki z okien zachodnich będziesz miał fajne, na lasy (dobrze myślę?)Jaką szeroką masz działkę?

Zender, w salonie masz dużo okien, więc na brak słońca na pewno narzekał nie będziesz. Od południa też masz okna. My mamy salon z wykuszem od południa, słońca dostatek a latem aż za bardzo. Pokój wypoczynkowy z dużymi tarasowymi drzwiami też od południa na szczęście jest dosyć długi, więc trochę cienia w nim zapanuje.

Widoki z okien zachodnich będziesz miał fajne, na lasy (dobrze myślę?)Jaką szeroką masz działkę?

Dzialka jest szeroka na 42 metry tak ze nie narzekam widok z wschodu bede mial super bynajmniej mi sie pdobaja przecinajace sie pod roznymi plaszczynami pola i drzewa na ich krawedzial rozno kolorowe :-) zachod bedzie park cisow i domy sasiadow oraz moj ogord buduje 35m od drogi tak ze beda dwa ogordy :-)

Nie sadze abym narzekal na bark slonica w domu przy tej ilosci okien , tym bardziej ze wykusz polokragly ma tez jak iwdac okna od strony poludniowej sila rzeczy.

Ja tam patrze optymistycznie i staram sie wykorzystac wszystko na +

pzod

taki widok z salonu bede mial w wrzesniu :-)

http://img297.imageshack.us/img297/2850/wizytapaniarchcustom7sw.jpg

i

http://img463.imageshack.us/img463/4115/date190120068custom6aq.jpg

taki zas w zimie i mowiac szczrze nie wiem kotry bardziej mi sie pdoba hahah