Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powoli zaczynam tracić cierpliwość.

Ileż energii tracimy na słabej precyzji naszych korespondencji.

Podam przykłady:

pytanie:

Ile zapłaciliscie za robociznę stanu surowego?

odpowiedź:

45 tysięcy.

albo

pytania:

Poszukuję wykonawcu dachu?

Ile kosztuje przyłacze wody?

W obu przypadkach pytania są nieprecyzyjne a w pierwszym przypadku odowiedź jest kompletnie bezużyteczna.

Proponuje stworzenie przyklejonego postu z prostymi zasadami pisania postów bo z forum powoli zaczyna robić się śmietnik.

Oczekuję propozycji takich zasad np.

Podawać lokalizację jeśli może mieć jakiekolwiek znaczenie dla sprawy

albo

Jak podajesz kwotę to usciślij za co (m2, mb, itp)

https://forum.murator.pl/topic/33446-jak-zadawa%C4%87-pytania-i-udziela%C4%87-odpowiedzi-do-przyklejenia/

Oczekuję propozycji takich zasad np.

A ja proponuję abyś się najpierw troszkę zadomowił na tym forum a może później dopiero proponował.

Bo tutaj to chyba sam nie wiesz czego chcesz? Konkretne pytanie i konkretna odpowiedź, no chyba że chodzi ci o walutę

pytanie:

Ile zapłaciliscie za robociznę stanu surowego?

odpowiedź:

45 tysięcy

.

Przede wszystkim takie tematy pisze się TUTAJ

thalex,

Nie rozumiem, czy w tym forum też jest podział na dziadków i koty?

Większość ruchu w tym forum odbywa się w tym dziale!!!!!

Ja nie mam zastrzeżeń do porad weteranów ale braku precyzji masy postów na tym forum, które gdyby były precyzyjne stanowiłyby wspaniąła bazę danych na temat stanu rynku budowlanego a np. w dziale ogłoszeń drobnych setki postów nie pozostawałyby bez żadnej odpowiedzi.

I rzecz podstawowa: w natłoku danych coraz trudniej odcedzić to co jest pożyteczne

MAK - po to są podziały by forum było przejżyste. Chcesz zrobić FAQ jak kożystać z forum, jak zadawać pytanie. Beznadzieja. Wielu próbowało i nic. Najczęściej przychodził ktoś nowy i starał się mieć wszystko, od ręki i w pigułce, bo nie ma czasu szukać, czytać i spokojnie zadawać pytań, potem stara się wszystkich nauczyć, potem się obraża...

Chcesz uczyć innych - sam zacznij się stosować do pewnych reguł. Nikt z forum nie wchodzi do Twojego mieszkania i mówi co i jak masz robić więc Ty też tak nie rób (Chodzi mi o wrzucanie wątka tu, bo jest poczytniejszy).

....Nie rozumiem, czy w tym forum też jest podział na dziadków i koty?....

a jasne ze tak kocie ;) :lol:

Większość ruchu w tym forum odbywa się w tym dziale!!!!!

miedzy innymi dlatego ze zamiast w odpowiednim dziale kotki pisza tam gdzie chca byc zauwazeni

oj oj oj MAK - ledwo sie pojawiles a juz masz przechlapane ;) :lol:

Oj MAK będziesz gnębiony przez elitę. :wink: Pewnie będziesz musiał zmienić nick :lol:

A tak na poważnie, mimo, że mało piszę to dużo czytam forum i rzeczywiście na forum jest trochę śmieci, ale niestety robi to wiele osób które tyle co zdążyły się zalogować. Nie chce im się szukać w archiwum wolą założyć nowy wątek, a co gorsza zakładają go po kilka razy. :evil:

W samej wymianie doświadczeń jest już 377 stron x około 60 pozycji (na jednej stronie) wychodzi mi :o 22620 TEMATÓW. Niektóre tematy zajmują kilkanaście stron. To za dużo na zwykłego śmiertelnika, aby wszystko przeczytać. Więc pozostaje nam czytanie tylko tego co jest w miarę aktualne. :) A więc NOWI (kurczę, jaka ze mnie mądrala 8) - jeszcze kilka postów wczesniej zaliczałam się do nich :p )

1. UCZCIE SIĘ OBSŁUGI FORUM

2. DUŻO CZYTAJCIE

3. SZUKAJCIE w ARCHIWUM

4. LOGUJCIE SIĘ

5. ZADAWAJCIE PYTANIA.