Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian czy wełna?

Gość

Recommended Posts

Stosowany materiał do ocieplania ścian zewnętrznych to styropian lub wełna mineralna. Podobno styropian nie przepuszcza powietrza \grubość 15 cm\ więc ściana nie oddycha i gromadzi się woda wsiąkając w materiał konstrukcyjny. Z tego wniosek że jest to do kitu. Nikt nie pisze o tym. Proszę o radę na forum. Co sądzicie o POROTHERMIE I JEGO WYTRZYMAŁOŚCI. dZIĘKI Z GÓRY. ZP

Witaj.

Jesteś w błędzie. Styropian jak to dziwnie nazywasz "oddycha".

Przepuszcza powietrze.

Zrób proste doswiadczenie:

do garnka włóz węzyk w który bedziesz dmuchał na ten weżyk połóz styropian o kształcie i wielkosci dna garnka obsyp to wszystko drobnym piaskiem(warstwa ok 0.5 cm)po to by dobrze uszczelnic nierówności i dmuchaj w wezyk a zobaczysz cos co uwazasz za niemozliwe.

Poza tym nie daj sie wpędzic w bład, że sciana oddycha. Jak zapewne wiesz(a moze nie skoro tak myslisz) przez sciany ocieplone bądź styropianem badź wełna ucieka tylko do 3 % wilgoci wytwarzanej w domu. Reszta(w zasadzie nie reszta, a całość wilgoci)usuwana jest przez sprawnie działajacą wentylację>

Ja mysle ze nie warto sobie zawracac glowy oddychaniem scian. Ja pracuje na statkach zbudowanych ze stali ktora wcale nie oddycha. Jakby tego bylo malo, ze wzgledu na specyficzne operacje nie wolno w nadbudowce otwierac okien. Pracuje w tych warunkach od dobrych 20 lat i nie dostrzegam minusow "braku oddychania" przez stal. Podstawa to dobra wentylacja, jak ktos nie wietrzy mieszkania to mu "oddychajace" sciany nie pomoga.

A ja myślałem, że nie chodzi Wam o to by domownicy mieli lepsze powietrze do oddychania, a po to by ściany nie ulegały zawilgoceniu - a tu przepuszczalność materiału gra dużą rolę. Ocieplenie np. styropianem podatnego na zawilgocenia silikatu czy betonu komórkowego jest dużo gorszym rozwiązaniem niż ocieplenie go wełną (choć tańszym, ale VW też jest droższe od Daewoo, krótko mówiąc lepsze musi być droższe). Wełna ma po prostu kilkunastokrotnie większą paroprzepuszczalność niż styropian. No i nie zżerają jej myszy, nie pali się, lepiej dopasowuje do podłoża, szczelniej styka na łączeniach i lepiej wygłusza. Dopłać, ale użyj lepszego materiału.

A co to jest numer IP. Ja od kąd istnije forum wypowiadałam się anonimowo i bardzo to doceniam. Przynajmniej ludzie wypowiadają się szczerze. Jak ktoś przesadza i staje się chamski wystarczy go zignorować, a niektórzy biorą sobie to zbyt do serca. Przecierz nikt Was nie obraża osobiście - chyba nie posługujecie się swymi Ksywkami w rzeczywistości ani nie są to Wasze nazwiska ??

Co znaczy ten wytrzeszcz ???. Przez udawanie wyższości przez niektórych tak zwanych zarejestrowanych temat styropianu przerodził się w wieczny spór anonimowych z zarejesterowanymi kłapaczami. Ile czasu trzeba zmarnować by mieć 1000 wypowiedzi opalu czy inny ametyście lub ametystko. Przeglądałem twoje bzdurne gadanie w większości kompletnie nie na temat z innymi zarejestrowanymi kłapaczami, i uważam, że anonimowi częściej wypowiadają się konkretnie, dostają informację którą chcą i spadają. A niektórzy zarejestrowani kłapcze są jak wirus, w tym właśnie ty opal, kłapią jakby nic innego w życiu nie robili. Proszę aby inni zarejestrowani się nie oburzali - mówię tylko o pewnej grupie którą nazywam "kłapaczami". Dobranoc.

Właśnie doceniam tą płęte redakcji. Bardzo cenię sobie możliwość wypowiedzi anonimowych bo dla mnie zarejestrowanie się i udawanie, że się jest nieanonimowym to hipokryzja, nawet jak ktoś ma maila to i tak nic to nie zmienia. Nie wrzucałabym wszystkich do jednego worka, ani anonimów ani anonimów zarejestrowanych, ludzie są różni po obu "stronach" i nikt tego nie zmieni !!!