Dr.opsik 13.05.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 No właśnie, czy nie moglibyście się podzielic Waszymi doświadczeniami ? Jaki macie metraż, czym grzejecie i ile płacicie za ogrzewanie Waszych domków? Byłoby rewelacyjnie jak byście jeszcze napisali jaki rodzaj źródła ciepła posiadacie? Takie małe podsumowanie pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 13.05.2005 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 sorki zapomniałem zacząć od siebie. Mam 280m2 dom,kocioł na gaz ziemny alfa sprint ACV i teraz zimą płaciłem średnio ok 250zł/m-c z dogrzewaniem kominkiem.Latem ok120zł/m-c.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.05.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 a ile na drewno do kominka wydajesz ? pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.05.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Ja sie mieszczę w 200zł/mc zimą - kocioł na drewno ,dom ok. 180 m2,mocno przewiewny (dział.gospod.) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 14.05.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Miesięcznie płacę ok. 110 zł przez cały rok. Na jesieni mogę odliczyć sobie od czynszu dla Spółdzielni ok. 500 zł za oszczędną gospodarkę (podzielniki ciepła). Mieszkanie ma 50 m2, a ciepło ma z ciepłowni.Ale właśnie postanowiliśmy to zmienić - budujemy domek!Życzymy ciepłych snów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.05.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Miesięcznie płacę ok. 110 zł przez cały rok. Na jesieni mogę odliczyć sobie od czynszu dla Spółdzielni ok. 500 zł za oszczędną gospodarkę (podzielniki ciepła). Mieszkanie ma 50 m2, a ciepło ma z ciepłowni. Ale właśnie postanowiliśmy to zmienić - budujemy domek! Życzymy ciepłych snów. Budujecie domek? Brawo i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 14.05.2005 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Drewnem handluje mój brat, więc kwota nic tutaj nie powie, ale trzeba załozyć cenę za jakieś 15m przestrzennych rocznie. Gdyby policzyć to po np.100zł/mp to daje trochę więcej miesięcznie w sezonie.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 14.05.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Planowałem wstawić kocioł na olej, jednak gdy dowiedziałem się ile sąsiedzi wydają na ogrzewanie i grzanie wody (3000-3500 litrów oleju na rok) zarzuciłem ten pomysł. Buduję dom o pow. uż. 170 m kw. i zamierzam wstawić kocioł albo na węgiel zwany eko-groszkiem lub na pelety.Decyzji jeszcze nie podjąłem. W Giżycku jest producent kotłów Kostrzewa, które są przystosowane do spalania pelet jak i węgla, tyle że kosztuje ok 10000 zł.Zaletą jest pełna automatyka, zasobnik z podajnikiem ślimakowym, czyli wygoda prawie jak przy oleju i gazie. Piszę "prawie", bo co kilka dni trzeba uzupełnić zasobik i wybrać popiół. Taki kocioł pracuje non-stop a latem tylko grzeje wodę. Wszystkim, którzy zamierzają wstawić sobie kocioł olejowy radzę zastanowić się nad takim rozwiązaniem - oszczędności w eksploatacji są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.05.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Planowałem wstawić kocioł na olej, jednak gdy dowiedziałem się ile sąsiedzi wydają na ogrzewanie i grzanie wody (3000-3500 litrów oleju na rok) zarzuciłem ten pomysł. Buduję dom o pow. uż. 170 m kw. i zamierzam wstawić kocioł albo na węgiel zwany eko-groszkiem lub na pelety.Decyzji jeszcze nie podjąłem. W Giżycku jest producent kotłów Kostrzewa, które są przystosowane do spalania pelet jak i węgla, tyle że kosztuje ok 10000 zł.Zaletą jest pełna automatyka, zasobnik z podajnikiem ślimakowym, czyli wygoda prawie jak przy oleju i gazie. Piszę "prawie", bo co kilka dni trzeba uzupełnić zasobik i wybrać popiół. Taki kocioł pracuje non-stop a latem tylko grzeje wodę. Wszystkim, którzy zamierzają wstawić sobie kocioł olejowy radzę zastanowić się nad takim rozwiązaniem - oszczędności w eksploatacji są ogromne. Z przykrościa muszę poprosić żebyś poczytał na forum o awaryjności tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 14.05.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Awaryjność zależy pewnie od jakości kotła. Kotły Kostrzewa cieszą się dobrą marką. Na eko-groszek rozpatruję tylko HEF lub KOTŁY-ŻYWIEC. Widziałem te urządzenia w czasie pracy i ich właściciele są nimi zachwyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.05.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Awaryjność zależy pewnie od jakości kotła. Kotły Kostrzewa cieszą się dobrą marką. Na eko-groszek rozpatruję tylko HEF lub KOTŁY-ŻYWIEC. Widziałem te urządzenia w czasie pracy i ich właściciele są nimi zachwyceni. Ponawiam prosbe -dotyczy kociołków na pellets z zapalarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 14.05.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Jestem zszokowany opinia jeśli chodzi o Kostrzewę. Hmm... powracam do pomyslu kotla na wegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts