rzyraf 12.06.2005 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 aga kraków - jest jeden problem, niestety zauważyłem to dopiero wczoraj:( choć pisałem w pierwszej odpowiedzi:Wykonanie boazerii u Pani jest ryzykowne, żeby nie rzec niemożliwe , ponieważ jest tosciana zewnetrzna i na niej na pewno wyjdzie z czasem wilgoć (ściana zewnętrzna zawsze ejst chłodniejsza itd, itd)Także niestety odradzam wykonanie boazerii na scianie z oknem, której zdjęcia Pani zamieściłą. ttt i Gosia- jeżeli na oknie zostanie plama to gratuluję "ręki i fachu"Co do reklamy - podpisuje się tak wszedzie, podobnie jak np.jareko umieszcza delikatne linki po których można dojść do jego firmy( jak tak zrobiłem) i dzięki Bogu nikt nie wrzeszczy że to nachalna reklama:) bno by wiele osób miało Co najmniej parunastu osobom uratowaliśmy kilka złotych, nie wziąłem za to złotówki, ani ja ani szef, na dodatek żadnej roboty z tego nie mielismy (chociaż aga prosiła o wycenę).ttt - ja pokazuje forumowiczowi jak pare złotych zostawić w kieszeni, bo wątpię, żeby jakikolwiek producent zrobił renowację za friko po zalaniu mleczkiem. Policz koszty renowacji, transportów, straconego czasu itp, itp. I jednak bardzo bym prosił, żeby założył Pan swój własny wątek:) Chcecie - moge olać. Polecam wtedy płatne porady np. na Bartyckiej. Kto bogatemu zabroni. Serdecznie pozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.06.2005 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 Gregory - nie wierz w bajki - przed ogniem czasowo zabezpieczy stosowanie płyt gipsowych, dobrej instalacji elektrycznej , porządnego kominka i jego okolicy. itp. Jeżeli gdzieś zacznie się cos palić i w porę tego nie zauważysz - to dom szybko ogrzeje okolicę(dlatego bardzo bawi mnie argument, że okna drewniane sa lepsze bo nie wydzielają szkodliwych gazów:) ). Polecam zdjęcia na forum muratora w dyskusji o szkieletorach. Pamietaj o tym , że 1. belka bardzo trudno zapalić, co innego 2, ale ułożone blisko siebie. Problemem są instalacje - ich staranne zabezpieczenie, do tego czujka dymu powinny zabezpieczyć Cię na lata. Na wsi gdzie mamy warsztat, są dwa rodzaje pożaru - ubezpieczeniowy oraz od starej instalacji elektrycznej, często obecnie przeciązanej. przed owadami najlepiej zabezpieczy zakup zdrowego!!! drewna, zastosowanie na całości impregnatu (np. wspominanego drewnochronu) i heblowanie. Przypilnuj tez, by nigdzie nie został oflis z korą. Serdecznie pozdrawiam Paweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 13.06.2005 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Darp - Całość zawilgoceń powinna zostać zheblowana i potem zaimpregnowana (dowolnym impregnatem grzybobójczym -drewnochron, dulux itp). W zwiazku z tym niestety wystąpi zmiana wymiarów - cyli robota dla cieśli. Wszelkie inne środki zaowocują niestety problemami po kilku latach:( Nalot oraz zawilgacane stale drewno musi zostać usunięte (te piekne porosty świadczą o dużym i długotrwałym zawilgoceniu, być moze też drewno użyte do budowy więźby byo zbyt mokre)Prosze się skontaktować z szefem, p. Gaudynem, najlepiej wieczorem, powie Panu dokładnie co i jak robić. Trudno ocenić skale (całośc elementu)ale być może cześć jest do wymiany.Serdecznie pozdrawiam, Paweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 13.06.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 witam,chciałbym pomalować deski w ogrodzeniu na kolor szary.pierwotnie planowałem pomalować je sadolinem: 1 warstwa bazowa i 2 kryjące. problem polega na tym, że niestety nie ma sadolinu w kolorze szarym. moje pytanie jest następujące:jestem skazany na farbę olejną, kryjącą, czy mogę np. zmieszać ze sobą sadolin w kolorze białym i czarnym i w ten sposób uzyskać kolor szary? a może jakieś inne propozycje.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 13.06.2005 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Witam, nie pracujemy z sadolinem, ale jest to oczywiscie możliwe - my robimy takie manewry z drewnochronem (zaraz ktoś się usmieje, ze ja tylko drewnochron na okągło:) ). Także jesli istnieją sadoliny biały i czarny na tym samym rozpuszczalniku to nie ma problemu. Może Pan mieszac spokojnie.Serdecznie pozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 14.06.2005 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bokser 14.06.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 W górę i w górę z reklamą p. Pawła Adamskiego. A w sumie w dół. Czy Szanowni Forumowicze akceptują ten sposób reklamy? Pan rzyraf, po wielkiej krytyce Jego działań na http://www.szkielt.com.pl zmuszony został do opuszczenia tego Forum. Rozumiem, że reklama dżwignią hanndlu. Ale czy na tym Forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 14.06.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 rzyraf kliknalem wlasnie na link do Twojej strony.Szczegolnie zaciekawila mnie dyskusja na forum szkieletowcow z Wojciechem Nitka.rzyraf takich bredni jakie Ty wypisujesz o technologii szkieletu drewnianego,to ja jeszcze nie widzialem.Usilujesz powszechnie znane fakty odnosnie wymiarow drzewa konstrukcyjnego stosowane w szkielecie w USA zmienic.No i jeszcze ten twoj podzial na szkielet dla amerykanskich biedakow i inny dla klasy sredniej.Jezeli robisz to nieswiadomie-to tylko niedouczenie.Jezeli jednak swiadomie-to wprowadzanie ludzi w blad.Czyli co?Oszustwo? Skoro podajesz sie za eksperta od drzewa,to jestes oszust.Powinni Cie zbanowac bez dwoch zdan. Jezeli nie wierzysz mi,ze jestes drewniano-wymiarowy klamca,to spytaj kogokolwiek,kto budowal domy w USA.Kazdy to potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 15.06.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 rzyraf kliknalem wlasnie na link do Twojej strony. Szczegolnie zaciekawila mnie dyskusja na forum szkieletowcow z Wojciechem Nitka. rzyraf takich bredni jakie Ty wypisujesz o technologii szkieletu drewnianego,to ja jeszcze nie widzialem.Usilujesz powszechnie znane fakty odnosnie wymiarow drzewa konstrukcyjnego stosowane w szkielecie w USA zmienic.No i jeszcze ten twoj podzial na szkielet dla amerykanskich biedakow i inny dla klasy sredniej.Jezeli robisz to nieswiadomie-to tylko niedouczenie.Jezeli jednak swiadomie-to wprowadzanie ludzi w blad.Czyli co?Oszustwo? Skoro podajesz sie za eksperta od drzewa,to jestes oszust.Powinni Cie zbanowac bez dwoch zdan. Jezeli nie wierzysz mi,ze jestes drewniano-wymiarowy klamca,to spytaj kogokolwiek,kto budowal domy w USA.Kazdy to potwierdzi. Zgadzam się z Panem ten Gośc winien się jeszcze wiele nauczyć najlepiej od swojego dziadka po pierwsz kultury po drugie najpierw powiedział niech pani robi a boazerię potygodniu niech pani nie robi a gdzie przepraszam. Jego dziadek robił stolarkę zdrewna o wllgotności 8-10% ciekawe gdzie on to suszył ? zaleca kleić drewno o wllgotności 20% współczuję jego szefowi wiedzy jego pracownika. Myślę ze o sposobach klejenia tez niewiele wie . Robi w belkach o wilg.16-20% i to próbuje przenosić . To Pan winen OTWORZYC F-ME PSEUDO-PORAD Wtemacie okien jak sam przyznałeś jesteś cieńki ten środek do konserwacji i takich napraw drobnych kosztuje od 25 pln ito mozna zrobi c w domu samemu a pendzlem to sbie pomaluj malucha Kupisz to w VBH za 60-80 zalezy której f-my u dystrybutorów za 1/3 seny moze 1/2 zależy gdzie. Do Pana Jareko to Panu DALEKO- Daleko ten Pan ma kulturę i wiedzę nikomu nic nie narzuca tylko daje do myślenia .i najważniejsze ma wiedzę i doświadczenie i to daje innym na forum. Przepraszam ale ja na Pana niedouczone zaczepki nie odpowiem więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakauer 15.06.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Potrzebuję podpowiedzi. Robię taras bez zadaszenia. Deski bangkiraj o gr. 2.5 cm. na legarach drewnianych, a te na ruszcie drewnianym 2.3 m. 2.3 m. No i własnie jakie dać legary - czy może byc modrzew i o jakim przekroju. Legary mają lezeć na belkach drewnianych osiowo odległych o 2.3 m. Kazda belka podparta w 3 miejscach co 2.5 m. Jaki przekrój belki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 15.06.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 WitamSłyszałem ze na łączeniu dwóch gatunków drzewa robi się jakis "grzyb, pleśń" Czy to prawda ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 15.06.2005 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Drogi lucku, bardzo prosze przeczytaj wszystko, także to co na temat wymiarów stosowanych do budownictwa w lekkim szkielecioe pisze Pan Henryk. Widocznie nie doczytałes wszystkiego.Niestety, tak się głupio składa, ze swoje zdanie opieram na doswiadczeniach brata, inspektora nadzoru, który pracował przy takich domach na zgniłym zachodzie oraz kilku znajomych którzy od lat mieszkają w stanach i smieją się z kartonów (nie chodzi bynajmniej o znany model "Forda"). ttt, zanim cokolwiek zaczniesz zarzucac polecam popularne lektury kilku książek, które pomoga Ci w douczeniu się, choć pewnie na emeryturze za późno.na początek:Nauka o drewnie, F. Krzysik, str. 468.Polecam, warto.Tu również znajdziesz wytłumaczenie, dlaczego nie wszystkie nauki, które tak bezkrytycznie wyniosłeś z nauki w Niemczech czy skandywnawii pasują do Polski.Natomiast co do malowania: ja rozumiem, że po krajach zachodnich poprostu masz marny warsztat ręczny i nie potrafisz pewnych rzeczy robić z reki. Zal. Wielu naszych stolarzy bez dostepu do nowoczesnych technologii robiło takie cuda, że teraz spece z niemiec oglądąją i zachodzą w głowę, jakim cudem.Jeśli chodzi o boazerię, to pewnie lepiej zauważyć problem nawet po czasie, niż się wymadrzać bez głowy, co było twoim udziałem... Co do szkieletu.pl - nic nie słyszałem, bokserze, o usunięciu, sam przestałem pisać, szkoda że nie przeczytałes wszystkich postów. To jest chyba wasz, panowie podstawowy problem:). Coz ....Co do reklamy - traktuj to sobie jak chcesz. Twoja wolna wola:)Paweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bokser 15.06.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Mile19Dołączył: 20 Mar 2005Posty: 14Wysłany: Wtorek, 31.05.05, 22:54 --------------------------------------------------------------------------------Człowieku, odpuść już sobie. Całe forum ucieszyło się, że WYCHODZISZ z forum i będzie TU normalna, rzetelna dyskusja, a nie idotyczne ferowanie swoich poglądów. Panie Wojciechu, może Pan usuwać wypowiedzi tego Człowieka? Jeżeli Pan może - niech Pan to zobi !!!!! Psuje Pańskie forum. To post po którym Pan Panie rzyraf opuściłeś Forum Budownictwo Drewniane. rzyraf,masz rację sam, o wielkiej krytyce Twoich wypowiedzi, opuściłeś Forum Budownictwo Drewniane - http://www.szkielet.com.pl/forum - i chwała Ci za to. Może opuścisz i to Forum? Forumowicze chcą rzetelnej informacji a nie bzdur w stylu - zapytaj mojego szefa p. Andrzeja Gaudyna, tel. 603-094-373. Forumowicze, a może warto podzwonić do p. Gaudyna - i w dzień i w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 15.06.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Niestety, tak się głupio składa, ze swoje zdanie opieram na doswiadczeniach brata, inspektora nadzoru, który pracował przy takich domach na zgniłym zachodzie oraz kilku znajomych którzy od lat mieszkają w stanach i smieją się z kartonów (nie chodzi bynajmniej o znany model "Forda"). rzyraf o bracie to pisales,ze pracowal pol roku na budowie w Anglii. Jaki wiec z Ciebie drewniany ekspert,skoro tematu nie zglebiles doglebnie.Literatura- skoro nie mozesz zobaczyc osobiscie.Najbardziej z Twoich argumentow na dowod,ze piszesz prawde, podobalo mi sie powolanie na kalendarz budowlany,czy jakos tak. Moje oburzenie wywoluje fakt,ze podajac sie za eksperta,nie znasz tematu.Wprowadzasz wiec swiadomie lub nie pytajacych w blad.Jezeli w temacie drzewo napiszesz,ze moim zdaniem... wszystko bedzie ok.Ale skoncz z tym ekspertowaniem.Jeszcze ktos Ci uwierzy i bedzie mial klopot. Gwoli scislosci,to nie zachwalalem w poscie poprzednim budownictwa szkieletowego-drewnianego.Znajomych,o ktorych piszesz,ze mowili Ci na temat szkieletu amerykanskiego,to Ty na pewno nie masz.Inaczej nie pisalbys tych bzdur na temat wymiarow drewna konstrukcyjnego oraz podzialu na szkielet dla biednych i bogatszych amerykanow. Nie mam nic do ludzi,ktorzy maja wlasne zdanie na kazdy temat. Mam cos do ludzi,ktorzy nie majac wiedzy,podaja sie za ekspertow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 15.06.2005 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 krakauer: modrzew super:), przekrój 10x15 można zmnijeszyć grubość ale wtedy zwiekszyć wysokość, np. 7x20. Cieńszych nie polecam. Askala - nie wierz w bajki:) możesz łączyć dowolnie, grzyb powstanie tam, gdzie np. bedzie zielone drewno bez wietrzenia:(, ale nie potrzeba do tego połączenia 2 czy więcej gatunków.Skad też wzięłyby się piekne meble ontarsjowane? Serdecznei pozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 16.06.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 czy sztacheta heblowana z olchy może mieć czerwone plamy? jak usunąć z drewnianego okna zaschnięte mleczko cementowe - wodą nie schodzi (znika na chwilę gdy powierzchnia jest mokra) - lakier w tym miejscu zmatowial na temat tego mleczka pisałem na tym forum na pewno nie usunieszx go z okapnika aluminiowego bo jest malowany proszkowo i zaprawa niszczy tą Farbę musiałbys wymienić cały okapnik ale to koszt około 25 zl za metr jeżeli jest wbijany to zniszczysz futrynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomy_K 16.10.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Robie donice na taras z kantówki 6x4. drewno kupiłem w tartaku i trzymałem około miesiąca , zrobił mi się czarny nalot czym się tego dziadostwa pozbyć? Teraz kupiłem świeżą dostawę i zastanawiam się jak uniknąć problemów wcześniej opisanych. Ile czekać przed cięciem kantówek i składaniem donic? I wreszcie sprawa ostatnia czym to wszystko zaimpregnować? Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi:D pozdrawiam wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts